Terhesség Baba 0-12 hó Baba 1-3 év

06 80 33 12 33

hétköznap 9 és 17 óra között

Az allergia kockázatának csökkentése

Tóth Zsanett, Védőnő

Szerző: Tóth Zsanett Védőnő

Baba és az allergia

A babák érzékenyebbek az idősebb gyerekeknél a közvetlen környezetükre, kiváltképp pedig azokra a dolgokra, amelyekkel kapcsolatba kerülnek, mert mind az immunrendszerük, mind az emésztési rendszerük kevésbé fejlett, mint idősebb társaiké. A következő dolgokra érdemes már a legkorábbi időszaktól odafigyelni.

Az allergia kockázatának csökkentése: a bőrápolás

Az újszülött baba bőrét magzatmáz borítja az első pár napban, mely értékes anyagokat tartalmaz. A bőr nagyon puha és érzékeny. Az első hetekben elegendő, ha vizet használsz a baba bőrének lemosásához, tisztításához, valamint a pelenkacsere során, hogy elkerüld a bőrproblémákat. Ne használj olyan termékeket, amelyek irritálhatják a kisbaba bőrét, mint például a szappan, intenzív illatú babaápolási szerek, mosó- és tisztítószerek, vagy a gyapjú. Emellett próbáld elkerülni a szélsőséges hőmérsékletet is.

Az allergia kockázatának csökkentése: az öltöztetés

Nagyon ritkán előfordulhat, hogy a baba ruhái okoznak allergiás tüneteket, de az érzékeny bőrön kialakuló irritációt gyakran a biológiai mosószer okozhatja, amelyet a ruha tisztításához használsz.

Válassz nem biológiai (alapú) mosószert, és semmiképpen ne felejtsd el kimosni az új, vagy használt ruhát, mielőtt először ráadod a kisbabádra. Érdemes többször kiöblíteni a ruhát tiszta vízben a mosást követően, hogy minél kevesebb olyan anyag maradjon benne, ami érzékenységet válthat ki a csecsemő bőrén.

A babádnak mindig 100% pamut összetételű ruhát vásárolj!

Az allergia kockázatának csökkentése: a levegő és a légszennyeződés

Ez nem csak a kinti levegő minőségére vonatkozik! Otthon is rengeteg kémiai anyagot használunk a háztartásban, a baba ezeket is nap mint nap belélegzi, tehát ne használj parfümöt, dezodort, hajsprayt és tisztítószert a baba szobájában. A dohányzást is kerüld a baba közelében!

Az allergia kockázatának csökkentése: a szoptatás

Ha szoptatod a babád, akkor élete első hat hónapjában ezzel segíted őt megvédeni a betegségekkel szemben, és megelőzheted az allergia kialakulását. Ennek az az oka, hogy az anyatej biztosít a babák számára minden szükséges tápanyagot és antitestet. A minél tovább tartó szoptatás számos előnnyel jár, ezért ha problémákkal is szembesülsz, kérd védőnőd segítségét és ne add fel! Bonyolult esetekben pedig akár szoptatási tanácsadó segítségét is igénybe tudod venni.

Minden allergia esetén a korai diagnózis és kezelés a tüneteket könnyebben kezelhetővé teszi. Tehát ha arra gyanakszol, hogy gyermeked allergiás, tanácsért keresd fel gyermekorvosod!

Tetszett a cikk? Keresd fel a Nutriklub Allergia szekcióját még több információért. Tapasztalt védőnőnket is bármikor felkeresheted tanácsért. Az életkor alapú Facebook-csoportjainkban pedig olyan anyukákkal beszélgethetsz, akik kisbabáddal megegyező korúak - gyere és csatlakozz!

Te hogy próbálod minimalizálni az allergia esélyét? Van még a cikkben leírtakon túl egyéb tanácsod? Mesélj nekik kommentben!

Más anyukák hozzászólásai (-- db)

Kapcsolódó cikkek

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!