Terhesség Baba 0-12 hó Baba 1-3 év

06 80 33 12 33

hétköznap 9 és 17 óra között

Allergia valószínűsége babáknál

Tóth Zsanett, Védőnő

Szerző: Tóth Zsanett Védőnő

Az allergia

Különböző allergiás reakciók, mint például az asztma, ekcéma, szénanátha és ételérzékenység nagyon gyakorinak tűnnek – szinte mindegyikünk fel tud idézni olyan ismerőst, aki allergiás, vagy éppen te is lehetsz érintett. Néha alábecsüljük a megbetegedés előfordulási gyakoriságát csecsemők esetében, mire számíthatsz édesanyaként?

Mekkora a valószínűsége, hogy a baba allergiás lesz?

Míg az ételallergiák a csecsemők nagyjából 8%-át érintik, a gyerekek 40%-ánál előfordulhat asztmás, ekcémás tünetek kialakulása. A csecsemőkori ételallergiák közül a magyarországi csecsemőket leggyakrabban a tehéntej-allergia érinti, amelyet gyakran hároméves korukra kinőnek. Az allergiás családokban született babák nagyobb valószínűséggel válnak maguk is allergiássá. Az egyik szülő allergiája esetén a gyermekek 30%-a, mindkét szülő érintettsége esetén a gyermekek 60%-a lesz allergiás az élete folyamán.

Az allergia és a genetika

A genetikai láncszem atópia néven ismert, ha kisbabád atópiás, akkor sem biztos, hogy allergiás lesz, ez inkább az allergiára való hajlamot jelöli. A családban előforduló allergiák számbavételével megbecsülheted, hogy a Te babád milyen valószínűséggel lehet allergiás. Például az atópia valószínűsége megnő, hogyha egy szülő vagy testvér allergiás – és még tovább növekszik abban az esetben, ha mindkét szülő allergiás. Ha mindkét szülőnek ugyanolyan típusú allergiája van, még magasabb az atópia valószínűsége a babánál. Mindemellett, még ha a gyermeked atópiás is, ebből nem következik egyértelműen, hogy ugyanazok az allergiák fognak kialakulni nála, mint nálad és a párodnál.

Tehát az, hogy Te allergiás vagy, nem jelenti egyértelműen azt, hogy a gyermeked is az lesz. Ez fordítva is igaz, ami azt jelenti, hogyha a családban nem is jelentkezik allergia, még így is van esélye, hogy a gyermeked allergiás legyen.

Míg az allergia kialakulásának genetikai okai is vannak, emellett széles körben elfogadott tény, hogy a közvetlen környezet már korai életkorban is hatással lehet az allergia kialakulására. Erről bővebben Az allergia kockázatának csökkentése című cikkünkben olvashatsz!

Tetszett a cikk? Keresd fel a Nutriklub Allergia szekcióját, még több információért. Tapasztalt védőnőnket is bármikor felkeresheted tanácsért. Az életkoralapú Facebook-csoportjainkban pedig olyan anyukákkal beszélgethetsz, akiknek kisbabái a te babáddal azonos korban vannak - gyere és csatlakozz!

Titeket is érint? Előfordult a családban allergia? Mondd el kommentben!

Más anyukák hozzászólásai (-- db)

Kapcsolódó cikkek

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!