Terhesség Baba 0-12 hó Baba 1-3 év

06 80 33 12 33

hétköznap 9 és 17 óra között

Allergia valószínűsége babáknál

Szerző: Tóth Zsanett babatáplálási tanácsadó

Az allergia

Különböző allergiás reakciók, mint például az asztma, ekcéma, szénanátha és ételérzékenység nagyon gyakorinak tűnnek – szinte mindegyikünk fel tud idézni olyan ismerőst, aki allergiás, vagy éppen te is lehetsz érintett. Néha alábecsüljük a megbetegedés előfordulási gyakoriságát csecsemők esetében, mire számíthatsz édesanyaként?

Mekkora a valószínűsége, hogy a baba allergiás lesz?

Míg az ételallergiák a csecsemők nagyjából 8%-át érintik, a gyerekek 40%-ánál előfordulhat asztmás, ekcémás tünetek kialakulása. A csecsemőkori ételallergiák közül a magyarországi csecsemőket leggyakrabban a tehéntej-allergia érinti, amelyet gyakran hároméves korukra kinőnek. Az allergiás családokban született babák nagyobb valószínűséggel válnak maguk is allergiássá. Az egyik szülő allergiája esetén a gyermekek 30%-a, mindkét szülő érintettsége esetén a gyermekek 60%-a lesz allergiás az élete folyamán.

Az allergia és a genetika

A genetikai láncszem atópia néven ismert, ha kisbabád atópiás, akkor sem biztos, hogy allergiás lesz, ez inkább az allergiára való hajlamot jelöli. A családban előforduló allergiák számbavételével megbecsülheted, hogy a Te babád milyen valószínűséggel lehet allergiás. Például az atópia valószínűsége megnő, hogyha egy szülő vagy testvér allergiás – és még tovább növekszik abban az esetben, ha mindkét szülő allergiás. Ha mindkét szülőnek ugyanolyan típusú allergiája van, még magasabb az atópia valószínűsége a babánál. Mindemellett, még ha a gyermeked atópiás is, ebből nem következik egyértelműen, hogy ugyanazok az allergiák fognak kialakulni nála, mint nálad és a párodnál.

Tehát az, hogy Te allergiás vagy, nem jelenti egyértelműen azt, hogy a gyermeked is az lesz. Ez fordítva is igaz, ami azt jelenti, hogyha a családban nem is jelentkezik allergia, még így is van esélye, hogy a gyermeked allergiás legyen.

Míg az allergia kialakulásának genetikai okai is vannak, emellett széles körben elfogadott tény, hogy a közvetlen környezet már korai életkorban is hatással lehet az allergia kialakulására. Erről bővebben Az allergia kockázatának csökkentése című cikkünkben olvashatsz!

Tetszett a cikk? Keresd fel a Nutriklub Allergia szekcióját, még több információért. Tapasztalt védőnőnket is bármikor felkeresheted tanácsért. Az életkoralapú Facebook-csoportjainkban pedig olyan anyukákkal beszélgethetsz, akiknek kisbabái a te babáddal azonos korban vannak - gyere és csatlakozz!

Titeket is érint? Előfordult a családban allergia? Mondd el kommentben!

Más anyukák hozzászólásai (-- db)

Kapcsolódó cikkek

Adatvédelmi irányelvek

A nutriklub.hu oldal tulajdonosa a Numil Kft. A Numil Kft-nél nyitott és átlátható módon szeretnénk használni a cookie-kat, illetve megosztani, hogy mit jelent ez az Ön számára. Az általunk használt cookie-k egy része elengedhetetlen a weboldalunk működőképességéhez, de vannak olyan cookie-k is, amelyeket kikapcsolhat vagy blokkolhat.

Arra törekszünk, hogy elegendő információt szolgáltassunk az általunk használt cookie-król annak érdekében, hogy megalapozott döntést hozhasson a velünk megosztott információkról.

Ha további kérdése vagy megjegyzése van, forduljon hozzánk kapcsolatfelvételi oldalunkon keresztül.

Mik azok a cookie-k?

A cookie egy kisebb fájl, amelyet a számítógépére vagy a mobileszközére ment le. A cookie-nak egyedi azonosítója van, így lehetővé teszi a webhely számára, hogy emlékezzen a műveletekre és preferenciákra (például a helyre, a nyelvre, a betűméretre és más megjelenítési beállításokra) egy bizonyos ideig. Így nem kell újra beírnia az információkat, amikor visszatér a weboldalra, vagy egyik oldalról a másikra kerül. A cookie-k segítenek a böngészési élmény testre szabásában is.

Nem minden cookie tartalmaz személyes adatokat, de ha igen, akkor ezt az információt személyes adatként kezeljük adatvédelmi szabályzatunknak megfelelően. A cookie-információkat is személyes adatokként kezeljük, amennyiben a fiókhoz vagy egyéb kapcsolattartási adatokhoz kapcsolódnak.

A cookie-k fajtái

A cookie-knak kétféle kategóriája létezik: tartós cookie-k és munkamenet cookie-k. A tartós cookie-k az eszközön maradnak, amíg manuálisan vagy automatikusan nem törlődnek. A munkamenet cookie-k addig maradnak a készüléken, amíg bezárja a böngészőt, utána automatikusan törlődnek.

Miért használunk cookie-kat?

Általánosságban elmondható, hogy több oka lehet a cookie-k használatának:

  • Vannak cookie-k, amelyek feltétlenül szükségesek a weboldal működéséhez, és annak lehetővé tételéhez, hogy az általunk kínált szolgáltatások igénybe vehesse;
  • Vannak cookie-k, amelyek adatokat gyűjtenek a weboldalunk használatával és annak teljesítményével kapcsolatban. Ezt az információt felhasználva javítjuk online termékeinket és szolgáltatásainkat;
  • Vannak cookie-k, amelyeket a weboldalunkon szerzett tapasztalatainak személyre szabásához és optimalizálásához használunk. Ezen cookie-k információkat tárolnak felhasználói döntéseiről, például a szövegméretről, a nyelvről és a képernyő felbontásáról.
  • Vannak cookie-k, melyeket harmadik felek helyeznek el a szolgáltatások továbbfejlesztése érdekében (például a közösségi média cookie-k), vagy pedig hirdetési célból.