Terhesség Baba 0-12 hó Baba 1-3 év

06 80 33 12 33

hétköznap 9 és 17 óra között

A baba és az allergia a hétköznapokban

Tóth Zsanett, Védőnő

Szerző: Tóth Zsanett Védőnő

A baba és az allergia

Bár az allergia diagnózisa sok szülőnek „megkönnyebbülés” lehet, de ez egyben egy életen át tartó napi gyakorlat kezdetét is jelenti, amely különleges figyelmet, gondoskodást és tervezést igényel. Miután kiderült, hogy a baba valóban allergiás, egyértelmű lesz, hogy a háztartásban milyen lépésekre van szükség, hogy a baba biztonságban legyen.

A világ összes allergén anyagával szemben viszont nehezen tudod megvédeni őt, pláne, amikor nem vagy mellette. Az a gondolat, hogy a babád másra bízd, először nagyon nehéz lehet számodra. Mindkettőtöknek jót tesz, hogyha a nagyobb családdal vagy barátokkal töltitek az időt, mert egyrészt fejlődnek a baba szociális készségei, másrészt te is megpróbálhatod a babát először rábízni valaki másra.

Az allergia és a hétköznapok

Ha gyermeked ételallergiás, egy társas összejövetel gondolata eleinte nem tűnik túlságosan hívogatónak, de ez nem ad okot arra, hogy a babát kizárjuk a szórakoztató programokból. Pontos tervezéssel és az új helyszín konyhájának leellenőrzésével – akár olyan formában is, hogy felajánlod segítséged az étel elkészítésénél – a probléma megoldható!

Emellett nehézséget okozhat mások reakciója, amelyet a kisbaba allergiás tünetei kiválthatnak – kiváltképp a súlyos allergiás reakciók esetén, mint a bőrbetegségek –, és a baba így gyakran elővigyázatosságból kimaradhat néhány programból. Ha beszélsz több szülővel is, jobban megismertetheted az allergiát és allergiás tüneteket, és megértetheted, hogy milyen hatása lehet a baba életére. Előfordulhat, hogy a tájékoztatás után ők is jobban felfigyelnek saját kisbabájuk esetén a különböző allergiához kapcsolható tünetekre, tehát ne félj megosztani tudásodat.

Az allergia és az utazások

Elutazáskor is pontosabban kell előre tervezni és tájékozódni, hogy ne érjen kellemetlen nehézség benneteket. Akár külföldre utaztok, vagy belföldön maradtok, bizonyos alapvető dolgokat mindenképpen érdemes figyelembe venni például: milyen szállás lesz, hogyan lehet odajutni, mit tudtok ott enni. Bárhová is utaztok, hasznos lehet, hogyha kideríted, merre van a legközelebbi kórház. Súlyos allergia esetén érdemes azt a szállást előnyben részesíteni, ami a kórházhoz legközelebb helyezkedik el. Ha külföldre utaztok, vigyetek magatokkal szótárt, vagy tanulj meg pár kifejezést, amelyre szükséged lehet orvosi vagy étrenddel kapcsolatos kérdésekben.

Bár az allergiás babák és szüleik napi rendje nem szokványos, maga a diagnózis már fél siker! Ha ismered a problémát, ezt követően koncentrálhatsz a helyzet megfelelő kezelésére, és elkerülheted a tünetek súlyosbodását.

Tetszett a cikk? Keresd fel a Nutriklub Allergia szekcióját, még több információért. Tapasztalt védőnőnket is bármikor felkeresheted tanácsért. Az életkoralapú Facebook-csoportjainkban pedig olyan anyukákkal beszélgethetsz, akik kisbabái a tiéddel azonos korban vannak - gyere és csatlakozz!

Titeket is érint? Milyen allergiátok van? Mondd el kommentben!

Más anyukák hozzászólásai (-- db)

Kapcsolódó cikkek

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!