Allergizáló ételek

Egy új étel bevezetésénél mindig kérdés, hogy milyen hatással lesz a baba szervezetére. Az ételallergia, és ételérzékenység gyakran előfordulhat már csecsemőkorban is, ezért fontos ismerni a rájuk utaló jeleket, és követni bizonyos lépéseket, amelyek segíthetnek a problémák felismerésében.

Allergia vagy ételérzékenység?

Bár a két jelenség nagyon más okokra vezethető vissza, könnyen összetéveszthetőek, mivel számos hasonló tünettel rendelkeznek.

Az ételallergia

Ételallergia akkor fordul elő, amikor a baba immunrendszere antitesteket termel válaszként az adott élelmiszerben megtalálható fehérjére. Ennek az az oka, hogy az immunrendszer az allergén ételt károsnak ítéli meg, emiatt küzd ellene és ez vezet az allergiás tünetek kialakulásához. A reakció lehet igen gyors, de az allergia típusától függően bekövetkezhet órákkal vagy napokkal később is. Gyorsabb reakció esetén könnyebben lehet diagnosztizálni az allergiát, mivel a reakció ilyenkor visszavezethető egy nemrég fogyasztott ételre. Az ételallergia ezen típusa többnyire azoknál a gyerekeknél jelenik meg, akik családjában már voltak allergiás előzmények.

Az ételallergia tüneteként előfordulhat csalánkiütés a gyermek szája, orra és szeme körül. Kiterjedhet az egész testre. Enyhén megduzzadhat a szája, orra és a szeme körüli terület. További súlyos reakció lehet az anafilaxia néven ismert tünet, mely megnyilvánulhat lihegésben, nehézlégzésben, fulladásban. Csecsemők esetében ez az életet is veszélyeztetheti. Ha felmerül a gyanú, hogy a gyermek súlyos allergiás tüneteket produkál, azonnal hívj mentőt, hogy megfelelő ellátásban részesüljön.

Az ételérzékenység

Ételérzékenység esetén a kellemetlen tünetek akkor jelentkeznek, amikor a szervezet bizonyos anyagokat nem képes feldolgozni. Csecsemőkorban leggyakrabban laktózérzékenység, vagyis tejcukor érzékenység alakul ki. (Az anyatej is tartalmaz laktózt, azaz sajnos a csecsemőnek időnként problémát okozhat az anyatejben található laktóz emésztése). Ebben az esetben a baba szervezete kevés laktáz enzimet termel, vagy nem termel egyáltalán. Ez az enzim szükséges a laktóz lebontásához. A laktóz lebontását a vékonybélben az úgynevezett laktáz enzim végzi, melynek hiánya, vagy alacsony szintje vezet a betegség kialakulásához.

A meg nem emésztett laktóz kellemetlen tüneteket okozhat, például hasmenést vagy puffadást. Az ételérzékenységben az immunrendszer nem játszik szerepet, a reakció általában lassabb, mint az allergia esetében – az étel elfogyasztását követően a tünetek általában pár órával vagy nappal később jelentkeznek. A gyerekeknél tipikus tünet a krónikus, napi többszöri hasmenés, bűzös, habos, nyálkás széklet. A laktózmentes diéta alkalmazása a tüneteket csökkenti vagy meg is szüntetheti. Amennyiben a diéta ellenére sem múlnak a tünetek, megbújhat a háttérben tejfehérje érzékenység is. Mindenképpen célszerű kivizsgáltatni a gyermeket a tünetek észlelésekor. Itt olvashatsz többet a tejérzékenységről.

A baba meddig lesz allergiás vagy érzékeny bizonyos ételekre?

Szerencsére sok gyerek kinövi a csecsemőkori ételallergiát, és az ételérzékenységek között is vannak átmenetiek – mindkét esetben nagyban függ az adott étel típusától. Például a gyermekek többsége kinövi a tehéntej allergiát, bár páran 6-8 éves korukig is allergiásak maradhatnak. Ezzel szemben a mogyoróra allergiás gyerekek nagy része egész életében allergiás marad. Nincsenek általános szabályszerűségek az allergiákkal kapcsolatban, gyermekről gyermekre és ételről ételre változó.

Hozzátáplálás: Az új ételek fokozatos bevezetése

Ahogy azt már a hozzátáplálással foglalkozó többi cikkben is részleteztük, új ízek bevezetését nem ajánlott megkezdeni a baba betöltött 6 hónapos kora előtt. A magasabb allergia kockázattal járó ételeket fokozatosan vezesd be a baba étrendjébe. Az új ételeket 3-5 napon keresztül add a gyermeknek, így figyelemmel kísérheted, hogyan reagál az adott ételre a szervezete. Ezen kívül érdemes az új ételeket hétköznap a reggeli órákban (tízóraira) adni a babának először. Miért? Mert ha súlyos allergiás tünetek jelentkeznek, még a nappali órákban észreveszed és a gyermekorvosod, védőnőd is elérhető!

Milyen ételeket ajánlott elkerülni a hozzátáplálás kezdetén?

Egyes ételek erősebben allergének, míg más ételek kevésbé. Az allergizáló ételek esetében javasolt várni a baba idősebb koráig. Hat hónapos kor előtt egyáltalán nem ajánljuk, hogy kipróbálják ezeket az ételeket. Fontos, hogy óvatosan vezesd be őket a baba étrendjébe! Hozzátáplálási táblázatunk ezen ajánlások figyelembevételével készült, töltsd le!

A következő ételek nagyobb eséllyel válthatnak ki allergiát:

  • búza alapú, és egyéb glutén tartalmú ételek (glutén bevezetés anyatejes táplálás mellett 4 hónapos kortól, hozzátáplálásként hat hónapos kortól)
  • tehéntej: 1 éves kor alatt semmiképpen sem ajánlott, ideális esetben 3 éves kor után javasolt bevezetni
  • tojás (tojássárgája 8 hónapos kortól, tojásfehérje 1 éves kor után adható)
  • hal, és rákfélék (1 éves kor után)
  • földimogyoró, diófélék, olajos magvak (1 éves kor után őrölt formában, szemesen csak 4 éves kor felett)

Egyszerre csak egy olyan ételt vezess be a baba étrendjébe, ami allergiát okozhat, így könnyebben észreveszel bármilyen tünetet, változást. A különféle olajos magvak – mint a dió, de legfőképpen a földimogyoró – nagyon heves allergiás reakciót válthatnak ki. Ezeknél a magvaknál a félrenyelés veszélye is fennállhat, ezért egészben történő fogyasztásuk fokozott odafigyelést igényel.

A tehéntej bevezetése

A WHO és a magyar szakemberek ajánlása szerint a tehéntej fogyasztása 12 hónapos kor alatt nem ajánlott. Ennek oka a tej összetételében keresendő. A tehéntej magas fehérje- és nátrium tartalma megterhelő lehet a baba veséjének és emésztőrendszerének. Nem tartalmaz a gyermek tápanyagszükségletének megfelelő mennyiségű vasat, vitaminokat, ásványi anyagokat (amelyek szükségesek az egészséges fejlődéshez).

Számos szakember szerint a tehéntej bevezetésével érdemes várni a gyermek egészen 3 éves koráig. Egy éves kor után junior gyerekitalok adásával hozzájárulhatunk a gyermek vitamin-, ásványi anyag és tápanyagszükségletének biztosításához egészen 3 éves korig.

Tetszett a cikk? Keresd fel a Nutriklub Allergia szekcióját még több információért. Tapasztalt védőnőnket is bármikor felkeresheted tanácsért. Az életkor alapú Facebook-csoportjainkban pedig olyan anyukákkal beszélgethetsz, akik kisbabáddal megegyező korúak - gyere és csatlakozz!

Titeket is érint? Segíts más anyukáknak és meséld el, hogy ismertétek fel az allergiát! Mesélj nekik kommentben!