Terhesség Baba 0-12 hó Baba 1-3 év

06 80 33 12 33

hétköznap 9 és 17 óra között

Ekcéma kezelése csecsemőkorban

Pálinkás Zsanett, Tanácsadó

Szerző: Pálinkás Zsanett Tanácsadó

A baba ekcéma

A csecsemőkori ekcéma betegségével olykor nem könnyű együtt élni. Az ekcémás baba gyakran álmatlan, nyugtalan éjszaka, melynek következtében a szülők egy idő után kimerülnek, kétségbe esnek. Ezért is fontos a megfelelő kezelés!

Hogyan kezelik a csecsemő ekcémát?

A legfontosabb, hogy minél hamarabb kiderüljön az atópiás ekcéma kiváltó oka, amit a baba életéből, étrendjéből azonnal ki kell vonni. Tejfehérje allergia gyanú esetében, ha a baba még szopik, javasolt az édesanya étrendjéből kivonni a tejtermékeket, tejfehérje tartalmú ételeket egyaránt. Amennyiben zöldség, gyümölcs váltja ki a bőrtüneteket a babánál, speciális étrend összeállítása is szükségessé válhat.

Az ekcéma kezelése során az orvos minden esetben figyelembe veszi a baba életkorát, és annak megfelelően alakítja ki az alkalmazott terápiát. A bőrpanaszok jelentkezésekor szteroid tartalmú készítmények, krémek alkalmazását javasolják a szakemberek. Kisebb babáknál ezeket a készítményeket hígított formában alkalmazzák. A szteroid tartalmú krémek a fokozott viszketés enyhítésében játszanak szerepet, alkalmazásukkor fokozottan figyelni kell, hogy a baba szájába és szemébe ne kerüljön krém!

Az enyhe tünetek jelentkezésekor kiemelkedően fontos a megfelelő bőrápolás. A fürdés körültekintő figyelmet igényel, a nem túlságosan forró, gyors fürdő (10 perc) javasolt tusolás formájában. A fürdetés mindig a szakorvos által előírt készítménnyel történjen! Fürdés után a baba bőréről óvatos, finom mozdulatokkal kell leitatni a vizet. Ez azért fontos, hogy a bőr felszínén ne sérüljön és megmaradjon a védőréteg. Az a legjobb, ha a krémeket a baba bőrére még enyhén nedves állapotban viszik fel. Az ekcémás fejbőr esetén speciális sampon használata válik szükségessé.

Mire figyelj fokozottan baba ekcéma esetén?

  • A babaúszás nagy divat napjainkban. Azt viszont tudni kell, ha klóros vízzel érintkezik a baba bőre, az ekcémás tünetek fellángolhatnak. Ezért uszodába menetel előtt mindenképpen ki kell kérni a kezelőorvos véleményét!
  • Az enyhe napfény jót tesz az ekcémás bőrnek napvédő krém használata mellett, de az izzadás már ronthatja a tüneteket, ezért nyáron csak a korai és késői órákban javasolt a baba napoztatása.
  • A kötelező védőoltások után az ekcémás gyermek bőrtünetei a legtöbb esetben romlanak, majd pár nap elteltével ismét rendeződik a helyzet.

Hogy az atópiás ekcéma kezelése minél eredményesebb legyen, minden esetben be kell tartani a szakorvos által előírt utasításokat, készítmények alkalmazását. Amennyiben a kezelés pár nap elteltével sem vezet eredményhez, azonnal jelezni kell az orvos felé, aki egy újabb terápiát írhat elő. Minden baba bőre más, így eltérő kezelések hozhatnak eredményt.

Tetszett a cikk? Keresd fel a Nutriklub Allergia szekcióját még több információért vagy olvasd el Hasznos tanácsok! Hogyan enyhítheted az ekcémás csecsemő és gyermek tüneteit? cikkünket. Tapasztalt védőnőnket is bármikor felkeresheted tanácsért. Az életkor alapú Facebook-csoportjainkban pedig olyan anyukákkal beszélgethetsz, akik szintén az allergiával küzdenek - gyere és csatlakozz!

Van jó tipped, tanácsod más édesanyáknak, akik szintén ekcémával küzdenek? Oszd meg kommentben!

Más anyukák hozzászólásai (-- db)

Kapcsolódó cikkek

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!