Terhesség Baba 0-12 hó Baba 1-3 év

06 80 33 12 33

hétköznap 9 és 17 óra között

Gyermekkori ekcéma

Pálinkás Zsanett, Tanácsadó

Szerző: Pálinkás Zsanett Tanácsadó

Az egyik leggyakoribb bőrgyógyászati megbetegedés gyermekkorban az atópiás dermatitisz, más néven ekcéma. A gyermekkori ekcéma első tünete a kiszáradó, grízes tapintatú bőr, amely a későbbiekben vörössé válik. A kiütés többnyire viszket, majd apró, hámló hólyagok is keletkezhetnek a bőr felületén.

Kit nevezünk atópiás (betegségre hajlamos) alkatnak?

„Fehér bőrű, kék szemű, szőke hajú” – az egyik legjellemzőbb leírása azoknak a gyerekeknek és szüleiknek, akik hajlamosak az allergiára.

Gyermekkori ekcéma tünetei

Az ekcéma gyerekeknél leginkább a hajlatokban, típusosan a térd- és könyökhajlatban, nyakon jelenik meg, de az arcbőr és a szemhéjak vörössége és hámlása is gyakori lehet. Az atópiás dermatitisz kezelése összetett, nagyon fontos a rendszeres gondozás, mely gyermekbőrgyógyász és bőrgyógyász feladata.

A gyermekkori ekcéma örökölhető?

Az öröklődési hajlam igen bonyolult. Olykor előfordulhat, hogy az ekcémás gyermek családjában nincs más ismert ekcémás beteg, de a szülőknél, nagyszülőknél gyakran találnak más allergiás betegségeket (szénanátha, tüdőasztma, fém- vagy vegyszerérzékenység okozta bőrgyulladás). Fontos tudni, hogy az ekcémás betegségre hajlamos családoknál is van lehetőség a betegség megelőzésére. Amennyiben már kialakult a betegség, mindenképpen fontos a megfelelő kezelés!

A gyermekkori ekcéma kialakulásának okai

  • egyes táplálékokkal szembeni túlérzékenység, allergia (tehéntej, tojás, tejtermékek)
  • nem megfelelő bőrápolás (illat- és színezőanyag a babakozmetikumban)
  • allergéndús környezet (mint házi poratka, penész, állatszőr)
  • irritáló anyagok (dohányfüst, vegyszerek, kozmetikumok)

A gyermekkori ekcéma kezelésének alapja, hogy a lehető leghamarabb megtalálják a kiváltó okot, és azt kiiktassák a gyermek életéből, étrendjéből. Egy éves kor után továbbra is minden új étel bevezetése történjen életkori ajánlásoknak megfelelően. A tehéntej adását sok szakember 3 éves korig nem javasolja. Minél később találkozik a baba szervezete erős allergénekkel, annál kisebb eséllyel alakul ki nála allergiás reakció.

Az ekcémás betegség kiemelkedő figyelmet igényel, hiszen egyéb allergiás betegséggel is társulhat. Ha a betegség korán, az első pár hónapban jelentkezik a gyermeknél, gyakran más allergiás betegség is követheti (asztma, szénanátha).

Tetszett a cikk? Keresd fel a Nutriklub Allergia szekcióját még több információért. Tapasztalt védőnőnket is bármikor felkeresheted tanácsért. Az életkor alapú Facebook-csoportjainkban pedig olyan anyukákkal beszélgethetsz, akik kisbabáddal megegyező korúak - gyere és csatlakozz!

Titeket is érint? Hogyan jelentkezett az ekcéma? Hogy kezelted? Megtaláltátok a kiváltó okot? Mesélj nekik kommentben!

Más anyukák hozzászólásai (-- db)

Kapcsolódó cikkek

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!