Terhesség Baba 0-12 hó Baba 1-3 év

06 80 33 12 33

hétköznap 9 és 17 óra között

Mogyoró-allergia babáknál

Szerző: Tóth Zsanett babatáplálási tanácsadó

Mi az allergia?

Az allergia a szervezet túlérzékenységi reakciója olyan anyagokra (allergének), amelyekkel szemben normális esetben nem kellene reagálnia. Allergiás reakciót okozhatnak egyes ételek, illatanyagok, vegyi anyagok. A szervezet reakciója nagyon változatos lehet: enyhe bőrpírtól akár fulladásig terjed a skála.

Gyermekkorban az ételek váltanak ki leggyakrabban allergiás reakciót. Ezért fontos, hogy az új ételeket egyenként vezesd be kisbabád étrendjébe, és figyeld az esetleges reakciókat. Ha aggódsz, hogy gyermekednél kialakulhat allergiás betegség, azt ajánljuk, hogy a felsorolt ételek közül egyszerre csak egyet vezess be az étrendjébe, és először csak kis mennyiséget adj a babának! Erről többet olvashatsz Allergiás tünetek hozzátápláláskor c. cikkünkben!

A mogyoróallergia

A mogyoróallergiát a földimogyoróban található fehérje váltja ki, a mogyoróban található fehérjéhez hasonló van a dióban, mandulában, pisztáciában, kesudióban és más olajos magvakban is. A mogyoróallergiások száma az utóbbi években nagyon megnövekedett, főleg a gyermekeknél tapasztalható intenzív növekedés az allergiások számában.

Nagyobb a valószínűsége, hogy kisbabád allergiás lesz a mogyoróra, ha korábban már diagnosztizáltak nála allergiát, például tejfehérje-allergiát, vagy ha a közeli családtagok valamelyike allergiára hajlamos (a szülők vagy testvérek allergiások például ételre, asztmások, csecsemőkori ekcémások, tapasztaltak szénanáthát vagy bármely egyéb típusú allergiás reakciót).

A mogyoró és egyéb olajos magvak bevezetése legkorábban 12 hónapos kortól javasolt, de ha allergiás gyermeked vagy a családban van mogyoróallergiás, akkor orvosod dönthet úgy, hogy kisbabád étrendjébe a mogyorót 2 éves vagy akár 3 éves kor alatt ne vezesd be. A mogyoró bevezetése csak őrölve, darálva lehetséges, szemesen csak később, óvodáskorban (akár 4-5 évesen) ajánlott. Az apró, kemény magvakat a gyermekek könnyen félrenyelik.

Fontos ezért tanulmányoznod az ételek összetevőit, mivel sok élelmiszer tartalmazhat nyomokban mogyorót. Mogyorót tartalmaznak a mogyorókrémek, fagylaltok, jégkrémek egy része, sok süteményben, péksüteményben, müzliben, gabonapehelyben, csokoládéban is található mogyoró, dió vagy mandula. Ezeket az élelmiszereket 12 hónapos kor alatt nem javasolt bevezetni a baba étrendjébe, de vendégségben, idősebb testvértől bizony a kicsi közelébe kerülhet, ezért figyelj erre!

Milyen tünetek utalhatnak mogyoróallergiára?

Amikor bevezeted kisbabád étrendjébe a mogyorót, azt mindig délelőtt tedd! Mindennap kis mennyiségben kínáld meg mogyoróval. Fontos, hogy ebben a 3-5 napban más új ételt ne adj kisbabádnak! Az esetleges allergiás reakció a mogyoró elfogyasztását követő néhány percben alakulhat ki, lehetséges tünetek, amelyek allergiára utalnak:

  • viszkető kiütések
  • duzzanatok, ödémák
  • nehézlégzés
  • hányinger, hányás
  • hasmenés, hasi görcsös fájdalom
  • orrfolyás
  • fulladás

Mit tegyek, ha allergiás reakciót látok, tapasztalok?

Kevésbé súlyos reakció esetén azonnal függeszd fel a mogyoró adását, jelezd az orvosnak a tapasztalataidat. Súlyosabb allergiás tünetek esetén, mivel légzési nehézségek is jelentkezhetnek, fordulj orvoshoz, vagy súlyosabb tünetek esetén azonnal hívj mentőt, mert nagyon fontos a minél gyorsabb szakszerű ellátás!

Hogyan lehet kivizsgálni, kezelni a mogyoróallergiát?

Ha felmerül a mogyoróallergia lehetősége, akkor allergológiai vizsgálatot fog gyermekorvosod javasolni. Kórházban, allergiateszttel, allergológus szakorvos végzi a vizsgálatot.

Sajnos jelenleg nem gyógyítható a mogyoróallergia, az ételt teljesen ki kell iktatni gyermeked étrendjéből, ezzel tudod megelőzni az allergiás reakciót. Fontos tudni, hogy nem elegendő, ha csak a mogyorót vonod meg gyermekedtől, a mogyorót tartalmazó (akár csak nyomokban tartalmazó) ételeket is ki kell iktatnod kisbabád étrendjéből. Mielőtt élelmiszert vásárolsz kisbabádnak, mindig nézd meg a csomagoláson az összetevőket és az allergéninformációkat. Ha látod, hogy az adott élelmiszer tartalmaz mogyorót, diót vagy egyéb olajos magvakat, inkább ne add oda gyermekednek.

Mogyorót tartalmaznak a mogyorókrémek, fagylaltok, jégkrémek egy része, sok süteményben, péksüteményben, müzliben, gabonapehelyben, csokoládéban is található mogyoró, dió vagy mandula.

Tetszett a cikk? Keresd fel a Nutriklub Allergia szekcióját még több információért, vagy olvasd el a Tejfehérje-allergiáról szóló cikkünket. Tapasztalt védőnőnket is megkeresheted tanácsért. Az életkoralapú Facebook-csoportjainkban pedig olyan anyukákkal beszélgethetsz, akik kisbabáddal megegyező korúak - gyere és csatlakozz!

Titeket is érint? Hogyan és mikor kóstoltattad meg, vagy tervezed megkóstoltatni? Meséld el kommentben!

Más anyukák hozzászólásai (-- db)

Kapcsolódó cikkek

Adatvédelmi irányelvek

A nutriklub.hu oldal tulajdonosa a Numil Kft. A Numil Kft-nél nyitott és átlátható módon szeretnénk használni a cookie-kat, illetve megosztani, hogy mit jelent ez az Ön számára. Az általunk használt cookie-k egy része elengedhetetlen a weboldalunk működőképességéhez, de vannak olyan cookie-k is, amelyeket kikapcsolhat vagy blokkolhat.

Arra törekszünk, hogy elegendő információt szolgáltassunk az általunk használt cookie-król annak érdekében, hogy megalapozott döntést hozhasson a velünk megosztott információkról.

Ha további kérdése vagy megjegyzése van, forduljon hozzánk kapcsolatfelvételi oldalunkon keresztül.

Mik azok a cookie-k?

A cookie egy kisebb fájl, amelyet a számítógépére vagy a mobileszközére ment le. A cookie-nak egyedi azonosítója van, így lehetővé teszi a webhely számára, hogy emlékezzen a műveletekre és preferenciákra (például a helyre, a nyelvre, a betűméretre és más megjelenítési beállításokra) egy bizonyos ideig. Így nem kell újra beírnia az információkat, amikor visszatér a weboldalra, vagy egyik oldalról a másikra kerül. A cookie-k segítenek a böngészési élmény testre szabásában is.

Nem minden cookie tartalmaz személyes adatokat, de ha igen, akkor ezt az információt személyes adatként kezeljük adatvédelmi szabályzatunknak megfelelően. A cookie-információkat is személyes adatokként kezeljük, amennyiben a fiókhoz vagy egyéb kapcsolattartási adatokhoz kapcsolódnak.

A cookie-k fajtái

A cookie-knak kétféle kategóriája létezik: tartós cookie-k és munkamenet cookie-k. A tartós cookie-k az eszközön maradnak, amíg manuálisan vagy automatikusan nem törlődnek. A munkamenet cookie-k addig maradnak a készüléken, amíg bezárja a böngészőt, utána automatikusan törlődnek.

Miért használunk cookie-kat?

Általánosságban elmondható, hogy több oka lehet a cookie-k használatának:

  • Vannak cookie-k, amelyek feltétlenül szükségesek a weboldal működéséhez, és annak lehetővé tételéhez, hogy az általunk kínált szolgáltatások igénybe vehesse;
  • Vannak cookie-k, amelyek adatokat gyűjtenek a weboldalunk használatával és annak teljesítményével kapcsolatban. Ezt az információt felhasználva javítjuk online termékeinket és szolgáltatásainkat;
  • Vannak cookie-k, amelyeket a weboldalunkon szerzett tapasztalatainak személyre szabásához és optimalizálásához használunk. Ezen cookie-k információkat tárolnak felhasználói döntéseiről, például a szövegméretről, a nyelvről és a képernyő felbontásáról.
  • Vannak cookie-k, melyeket harmadik felek helyeznek el a szolgáltatások továbbfejlesztése érdekében (például a közösségi média cookie-k), vagy pedig hirdetési célból.