Terhesség Baba 0-12 hó Baba 1-3 év

06 80 33 12 33

hétköznap 9 és 17 óra között

Tejcukor érzékenység babáknál

Tóth Zsanett, Védőnő

Szerző: Tóth Zsanett Védőnő

A tejfehérje-allergia és a tejcukor-érzékenység

A babák lehetnek tejfehérje-allergiásak vagy tejcukorérzékenyek. Az allergia súlyosabb, mint az érzékenység, de a hasonló tünetek miatt néhány esetben nehezen lehet a kettőt megkülönböztetni.

Tejfehérje-allergia esetén a tejben található fehérje az immunrendszer túlérzékenységi reakcióját váltja ki, míg a tejcukor-érzékenység esetében az immunrendszernek nincsen szerepe a tünetek kialakulásában. A tejcukor-érzékenység oka az, hogy a tejben található bizonyos összetevőt – a laktózt – a szervezet nem képes feldolgozni, megemészteni. A laktózérzékenység gyakori, ebben az esetben a gyermek szervezete egyáltalán nem vagy túl keveset termel a laktóz lebontásához szükséges enzimből, az ún. laktázból. A le nem bontott laktóz kellemetlen tüneteket okozhat, mint például hasmenés, puffadás és kellemetlen bélgázok. A tejcukor-érzékenységet laktózintoleranciának is szokták nevezni. Ha más tünetekkel találkoztál, olvasd el cikkünket a tejfehérje-allergiáról!

A tejcukor-érzékenység tünetei

A laktózérzékenység általában az allergiánál kevésbé súlyos tüneteket okoz. A tejallergiához hasonlóan a tejcukor-érzékenység tünetei közé is tartozhat hasmenés, hányás és hasfájás, de a kiütés nem jellemző, nehézlégzés pedig nem fordul elő. Ezen felül az érzékenységet nem lehet ellenanyag-vizsgálattal vagy bőrteszttel kimutatni, úgy, mint az allergiát. A válaszreakciók viszont könnyen észrevehetőek, még ha nem is olyan erősek, mint az allergia esetén.

A tejcukor-érzékenység típusai

A tejcukor-érzékenységnek (intoleranciának) két nagy típusa van. Az egyiket elsődleges (primer) veleszületett tejcukor-érzékenységnek nevezik, és az ún. laktázenzim részleges, esetleg teljes hiánya okozza. Általában a spanyolajkú, ázsiai és amerikai indián populációban elterjedt, de az európaiak körében sem ritka, emellett pedig ez az érzékenység ritkán jelentkezik egyéves kor előtt. Az elsődleges érzékenység esetében nem feltétlenül szükséges minden laktózt eltávolítani az étrendből: egyéntől függően a laktózérzékeny személyek szervezete gyakran képes egy meghatározott mennyiségű laktóz feldolgozására. A másodlagos tejcukor-érzékenységet általában a bélnyálkahártya sérülése okozza, például vírusfertőzést követően. Ez az érzékenység általában nem tartós, és a bélnyálkahártya gyógyulásával megszűnik. Nagyon súlyos esetben többhetes laktózmentes diétára lehet szükség orvosi javaslatra.

A babák esetében többnyire arról van szó, hogy nem termelődik annyi tejcukorbontó enzim, ami megfelelően le tudja bontani a táplálékban lévő tejcukrot. Általában a 2-3. hét után jelentkeznek az első tünetek, amikor már nagyobb mennyiséget eszik a baba.

Mielőtt túlságosan aggódnál a különböző potenciális allergiák és érzékenységek miatt, ne feledd, hogy a babák sokszor kapnak el gyakori vírusokat játszótársaiktól, amelyeknek a fent felsoroltakhoz hasonló átmeneti, kellemetlen tüneteik lehetnek. Amennyiben a tünetek tartósak vagy újra és újra feltűnnek, kérj tanácsot orvosodtól!

Anyatejes táplálás tejcukor-érzékenység esetén

Tejcukor-érzékenységre utaló tünetek anyatejes és tápszeres babáknál is jelentkezhetnek, mivel mindkettő tartalmaz tejcukrot. Szoptatott babáknál többnyire akkor jelentkeznek tünetek, ha jó étvágyú a pici, illetve az anya sok tejet és tejalapú táplálékot fogyaszt, aminek egy része az anyatejen keresztül a pici szervezetébe is eljut. Babád tejcukor-érzékenysége nem ok a szoptatás abbahagyására, vannak olyan patikában kapható készítmények, amik segítenek babádnak a tejcukor lebontásában.

Hozzátáplálás és tejcukor- (laktóz-) érzékenység

Laktózérzékenység vagy annak gyanúja esetén tanulmányozd figyelmesen az élelmiszerek címkéjét, mivel a tejtartalmat kötelező feltüntetni. A részletes összetevőlistában pedig általában a laktózt is feltüntetik. Ha laktózérzékenységre gyanakszol, akkor érdemes elkerülnöd a tejtartalmú élelmiszereket. A tejtermékek esetében laktózt tartalmaz a tej és valamennyi tejtermék, még a vaj is. Ezek laktóztartalma eltérő lehet, figyeld a csomagolást. A tejtermékek bevezetésének ideje amúgy is később érkezik el (pontos listánkat nézd meg itt), de mivel tartalmaznak laktózt, laktózérzékenység esetén fokozott figyelem szükséges esetükben. Ma már számos specializálódott weboldal segíti a laktózérzékenyeket is, érdemes ott tájékozódnod, ha kisbabád érintett.

Laktózérzékenység és táplálás (anyatej hiányában)

Amennyiben már nincs lehetőség az anyatejes táplálásra, és kisbabád laktózérzékeny vagy annak gyanúja merül fel, orvosod javasolni fogja a csökkentett laktóztartalmú vagy laktózmentes tápszerre történő váltást. Konzultálj gyerekorvossal a lehetőségekről, amennyiben felmerül a laktózérzékenység gyanúja.

1 éves a baba? Olvasd el cikkünket a Laktózérzékenységről 1 év felett!

Tetszett a cikk? Keresd fel a Nutriklub Allergia szekcióját még több információért. Tapasztalt védőnőnket is bármikor felkeresheted tanácsért. Az életkoralapú Facebook-csoportjainkban pedig olyan anyukákkal beszélgethetsz, akiknek a gyermeke a tiéddel hasonló életkorban van – gyere és csatlakozz!

Titeket is érint? Segíts más anyukáknak és meséld el, hogyan ismertétek fel a laktózérzékenységet! Mesélj nekik kommentben!

Más anyukák hozzászólásai (-- db)

Kapcsolódó cikkek

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!