Terhesség Baba 0-12 hó Baba 1-3 év

06 80 33 12 33

hétköznap 9 és 17 óra között

Tejfehérje allergia és tejérzékenység

Tóth Zsanett, Védőnő

Szerző: Tóth Zsanett Védőnő

A babák és az allergia

Babád élete első napjaitól kezdve ki van téve a környezet hatásainak. Az első 1000 nap alatt a még érésben lévő immunrendszere sok anyaggal találkozik. Többnyire ez zavartalanul történik, egyes esetekben azonban babád szervezete fokozottan reagál, az anyag gyulladást vált ki a szövetekben – ezt nevezzük allergiás reakciónak.

Tejfehérje-allergia és a laktózérzékenység különbségei

Tejallergia esetén a tejben található fehérje az immunrendszerből túlérzékenységi reakciót vált ki, míg a laktózérzékenység esetében az immunrendszernek nincsen szerepe a tünetek kialakulásában. A tejcukor-érzékenység esetében a tejben lévő tejcukrot – más néven laktózt – a szervezet nem képes lebontani, megemészteni. A laktózérzékenységről részletesen itt olvashatsz.

A tejfehérje-allergia felismerése

Amennyiben kisbabád allergiás a tejre, vagyis a benne található tejfehérjére, a reakció jelentkezhet mind a tehéntej, mind tehéntejalapú tápszer fogyasztását követően. Nagyon ritka esetben előfordulhat, hogy az anyatej is kiválthat allergiás reakciót, hogyha a szoptatást megelőzően az anya nagyobb mennyiségben tejtermékeket fogyasztott. A lehetséges tünetek a következők: hasfájás, hányás, hasmenés, kiütések, ekcéma és nehéz légzés. Amennyiben a felsorolt tünetekből csak egy jelentkezik, előfordulhat, hogy vírus okozza, de amennyiben a kisbabán két különböző tünetet is tapasztalsz – mint például hasfájás és a bőrön kiütések –, fordulj orvosodhoz vagy védőnődhöz. Amennyiben szoptatsz, érdemes 2-3 hétre a tejet és tejtermékeket kiiktatnod az étrendedből, ez is csökkentheti babád tüneteit.

A tehéntejre allergiás babák nagy része a hasonló fehérjét tartalmazó kecsketejet, illetve egyéb állatok tejét sem fogyaszthatja. A tehéntejfehérje-allergia egyetlen vizsgálattal nem diagnosztizálható, hanem különböző tesztek kombinációjára, illetve egymást követő tejmentes, majd tejes ciklusokra van szükség a kisbaba étrendjében. A tesztek elvégzéséhez gyermekorvosi beutalóra van szükség. A beutalóval együtt a szakorvoshoz kell fordulni. Amennyiben arra gyanakszol, hogy a babád allergiás, keresd fel gyermekorvosodat, hogy megfelelően diagnosztizálják és kezeljék. A babád életkorától függően dönti el majd az orvos, hogy milyen vizsgálatok elvégzésére van lehetőség. Ugyanis bizonyos tesztek csecsemőknél nem hoznak egyértelmű eredményt.

Tejfehérje-allergia és a szoptatás

A szoptatás időszakában, ha minden rendben zajlik, nem szükséges semmilyen komolyabb korlátozás a részedről. Azonban egyes esetekben a babádnál tünetek jelentkezhetnek, amelyek az általad fogyasztott és az anyatejen keresztül átjutott ételek okoznak. Ilyen esetekben az adott étel mennyiségét csökkenteni kell, szükség esetén pedig teljesen kivenni az étrendből. Gyakrabban okoz problémát a tej, tejtermék (ezek kiütést, hasfájást, hasmenést okozhatnak a babádnak), káposztafélék és hüvelyes növények (ezek hasfájást, haspuffadást okozhatnak).

A tejfehérje-allergia és a hozzátáplálás

Amennyiben a babád tejallergiás, a tehéntejet minden formában ki kell vonni az étrendjéből. Fontos, hogy odafigyelj az ételeken található címkékre, mivel a tehéntej sokféle termék összetevőjeként előfordulhat. Az élelmiszer-címkézési törvény alapján az olyan allergén anyagok feltüntetése, mint például a tej, kötelező az előre csomagolt ételek címkéin.

Tejfehérje-allergia és táplálás (anyatej hiányában)

Ha gyermeked 6 hónapos kora felett anyatej-kiegészítő tápszert fogyaszt, és a tejallergia diagnosztizálásra került, a gyermekorvos hidrolizált tejfehérje tartalmú tápszert alkalmaz. Ez azt jelenti, hogy a tápszerben található fehérje le van bontva kisebb részeire, így a baba immunrendszerében nem váltanak ki immunreakciót, viszont megtalálható ezekben a speciális tápszerekben is minden fontos tápanyag, ami gyermeked fejlődéséhez szükséges. Ezek a tápszerek könnyen emészthetőek, és emellett biztosítják a baba számára szükséges tápanyagot anélkül, hogy allergiás reakciót váltanának ki. A szójatartalmú tápszerek nem ajánlottak, mert a szójafehérjére is gyakori az allergiás reakció.

Milyen gyakori a tejfehérje-allergia?

A tapasztalatok alapján az egy év alatti babák csupán 2-7,5%-a allergiás a tehéntejre. Hároméves korra a legtöbb gyermek kinövi a tehéntej-allergiát, de néhány esetben 6-8 éves korig is fennmaradhat. Esetenként előfordul felnőttkori tejallergia is, kiváltképp, hogyha a családban is halmozottan előfordul. Ha még alaposabban szeretnél tájékozódni, ajánljuk figyelmedbe az OÉTI oldalán található összefoglalót.

Tetszett a cikk? Keresd fel a Nutriklub Allergia szekcióját még több információért. Tapasztalt védőnőnket is bármikor felkeresheted tanácsért. Az életkoralapú Facebook-csoportjainkban pedig olyan anyukákkal beszélgethetsz, akik szintén tejfehérje-allergiások, ráadásul veletek egyidősek – gyere és csatlakozz!

Titeket is érint? Segíts más anyukáknak, és meséld el, hogy ismertétek fel a tejfehérje-allergiát! Mesélj nekik kommentben!

Más anyukák hozzászólásai (-- db)

Kapcsolódó cikkek

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!