Terhesség Baba 0-12 hó Baba 1-3 év

06 80 33 12 33

hétköznap 9 és 17 óra között

Az 1 hónapos baba fejlődése

Pálinkás Zsanett, Tanácsadó

Szerző: Pálinkás Zsanett Tanácsadó

A baba fejlődése az első hónapban

A baba fejlődése az első hat hét végére új szakaszába kerül, a kicsi az újszülöttkorból a csecsemőkorba lép. Az 1 hónapos baba hang alapján elkezdi felismerni a szüleit. A személyisége ebben az időszakban kezd formálódni, ez alatt megfigyelheted, hogy babád miket szeret és miket nem.

A csecsemő egyre kevesebbet alszik napközben, érdeklődővé válik a környezete iránt. Testi fejlődése továbbra is intenzív a második hónapban, a legtöbb baba 600 grammot gyarapszik és 2 centimétert növekszik. Fantasztikus növekedés, igaz? Ebben az időszakban az anyatej az egyetlen táplálék számára, ezért érdemes gondoskodnod saját vitaminraktáraid feltöltéséről is. Olvass többet a szoptatás alatti vitaminpótlásról itt!

Tudtad? Az első 1000 nap kiemelkedő jelentőségű a baba életében. Sok betegséget bizony nem megöröklünk, hanem az első 1000 nap külső hatásai “programozzák”, ezen belül kiemelkedő jelentősége van a táplálkozásnak. Anyaként már most rögtön tehetsz gyermeked jövőbeni egészségéért: például csökkentheted a felnőttkori elhízás kockázatát! Tudj meg többet az Első 1000 nap programról!

Az 1 hónapos baba etetése

Az 1 hónapos baba intenzív testi fejlődésének köszönhetően megfigyelhető lehet az éjszakai szoptatások számának növekedése is. Ezek az éjszakai etetések biztosítják a baba fejlődéséhez és növekedéséhez szükséges táplálékot, másrészt a tejtermelődés folyamatosságát. Egyes anyák tapasztalatai szerint a csecsemőjük ebben az időszakban egyre hosszabban, de ritkábban kezd enni. Más anyák, akiknek a kisbabája gyakrabban eszik napközben, észrevehetik, hogy a gyermeknek az éjszaka folyamán kevesebb etetésre van szüksége.

A növekedési ugrás

A hathetes növekedési ugrásnak köszönhetően is megnövekszik kisbabád tápanyagszükséglete. A növekedési ugrás időszakában szoptass minél gyakrabban (ha kell, félóránként), hogy az anyatej termelődése követni tudja gyermeked megnövekedett étvágyát. A növekedési ugrás időszaka gyakran bizonytalanítja el a szoptató édesanyákat, úgy érzik, kevés a tejük, ne ijedj meg, ez normális. Olvasd el tanácsainkat a növekedési ugrásról szóló cikkünkben! A gyakori szoptatás a legtöbb esetben 4-5 napig tart, majd visszaáll minden a régi kerékvágásba. Ebben az időszakban a baba fejlődéséhez úgy tudsz leginkább hozzájárulni a szoptatással, ha követed az igényeit, és akkor eteted őt, amikor éhes. Az 1 hónapos baba napi ritmusa lassan kezd kialakulni.

Etetési problémák

Etetési problémák – mint például a kólika (puffadással járó hascsikarás) – gyakoriak az 1 hónapos babánál. A kólika – amelynek konkrét oka nem ismert, és könnyen rosszul diagnosztizálják – minden négy csecsemőből egyet érint. A kólika nem tart örökké, csupán átmeneti időszak az első pár hónapban. A bukások száma is emelkedhet, hiszen a baba étvágya egyre jobban növekszik, egyre nagyobb adagokat szopik egy-egy etetés alkalmával, a nyelőcső záróizomzata viszont még fejletlen lehet. Ennek következtében az elfogyasztott anyatej egy kisebb mennyisége, 5-10 ml visszajuthat.

Az anyatej a legteljesebb táplálék kisbabád számára, hiszen minden fontos tápanyagot tartalmaz, ami kisbabád fejlődéséhez szükséges egészen hat hónapos koráig. Az anyatej mennyisége minden egyes napon kisbabád igényeihez igazodik. Az anyatejes táplálás csökkenti a felnőttkori elhízásra való hajlamot és a magas koleszterinszint kialakulásának kockázatát is.

A kizárólagos szoptatás azt jelenti, hogy a baba semmilyen más táplálékot vagy folyadékot nem kap (még vizet sem!). A baba mindenhez hozzájut az anyatejből, amire szüksége van!

Az 1 hónapos baba mozgásfejlődése

A babák testi fejlődésére jellemző, hogy a fejüktől lefelé haladva először a nyaki izmok erősödnek, amelyek biztosítják a fej megtartását, ezt követően pedig a vállak, a mellkas és a hát alsó része is megerősödik. Hamarosan a csecsemő képes hason fekvés közben röviden feltartani a fejét. Ahogy egyre jobban erősödnek az izmai, a baba egyre aktívabbá válik, megmozdítja karjait, amikor izgatott vagy erős inger éri. A baba fejlődése folyamán amint felfedezi saját kezét, gyengül az ösztönös fogóreflex. Az így megjelenő mozgások szélesebb köre lehetővé teszi különböző tárgyak felfedezését.

Az 1 hónapos baba szellemi és érzelmi fejlődése

Ebben az időszakban az 1 hónapos babát a szülők képesek csupán érintésükkel megnyugtatni – sokan önmagukat is elkezdik vigasztalni az ujjuk vagy a hüvelykujjuk cumizásával, vagy egy tárgy pl. plüssfigura, kistakaró, pelenka segítségével. Előfordulhat, hogy egy ismeretlen ember karjában sírva fakadnak a csecsemők. Az 1 hónapos baba éjszakai alvásigénye 12-13 óra, nappal általában négy alkalommal alszik 1-2 órát.

Az 1 hónapos baba fejlődése: játék és tanulás

A babának nincs szüksége szavakra ahhoz, hogy kommunikálni tudjon: egyszerű hangadás, mosoly ösztönösen jelentkezik válaszként a Te kezdeményezésedre, kiváltképp, hogy az édesanya hangja valószínűleg a csecsemő kedvence. A babát kétségtelenül minden újdonság lenyűgözi, bátorítsd őt olyan tárgyakkal, játékokkal, melyeket már meg tud fogni, így könnyedén játszhatsz vele. Az első hónap végére a baba már egy igazi társas lény, aki csodálkozva alaposan megfigyel mindent, miközben végighaladsz vele a szobában. Szereti a nyüzsgést, a színes, zenélő játékokat egyaránt. 

Tetszett a cikk? Keresd fel a Nutriklub Szoptatás szekcióját még több információért, vagy olvasd el a Szoptatás jelentősége c. cikkünket. Tapasztalt védőnőnket is bármikor felkeresheted tanácsért. Az életkoralapú Facebook-csoportjainkban megoszthatod tapasztalataidat kisbabád anyatejes táplálásával és fejlődésével kapcsolatban más anyukákkal - gyere és csatlakozz!

Te mi mindent tapasztaltál kisbabád fejlődésével kapcsolatban a második hónap során? Meséld el kommentben!

Más anyukák hozzászólásai (-- db)

Kapcsolódó cikkek

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!