Terhesség Baba 0-12 hó Baba 1-3 év

06 80 33 12 33

hétköznap 9 és 17 óra között

A 3 hónapos baba fejlődése

Pálinkás Zsanett, Tanácsadó

Szerző: Pálinkás Zsanett Tanácsadó

A baba fejlődése a harmadik hónapban

A 3 hónapos baba sokkal figyelmesebbé válik, és egyre jobban ki tudja magát fejezni. Ebben az időszakban sok ingerre van szüksége annak érdekében, hogy mind mentálisan, mind fizikailag megfelelő ütemű lehessen a baba fejlődése. Fogása folyamatosan szorosabbá válik, erősödő izmaival könnyebben ragad meg dolgokat; hamar megállapítható, mikor válik izgatottá, gagyogó hangja és integető kézmozdulatai alapján. A látás, az idegrendszer és az agy intenzív fejlődésen mennek keresztül az első 6 hónapban., amihez elegendő omega-3 zsírsavat kell tartalmaznia az anyatejnek, amit a táplálkozásodon keresztül biztosíthatsz kisbabád számára. A legtöbb kisbaba súlya a harmadik hónapban 600 grammot gyarapszik és 2 centimétert növekszik.

A 3 hónapos baba etetése

Az anyatej a legteljesebb táplálék kisbabád számára, hiszen minden fontos tápanyagot tartalmaz, ami a baba fejlődéséhez szükséges egészen hat hónapos koráig. Az anyatej mennyisége minden egyes napon kisbabád igényeihez igazodik. A baba fejlődésével és növekedésével együtt az étvágya is növekszik. Főként azért, mert a harmadik hónapban ismét van egy növekedési ugrás, amikor kisbabád tápanyagigénye hirtelen megemelkedik. Fontos, hogy az ezzel járó megnövekedett étvágyat ne tekintsd arra utaló jelnek, hogy már készen áll a csecsemő a hozzátáplálásra. Az első 6 hónapban a baba emésztőrendszere az anyatejet tudja a legjobban megemészteni, ezért semmiképp sem ajánlott a hozzátáplálás megkezdése a negyedik hónap előtt. A WHO ajánlása szerint a hozzátáplálást a betöltött 6 hónapos kor után javasolt megkezdeni. Ez vonatkozik anyatej hiányában a tápszerrel táplált babákra is, és számukra is csak 6 hónapos kortól javasoljuk a hozzátáplálás megkezdését. Ugyanis a legtöbb babapocak ekkor áll készen az új ízek emésztésére és a kanalas étkezésre.

Továbbra is az anyatej a legjobb gyermeked számára, így nem szükséges azt semmivel sem, se vízzel, se teával kiegészíteni. Olykor előfordulhat, hogy nem elegendő csecsemőd számára az anyatej mennyisége. Ebben az esetben pár napig mindenképpen a gyakori mellre tétel, igény szerinti szoptatás javasolt, hogy az anyatej termelődése követni tudja a 3 hónapos baba megnövekedett étvágyát. Szükség esetén kiskanál vagy pohár segítségével megkínálhatod a korábban lefejt, mélyhűtőben tárolt anyatejjel is. Mélyfagyasztóban, -18 Celsius-fokon 6 hónapig áll el a megfelelő, tiszta körülmények között lefejt és fagyasztott anyatej. A már felolvasztott tejet pedig legfeljebb 24 óráig lehet normál hűtőszekrényben tovább tárolni, majd ki kell önteni! A 3 hónapos csecsemő emésztése is egyre tökéletesebbé válik, ezért előfordulhat, hogy csak ritkábban van széklete. Azonban, ha azt tapasztalod, a babának naponta 2-3 hígabb állagú széklete is van, az utalhat korai fogzási időszakra vagy tejallergiára. Mindenképpen jelezd gyermekorvosnak, és kérd ki a véleményét. A napi 3-4-nél gyakoribb székletürítés egyéb betegség tünete is lehet. Babaszéklet-útmutatónk segítségedre lehet a széklettípusok megismerésében.

Tudtad? Az első 1000 nap kiemelkedő jelentőségű a baba életében. Az idegrendszer és az agy intenzív fejlődésen megy keresztül. Az agy tömege naponta 1 grammot gyarapszik egészen 3 éves korig. Az agy végleges méretének 50%-át éri el a baba 6 hónapos korára és 85%-át 3 éves korra. Tudj meg többet az Első 1000 nap programról!

A baba mozgásfejlődése

Kisbabád egyre többet szeret mozogni, hiszen élvezi, hogy már képes irányítani a testét. A 3 hónapos baba teste már kiegyenesedett, gerince is hosszabbá és egyenesebbé vált. A baba fejlődő és egyre inkább erősödő nyakizmai lehetővé teszik, hogy a fejét a testével egy vonalban tartsa, ügyesen megemeli a fejét, és egyre tovább tudja tartani hasonfekvés közben. Van olyan baba, aki határozottan nem szeret hason feküdni. Mindenképpen próbálkozni kell! Kezdetben csak rövidebb ideig (1-2 percig) tedd hasra, és próbáld színes játékokkal lekötni a figyelmét. Majd napról napra fokozatosan emeld a hason töltött időt. A hason fekvés fontos a gyermek fejlődése szempontjából, mert szükség van az erős nyaki és háti izomzatra, hogy megtanuljon kúszni, majd önállóan felállni, járni. 

A csecsemő egyre jobban felfedezi a kezét, talán már te is megfigyelted, hogy hosszasan nézegeti. Gyakran játszik vele, kinyitja és bezárja az öklét. Nyúlhat tárgyak után, magabiztosan mozgatja a karját és lábait. Már sikerülhet megfogni egy könnyebb csörgőt, amit szívesen rázogat a kezével. Szinte várja, hogy érezze és megfoghassa a környezetében lévő tárgyakat. Egyre ügyesebben próbálja kezét és ujjait irányítani, hogy elérje, amit szeretne. Hamarosan elkezdi kezeit is támasztékként használni, lassacskán elkezd nyújtózni, és nyúlni tárgyakért – bár még nem képes őket megfogni. A baba fejlődése folyamán a reflexeket fokozatosan felváltják a tudatos mozdulatok. Kis kezeivel játszik, szájához emeli őket, és öklét már nem tartja mindig összeszorítva. Ha öledbe ülteted, megpróbálhatja felhúzni magát ülő helyzetbe, de az izomzata még nem elég erős hozzá.

A baba súlygyarapodása

Az első hónapokban a kizárólag anyatejjel táplált csecsemők gyorsabban gyarapodhatnak, olykor már 3-4 hónapos korra megduplázhatják születési súlyukat, majd ezt követően gyarapodásuk lassabb lehet. A kisbaba súlygyarapodásánál legfőképpen a havi súlygyarapodás mértékét kell figyelembe venni. Amennyiben a havi súlygyarapodás mértéke nem éri el a 400 grammot, jelezni kell a gyermekorvos felé. Persze azt sem szabad elfelejteni, amikor hosszra növekszik a baba, a súlygyarapodása kevesebb lehet, mert a kettő egyszerre nem történik. Kevesebb lehet akkor is a súlygyarapodás, ha a baba fogzik vagy beteg, mert ezekben az időszakokban étvágytalanság is megfigyelhető. Kisbabád fejlődési ütemét könnyedén nyomon követheted Percentilis kalkulátor segítségével. A percentilis görbék jelentőségéről itt olvashatsz

A 3 hónapos baba szellemi és érzelmi fejlődése

Az érzékelés, a hangokkal való kísérletezés mind-mind az agyfejlődés jelei. Amellett, hogy megfelelő ingerekkel segítheted ezt a fejlődést, lényeges tudnod, hogy a megfelelő vasmennyiség hozzájárul a kognitív képességek fejlődéséhez. A baba agya ebben a korban intenzíven fejlődik. Minden, amit lát, hall, megérint, a kis világát tágítja és egyre jobban megismeri környezetét. Engedd, hogy minél több új tapasztalattal gazdagodjon korának megfelelően. Vond be a napi tevékenységekbe. Vidd magaddal, ha teregetsz vagy éppen takarítasz, és beszélj hozzá folyamatosan. Mondd el, éppen mit csinálsz. Még nem tud válaszolni neked, csak “babanyelven”, de érteni fogja, amit mondasz neki, és megtanulja, mi miért történik. Kisbabád már azt is tudja, hogy a cselekedeteinek következménye van. Ha elkezd sírni, te megjelensz és megvigasztalod. Ha meglöki a játékot a kezével, az mozogni kezd. Legyenek olyan pillanatok a napban, amikor együtt relaxálsz a babával. Legyen idő arra, hogy csak élvezitek egymás társaságát, egymásra figyeltek. Ez az időszak alkalmat ad a gyermeknek arra, hogy láthassa a mosolyod, érezhesse az érintésed és érezze az illatod. Az anya-gyermek kapcsolatot is egyre jobban elmélyíti a minőségi idő, amit együtt töltesz a picivel.

A vashoz kisbabád az anyatejen keresztül jut hozzá, azonban egészen hároméves koráig fontos biztosítanod számára a megfelelő mennyiségű vasat.

A baba hamarosan kísérletezni kezd saját hangjával, elsőként például a P, B és M hangzók jelennek meg, amelyeket könnyedén meg tud formálni az ajkaival. Ez az oka annak, hogy a legtöbb csecsemő első kiejtett szava a „mama” és a „papa”. Egyre többet fog gőgicsélni.

Bár a hangos zajok felzaklathatják vagy megijeszthetik a babát, a Te ismerős hangod gyorsan megnyugtatja őt. A 3 hónapos csecsemő kíváncsisága határtalan; érdeklődéssel fordul a körülötte zajló dolgok felé, és igyekszik minél több érzékszervét használni a világ felfedezésére. A tapintás az az érzékszerv, amely három fontos dolgot is biztosít a csecsemő számára: biztonságérzetet, a világ történéseiben való aktív részvételt, és egy olyan csatornát, amelyen keresztül kapcsolatba léphet a környezetével. A baba társas kapcsolata is fejlődik, hiszen már nem csak az ismerős arcokra, hanem idegenekre is rámosolyog. Felkeltik az érdeklődését a gyerekek, akiket hosszasan nézegethet. Azonban a legnagyobb biztonság a baba számára az édesanya.


Mit fog kérdezni a védőnő a 4 hónapos státuszvizsgálaton?

A védőnő hónapról hónapra figyelemmel kíséri kisbabád fejlődését a gyermekorvossal együtt. Összefoglaltuk neked, milyen kérdésekre számíthatsz és mit fog vizsgálni gyermekeden.

 • Kisbaba alvása, aluszékony, nyugodt vagy gyakran ébred?
 • Kisbaba viselkedése túl nyugodt, nyugodt, ingerlékeny vagy túl ingerlékeny?
 • Napirend rendben van-e, esetleg alakulóban vagy rendszertelen?
 • Kezeit középen összekulcsolja?
 • Szimmetrikus végtag- és testtartása van?
 • Hason fekve alkarjára támaszkodik, fejét 45 fokban emeli?
 • Végtagok flexiós (hajlított) tartása csökkent?
 • Ülésbe húzva fejét emeli?
 • Szemeken látható-e eltérés?
 • Szemek gyulladásos állapota tapasztalható-e?
 • 25-30 cm távolságban arcot 180 fokban követ?
 • Kezét nézegeti?
 • Erős hang adásakor magatartás-változással reagál?
 • Félálomban zajra összerezzen?
 • Felsíráskor édesanyja hangja megnyugtatja?
 • Gőgicsél, játszadozik a hangjával?

Ne aggódj, ha valamit még nem tud kisbabád, hiszen minden baba más ütemben fejlődik, és ezt mindenképpen javasolt figyelembe venni. Hogy miben számíthatsz a védőnő segítségére arról itt olvashatsz.

A 3 hónapos baba fejlődése: játék és tanulás

Nemcsak szépek, de hasznosak is: a baba fejlődését nagyban előremozdítják az ágya fölé helyezett mozgó, színes vagy zenélő játékok, mivel segítik az izmok megerősödését a nyújtózás miatt. Biztonsági okokból helyezd éppen annál egy fokkal magasabbra, hogy a csecsemő elérje. Ez a játék a baba szellemi fejlődését is elősegíti, mivel megfigyeli azt, ami a szeme előtt van. Az élénk színek, csörgők és csengők nagyszerűek a szem-kéz koordináció fejlesztésére, és emellett még szórakoztatóak is. A játszószőnyegre akasztott kis figurák szintén érdekesek számára, gyakran meg is próbálja érinteni a mozgó tárgyakat, de nem mindig jár sikerrel. Amit sikerül megfognia, azt viszont nehezen ereszti el! A 3 hónapos csecsemő számára a legideálisabb az egyszerű, de színes játék, amelyeket kedvére nézegethet, ütögethet, rázhat vagy rágcsálhat. Ezek a játékok mind fejlesztik a baba mozgáskoordinációit és kognitív készségeit egyaránt.

Játékötletek 3 hónapos babával

 • Készíts ujjbábokat színes filcből, majd próbálj a bábok segítségével beszélgetni kisbabáddal. Adhatsz ki állathangokat is, nagy sikert fog aratni.
 • Alakíts ki egy babasarkot, ahol a gyermek biztonságban lehet és kedvére gyakorolhatja a forgást, oldalra fordulást egy játszószőnyegen. Időnként cseréld a gyermek körül a jétékokat, hogy ne unja meg őket. Főleg, ha a játszószőnyegre tudsz akasztani színes játékokat.
 • Táncoljatok együtt a babával zenére és élvezzétek a ritmust. Próbálj közben énekelni, viccesen viselkedni, kisbabádnak mosolyt fogsz csalni az arcára.
 • Készíts otthon anyagból babakönyvet, amit együtt lapozgathattok.
 • Itt az idő, hogy elkészítsétek az első láb- és ujjlenyomatot, hiszen a baba már az öklét sem tartja szorosan összezárva. Nagyon jó kis ajándékötlet az édesapának vagy nagyszülőknek is.
 • Tölts meg egy kisebb átlátszó műanyag palackot rizsszemekkel vagy más száraz szemes zöldséggel. Jól zárd le a kupakot, és hagyd, hogy a baba rázza a kezével. Sokkal izgalmasabb, mint egy babacsörgő!
 • Vegyél elő egy tükröt, vagy menjetek be a fürdőszobába a tükör elé kisbabáddal és figyeld a reakciókat, amikor meglátja önmagát. Sikongathat vagy nevethet a saját tükörképe láttán.

A csecsemő alvásigénye

A pihentető alvás fontos a baba számára, hogy feldolgozza a napi történéseket, ingereket, és kipihenten kezdődjön a napja. Ebben a korban már fokozatosan megfigyelhető, hogy az ébrenléti idő egyre jobban megnő. Egyáltalán ne ess kétségbe, ha kisbabád fél órával többet vagy 20 perccel kevesebbet alszik, hiszen minden baba más személyiség, saját alvási igénnyel, melyhez a napirendnek is igazodni kell. A 3 hónapos baba alvásigénye még mindig nagyon magas. Éjjel 11-12 órát is alszik. Nappali alvásigénye 3 alkalommal 30-90 perc. A 3-5 hónapos baba 1,5-2 órát marad ébren az alvások között. A növekedési ugrás, korai fogzás, túl sok inger, környezetváltozás és a betegség is átmenetileg okozhat alvásfelborulást. A mozgásfejlődés szintén hatással lehet a baba alvására, főként éjjel figyelhető meg, hogy álmában is gyakorolhatja a nappal elsajátított mozgásformákat. Talán már te is tapasztaltad, hogy kisbabád álmában oldalra fordul, de visszafordulni még nem tud, így sírással kérheti a segítséged. Ha még nem tetted meg, itt az idő, hogy kialakítsatok egy lefekvés előtti rutint. Ez azért fontos, mert ehhez fogja kötni gyermeked az esti elcsendesedés és alvás időszakát. Mindig ugyanazokat a tevékenységeket ugyanabban a sorrendben csináld akkor is, ha máshol alszotok. Ez egyfajta biztonságot ad a gyermek számára. 

Tetszett a cikk? Keresd fel a Nutriklub Szoptatás szekcióját még több információért, vagy olvasd el a Szoptatás alatti étrend: vitaminok és tápanyagok a baba fejlődéséért c. cikkünket. Tapasztalt védőnőnket is bármikor felkeresheted tanácsért. Az életkoralapú Facebook-csoportjainkban pedig olyan anyukákkal beszélgethetsz, akik szintén anyatejjel táplálják kisbabájukat - gyere és csatlakozz!

Te mi mindent tapasztaltál a harmadik hónap során? Meséld el kommentben!

Más anyukák hozzászólásai (-- db)

Kapcsolódó cikkek

Adatvédelmi irányelvek

A nutriklub.hu oldal tulajdonosa a Numil Kft. A Numil Kft-nél nyitott és átlátható módon szeretnénk használni a cookie-kat, illetve megosztani, hogy mit jelent ez az Ön számára. Az általunk használt cookie-k egy része elengedhetetlen a weboldalunk működőképességéhez, de vannak olyan cookie-k is, amelyeket kikapcsolhat vagy blokkolhat.

Arra törekszünk, hogy elegendő információt szolgáltassunk az általunk használt cookie-król annak érdekében, hogy megalapozott döntést hozhasson a velünk megosztott információkról.

Ha további kérdése vagy megjegyzése van, forduljon hozzánk kapcsolatfelvételi oldalunkon keresztül.

Mik azok a cookie-k?

A cookie egy kisebb fájl, amelyet a számítógépére vagy a mobileszközére ment le. A cookie-nak egyedi azonosítója van, így lehetővé teszi a webhely számára, hogy emlékezzen a műveletekre és preferenciákra (például a helyre, a nyelvre, a betűméretre és más megjelenítési beállításokra) egy bizonyos ideig. Így nem kell újra beírnia az információkat, amikor visszatér a weboldalra, vagy egyik oldalról a másikra kerül. A cookie-k segítenek a böngészési élmény testre szabásában is.

Nem minden cookie tartalmaz személyes adatokat, de ha igen, akkor ezt az információt személyes adatként kezeljük adatvédelmi szabályzatunknak megfelelően. A cookie-információkat is személyes adatokként kezeljük, amennyiben a fiókhoz vagy egyéb kapcsolattartási adatokhoz kapcsolódnak.

A cookie-k fajtái

A cookie-knak kétféle kategóriája létezik: tartós cookie-k és munkamenet cookie-k. A tartós cookie-k az eszközön maradnak, amíg manuálisan vagy automatikusan nem törlődnek. A munkamenet cookie-k addig maradnak a készüléken, amíg bezárja a böngészőt, utána automatikusan törlődnek.

Miért használunk cookie-kat?

Általánosságban elmondható, hogy több oka lehet a cookie-k használatának:

 • Vannak cookie-k, amelyek feltétlenül szükségesek a weboldal működéséhez, és annak lehetővé tételéhez, hogy az általunk kínált szolgáltatások igénybe vehesse;
 • Vannak cookie-k, amelyek adatokat gyűjtenek a weboldalunk használatával és annak teljesítményével kapcsolatban. Ezt az információt felhasználva javítjuk online termékeinket és szolgáltatásainkat;
 • Vannak cookie-k, amelyeket a weboldalunkon szerzett tapasztalatainak személyre szabásához és optimalizálásához használunk. Ezen cookie-k információkat tárolnak felhasználói döntéseiről, például a szövegméretről, a nyelvről és a képernyő felbontásáról.
 • Vannak cookie-k, melyeket harmadik felek helyeznek el a szolgáltatások továbbfejlesztése érdekében (például a közösségi média cookie-k), vagy pedig hirdetési célból.