Terhesség Baba 0-12 hó Baba 1-3 év

06 80 33 12 33

hétköznap 9 és 17 óra között

A 4 hónapos baba fejlődése

Pálinkás Zsanett, Tanácsadó

Szerző: Pálinkás Zsanett Tanácsadó

Kisbabád egyre érdeklődőbb a környezete iránt. Kezében már képes megtartani könnyebb tárgyakat és szájába is veheti őket. Ezért nagyon fontos, hogy fokozottan figyelj mi kerül a kezébe a fulladásveszély elkerülése érdekében. Főként azokat a tárgyakat ne add oda a babának, ami apró darabokból áll , plüss állat, aminek könnyen hullik a szőre, esetleg elemmel működik és az elem rész nincs csavarral rögzítve. A 4 hónapos kisbabád fejlődéséről, játékairól és játék ötletekről olvashatsz az alábbi cikkben. 

Hogyan alakul az étkezés, hozzátáplálás?

A 4 hónapos baba számára továbbra is az anyatej a legfontosabb tejalapú táplálék, hiszen minden tápanyagot tartalmaz, ami szükséges a baba fejlődéséhez! Az anyatejes táplálásnak sok hosszú távú hatása van a kisbabád számára. A szoptatás jelentősen csökkenti a légúti betegségek és az allergia, asthma kialakulásának kockázatát. A szoptatás során szoros kapcsolat alakul ki kisbabád és közted, ami fokozza nálad az antitestek termelődését, így kisbabád még ellenállóbbá válhat a betegségekkel szemben. A 4 hónapos anyatejes baba étrendjéről itt olvashatsz többet. Anyatej hiányában tápszerrel táplált babák esetében is 6 hónapos korban elegendő elkezdeni a hozzátáplálást. A tápszerrel táplált baba étrendjéről bővebben itt olvashatsz.

Kisbabádnak az első hat hónapban a napi folyadékigényét testsúlya alapján határozzuk meg, ez az első félévben 150 ml/ttkg/nap. Ez azt jelenti, hogy kisbabádnak kg-onként 150 ml folyadékra van szüksége egy nap alatt. Pl.: 5 kg x 150=750 ml a napi folyadékszükséglet. Ez alapján te is könnyen ki tudod számolni, mennyi anyatejre, annak hiányában tápszerre van szüksége kisbabádnak.

Ebben a korban még lehetnek kisebb mennyiségű (5-10 ml) bukások etetések után, hiszen a baba nyelőcsőzáró izomzata általában 6-7 hónapos korra erősödik meg teljesen. A 4 hónapos babádnak az első hat hónapban az anyatejen kívül nincs szüksége más folyadékra. Nagy melegben vagy télen a fűtött szobában, amikor könnyedén kiszáradhat a baba nyálkahártyája, kínáld gyakrabban anyatejjel. A legjobb, ha igény szerint szoptatod kisbabád. Az előtejnek szomjoltó hatása van, ezért komfortszopizással a baba szomjúságát is csillapíthatja. A fogzás tünetei már ebben a korban is jelentkezhetnek. A fogzási időszak hatással lehet a baba étvágyára és hangulatára is, valamint alvásában is átmenetileg változás történhet. A baba gyakrabban ébredhet éjjel, felsírhat, nappal is nyűgösebb lehet.

A glutén bevezetése, hozzátáplálás megkezdésének javasolt ideje

A legújabb ajánlás szerint a csecsemő étrendjébe javasolt az életkornak megfelelő, új ételek bevezetése a 4. hónap után, de a 7. hónap előtt fokozatosan. Tekintettel a babák emésztőrendszerének érésére, az új ízek bevezetését a Nutriklub 6 hónapos kortól javasolja anyatejjel és annak hiányában tápszerrel táplált babák esetében is. A legtöbb babapocak ugyanis ekkor áll készen arra, hogy az anyatejen vagy annak hiányában tápszeren kívül más ételt is képes legyen megemészteni. Valamint megismerkedjen a kanállal. Vannak olyan kivételes esetek, amikor a gyermekorvos 6 hónapos kor előtt javasolhatja a hozzátáplálás megkezdését. Ebben az esetben fontos, hogy kövesd a fokozatosság elvét és csakis életkornak megfelelő ízekkel ismerkedjen kisbabád. Az európai gasztroenterológiai társaság (ESPGHAN) ajánlása alapján a glutén bevezetése bármikor megtörténhet a gyermek betöltött 17. hete és a betöltött 1 éves kora között, függetlenül attól, hogy szoptatott vagy tápszerrel táplált a baba. Kutatási eredmények alapján sem a szoptatás, sem a korábbi, sem a későbbi életkorban elkezdett glutén bevezetése nem befolyásolja a cöliakia kialakulásának esélyét. A glutén bevezetéséről itt olvashatsz hasznos információkat! Amennyiben kérdésed merül fel az anyatejes táplálás során, keresd bizalommal a Nutriklub védőnőjét, aki mindenben segít neked!

Tudtad? Az első 1000 nap kiemelkedő jelentőségű a baba életében. Az első hónapokban a csecsemők nagy mennyiségű vasat használnak fel a gyors növekedéshez.

Az anyatej vastartalmának 50%-a szívódik fel, az anyatejes táplálás ezért is nagyon fontos! Anyaként már most rögtön tehetsz gyermeked jövőbeni egészségéért: például csökkentheted a fertőzéses megbetegedések kockázatát azáltal, ha minél tovább anyatejjel táplálod kisbabád! Tudj meg többet az Első 1000 nap programról!

A baba fejlődése a negyedik hónapban

A védőnő és gyermekorvos hónapról hónapra nyomon követi kisbabád fejlődését. A pontos vizsgálatokról itt olvashatsz többet.

A súlygyarapodás továbbra is intenzív, azonban fontos tudnod, amikor hosszra növekszik a kisbabád, a súlygyarapodása olykor kevesebb lehet. Nem minden baba fejlődik a nagy könyvben leírtak szerint, hiszen minden babának egyéni fejlődési ritmusa van. A 4 hónapos baba már felfedezi kezének és ujjainak hatékony használatát olyan mindennapi cselekvések során, mint egy játék megragadása, illetve a környező tárgyakba való kapaszkodás. A természetes fogóreflex a csecsemő fejlődésével egyre inkább irányított kéz- és ujjmozgásokká válik, ennek következtében a kisbaba képes lesz különböző tárgyak felfedezésére. 


Kisbabád képes megkülönböztetni a színárnyalatokat, visszamosolyog, sikongat, gurgulázik. A puha, könnyű babacsörgőket már meg tudja fogni vagy rázni, ahelyett, hogy a szájába venné őket. Ez egyre szorakoztatóbb számára.

A baba ebben a korban egyre aktívabb! Már nemcsak fekszik és figyeli környezetét, hanem hasról oldalra, esetleg már a hátára is meg tud fordulni. Alkarján stabilan támaszkodik, fejét, lábát megemeli, így még jobban szemügyre tudja venni az őt körülvevő világot! Egy pillanatra se hagyd egyedül a pelenkázón vagy az ágyon, hiszen hamar megtörténhet a baj! Alakítsatok ki a földön egy játszósarkot, bababirodalmat, rakd körül színes játékokkal a csecsemőt, így kedvére nyújtózkodhat a játékai után és az izmai is erősödnek.

A mozgásfejlődés a baba alvására is hatással lehet. Éjjel álmában is gyakorolhatja a nappal megtanult mozgásformákat. Előfordulhat, hogy éjszaka az oldalára fordul, de visszafordulni még nem képes, és segítséget kér tőled. Ez miatt néha fáradtabb lehetsz, próbálj pihenni napközben kisbabáddal együtt. Ha fáradtnak, kimerültnek érzed magad, azt csecsemőd is érezheti és ő is nyűgösebbé válhat.

A vas fontos szerepet játszik a kognitív készségek fejlődésében. A vashiányos gyermekek szellemi és mozgásfejlődése elmaradhat egészséges társaikétól. Tudj meg többet a csecsemőkori vashiányról itt!  

Szellemi és érzelmi fejlődés

A 4 hónapos babád látása is egyre élesebb – most már távolabbra is ellát, és jobban képes fókuszálni dolgokra. Megkülönbözteti a színárnyalatokat. A látás fejlődése során a világ egyre szórakoztatóbb és színesebb hellyé válik számára. Hat hónapos korra a kisbaba már a szoba másik végéig is ellát. Kutatások kimutatták, hogy a hosszú láncú telítetlen ómega-3 zsírsavak csoportjába tartozó DHA fontos szerepet tölt be a baba látásának fejlődésében. Ezek az omega-3 zsírsavak a te táplálkozásod által kerülnek az anyatejbe és jutnak át kisbabád szervezetébe. Az ómega-3 zsírsavak hatással vannak a baba agy- és idegrendszerének fejlődésére is. Hogy megtudd, milyen forrásból biztosíthatod kisbabád számára az ómega-3 zsírsavat, olvasd el cikkünket!

A csecsemő ebben a korban már próbálkozik a hangok utánzásával is. Próbáld meg, hogy vicces hangokat adsz ki és figyeld a reakcióit. Jót fogsz mosolyogni, amikor kisbabád utánozza az arckifejezésed és a száját is egyre jobban formálni kezdi. Fejlődik a baba szaglása is. Képes megkülönböztetni illatokat. Figyeld meg, hogyan reagál egy-egy virág illatára, amit elé tartasz. A vaníliarúd, levendula, mezei virágok illata, mind kellemes lehet kisbabád számára.

Napirend, alvás - 4 hónapos baba

Próbáld kialakítani kisbabád napirendjét. A napirend nem azt jelenti, hogy minden ugyanabban az időben történik, hanem a tevékenységek sorrendjét takarja. A baba megtanulja, hogy evés után játék, séta vagy éppen alvás következik, fürdés előtt masszázst kap, kicsit pucérkodhat ruha nélkül… stb. Ez a napi rutin nagyon nagy biztonságot adhat a baba számára, és sokkal kiegyensúlyozottabbá válhat. Ha párod és te is a napi rutint követitek, sokat segíthettek kisbabátoknak. A napirend kialakításáról és szerepéről itt olvashatsz többet.

A pihentető alvás fontos kisbabád számára, mert segítségével feldolgozza a napi eseményeket, azt a sok-sok ingert, ami napközben éri. A babák alvásigénye változhat. Van olyan baba, aki éjjel nyugodtan alszik és nappal kevesebbet pihen, és van olyan baba is, akinek nappal és éjjel is kevesebb az alvásigénye.

Mit fog kérdezni a védőnő a 4 hónapos státuszvizsgálaton?

A védőnő hónapról hónapra figyelemmel kíséri kisbabád fejlődését a gyermekorvossal együtt. Összefoglaltuk neked, milyen kérdésekre számíthatsz.

 • Ha hasra fekteted kisbabád, fejét felemelve, alkarján támaszkodik?
 • Hátáról az oldalára fordul?
 • Hason fekve a körülötte lévő játékért hol az egyik, hol a másik kezével egyformán nyúl?
 • Tekintetével és fejfordítással minden irányba követi a mozgó tárgyat?
 • Kezeit középen összefogva szájához viszi?
 • Háton fekve vagy félig ülő helyzetben tartva a középről nyújtott tárgyakért mindkét kézzel egyformán nyúl?
 • Mindkét kezével egyformán markolászik? (pl.: hajat, ruhát vagy takarót)
 • A kezébe adott csörgőt megtartja, és bizonyos idő után mindkét keze el tudja engedni?
 • Mosolyog vagy hangot ad annak érdekében, hogy rá figyeljetek?
 • Hason fekve 10-15 percet önállóan eljátszik?
 • Ébren, nyugalomban külső inger (pl. hirtelen zaj, gyors közeli mozdulat, érintés) nélkül is gyakran összerezzen?
 • Hason fekve az oldalról nyújtott játékért a másik kezével átnyúl? A jobbról nyújtott tárgyat is csak bal kezével fogja meg vagy fordítva?

Ne aggódj, ha valamit még nem tud kisbabád, hiszen minden baba más ütemben fejlődik, és ezt mindenképpen javasolt figyelembe venni. 

Bababirodalom kialakítása, babaúszás és babamasszázs előnyei

Mivel a 4 hónapos baba egyre ügyesebben fogja meg a tárgyakat, adj a kezébe mindenféle könnyű, zörgő-csörgő játékokat! Már 3 hónaposnál nagyobb babák esetében is ügyelj arra, hogy ne legyen balesetveszélyes, ne tudja megütni vele magát és a szőrös, apró darabokra szedhető játékoktól is óvakodj a fulladásveszély miatt! Egy saját készítésű színes rongylabda vagy babzsák is tökéletesen megfelelő játék lehet csecsemőd számára. A babatornáztató és játszószőnyeg is ebben a korban kezd érdekes lenni. A játszószőnyegre akasztott játékok nagyon szórakoztatók a kisbaba számára, és a baba fejlődését, mozgásfejlődését is egyaránt segítik! A játszószőnyegen stabilan tudja gyakorolni az oldalra fordulást és a forgást is a csecsemő.A 4 hónapos baba számára továbbra is nagyon fontos a testkontaktus, ezért vedd gyakran ölbe és énekelj, mondókázz neki! Az ölbeli játékok alkalmasak egy kis babatornára is! 

 • Az érintés az egyik leghatékonyabb eszköz, hogy kommunikálj kisbabáddal, tanulj olyan mondókákat, ahol meg is érintheted őt. Az érintés gyakorlására kiváló a babamasszázs is. Vegyél részt egy oktatáson 4 hónapos babáddal, ahol pontosan megmutatják a mozdulatokat, hogyan végezheted otthon is biztonságosan egyedül.
 • A babaúszás már ebben a korban hatalmas élmény lehet kisbabád számára és egy nagyon jó alkalom is arra, hogy társaságban legyetek. A babaúszás során az anya-gyermek kapcsolat is erősödik, és kisbabád ellenálló képessége is egyre erősebbé válhat.
 • Sétáljatok egy nagyot babakocsival, babahordozóval, ha az időjárás engedi, hiszen a mozgás téged is fel fog tölteni energiával, és kisbabád is egyre több élménnyel gazdagodhat. Valamint nagyokat aludhat a friss levegőn.
 • Vásárolj buborékfújót és mutasd meg csecsemődnek. Nagyon fog neki tetszeni, ahogy a sok kis buborék vándorol a föld felé.
 • A babaringató foglalkozás alkalmat adhat arra, hogy kisbabád a zenével is megismerkedjen és megkedvelje. A foglalkozáson együtt énekelhettek a kisbabáknak. A társaság és zene együttesen segítik a babát a beszéd- és mozgásfejlődésében.
Nemcsak a kézzel fogható játékokat, hanem egy színes halakkal teli akváriumot is percekig csodálhat kisbabád. Térjetek be egy állatkereskedésbe, ahol megmutathatsz egy akváriumot. Amint azt veszed észre, a baba figyelme alábbhagy és fáradni kezd, akkor hagyd, hogy pihenjen egy nagyot játék közben! Az 5 hónapos baba étrendjéről itt olvashatsz.


Tetszett a cikk? Keresd fel a Nutriklub szoptatás szekcióját még több információért, vagy olvasd el a Szoptatás jelentősége c. cikkünket. Tapasztalt védőnőnket is bármikor felkeresheted tanácsért. Az életkoralapú Facebook-csoportjainkban pedig beszélgethetsz anyukákkal és megoszthatod tapasztalataidat kisbabád táplálásával kapcsolatban - gyere és csatlakozz!

Te mi mindent tapasztaltál a negyedik hónap során? Meséld el kommentben!


Más anyukák hozzászólásai (-- db)

Kapcsolódó cikkek

Adatvédelmi irányelvek

A nutriklub.hu oldal tulajdonosa a Numil Kft. A Numil Kft-nél nyitott és átlátható módon szeretnénk használni a cookie-kat, illetve megosztani, hogy mit jelent ez az Ön számára. Az általunk használt cookie-k egy része elengedhetetlen a weboldalunk működőképességéhez, de vannak olyan cookie-k is, amelyeket kikapcsolhat vagy blokkolhat.

Arra törekszünk, hogy elegendő információt szolgáltassunk az általunk használt cookie-król annak érdekében, hogy megalapozott döntést hozhasson a velünk megosztott információkról.

Ha további kérdése vagy megjegyzése van, forduljon hozzánk kapcsolatfelvételi oldalunkon keresztül.

Mik azok a cookie-k?

A cookie egy kisebb fájl, amelyet a számítógépére vagy a mobileszközére ment le. A cookie-nak egyedi azonosítója van, így lehetővé teszi a webhely számára, hogy emlékezzen a műveletekre és preferenciákra (például a helyre, a nyelvre, a betűméretre és más megjelenítési beállításokra) egy bizonyos ideig. Így nem kell újra beírnia az információkat, amikor visszatér a weboldalra, vagy egyik oldalról a másikra kerül. A cookie-k segítenek a böngészési élmény testre szabásában is.

Nem minden cookie tartalmaz személyes adatokat, de ha igen, akkor ezt az információt személyes adatként kezeljük adatvédelmi szabályzatunknak megfelelően. A cookie-információkat is személyes adatokként kezeljük, amennyiben a fiókhoz vagy egyéb kapcsolattartási adatokhoz kapcsolódnak.

A cookie-k fajtái

A cookie-knak kétféle kategóriája létezik: tartós cookie-k és munkamenet cookie-k. A tartós cookie-k az eszközön maradnak, amíg manuálisan vagy automatikusan nem törlődnek. A munkamenet cookie-k addig maradnak a készüléken, amíg bezárja a böngészőt, utána automatikusan törlődnek.

Miért használunk cookie-kat?

Általánosságban elmondható, hogy több oka lehet a cookie-k használatának:

 • Vannak cookie-k, amelyek feltétlenül szükségesek a weboldal működéséhez, és annak lehetővé tételéhez, hogy az általunk kínált szolgáltatások igénybe vehesse;
 • Vannak cookie-k, amelyek adatokat gyűjtenek a weboldalunk használatával és annak teljesítményével kapcsolatban. Ezt az információt felhasználva javítjuk online termékeinket és szolgáltatásainkat;
 • Vannak cookie-k, amelyeket a weboldalunkon szerzett tapasztalatainak személyre szabásához és optimalizálásához használunk. Ezen cookie-k információkat tárolnak felhasználói döntéseiről, például a szövegméretről, a nyelvről és a képernyő felbontásáról.
 • Vannak cookie-k, melyeket harmadik felek helyeznek el a szolgáltatások továbbfejlesztése érdekében (például a közösségi média cookie-k), vagy pedig hirdetési célból.