Terhesség Baba 0-12 hó Baba 1-3 év

06 80 33 12 33

hétköznap 9 és 17 óra között

A 6 hónapos baba fejlődése

Pálinkás Zsanett, Tanácsadó

Szerző: Pálinkás Zsanett Tanácsadó

A 6 hónapos baba hónapról-hónapra rohamos tempóban fejlődik. Egyre érdeklődőbbé válik és egyre jobban élvezi, ha emberek veszik körül. Már sokkal könnyebb kimozdulni is a babával. 

6-honapos-baba-fejlodese

A 6 hónapos baba etetése

A baba fejlődése elérkezett abba a szakaszába, hogy kisbabád megismerkedjen új ízekkel az anyatejen kívül! Minden baba más és más, ezért ne az életkor legyen az egyetlen szempont. Vannak különböző jelek, amik arra utalnak, hogy kisbabád készen áll az első kanalazásra. Ne ess kétségbe, ha a baba elutasítja az új ízeket, kilöki a nyelvével az ételt vagy öklendezik. Ha a hígabb állagú gyümölcs- és zöldségpürét sem fogadja szívesen, tarts pár nap szünetet és ismét próbálkozz. Amennyiben a baba félrenyel vagy öklendezik az ételtől, megmaradhat benne rossz élményként is, ami még nagyobb elutasítást eredményezhet. Nem minden baba áll készen a hozzátáplálásra 6 hónapos korban. Főként anyatejjel táplált babák esetében lehet kicsit nehézkesebb a hozzátáplálás. Mindig haladj kisbabád tempójában. A 6 hónapos tápszeres baba étrendjéről itt olvashatsz.

A hozzátáplálás egy 6 hónapos baba számára teljesen új dolog. Meg kell tanulnia kanállal enni, és meg kell szeretnie az anyatejen, annak hiányában tápszeren kívül más ételek ízét is. Kezdetnek egy vagy két teáskanálnyi új íz is elég, amely nagyon kis mennyiségnek tűnhet, de a hozzátáplálásnál mindenképpen törekedni kell a fokozatosságra. Ha betartod, hogy 4-5 napig csak is egyféle új ízzel kínálod a babát, fokozatosan emelve a mennyiséget az ízérzékelése is egyre fejlettebb lesz, és megtanulja, melyik gyümölcsnek és zöldségnek milyen natúr íze van. A későbbi időszakban is kevésbé lehet majd válogatós. A hozzátáplálás első heteihez itt olvashatsz hasznos tanácsokat és recepteket.

Először készíts nagyjából tejszín sűrűségű püréket. A tejpépek és tejberizspépek ideálisak első kanalas étkezésnek, vagy próbáld ki a gabonapépeket, amit az ismerős íz érdekében összekeverhetsz anyatejjel is. A gabonapépnél arra is javasolt figyelni, hogy milyen gabonát tartalmaz. Ha gluténtartalmú gabona van benne, elsőként javasolt a glutént bevezetni kisbabád étrendjébe, mely 4-12 hónapos kor között bármikor megtörténhet. A tejpép, tejmentes pép megkönnyítheti az átállást, és segít a csecsemőnek elfogadni az ismeretlen kanállal és szokatlan állagú étellel való első találkozást. A répapüré, sütőtökpüré is tökéletes ebben az időszakban, mivel a répa természetes módon édes ízű, amit a csecsemők nagyon szeretnek, emellett pedig korán megtanulhatják élvezni a zöldségek fogyasztását. Az édes zöldségek korai bevezetése hosszú távon kifizetődő! A zöldségek szerepéről az étrendben és a nitráttartalmú zöldségekről itt olvashatsz többet.

Fontos tudnod, hogy az átlag felnőtt ízérzékelését az elfogyasztott cukor, só és fűszerek alapvetően befolyásolják. Kisbabád táplálásakor ezért kerüld ezeket a hozzáadott ízesítéseket, és engedd, hogy az ételek természetes ízével ismerkedjen meg. Az elkészített püréket, tejpépeket akár íztelennek is találhatod, emiatt ne aggódj, hiszen a baba ettől még szívesen el fogja fogyasztani. Az esetleges ellenkezés inkább betudható az új, ismeretlen ízeknek, ezért csak akkor jelentheted ki, hogy kisbabád nem szeret valamit, ha 15 kóstolás után is elutasítja. A fűszerek bevezetése csak 8 hónapos kortól javasolt életkornak megfelelően. A gyümölcsök szerepéről az étrendben és gyümölcsös receptekről itt olvashatsz.

Amikor már megismerkedik a baba 4-5-féle gyümölcs és zöldség ízével, bevezetheted az étrendjébe a húst is. Elsőként a pulyka- és csirkehúst adhatod kisbabádnak. Hozzátáplálási táblázatunk segít neked abban, hogy minden új ízt életkornak megfelelően kapjon a baba. A hozzátáplálási időszakban jelentkezhet ételérzékenység, allergiás reakció a babánál, melynek tüneteiről itt olvashatsz

A hozzátáplálás és a szoptatás a hatodik hónapban

A hozzátáplálás megkezdését követően továbbra is az anyatej marad babád fő tápláléka. A hozzátáplálás ne befolyásolja negatívan a szoptatási kedved. Az anyatej olyan természetes összetevőket tartalmaz, mint immunglobulinok, melyek pozitív hatással vannak a baba immunrendszerére és fejlődésére, ezért is fontos, hogy továbbra is anyatejjel tápláld gyermeked. Anyatej hiányában a gyermekorvos vagy védőnő anyatej-kiegészítő tápszer használatát javasolhatja. Semmiképp se csökkentsd le az elfogyasztott anyatej mennyiségét! A 6 hónapos anyatejes baba étrendjéről itt olvashatsz többet.

A hozzátáplálásról további, részletes információkat a baba hozzátáplálása szekcióban olvashatsz és a hozzátáplálási útmutató is nagy segítségedre lehet! Amennyiben kérdésed van kisbabád táplálásával kapcsolatban, keresd a Nutriklub védőnőjét, aki szívesen válaszol minden kérdésedre!

Tudtad? Az első 1000 nap kiemelkedő jelentőségű a baba életében, valamint kulcsfontosságú a 2-es típusú diabétesz megelőzése szempontjából. Az anyatejes táplálás, valamint az azt követő kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás és mozgásban gazdag gyermekkor mind egy-egy lépés az egészséges felnőttkor felé. Tudj meg többet az Első 1000 nap Programról!

Étkezések kiváltása

A hozzátáplálás megkezdésével a baba számára továbbra is nagyon fontos az anyatej, annak hiányában tápszer adása. Hat hónapos kortól tízóraira és ebédre javasolt a kanalas étkezés. Amíg a baba nem eszik meg 100-150 g pürét vagy tejpépet, kínáld utána anyatejjel vagy tápszerrel is. Ne aggódj, ha 8 hónapos korig a baba csak kóstol és egy étkezést sem tudsz kiváltani, hiszen főként a fogzási időszakban jellemző, hogy a pici napokig csak az anyatejet vagy tápszert részesíti előnyben, és az is előfordulhat, hogy teljes mértékben elutasítja a kanalas ételeket. Az étkezések kiváltásáról itt olvashatsz.

A 6 hónapos baba mozgásfejlődése

A 6 hónapos baba fejlődése egy új szakasz határán áll. Ügyesen megfogja a játékokat, amit elér, felemeli a két karját, ha azt szeretné, hogy valaki vegye fel. A kezek, a felsőtest és a nyak megerősödése nyomán hamarosan képes lesz a felülésre, a hempergésre és a tekergőzésre is. Amíg nem ül fel önállóan kisbabád, ne ültesd kitámasztva, mert az nagyon megterhelheti a gerincét. Javasolt kerülni a bébikomp és rugós hinta használatát. A bébikomp túl nagy munkára kényszerítheti a baba gerincét és nagyon megterhelheti azáltal, hogy álló pozícióban kell megtartania magát benne. Ha a baba még az előtt kompba kerül, mielőtt stabilan, önállóan megtanul ülni, az izomzatára és a csontjainak fejlődésére is negatív hatással lehet. A komp segítségével a gyermek ülve halad, lábujjhegyen közlekedik, melynek következtében kialakulhat kisgyermekkorban pipiskedő, apró léptű járás. A baba a lábát nem látja a komp használata során, ezáltal sérülhet a testtudata és nehezebben fejlődhet a szem-láb koordinációja is. Ezt mindenképpen javasolt figyelembe venni. A rugós hinta hasonló elven működik.

Amennyiben az új mozgásformák elsajátítása megnehezíti a pelenkacserét, tedd le a pelenkázóasztalt a földre, ezzel el tudod kerülni a baleseteket. Sose hagyd egyedül gyermekedet! A bababiztos lakás kialakításáról itt olvashatsz.

A padló, mint kemény alap ideális helyszín a játékhoz és egyben a baba fejlődését és mozgásfejlődését is egyaránt segíti. Helyezd kisbabádat a hasára, és bátorítsd, hogy nyúljon kartávolságon éppen kívül eső tárgyakért. Hason fekvés közben erősödnek a hasizmai és ez a testhelyzet ideális lehetőséget kínál a megforduláshoz – ami egy fontos mérföldkő a baba fejlődésében. Mindenképpen jelezd gyermekorvosnak, ha nem tud a baba hason fekve tárgyak után nyúlni, vagy nem tudja kezével megtámasztani magát hason fekvés közben. Szükség esetén tornát is javasolhat kisbabádnak. A több mozgás révén az izmok egyre több energiát használnak fel a következő hónapok során, de az agy továbbra is az energia közel 50%-át használja. Ezt az energiát biztosítsd minél természetesebb forrásból, és kerüld a finomított cukrok adását, ha teheted, egészen 3 éves korig!

A kisbaba szellemi és érzelmi fejlődése

Kutatások igazolták, hogy a kisbabával való csevegés és éneklés segíthetik a beszéd fejlődését. Bár a baba valószínűleg nem ért meg mindent az első hónapokban, de képes lesz feldolgozni a hangokat, és később a hallott hangokat tudja utánozni is. Olyan egyszerű, mindennapi interakciók, mint a beszélgetés, nevetés vagy mosolygás segítik a 6 hónapos baba egészséges szellemi fejlődését. Nyelvi készségei is egyre fejlettebbé válnak. A baba folyamatosan igényli a szemkontaktust. Egyre jobban tetszik neki a saját hangja, és szívesen gyakorolja a magánhangzók kiejtését. Pl. ba-ba, ga-ga. Már azt is megtaníthatod neki, mit jelent az igen és a nem szó. Amikor bátorításként igent vagy nemet mondasz a babának, tudatosulnak benne a szavak jelentései. Ahhoz, hogy a baba megtanulja a 3 dimenziós látást, érdekes tárgyakban, színekben gazdag környezetre van szüksége. Mozgás közben az is sokat segíthet a baba két szemének összehangolódásában, ha lassan mozgatsz a szeme előtt színes játékot vagy éppen a kezed. Majd a tárgyak mozgatásának sebességét növelheted is fokozatosan.

A baba intenzív kognitív fejlődésen megy keresztül, 3 éves korra már képes 900 szót is megtanulni. Ehhez a fejlődéshez fontos, hogy elegendő vasat kapjon egészen 3 éves koráig!

Súlygyarapodás alakulása

A legtöbb kisbaba hat hónapos korára megduplázza a születési súlyát és 10 centimétert nő a születési hosszához képest! Majd ezt követően már nem lesz olyan intenzív a baba súlygyarapodása. Ne feledd, amikor a baba hosszra növekszik, a súlygyarapodása kevesebb lehet. Ha súlymegállást tapasztalsz, azt jelezd gyermekorvosnak, mert állhat a háttérben tejallergia vagy egyéb ételallergia is. A Percentilis kalkulátor segít neked követni kisbabád fejlődési ütemét.

Alvásigény és fogzási időszak

A baba éjszakai alvásigénye 11-12 óra, és általában 2 alkalommal alszik napközben. Persze nem minden baba a nagy könyvben leírtak alapján alszik. Van olyan csecsemő, aki sokkal kevesebb alvás mellett is kiegyensúlyozott, jókedvű baba. Az a kisbaba, aki éjjel nyugtalanul alszik mozgásfejlődés vagy fogzás miatt, nappal pótolhatja. A fogzás és mozgásfejlődés is nagy hatással lehet a baba alvására, valamint a környezetváltozás. De akkor is felborulhat a baba napirendje, alvása, ha az anyuka fáradt és rosszkedvű, mert a baba ezt is megérezheti. A fogzási fájdalom csillapítása sokat segíthet a nyugodtabb alvásban, és nehezebb éjszaka után törekedj arra, hogy te is pihenj le a babával napközben. A háztartási munka meg fog várni. Fontos, hogy legyen energiád a baba gondozásához, hiszen szüksége van rád a nehezebb napokon is. 

Mit fog kérdezni a védőnő a 6 hónapos státuszvizsgálaton?

A védőnő hónapról hónapra figyelemmel kíséri kisbabád fejlődését a gyermekorvossal együtt. Összefoglaltuk neked, milyen kérdésekre számíthatsz, és mit fog vizsgálni gyermekeden.

 • Mindkét irányba forog? Hasról hátra, ill. hátról hasra?
 • Háton fekve mindkét lábfejével játszik? Pl. megfogja vagy akár szájába veszi azokat?
 • Hason fekve, mellkasát is felemelve, mindkét karjával nyújtott könyökkel, mindkét kezével nyitott tenyerére rá tud támaszkodni?
 • A hangok forrását odafordulással keresi?
 • Az apró tárgyakat (pl. szösz, morzsa, mazsolaszemek stb.) is észreveszi? Nézegeti, kezével odanyúl, markolássza?
 • Párbeszédszerű hangadásba bevonható? Hallgat, amikor beszélnek hozzá és
 • hangokat ad, amikor a felnőtt elhallgat?
 • A játékot egyik kezéből a másikba átveszi?
 • Az elejtett tárgyat visszaveszi a kezébe?
 • „Kukucs” játéknál a fejére borított kendőt leveszi?
 • Mosolyogva vagy nevetve élvezi a felnőttel a közös játékot? Pl.: „kukucs” játéknál.
 • Élvezi a hangadást, hosszasan játszik a saját hangjával? 2-3 különböző hangból álló szótagokat dallamosan ejt – pl. „mba, ábűű, pamááá, adu geee, gaaaj habűűű” változó hangerővel?
 • A szülő mozdulattal kísért hívását megérti? A szülő „gyere” szólítására és intésére teste, karja a felnőtt felé lendül?

Ne aggódj, ha valamit még nem tud kisbabád, hiszen minden baba más ütemben fejlődik, és ezt mindenképpen javasolt figyelembe venni.

Játékok és fejlesztés

Segítsd a baba fejlődését! Amikor kisbabáddal játszol, fontos a minőségi együtt töltött idő, amikor csakis egymásra figyeltek. Légy te is gyerek, merj bohóckodni és együtt nagyokat kacagni kisbabáddal. Figyeld őt, beszélj hozzá minél többet, és folyamatosan mondd el, éppen mit csinálsz és miért. Ebben a korban sokkal lenyűgözőbb lehet egy otthon készített játék vagy műanyag edény, színes pohár, mint a babajátékok. A tanulás egyik módja lehet például, ha megtöltesz egy műanyag tálat rizzsel vagy tésztával, és megengeded a babának, hogy megtartsa a tálat, így gyakorolva a kéz és az ujjak használatát. Azok a zajok, amelyeket a doboz mozgatása, rázása vagy elejtése okoz, felvidítja és meglepi majd kisbabádat, segíti vele megértetni a cselekedetei következményeit. A fürdetési idő is jó alkalmat biztosít a babának arra, hogy megértse, testének mozgatása miként hat a környezetre, ahogy a kezük és lábuk lubickol, úgy mozog körülöttük a kádban lévő víz is. A babaúszás szerepéről itt olvashatsz.

Játékötletek:

 • Vásárolj buborékfújót és hagyd, hogy megpróbálja elkapni a pici a kezével a buborékokat.
 • A fürdés egyre érdekesebb a csecsemő számára. Egy műanyag szita vagy tölcsér segítségével csobogó vízsugarat varázsolhatsz a kádba. Ha tetszik a babának, nyugodtan engedheted a vizet a kezére vagy a lábára is. A fürdési időben mindig maradj a baba mellett, soha ne hagyd magára egy pillanatra sem, mert hamar megtörténhet a baj.
 • Próbáld kicsit változatossá tenni a baba szobáját, ágyát. Főként, ha hónapok óta ugyanazt a dekorációt látja. Az újdonságnak nagyon fog örülni.
 • Hívjatok meg kisbabás anyukát magatokhoz játszani. Ez nemcsak neked fog jót tenni, hogy beszélgethetsz egy másik anyukával, hanem a kisbabád is élvezni fogja, hogy egy másik gyerkőc van körülötte.
 • Vegyél elő egy műanyag tálat vagy játéktároló dobozt. Színes labdákat ejts bele, miközben azt mondod, hoppá. Figyeld a baba reakcióját, majd kérd meg, hogy vegye ki a labdákat a dobozból és adja a kezedbe.
 • Amíg főzöl, tedd a babát egy biztonságos területre a konyhában, s adj neki fakanalat, színes műanyag edényt, ha már tud önállóan ülni. Hagyd, hogy kedvére ütögesse az edényeket és felfedezze a hangokat.
 • Világíts a falra zseblámpával, és csinálj állatfigurákat a kezeddel. Mondhatsz egy rövid mondókát vagy történetet is közben.
 • Lassan elkezdi egyre jobban megismerni a baba a testrészeit. Tanulj olyan mondókát, ahol mondókázás közben megnevezed és meg is érintheted az adott testrészét a babának. Kávé, tea, cukor, tej, vajon kié ez a fej? Van rajta két kajla fül, elöl meg az orra ül, van egy szája meg két szeme: ez bizony a baba feje! 
Recepttárunkban sok finom, életkornak megfelelő receptötletet találhatsz, amit édesanyák osztottak meg velünk.Nézz be Recepttárunkba, ahol hat hónapos recepteket találsz kisbabádnak, amit anyukák osztottak meg velünk!

Tetszett a cikk? Keresd fel a Nutriklub szoptatás szekcióját még több információért, vagy olvass többet a Hozzátáplálásról. Tapasztalt védőnőnket is bármikor felkeresheted tanácsért. Az életkor alapú Facebook-csoportjainkban pedig olyan anyukákkal beszélgethetsz, akik szintén most kezdik kisbabájuk hozzátáplálását, új ízekkel való megismertetését - gyere és csatlakozz!

Te mi mindent tapasztaltál a hatodik hónap során! Meséld el kommentben!

Más anyukák hozzászólásai (-- db)

Kapcsolódó cikkek

Adatvédelmi irányelvek

A nutriklub.hu oldal tulajdonosa a Numil Kft. A Numil Kft-nél nyitott és átlátható módon szeretnénk használni a cookie-kat, illetve megosztani, hogy mit jelent ez az Ön számára. Az általunk használt cookie-k egy része elengedhetetlen a weboldalunk működőképességéhez, de vannak olyan cookie-k is, amelyeket kikapcsolhat vagy blokkolhat.

Arra törekszünk, hogy elegendő információt szolgáltassunk az általunk használt cookie-król annak érdekében, hogy megalapozott döntést hozhasson a velünk megosztott információkról.

Ha további kérdése vagy megjegyzése van, forduljon hozzánk kapcsolatfelvételi oldalunkon keresztül.

Mik azok a cookie-k?

A cookie egy kisebb fájl, amelyet a számítógépére vagy a mobileszközére ment le. A cookie-nak egyedi azonosítója van, így lehetővé teszi a webhely számára, hogy emlékezzen a műveletekre és preferenciákra (például a helyre, a nyelvre, a betűméretre és más megjelenítési beállításokra) egy bizonyos ideig. Így nem kell újra beírnia az információkat, amikor visszatér a weboldalra, vagy egyik oldalról a másikra kerül. A cookie-k segítenek a böngészési élmény testre szabásában is.

Nem minden cookie tartalmaz személyes adatokat, de ha igen, akkor ezt az információt személyes adatként kezeljük adatvédelmi szabályzatunknak megfelelően. A cookie-információkat is személyes adatokként kezeljük, amennyiben a fiókhoz vagy egyéb kapcsolattartási adatokhoz kapcsolódnak.

A cookie-k fajtái

A cookie-knak kétféle kategóriája létezik: tartós cookie-k és munkamenet cookie-k. A tartós cookie-k az eszközön maradnak, amíg manuálisan vagy automatikusan nem törlődnek. A munkamenet cookie-k addig maradnak a készüléken, amíg bezárja a böngészőt, utána automatikusan törlődnek.

Miért használunk cookie-kat?

Általánosságban elmondható, hogy több oka lehet a cookie-k használatának:

 • Vannak cookie-k, amelyek feltétlenül szükségesek a weboldal működéséhez, és annak lehetővé tételéhez, hogy az általunk kínált szolgáltatások igénybe vehesse;
 • Vannak cookie-k, amelyek adatokat gyűjtenek a weboldalunk használatával és annak teljesítményével kapcsolatban. Ezt az információt felhasználva javítjuk online termékeinket és szolgáltatásainkat;
 • Vannak cookie-k, amelyeket a weboldalunkon szerzett tapasztalatainak személyre szabásához és optimalizálásához használunk. Ezen cookie-k információkat tárolnak felhasználói döntéseiről, például a szövegméretről, a nyelvről és a képernyő felbontásáról.
 • Vannak cookie-k, melyeket harmadik felek helyeznek el a szolgáltatások továbbfejlesztése érdekében (például a közösségi média cookie-k), vagy pedig hirdetési célból.