Terhesség Baba 0-12 hó Baba 1-3 év

06 80 33 12 33

hétköznap 9 és 17 óra között

Kötelező szűrővizsgálatok az első évben

Pálinkás Zsanett, Tanácsadó

Szerző: Pálinkás Zsanett Tanácsadó

A baba fejlődése és a kötelező szűrővizsgálatok

A baba megszületését követően számos vizsgálatot végeznek, hogy kiszűrjék az esetleges betegségeket, a baba fejlődését befolyásoló fejlődési rendellenességeket. Ennek érdekében meghatározott időben végeznek vizsgálatokat a gyermekeden.

Kötelező szűrővizsgálatok: Újszülöttkori anyagcsereszűrés

Már a kórházban megtörténnek az első vizsgálatok, köztük az anyagcsereszűrés. A pelenkázás közben észreveheted, hogy a baba sarka be van ragasztva. Aggodalomra semmi okod, ez azt jelenti, hogy az első kötelező szűrővizsgálat megtörtént a babánál. Gyermeked sarkát apró tű segítségével megszúrják, és egy speciális szűrőpapírt itatnak át a sarkából nyert vérrel. Ezzel a vizsgálattal a következő anyagcsere-betegségeket szűrik ki:

  • Phenylketonuria vagy PKU (aminosav-anyagcsere betegség),
  • Galactosaemia (szénhidrát-anyagcsere betegség),
  • Hypothyreosis (pajzsmirigy-alulműködés)

Phenylketonuria (PKU)

A phenylketonuria ritka, veleszületett anyagcserezavar. A betegség következtében a szervezet nem képes megfelelően lebontani egyes fehérjetartalmú élelmiszereket. A fehérjéket felépítő egyik aminosav, a fenilalanin átalakításának olyan örökletes, enzimhiányon alapuló zavara, melynek következtében a vér fenilalaninszintje kórosan megemelkedik. Ennek következtében súlyosan károsodhat a központi idegrendszer. Mind a szellemi fejlődésben, mind a testi fejlődésben jelentős elmaradást eredményezhet. A betegség egy életen át tartó szigorú fehérjeszegény diétával kezelhető.

Galactosaemia

A galactosaemia a vér magas galaktózszintjével járó betegség. A tejcukor (laktóz) glukózból és galaktózból áll, ami kizárólag a tejben és abból készült ételekben fordul elő. A tejcukor úgy tud csak felszívódni, hogy az emésztés során a vékonybélben glükózra és galaktózra hasad szét. A galaktózt viszont csak úgy tudja hasznosítani a szervezet, ha enzimek segítségével glükózzá alakítja át. Az átalakításhoz szükséges enzimek viszont hiányoznak, ezért a vérben felszaporodik a galaktóz, és anyagcseretermékei mérgező hatással vannak a májra, vesékre.

A betegség tünetei a szoptatás elkezdését követő 2-3. naptól jelentkezhetnek. Elhúzódó újszülöttkori sárgaság, májmegnagyobbodás, idegrendszeri tünetek, a testi fejlődés elmaradása kísérheti. A galactosaemia betegség kezelésénél a baba étrendjéből a tejet – beleértve az anyatejet is – ki kell iktatni, és speciális összetételű terápiás tápszerrel szükséges pótolni. Amennyiben ez a betegség a szűrés során bebizonyosodik, akkor egész életen át tartó tejmentes (tej, tejtermékek) diéta válik szükségessé.

Hypothyreosis

A hypothyreosis betegség a T4 hormon hiányát jelenti, és a pajzsmirigy csökkent működését okozza. Tünetei a születést követő hetekben folyamatosan alakulnak ki. Előfordulhat elhúzódó sárgaság, nagy, lógó nyelv, száraz bőrterület, az arcbőr fokozott szárazsága. A növekedés, a baba fejlődése fokozatosan lelassul, majd megáll. A betegség kezelésénél hormonpótlásra van szüksége a gyermeknek.

Kötelező szűrővizsgálatok: A csípőficamszűrés

A veleszületett csípőficam rendellenesség gyakrabban fordul elő lányoknál, mint fiúknál. A csípőficam a csípőízület vápájának elégtelen fejlődése, melynek következtében a combcsont ízületi feje kimozdítható a vápából. Különböző fokozata lehet a betegségnek. Enyhébb formában laza csípő figyelhető meg, amikor is a kapcsolat az ízületi vápa és az ízületi fej között megvan. Teljes csípőficamról akkor beszélünk, amikor az ízületi fej a vápával egyáltalán nem érintkezik.

Az újszülöttkori és csecsemőkori kötelező szűrővizsgálatnál a baba lábát térdben behajlítva, kifelé és befelé forgató mozdulatokkal vizsgálják. Enyhébb elváltozás esetén, rendszeres tornagyakorlatokkal és terpeszpelenka használatával a csípőficam gyorsan helyrehozható. A speciális pelenka a “terpeszpelenka” elnevezést arról kapta, hogy használata során a baba lába terpeszben, térddel kifelé álló lábakkal történik. Amennyiben a csípőficam súlyosabb mértékű, akkor Pavlik-kengyel használata válhat szükségessé. A kengyel segítségével a baba lába rögzíthető egy adott helyzetben. A kötelező csípővizsgálat eredménye lehet a kötött csípő, erről akkor beszélünk, ha a baba térdben behajlított lába nehezebben mozgatható. Ez esetben az orvos csípőtornáztatást, valamint terpeszpelenka használatát írhatja elő. Az orvos megmondja, mikor kell visszamenni kontrollvizsgálatra, általában ez 4-6 hét múlva történik.

Kötelező szűrővizsgálatok: Hallásszűrés

Az újszülött babád még nem képes jelezni, ha nem hallja azt, amit mondasz neki. Ezért ebben a korban elég nehéz megállapítani, hogy a gyermek hallása rendben van-e. Egy speciális műszer segítségével azonban teljes biztonsággal megállapítható, hogy gyermeked hallása megfelelő-e. A műszer kiszűri az idegi eredetű veleszületett halláskárosodást gyermekkorban.

A vizsgálat a következő módon történik. A baba fülébe helyeznek egy fülhallgatót, melynek segítségével különböző magasságú hanghullámokat, frekvenciát küldenek a baba hallóközpontjába, és ennek segítségével a baba agyi reakcióját mérik.

A hallásvizsgálatot a legtöbb kórházban újszülöttkorban elvégzik, de előfordulhat, hogy neked kell időpontot kérned a babád számára. Kérj tájékoztatást a gyermekorvosodtól vagy védőnődtől, hogy pontosan hol végzik el a vizsgálatot.

Tetszett a cikk? Keresd fel a Nutriklub Szülés után szekcióját még több információért az első napokról, vagy böngéssz Szoptatásról szóló cikkeinkben. Tapasztalt védőnőnket is bármikor felkeresheted tanácsért. Az életkoralapú Facebook-csoportjainkban pedig olyan anyukákkal beszélgethetsz, akik szintén az első napokat töltik otthon a babájukkal - gyere és csatlakozz!

Nálatok minden rendben zajlott a kötelező szűrővizsgálatokon? Meséld el kommentben!

Más anyukák hozzászólásai (-- db)

Kapcsolódó cikkek

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!