Terhesség Baba 0-12 hó Baba 1-3 év

06 80 33 12 33

hétköznap 9 és 17 óra között

A baba súlya és súlyfejlődése

Pálinkás Zsanett, Tanácsadó

Szerző: Pálinkás Zsanett Tanácsadó

Az újszülött babánál megszületést követően egy élettani fogyás figyelhető meg az első 3-5 napban. Általában 100-150 grammot esik vissza a baba súlya, melyet a következő 10 napban visszanyer. Ha a súlyvesztés mértéke nem haladja meg a születési súly egytizedét (vagyis maximum 10%-át), a fogyás nem tekinthető kórosnak. A csecsemők általában a 4. vagy 5. nap után kezdenek újra gyarapodni, és a 10-15. nap környékén érik el a születési súlyukat.

A baba súlya és a súlyfejlődés üteme

A csecsemő súlygyarapodása jelezheti egészségi állapotát, de csak az összes többi adattal együtt értelmezhető helyesen. Általában a csecsemő súlya 150-200 grammal növekszik hetente, ennek megfelelően az első 4 hétben körülbelül 400 gramm, majd a 2-6. hónap között havonta 600 gramm súlygyarapodás jellemzi a növekedését.

Ha ettől elmarad a baba súlygyarapodásának mértéke, akkor meg kell nézni, mennyit nőtt a baba hosszra. (Fontos tudnod, hogy a baba súlya és testhossza soha nem növekszik egyszerre.) A havi gyarapodás mértéke legalább 400 gramm kell, hogy legyen! Ezt a gyermekorvosok és védőnők nagyon szigorúan ellenőrzik!! Azonban a babák nem minden esetben fejlődnek a nagykönyvben leírtak szerint, hiszen saját önálló személyiségek, egyéni fejlődési ritmussal. Azoknál a kisbabáknál, akik genetikailag is magasabb testalkatot örököltek, szintén kevesebb lehet a súlygyarapodás mértéke és intenzívebb a hossznövekedés. Amennyiben a baba súlya nem gyarapszik 400 grammot havonta, javasolt megnézni a gyermek fejlődésének ütemét a percentilis görbék segítségével is! Ebben segít neked Percentilis kalkulátorunk!

A súlyfejlődésük alapján megkülönböztetjük az átlagos csecsemőket, és vannak, akik eltérnek az átlagtól, de ez nem minden esetben jelenti, hogy kevés az anyatej a baba számára, ha nem megfelelően gyarapszik. Fontos, hogy a súlygyarapodás mértéke grammban kifejezve minden babánál eltérő lehet. A szakemberek ezért a gyarapodás születési súlyhoz viszonyított mértékét követik nyomon a percentilis táblázatok segítségével. Soha ne hasonlítsd kisbabád súlyát más babákéhoz, csak azt figyeld, hogy a súlygyarapodás üteme követi-e a percentilis görbét! Ezt Fejlődési kalkulátorunk segítségével ki is számolhatod!


Kizárólag anyatejjel táplált babák súlyfejlődése

Az első hónapokban a kizárólag szoptatott csecsemők gyorsabban gyarapodhatnak, olykor már 3-4 hónapos korra megduplázhatják születési súlyukat, majd ezt követően gyarapodásuk lassabb lehet. Általában jellemző, hogy hat hónapos korra duplázódik, egyéves kor körül pedig megháromszorozzák születési súlyukat a csecsemők. Hat hónapos kor után a baba súlya havonta már csak 400-500 grammot gyarapszik, hiszen egyre többet mozog, és a bevitt energia jelentős részét lemozogja.

Vegyesen vagy csak tápszerrel táplált babák súlyfejlődése

Amennyiben kisbabádat tápszerrel táplálod, a tápszerek hígítási aránya tekintettel van nemcsak a baba táplálék-, hanem a folyadékszükségletére is. Valamint javasolt követni az adagolási útmutatót, mely életkorban hányszor és milyen mennyiségű tápszer adása javasolt. Persze vannak nagyobb vagy kisebb étvágyú babák, akik a javasolt mennyiségtől eltérő adagot igényelhetnek. A tápszerrel táplált csecsemőknél még nagyobb figyelmet igényel a súlygyarapodás mértéke. Kizárólag anyatejes táplálás esetében gyorsabb ütemű gyarapodás is megfigyelhető. A kizárólag tápszerrel táplált csecsemőknél azonban a fokozott súlygyarapodás mértéke túletetésre is utalhat. Ilyenkor érdemes a gyerekorvosnak jelezni és tanácsát kérni a súlygyarapodás mértékét és a tápszer javasolt adagolását illetően!

A baba súlyának mérése

A baba megszületése után az első hetekben javasolt az anyatej mennyiségének ellenőrzése mérés segítségével! A babamérleget sok esetben már a védőnői tanácsadóban is lehetséges kölcsönözni az első 2-3 hónapra! A babát etetés előtt tedd tisztába szükség esetén, majd mellre tétel előtt mérd meg a súlyát és jegyezd fel egy füzetbe! Majd szoptatás után ismét mérd meg a kisbaba súlyát, hogy megtudd, mennyi anyatejhez jutott! Hogy pontosan milyen jelei vannak annak, hogy kisbabád elegendő anyatejhez jut-e, arról itt olvashatsz. Ez a mérés főként akkor fontos, ha a baba súlya kezdetben sokat csökken, koraszülött, esetleg újszülöttkori sárgaság alakul ki nála, és gyermekorvos javasolja a rendszeres ellenőrzést. A méréssel nemcsak a kisbabád napi anyatejmennyiségét követheted nyomon, hanem fejlődési ritmusát is.

A baba testsúlyának mérése a kezdeti időkben hetente (első 6 hét), majd kéthetente, ezt követően pedig havonta javasolt. A napi mérés nem ajánlott, mert rövid időn belül a babák nem gyarapodnak egyenletesen. A gyakori mérés könnyen félrevezető lehet. A baba valós testsúlyának nyomon követése érdekében jelölj ki hetente, kéthetente, majd havonta egy napot, amikor a mérést elvégzed. A csecsemőt vetkőztesd meztelenre, és úgy helyezd a mérlegre. A mérést mindenképp étkezés előtt, pl. reggel az étkezés előtt vagy este a fürdés előtt ajánlott elvégezni. Az étkezés utáni mérések nem adnak releváns eredményt. Fontos tudnod, hogy a súlygyarapodás mértékét befolyásolhatja a családi jellegzetességek (testalkat), a táplálás módja (anyatejes, vegyes, csak tápszerrel táplált), ezért soha ne másokhoz viszonyíts, hanem használd a percentilis görbéket. 

A csecsemő súlyfejlődése és annak problémái

A kisbabák eltérő ütemben fejlődhetnek, ennek megfelelően súlygyarapodásuk is eltérő lehet. A csecsemő súlygyarapodásánál legfőképpen a havi súlygyarapodás mértékét kell figyelembe venni. Amennyiben a havi súlygyarapodás mértéke nem éri el a 400 grammot, jelezni kell a gyermekorvos felé. A nem megfelelő súlygyarapodás a kizárólagosan szoptatott csecsemők esetében utalhat arra, hogy kevés az anyatej számukra. Az anyatej mennyisége gyakori mellre tétellel fokozható, így mindenképpen javasolt a baba igény szerinti szoptatása. Sok édesanya a súlyfejlődés elmaradása miatt aggódik, megfelelő minőségű vagy mennyiségű-e az anyatej.

Az alábbiakban összefoglaljuk, mely jellemzők adhatnak okot aggodalomra, ez esetben feltétlenül vitasd meg a kérdést orvosoddal és védőnőddel!

Lassú súlyfejlődésnél a babára jellemző (amennyiben ezeket tapasztalod, nincs ok aggodalomra)

- éber, egészséges kinézet

- jó izomtónus

- pisis pelus 6/nap

- világos, híg széklet

- lassú, de egyenletes gyarapodás

- minimum 8 szoptatás, amelyek 10-20 percig tartanak

- háttérben genetikai okok, családi anamnézis van általában

Aggodalomra adhat okot az alábbi tünetek megjelenése a babánál:

- első 6 hónapban havonta 300 gramm alatt van a súlygyarapodása

- egy hónap alatt súlya nem gyarapszik

- étvágytalan

- rosszkedvű, aluszékony

- ritkán ürít székletet, azt is nehezen

- sokat bukik

- sokat sír és nem tudni pontosan az okot

Súlyállás (gyarapodási kudarc) jellemzői:

- apatikus (közömbös, kedvetlen) vagy sír

- gyenge izomtónus

- kevés vizeletes pelenka, a vizelet „erős” szagú

- ritka, kis mennyiségű széklet

- szopás száma kevesebb, mint 8 naponta, és rövid ideig tartanak

- tejleadó reflexnek nincs jele

- súly stagnál

- fogyás

- háttérben fizikai, környezeti, pszichés okok állnak

Fontos, hogy lassú súlyfejlődés esetén légy türelmes, szoptass kitartóan és ne befolyásoljon más, hasonló korú babák súlya, csupán a saját gyarapodási görbéteket kövesd nyomon. Amennyiben a gyermeked súlya nem növekszik, akkor sincs ok aggodalomra, beszéld meg mielőbb gyermekorvosoddal, hogy mi a megoldás. Amennyiben a súly egy adott időszakban nem gyarapodott, ellenben kisbabád hossza nőtt, nincs ok aggodalomra, a következő hetekben vélhetően súlyban fog gyarapodni.

Lehet-e elhízott egy kisbaba?

Amennyiben gyermeked kizárólag anyatejet kap (azaz semmi mást, teát sem), akkor a válasz NEM! A szoptatott csecsemők súlygyarapodása néha egészen egyedi lehet és jellemzően gyorsabb az első hónapokban, de a természet “tudja a dolgát”, és a mozgásfejlődés beindulásával jellemzően eltűnnek a kis hurkácskák. Kizárólagósan szoptatott baba akár 3-4 hónapos korára meg is duplázhatja a születési súlyát, majd fokozatosan megfigyelhető egy kisebb mértékű súlygyarapodás a duplázást követően!

Más a helyzet abban az esetben, ha a kisbabát tápszerrel táplálod, netán az anyatej mellé kap kiegészítésként 6 hónapos kor felett életkornak megfelelően adható gyümölcsök frissen préselt levét, és elkezdődik a hozzátáplálás. Általános szabályként elmondható, hogy javasolt kerülni a hozzáadott cukrot tartalmazó italok, ételek adását a csecsemőnek, ezért cukrozott víz, cukrozott tea adása kifejezetten kerülendő! Optimális esetben egy kisbaba 6 hónapos koráig csak anyatejet, annak hiányában tápszert kap, és a hozzátáplálás is csak 6 hónapos korban kezdődik meg. A baba folyadékszükségletéről itt olvashatsz többet! Amennyiben a percentilis görbék alapján a baba súlynövekedése nagyobb mértékű ebben az időszakban, akkor érdemes a gyerekorvossal konzultálni, megfelelő-e a tápszer adagolása a kisbabának.

Ritka esetben előfordulhat, hogy a fokozott súlynövekedés hátterében cukorbetegség állhat - erre akkor gyanakodhatsz, ha egyik napról a másikra kisbabádnál sokkal gyakrabban kell pelenkát cserélni a vizeletürítés miatt. Nagyobb lehet a baba szoptatási és más folyadék iránti igénye (gyakori szoptatási igény léphet fel növekedési ugrás időszakában is), valamint aluszékonyabbá válhat. A gyanúdat feltétlenül jelezd a védőnőnek és a gyerekorvosnak, akik szükség esetén elvégzik a megfelelő vizsgálatokat.

Lényeges, hogy gyermeked súlynövekedését egészen 3 éves koráig nyomon kövesd a fejlődési görbék segítségével. Míg kisbabakorban a súly nem megfelelő ütemű növekedése jelent problémát, az 1-3 évesek körében egyre gyakoribb a túl gyors súlynövekedés, amely nem megfelelő táplálkozási szokásokra utalhat. Ne feledd, ez az időszak kritikus gyermeked jövőbeni egészsége szemponjából!

Tetszett a cikk? Keresd fel a Nutriklub Baba fejlődése szekcióját még több információért, vagy olvasd el a Percentilis táblázatról szóló cikkünket. Tapasztalt védőnőnket is bármikor felkeresheted tanácsért. Az életkoralapú Facebook-csoportjainkban pedig olyan anyukákkal beszélgethetsz, akik szintén a hozzátáplálás útján haladnak gyermekeikkel - gyere és csatlakozz!

Volt gondotok a súlygyarapodással? Miért? Hogy oldódott meg? Meséld el kommentben, hogy megnyugtass más aggódó anyukákat!

Más anyukák hozzászólásai (-- db)

Kapcsolódó cikkek

Adatvédelmi irányelvek

A nutriklub.hu oldal tulajdonosa a Numil Kft. A Numil Kft-nél nyitott és átlátható módon szeretnénk használni a cookie-kat, illetve megosztani, hogy mit jelent ez az Ön számára. Az általunk használt cookie-k egy része elengedhetetlen a weboldalunk működőképességéhez, de vannak olyan cookie-k is, amelyeket kikapcsolhat vagy blokkolhat.

Arra törekszünk, hogy elegendő információt szolgáltassunk az általunk használt cookie-król annak érdekében, hogy megalapozott döntést hozhasson a velünk megosztott információkról.

Ha további kérdése vagy megjegyzése van, forduljon hozzánk kapcsolatfelvételi oldalunkon keresztül.

Mik azok a cookie-k?

A cookie egy kisebb fájl, amelyet a számítógépére vagy a mobileszközére ment le. A cookie-nak egyedi azonosítója van, így lehetővé teszi a webhely számára, hogy emlékezzen a műveletekre és preferenciákra (például a helyre, a nyelvre, a betűméretre és más megjelenítési beállításokra) egy bizonyos ideig. Így nem kell újra beírnia az információkat, amikor visszatér a weboldalra, vagy egyik oldalról a másikra kerül. A cookie-k segítenek a böngészési élmény testre szabásában is.

Nem minden cookie tartalmaz személyes adatokat, de ha igen, akkor ezt az információt személyes adatként kezeljük adatvédelmi szabályzatunknak megfelelően. A cookie-információkat is személyes adatokként kezeljük, amennyiben a fiókhoz vagy egyéb kapcsolattartási adatokhoz kapcsolódnak.

A cookie-k fajtái

A cookie-knak kétféle kategóriája létezik: tartós cookie-k és munkamenet cookie-k. A tartós cookie-k az eszközön maradnak, amíg manuálisan vagy automatikusan nem törlődnek. A munkamenet cookie-k addig maradnak a készüléken, amíg bezárja a böngészőt, utána automatikusan törlődnek.

Miért használunk cookie-kat?

Általánosságban elmondható, hogy több oka lehet a cookie-k használatának:

  • Vannak cookie-k, amelyek feltétlenül szükségesek a weboldal működéséhez, és annak lehetővé tételéhez, hogy az általunk kínált szolgáltatások igénybe vehesse;
  • Vannak cookie-k, amelyek adatokat gyűjtenek a weboldalunk használatával és annak teljesítményével kapcsolatban. Ezt az információt felhasználva javítjuk online termékeinket és szolgáltatásainkat;
  • Vannak cookie-k, amelyeket a weboldalunkon szerzett tapasztalatainak személyre szabásához és optimalizálásához használunk. Ezen cookie-k információkat tárolnak felhasználói döntéseiről, például a szövegméretről, a nyelvről és a képernyő felbontásáról.
  • Vannak cookie-k, melyeket harmadik felek helyeznek el a szolgáltatások továbbfejlesztése érdekében (például a közösségi média cookie-k), vagy pedig hirdetési célból.