Terhesség Baba 0-12 hó Baba 1-3 év

06 80 33 12 33

hétköznap 9 és 17 óra között

Mikor kezd el járni a baba?

Pálinkás Zsanett, Tanácsadó

Szerző: Pálinkás Zsanett Tanácsadó

Sok szülő élete végéig emlékszik gyermeke első lépéseire, ám fontos, hogy nem szabad a babára nyomást gyakorolni, hogy elérje ezt a fejlődési mérföldkövet. Ne aggódj azon, mikor kezd el járni a baba, és gyengéd bátorítással engedd, hogy gyermeked a saját tempójában fejlődjön!

Mikor kezd el járni a baba?

Fejlődési szakaszok

A babák többsége 9 és 12 hónapos kor között teszi meg az első lépéseket. Mielőtt önállóan járni kezd, már láthatod próbálkozásait. Megfigyelheted, ahogyan felnyomja magát a földről, ringatózik a hasán, felül, köröz a lakásban a fenekén csúszva vagy négykézláb mászkál.

A mászás is fontos fejlődési mérföldkő – néhány baba azonos oldalú lába és keze segítségével csúszkál körbe a lakásban, mások mind a négy végtagjukat használják. Ezek teljesen természetesek, általában megtanulnak mászni mindkét oldalon lévő végtagjaik segítségével. Sok baba gyakorol az első lépések előtt, például felhúzza magát az asztal szélébe kapaszkodva, vagy segítséggel teszi meg az első lépéseket.

10-18 hónapos korban a gyerkőc már elég bátor lesz ahhoz, hogy önállóan mászkáljon körbe a lakásban. Ha gyermeked ebben a korban mégsem kezd el önállóan járni, ne aggódj azon, mikor kezd el járni a baba! Hogy megnyugodhass, beszélj az orvosoddal, de ne feledd, hogy minden gyermek eltérő ütemben fejlődik, és eltérő időszakban éri el a különböző mérföldköveket!

Hogyan tudsz segíteni az első lépéseknél?

Amint tipegő gyermeked megtanul járni, segítségre lehet szüksége a leüléshez. Ha felveszed őt vagy segítesz neki, mutasd meg, hogyan tudja behajlítani a térdeit, így majd le tud ülni önállóan is álló helyzetből. Ezt követően engedd, hogy önállóan próbálkozzon!

Bátorítsd őt! Ebben az időszakban elkerülhetetlenek a kisebb esések, balesetek, tehát mindig biztosíts puha és biztonságos környezetet az új készségek gyakorlására.

A járásra alkalmas cipők bevezetésével várj, ameddig a baba megtanul különböző felületeken járni – például füvön vagy szőnyegen. A mezítlábas járkálás fejleszti a baba egyensúlyérzékét és koordinációját.

Tudtad? Az 1-3 éves magyar kisgyermekek 42%-a nem fogyaszt kalciumot*. A kalcium hozzájárul a csontok és fogak megfelelő fejlődéséhez, valamint mennyiségét tekintve a szervezetünkben előforduló legjelentősebb ásványi anyag. A Milumil Junior gyerekital – az egészséges, kiegyensúlyozott étrend részeként – hozzájárulhat a gyermeked számára szükséges kalciummennyiség 100%-ának biztosításához (napi 500 ml elfogyasztása esetén).

Kezdetben bátorítsd a járásra például úgy, hogy vele szemben állsz vagy térdelsz, és kitárod a karjaidat, illetve, ha úgy sétál feléd, hogy fogod a kezeit. Nem javasoljuk, hogy a baba kezeit fogva járásra késztesd, csak abban az esetben, ha a baba ezt kifejezetten igényli. A csontozat és az izomzat megfelelő fejlődése érdekében engedd, hogy önállóan, a saját ritmusában gyakorolja a járást.

Beszerezhetsz olyan játékokat, amiket állva kell tologatni, így ezekbe kapaszkodhat, miközben sétálni tanul. Fontos, hogy a játék stabil legyen és képes legyen megtartani a babát, amikor rátámaszkodik.

A fejlődéshez szükséges tápanyagok

A megfelelő tápanyagok biztosítása kihívás lehet ebben az időszakban. A Milumil Junior gyerekitalt kifejezetten az 1 és 2 év közötti gyerekek igényeinek megfelelően fejlesztettük ki. A kiegyensúlyozott étrend részeként a Milumil Junior gyerekitalban található vitaminok és ásványi anyagok hozzájárulnak a baba számára szükséges tápanyagok biztosításához. A Milumil Junior gyerekital A-, C-, D-vitamint tartalmaz, támogatja az immunrendszer egészséges működését.

*Forrás: 0-3 éves csecsemők, kisdedek és a szoptatós anyák táplálkozási felmérése, TNS Hoffmann – Nutricomp, 2015

Tetszett a cikk? Keresd fel a Nutriklub Nevelés szekcióját még több információért, vagy olvasd el Szeparációs szorongásról szóló cikkünket. Tapasztalt védőnőnket is bármikor felkeresheted tanácsért. Gyere és csatlakozz életkoralapú Facebook-csoportjainkhoz, hogy olyan anyukákkal beszélgethess, akiknek gyermeke a Te babáddal egyidős!

Nálatok hány évesen tette meg az első lépéseket? Váratlan volt, vagy már régóta tréningezett? Meséld el kommentben!

Más anyukák hozzászólásai (-- db)

Kapcsolódó cikkek

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!