Terhesség Baba 0-12 hó Baba 1-3 év

06 80 33 12 33

hétköznap 9 és 17 óra között

Mozgásfejlődés és kézügyesség babáknál

Pálinkás Zsanett, Tanácsadó

Szerző: Pálinkás Zsanett Tanácsadó

Gyermeked már a totyogó korba lépett – megpróbál felállni, megtartani egy bögrét a kezével, játékokat cipel és nyújtózkodik, de minden kicsit ingatag és bizonytalan az első próbálkozások alkalmával. Ez teljesen természetes, ugyanis a baba kézügyessége és finom mozgásai ebben a korban fejlődnek.

Miért olyan fontos a finom mozgások elsajátítása a mozgásfejlődésben?

Vannak olyan egyszerű mozdulatok, amelyeket teljesen természetesnek veszünk, de valójában erős kéz-szem és agykoordinációt igényel a baba részéről.

A kézügyesség, a finom mozgások elsajátítása gyermeked lenyűgöző fejlődésének egy fontos része. Olyan kézügyességet igénylő mozdulatok, mint a pohár megragadása, megtartása, és a folyadékkortyolás természetes folyamatnak tűnik, de valójában a hüvelykujj, az ujjak, a kéz és a fej mozgásának trükkös koordinációját igénylő feladat.

Még az építőkockával való játszás is fejleszti ezeket a készségeket, mivel a baba megtanulja, hogy a kockák egymásra helyezése odafigyelést igényel, különben az építmény összedől. A finom mozdulatok elsajátítása segíti sok más készség fejlődését is, amelyre a babának élete végéig szüksége lehet.

Hogyan segíthetsz a baba mozgásfejlődésében?

A babának nincs sok bátorításra szüksége a koordináció fejlesztéséhez és mozgásfejlődéshez, csupán sok lehetőségre és gyakorlásra van szüksége. Íme néhány szórakoztató ötlet, amely segíthet a babának a mozgásfejlődésben és a kézügyesség fejlesztésében:

 • A gyerekek nagyon szeretnek különböző tárgyakat szétszedni és játékosdobozokat kiborítani. Ez az egyik első, motoros készség (agy motoros része, az, ami a megszokott mozgásokban játszik szerepet, mint például a járás), amelyet elsajátít, és fontos szerepet játszik a baba agyfejlődésében is.
 • Megakadályozhatod, hogy a baba szétszedje a lakást úgy, hogy kialakítasz számára egy játszósarkot. Ezt a sarkot rendezd be a baba érdeklődésének megfelelő játékokkal. A nagyobb darabos építőkocka a baba fejlődését is elősegíti, hiszen megtanulja, hogyan kell egymás tetejére helyezni a kockákat. Ez a játék felkelti a baba érdeklődését – egyszerre fejleszti a gondolkodáshoz és a cselekvéshez szükséges készségeket. Egy idő után azt is megtanulja majd, hogy a játékait vissza is tegye a helyükre.
 • Játékos öltözködés
 • A felöltözés és levetkőzés valóban segíti a mozgásfejlődést, és fejleszti a baba finom mozgáshoz szükséges készségeit, mivel az egész testét koordinálnia kell. Sőt, emellett a baba önállóságának fejlődésével neked is kevesebb munkád lesz reggel és este.
 • Először is, az öltözködést könnyebbé teheted a baba számára, hogyha csatok és fűzők helyett tépőzáras cipőket vásárolsz neki az első pár évben, amíg a cipőkötést el nem tudja sajátítani. Nadrágok és szoknyák felvételét megkönnyíti a rugalmas, gumis derék. Az egyben felhúzható felsőket könnyebben fel tudja venni a baba apró kezeivel, mint a gombos vagy cipzáras felsőket.
 • Minél jobban megszeret a baba egy folyamatot, annál többet tanul. Adj neki farsangi ruhákat vagy régi sáljaidat, kesztyűidet, cipőidet – és figyeld, ahogy a baba szórakoztatja magát velük.

Tudtad? Egy 1-3 éves magyar kisgyermekek körében végzett kutatás szerint 65%-uk nem fogyaszt elég D-vitamint*, mely hozzájárul az immunrendszer működéséhez, és támogatja a csontok és fogak megfelelő fejlődését. A D-vitamint nehéz kizárólag táplálkozás útján biztosítani - tudd meg, hogyan biztosíthatsz elegendőt gyermekednek itt, és próbáld ki a Milumil Junior gyerekitalt, amely az 1-3 éves korban ajánlott napi D-vitamin-szükséglet 100%-át biztosítja (napi 500 ml elfogyasztása esetén)!

 • Irkálás, firkálás, rajzolás
 • Gyermeked már ebben a korban nagyon is élvezi, ha zsírkrétával vagy táblakrétával irkálhat, rajzolhat. Amellett, hogy szórakoztató és fejleszti a kézügyességet, a későbbiekben az íráskészségét is segíti. Igyekezz a rajzolást minél szórakoztatóbbá tenni! A következőket használhatod: sokféle színű zsírkréták; kimosható tollak; táblakréták, mind benti, mind kinti játszáshoz; festékek, ecsetek, szivacsok; ujj-, kéz- és lábnyomatok
 • Engedd, hogy önállóan is kipróbáljon különböző készségfejlesztő játékokat.
 • A totyogók nagyon szeretik a homok és a gyurma fogását, állagát. Ha sokat foglalatoskodik homokvárépítéssel vagy gyurmázással, ezek is erősítik és fejlesztik a koordinációt, kézügyességet.
 • Használjatok puha, színes papírokat (pl. selyempapír, ami nem tudja megvágni a baba kezét) is. Ezeket könnyű gyűrögetni, így olyan alakokat hozhattok létre, amelyek nagyon izgalmasak lehetnek gyermeked számára.
 • Megfelelő étrend a mozgásfejlődésért és a finom mozgásokért.
 • A finom mozgásokat elősegítő készségek az egészséges agyfejlődésen alapulnak. Emiatt fontos sok, vasban gazdag ételt biztosítani a baba számára egy kiegyensúlyozott étrend részeként.
 • Ne feledd, hogy a totyogók különböző tempóban fejlődnek – de amennyiben aggódsz, beszélj gyermekorvosoddal, védőnőddel!

*Forrás: 0-3 éves csecsemők, kisdedek és a szoptatós anyák táplálkozási felmérése, TNS Hoffmann – Nutricomp, 2015

Tetszett a cikk? Keresd fel a Nutriklub Nevelés szekcióját még több információért, vagy olvasd el a Szeparációs szorongásról szóló cikkünket. Tapasztalt védőnőnket is bármikor felkeresheted tanácsért. Gyere és csatlakozz életkoralapú Facebook-csoportjainkhoz, hogy olyan anyukákkal beszélgethess, akiknek gyermeke a Te babáddal egyidős!

Milyen játékokkal fejleszted a kézügyességét? Meséld el kommentben!

Más anyukák hozzászólásai (-- db)

Kapcsolódó cikkek

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!