Terhesség Baba 0-12 hó Baba 1-3 év

06 80 33 12 33

hétköznap 9 és 17 óra között

Növekedési ugrás a baba fejlődésében

Pálinkás Zsanett, Tanácsadó

Szerző: Pálinkás Zsanett Tanácsadó

A baba fejlődése

Amikor kezedben tartod újszülött kisbabád, eltöprengsz, mennyire pici kis emberke, majd pár hét elteltével csodálkozó szemmel figyeled, mekkorát nőtt, egyik babaruhaméret követi a másikat. A babák fejlődése eltérő lehet, soha ne hasonlítsd más gyerekekhez kisbabád fejlődési ütemét. A kisbaba fejlődése során ugyanakkor vannak kiemelkedő időszakok, amikor a növekedése hirtelen megugrik.

A baba 6 hónapos korára megduplázza, egyéves korára megháromszorozza a születési súlyát, majd 3 éves korára a születési súlyának ötszörösére növekszik a testsúlya. A hossznövekedésre jellemző, hogy hároméves korra a baba megkétszerezi a születési hosszát. Az élet első 1000 napja (fogantatástól számítva) egy hihetetlen mértékű fejlődés időszaka, ezért kiemelt jelentőségű az első 1000 nap.

Mit jelent a növekedési ugrás?

Amikor már azt hiszed, hogy kezd kialakulni a napirendetek, végre van elegendő anyatej újszülött babád számára, akkor jön egy hirtelen fordulat, érkezik a növekedési ugrás, ami mindent alaposan összekuszálhat!

Ugyanis a kisbaba energiaigénye egyik napról a másikra hirtelen megnő, melynek következtében folyamatosan egész nap csak enne! Ez nem azt jelenti, hogy kevés az anyatej mennyisége, már nem is lesz többé elegendő a babának! Sajnos a legtöbb édesanya erre gondol és aggódni kezd! A főbb növekedési ugrás 3, 6 hetes korban és 3, 6 hónapos korban figyelhető meg. Persze közben is lehetnek kisebb fejlődési ugrások, amik nem olyan észrevehetőek.

A növekedési ugrás jelei

  • kisbabád gyakrabban szeretne szopizni a megszokottnál
  • kielégíthetetlennek tűnik a szopási vágya
  • hatékonyabban szopizik, bár az etetés végén továbbra is éhesnek tűnik
  • sokat nyűgösködik, sír napközben és éjszaka egyaránt, hiszen éhes

Mit tehetsz, ha kisbabádnak növekedési ugrása van?

Mivel az anyatej termelődése a kereslet-kínálat elvén működik, a megnövekedett étvágy következtében mindenképpen a gyakori, igény szerinti szoptatás javasolt kisbabádnak mindaddig, amíg az anyatej mennyisége követni nem tudja a megnövekedett étvágyát. Ha sír, éhesnek tűnik, nyűgös, tedd mellre! Hagyd, hogy annyiszor, annyit és olyan hosszan szopizzon, ahogy csak ő akarja! Persze ezeken a napokon a baba egész nap csak cicin szeretne lenni, ettől ne ijedj meg! Ez az állapot nem tart örökké! Két-három napig tedd félre a háztartási feladatokat, kérj segítséget a családtagjaidtól, barátoktól, és csakis a kisbabádra figyelj. Ha szükséges, bújj egész napra ágyba és amíg alszik, te is pihenj minél többet! Legyetek napközben sokat bőrkontaktusban.

A megfelelő folyadékfogyasztás és a vitaminokban gazdag, kiegyensúlyozott étrend fontos az anyatej termelődéséhez. Főleg a növekedési ugrások időszakában igyál kicsit többet a megszokottnál! Pár nap alatt magától rendeződik a helyzet, a legtöbb esetben 3-7 napra van szükség, hogy az anyatej termelődése adaptálódni tudjon a kisbaba növekedési ugrás miatt megnövekedett igényéhez.

Növekedési ugrás tápszeres és vegyes táplálás esetén

Tápszeres táplálás esetén szintén azt fogod tapasztalni a növekedési ugrások időszakában, hogy kisbabád gyakrabban kér enni a megszokottnál. Sőt, etetéseket követően még több adagot szeretne megenni. A tápszeres táplálásnál fontos az életkornak megfelelő tápszeradagolási útmutató követése, ezért nem javasolt a tápszer mennyiségének hirtelen megemelése a növekedési ugrás ideje alatt. Törekedni kell a fokozatosságra a tápszeradag megemelését illetően. Tápszeres táplálás esetén mindenképpen meg kell beszélni a gyermekorvossal, hogy pontosan milyen gyakorisággal adhatsz kisbabádnak enni és mennyivel emelheted meg etetésenként a tápszer adagját!

Amennyiben kisbabád anyatejet és tápszeres pótlást is kap, vagyis vegyes étrenden van, abban az esetben is fontos a gyakori szoptatás, hogy az anyatej mennyisége követni tudja kisbabád megnövekedett tápanyagigényét. A tápszeres pótlás mennyiségének megnöveléséről mindenképpen kérd ki gyermekorvosod véleményét.

Hogy mikor van vége a növekedési ugrásnak, azt pontosan tudni fogod. Kisbabád újra mosolygós, kiegyensúlyozott lesz, visszaáll a megszokott napirend, mintha mi sem történt volna.

Tetszett a cikk? Keresd fel a Nutriklub A baba fejlődése szekcióját még több információért. Tapasztalt védőnőnket is bármikor felkeresheted tanácsért. Az életkoralapú Facebook-csoportjainkban pedig olyan anyukákkal beszélgethetsz, akik szintén a fogzással küzdenek - gyere és csatlakozz!

Te honnan tudtad, hogy épp növekedési ugrásban van a pici? Mik voltak a jelek? Meséld el kommentben!

Más anyukák hozzászólásai (-- db)

Kapcsolódó cikkek

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!