Mik azok a percentilis görbék?

Míg a felnőttek esetében a testtömegindexet használjuk egészségügyi mutatóként, amely a magasság és a testtömeg figyelembevételével ad iránymutatást, addig a gyermekek, különösen a csecsemők esetében ez nem alkalmazható. Gyakori hiba, hogy a percentilis táblázat segítségével egy átlaghoz hasonlítják a baba fejlődését. A percentilis táblázatokat és görbéket sok ezer gyermek adatainak megfigyelésével összesítette a Központi Statisztikai Hivatal, és arra ad választ, hogy a magyar baba magasságának és súlyának fejlődése miként oszlik meg. Az adatsorokat külön vették fel lányok és fiúk esetében. A legfelső (97­es) percentilis görbe pl. azt mutatja meg, hogy adott hetes életkorban mekkora testsúly volt az, amit a gyerekek csupán 3%­a ért el vagy haladott meg.

A baba fejlődése és a percentilis görbe

Hogy megfelelő ütemben fejlődik­e gyermeked, arról könnyen meggyőződhetsz a percentilis görbék segítségével. Ezek nem az átlaghoz, hanem sok gyermek adatainak összességéhez viszonyítják gyermeked adatait. Tudtad, hogy a te gyermeked kiskönyvében is van percentilis táblázat? Az anyukák egy része nem tudja, hogy a baba kiskönyvében mi a szerepe annak az oldalnak, amelyen egy grafikonszerű táblázat található. A percentilis görbe igen fontos szerepet tölt be a baba hossz­ és súlyadatainak követésében. A védőnő a tanácsadáson mért hossz­ és súlyadatokat a gyermek­egészségügyi kiskönyvben rögzíti és percentilis táblázatokban vezeti. Kövesd te is gyermeked fejlődését Fejlődési Kalkulátorunk segítségével egészen 3 éves koráig!

A percentilis érték jelentése

A percentilis érték azt mutatja meg, hogy az azonos életkorban lévő, azonos nemű gyermekek hány százalékának kisebb a testtömege, a testmagassága, egyéb paramétere az általunk megadottnál. Amennyiben a baba kisebb súllyal született, rá az általánostól eltérő értékek vonatkozhatnak. Fontos fejlődésének rendszeres nyomon követése. A koraszülött babák is egyéni ütemben fejlődnek, általában egyéves korukra elérik az érett, időre és nagyobb súllyal született kortársaik fejlődési szintjét.

A baba súlyának mérése és értékelése

Minden újszülöttnél a születési súly a kiindulási súly. Érdemes otthon is a saját mérlegen, ruha, pelenka nélkül megmérned a baba súlyát, mivel minden mérleg kicsit mást mutat. Fontos ugyanakkor tudnod, hogy a születési súly az első héten mindig visszaesik, ezt a súlyveszteséget azonban a baba az első hetekben gyorsan vissza szokta hízni. A születési súlynál ezért kisebb rendszeresen a hazaadási súly. Közvetlenül székletürítés után néhány grammal kevesebbet mérünk, amit a következő méréskor is érdemes figyelembe venni. A babák átlagosan hetente 10-­15-­20-­30 dekát is hízhatnak, de ha egy­-két napig nem mérhető változás, azért még nem kell azonnal orvoshoz szaladni. Ezek az ingadozások remélhetőleg átmenetiek, és nem befolyásolják a gyermek normális súly­ és hosszgyarapodását. A kapott értékeket hétről hétre követheted Percentilis Kalkulátorunkban!

A baba hosszúságának mérése és értékelése

A baba hosszát nem könnyű megállapítani. A centimétert a háton fekvő baba mellé érdemes fektetni, majd a lábát óvatosan kinyújtani és lábfejét gyengéden hátrafeszíteni. A baba fejét illeszd a pelenkázó tetejéhez, és ehhez képest mérd le a baba hosszát. A tanácsadáson a védőnő hosszúságmérő vályú segítségével méri meg a gyermekek hosszát.

A fejkörfogat és a mellkörfogat mérése és értékelése

A fejkörfogatot a fej legnagyobb átmérőjén, a homlok­ és a tarkódudoron keresztül kell mérni. Vászon centiméterszalaggal mérjük. Növekedése az agy fejlődését követi.

A mellkörfogatot a mellkas legnagyobb átmérőjén kell mérni szintén vászon centiméterszalaggal. Növekedése a mellkas növekedését követi.

A percentilis görbe és a percentilis tábla értelmezése és jelentései

Az 50-­es percentilis érték felel meg az átlagnak. Ha pl. a percentilis kalkuláció eredménye 25, akkor az azonos nemű, azonos korú gyermekek 25%-­ának kisebb az adott paramétere az általad megadottnál. 3% alatti vagy 97% feletti érték már jelentős eltérést mutat, ez azt jelenti pl. testmagasságnál, hogy a gyermekeknek csak 3%­a alacsonyabb vagy éppenséggel – 97 esetén – 97%-­a alacsonyabb (azaz csak 3%­a magasabb) az általad megadott testmagasságnál.
Előző esetben tehát feltűnően alacsony, utóbbiban pedig feltűnően magas a gyermek. Miért lehet eltérés a gyermekemnél?

Fontos, hogy a baba fejlődését önmagához képest kövesd! Ha gyermeked percentilis görbéje a többi görbével viszonylag párhuzamosan fut, akkor fejlődése harmonikusnak mondható. Ha a baba percentilis görbéje egyre inkább lefelé ível, az annak a jele lehet, hogy nem gyarapodik megfelelően. Ajánljuk, hogy próbáld ki Percentilis Kalkulátorunkat, ahol hétről hétre követheted az adatokat!

Nem feltétlenül kórosak a mért értékek, de fontos folyamatosan figyelni, orvosának tudnia kell róla. Az adatokat magyarázhatja:

  • hosszan tartó vagy krónikus betegség, ­
  • műtét, ­
  • helytelen táplálkozás,
  • genetikai sajátosságok (földrajzi eloszlás, a különböző népcsoportokhoz való tartozás),
  • koraszülöttség.

Tetszett a cikk? Keresd fel a Nutriklub Baba fejlődése szekcióját még több információért, vagy olvasd el a Baba súlyfejlődéséről szóló cikkünket. Tapasztalt védőnőnket is bármikor felkeresheted tanácsért. Az életkoralapú Facebook­-csoportjainkban pedig olyan anyukákkal beszélgethetsz, akik szintén a hozzátáplálás útján haladnak gyermekeikkel ­ gyere és csatlakozz!

Volt gondotok a súlygyarapodással? Vezetted a percentilis görbét? Meséld el kommentben, hogy megnyugtass más aggódó anyukákat!