Az újszülött fejlődése az első hetekben

A baba fejlődése hónapról hónapra más szakaszba lép, de a csecsemővel töltött első hetek a legkülönlegesebbek az édesanya számára, hiszen ez alatt az időszak alatt kezditek megismerni egymást és megalapozzátok az anya-gyermek kapcsolatot is. A kórházban töltött első napokról itt olvashatsz még többet. Az első 4 hétben a babán jelentős változások figyelhetők meg, lassan elveszíti „újszülöttkülsejét” és egyre éberebbé válik.

1-honapos-baba-fejlodese

Az anyatej a legteljesebb táplálék a csecsemő fejlődéséhez, hiszen minden szükséges tápanyagot tartalmaz. A benne található antitestek megvédik a babát a fertőzésektől és erősítik az immunrendszerét is. Az anyatej mennyisége a csecsemő igényei szerint változik a nap folyamán. Engedd a babának, hogy olyan gyakran és olyan hosszan szophasson, ahogyan szeretne, egyéb folyadékra (babavíz, tea) nincs szüksége! Az érintés az anya közelsége, testének melege tökéletes alkalmat kínál a szoros kapcsolat kialakítására, valamint növeli a csecsemő biztonságérzetét is.

Tudtad? Az első 1000 nap kiemelkedő jelentőségű a baba életében. Sok betegséget bizony nem megöröklünk, hanem az első 1000 nap külső hatásai “programozzák”, ezen belül kiemelkedő jelentősége van a táplálkozásnak. Anyaként már most rögtön tehetsz gyermeked jövőbeni egészségéért: például csökkentheted a felnőttkori elhízás kockázatát! Tudj meg többet az Első 1000 nap Programról!

A baba fejlődése érdekében a szakemberek az egész világon a hat hónapos korig tartó kizárólagos szoptatást javasolják. Amennyiben szoptatsz, fogyassz minőségileg megfelelő ételeket és sok folyadékot, így a tested természetesen tud alkalmazkodni a baba változó étvágyához. Ne feledd, hogy a kizárólag szoptatásból táplálkozó csecsemő minden tápanyagot az anyatejből kap, tehát az általad fogyasztott ételek és italok egyben a baba ételei és italai is, ezen keresztül pedig pozitív és negatív hatással is tudsz lenni a baba fejlődésére. Kisbabád szellemi fejlődése szempontjából például fontos az omega-3 zsírsav megfelelő bevitele.

A kizárólagos szoptatás azt jelenti, hogy a baba semmilyen más táplálékot vagy folyadékot (még vizet sem!) kap. A baba mindenhez hozzájut az anyatejből, amire szüksége van!

A D-vitamin-cseppet (Vigantol csepp) ugyanakkor mindennap adni kell kisbabádnak a gyermekorvos által meghatározott időponttól. Miért fontos a D-vitamin kisbabád számára és miért van szükség arra, hogy Te is D-vitaminban gazdag ételt fogyassz szoptatás alatt? Olvass még többet erről cikkünkben.


A baba mozgásfejlődése az első hetekben

A baba fejlődése során izmai egyre erősebbé válnak, már az első pár hétben megfigyelhető, hogy fejét rövid ideig megemeli hason fekvés közben. A természetes és veleszületett fogóreflex is egyre erősebbé válik, a keze automatikusan megragad mindent, ami a tenyerébe kerül. Nemcsak a mozgásfejlődése intenzív a kisbabának, hanem vele együtt a testi fejlődése is. Az első 4 hétben a legtöbb baba 500 g-ot gyarapszik, és 2 cm-t növekszik.

Az első 1000 nap kiemelt jelentőségű gyermeked fejlődése szempontjából, a baba az első év során születési súlyát megháromszorozza, körülbelül 20-25 cm-t növekszik és agyfejlődése is kiemelkedő.

Egyes esetekben már ilyen fiatal korban, az első 4 hétben a babáknál is megjelenik a mosoly! Onnan tudjuk megállapítani, hogy igazi mosolyt vagy véletlen arckifejezést látunk, hogy egy igazi mosolygás során a csecsemők az összes arcizmukat használják. Ez felvillanyozza a tekintetüket, éppúgy, mint a felnőtteknél. Ha kisbabád még nem mosolyog, nem jelenti azt, hogy boldogtalan! A baba fejlődése egyedi tempójú, de bátoríthatod őt csiklandozással, ölelgetéssel és játékkal is a mosolyért. Kisbabád a Te utánzásoddal tanul, tehát minél többet mosolyogsz, annál valószínűbb, hogy ő is visszamosolyog Rád.

A baba agyfejlődése az első hetekben

A baba agyfejlődése kiemelkedően intenzív az első 3 évben. Tudtad, hogy a baba agytömege 1 grammot gyarapszik mindennap megszületéstől egészen 3 éves koráig? A DHA (omega-3 zsírsavak egyike), mely az anyatejben is megtalálható, kiemelten fontos a baba agyának fejlődése szempontjából, valamint a látás és idegrendszer fejlődésében is szerepet játszik.

Babád látása hétről hétre fejlődik mind minőség, mind távolság tekintetében, de az első 4 hétben még igencsak korlátozott. Az emberi arc – a Tiéd különösen – vagy bármely mozgó tárgy megragadja a csecsemő figyelmét, amely ezt az időszakot kifejezetten alkalmassá teszi a közelebb kerülésre! Beszélj kisbabádhoz minél többet, mosolyogj rá gyakran. Figyeld meg, hogyan reagál rá, ha különböző arckifejezéseket mutatsz neki. A kiságy fölé helyezett színes mozgó tárgyak fejlesztik a baba látását.

A csecsemő szellemi és fizikai fejlődésének alapvető feltétele, hogy elegendő vashoz jusson. A vas az anyatejen keresztül kerül a kisbabád szervezetébe. Bár az anyatej vastartalma alacsony, nagy százalékban tudja hasznosítani kisbabád. Figyelj a táplálkozásodra és egyél minél több vasban gazdag ételt. Amennyiben hajhullás jelentkezik a szülést követően, annak okáról és javasolt kezeléséről az alábbi cikkben olvashatsz!

A baba érzelmi fejlődése az első hetekben 

A testi kontaktus nagyszerű módja az érzelmi kötődés kiépítésének és megerősítésének már az első 4 hétben is, emellett pedig nagyban segíti az újszülött baba szívritmusának és hőmérsékletének szabályozását is. Legyél együtt minél többet kisbabáddal fizikai kontaktusban, ölelgesd, masszírozd őt. A kisbabád megnyugtatására szintén jó technika, ha karjait, lábait gyengéden átmozgatod. A szoptatás testi közelsége vagy a gyengéd ringatás fokozza babád biztonságérzetét. Próbáld ki a babahordozó kendőt, mely egyszerre biztosítja a fizikai közelséget kisbabáddal, ugyanakkor szabadabban mozoghatsz és végezheted a napi teendőidet.Pontosan mikor javasolt először sétálni menni az újszülött babával és hogyan javasolt fokozatosan levegőhöz szoktatni sok hasznos tanácsot olvashatsz itt

Az első hetekben a kisbaba gondozása is nagy kihívás lehet számodra! A köldökcsonk kezeléséről,körömápolásról, szem- és szájápolásról itt olvashatsz hasznos tanácsokat.

Tetszett a cikk? Keresd fel a Nutriklub Szoptatás szekcióját még több információért az anyatejes táplálás fontosságával kapcsolatban, vagy olvasd el Örömteli szoptatás 9+1 lépésben cikkünket. Tapasztalt védőnőnket is bármikor felkeresheted tanácsért. Az életkoralapú Facebook-csoportjainkban pedig olyan anyukákkal beszélgethetsz, akik szintén anyatejjel táplálják kisbabájukat - gyere és csatlakozz!

Te mi mindent tapasztaltál az első 4 hét során? Meséld el kommentben!