Terhesség Baba 0-12 hó Baba 1-3 év

06 80 33 12 33

hétköznap 9 és 17 óra között

Fogzás jelei és tünetei

Pálinkás Zsanett, Tanácsadó

Szerző: Pálinkás Zsanett Tanácsadó


A legtöbb baba első fogai 6 hónapos kor környékén kezdenek el kibújni, másoknál ez a folyamat jóval később kezdődik el. Van olyan kisbaba is, akinél sokkal korábban, már három hónapos korban megjelenik az első tejfog, sőt az is előfordulhat, hogy egy csecsemő fogakkal születik meg – bár ez nem túl gyakori. Amennyiben még nem jelentek meg babád fogacskái az első születésnapja környékén, jelezd ezt a gyermekorvos felé.

Mikor várható az első fog kibújása?

A baba első fogainak áttörése különösen nehéz időszak, hiszen nem tudja elmondani mi a baja, pontosan mit érez. A nagyobb baba már ügyesen meg tud tartani hűsítő rágókát, ami sokat segíthet a fogíny fájdalom csökkentésében. A baba 3 éves koráig a fogzás folyamatosan történik és összesen 20 tejfog bújik ki. A fogak áttörésének sorrendje babánként eltérő lehet, hiszen minden kisbaba más ütemben fejlődik.

Általában a legtöbb baba fog a következő időszakban bújik elő:

Felső fogsor

 • Első metszőfog: 7-12 hónapos kor között.
 • Második metszőfog: 9-13 hónapos kor között.
 • Szemfog: 16-22 hónapos kor között.
 • Első őrlőfog: 13-19 hónapos kor között.
 • Második őrlőfog: 25-33 hónapos kor között.

Alsó fogsor

 • Első őrlőfog: 12-18 hónapos kor között.
 • Második őrlőfog: 20-31 hónapos kor között.
 • Szemfog: 16-23 hónapos kor között.
 • Első metszőfog: 6-10 hónapos kor között.
 • Második metszőfog: 7-16 hónapos kor között.

Milyen tünetek jelentkezhetnek a fogzás időszakában az egészséges csecsemőnél?

Hogyan változhat meg kisbabád viselkedése a fogzási időszakban? A fogzás jelei már az első látható fogak kibújása előtt 2-3 hónappal is jelentkezhetnek, ekkor kisbabád viselkedésében az alábbi változásokat tapasztalhatod:

 • A baba több figyelmet igényel, nappal bágyadtabb, nyűgösebb lehet. Amikor egyre több inger éri a babát nappal, a fogzást is nehezebben viselheti, mert a látnivalók, játék, nappal a fájdalomról könnyebben elterelheti a figyelmét. Éjszaka azonban lehet gyakori ébredés és nyugtalan alvás.
 • Napirend felborulhat néhány napig. Ne aggódj, amint a fog áttöri a fogínyt minden visszaáll a megszokott ütembe.
 • Az éjszakai nyugodt alvás nyugtalanná válik, többet sír éjszaka, fájdalmasan felsikolt álmában, esetleg nyöszörög.Kevesebb lehet a baba alvásigénye. Főként nappal aludhat kevesebbet és reggel korábban ébredhet. Ez mindig átmeneti időszak, ami néhány napon belül rendeződni szokott. 
 • Gyakran kaphat a füléhez, hiszen a fogzási fájdalom a legtöbbször a fülbe sugárzik ki (Mindenképpen lássa a gyermekorvos is a baba fülét, mert ha mindent rendben talál, csak akkor lehetsz biztos abban, hogy a fog okozza!)
 • A baba köhöghet nappal és éjszaka is, ha a nyálzás fokozott és könnyen félrenyeli.
 • Hányás jelentkezhet, ha a baba sokat nyúl a szájába. 
 • A kisbaba rágási-harapási kényszere fokozottá válik. A baba gyakran rágja, harapdálja saját kezeit vagy különböző tárgyakat. (ez nem minden esetben tulajdonítható a fogzásnak, hiszen a legtöbb baba az első hónapokban mindent a szájába vesz és megkóstol)
 • Van olyan baba, aki mindent elutasíthat a fogzási időszakban, ahelyett, hogy alaposan megrágcsálná a játékait vagy a kezét. Ennek következtében a szoptatást is elutasíthatja és főként álmában, éjszaka ehet nyugodtabban.
 • Intenzívebb nyáltermelés.
 • A baba étvágytalanabb, gyakran elutasítja az anya mellét és más ételeket is az ínyfájdalom miatt. (Fogzási időszakban nem javasolt az új ízek bevezetése, próbáld kedvenc ételeivel kínálni gyermeked a nehezebb napokon és készítsd kicsit hígabb állagúra és hűvösebb hőmérsékletűre az ételeit.)
 • Folyadékfogyasztás csökkenése, szintén az ínyfájdalom miatt (kiskanál, pohár, itatópohár használata javasolt, ami kevésbé irritálja az érzékeny fogínyt).

A fogzási időszak a baba és az édesanya számára is kellemetlenebb lehet. A kisbaba nyugtalansága, nyugtalan alvása az anyát is kimerülté teheti. Ha te is hasonló helyzetben vagy, fontos, hogy fordíts időt a pihenésre. Pár napig aludj kisbabáddal együtt akár napközben, hogy több energiád legyen. Ha van lehetőséged, kérj segítséget párodtól, nagyszülőktől, akik pár napig a háztartási munkába, főzésbe be tudnak segíteni. 

Sokat sírhat a baba a fogzás miatt?

Testi tünetek

Minden baba másként reagálhat a fogak áttörésére. Van olyan baba, aki napokkal korábban már nyűgösebb, hőemelkedés, orrfolyás jelentkezhet nála. Napokig étvágytalanabb is lehet. És van olyan gyermek, aki észre sem veszi a fogak áttörését, csakis a babamosoly mutatja meg az újabb fehéredő kis fogacskát. A fogcsírák már az első hónapokban növekedésnek indulhatnak,amikor is a fogíny már érzékenyebb lehet, de a fogínyen még látható jel nincs, vagyis a baba fogínye kezdetben még nincs megduzzadva. 

Ha az alábbi tüneteket tapasztalod kisbabád éppen fogzási időszakban van.

 • a babák arca kipirult, rózsás. A fogíny érzékenysége miatt a baba arca könnyen kipirosodhat és melegebb is lehet a szokásosnál.
 • piros, duzzadt íny.
 • kissé megemelkedett testhőmérséklet, hőemelkedés (láz és egyéb tünetek észlelésekor a babát orvoshoz kell vinni).
 • vizes orrfolyás, mely megnehezítheti a baba alvását. Orra könnyen eldugulhat. Szükség esetén használj tengervizes oldatot és szívd le a baba orrából a váladékot. Ha alvás közben nehezen kap levegőt egy picit emeld meg a kiságy matracát a baba fejénél. Ezt megteheted egy kisebb összehajtott takaróval, amit a matrac alá könnyedén be tudsz tenni. 
 • intenzív nyálzás. Naponta többször mosd meg a baba arcát tiszta vízzel és töröld szárazra, mert a fokozott nyálzás következtében bőre is érzékenyebbé válhat. Szükség esetén bőrvédő krémet is alkalmazhatsz, amivel alvási időszakban vékonyan bekenheted a baba bőrét. Ébren nem javasolt, mert könnyen bekerülhet a krém a baba szájába. 
 • hígabb állagú, gyakoribb székletürítés. A széklet nem csak hígabb lehet, de bűzösebbé is válhat. A baba orrfolyása nyálkásabb székletürítést is eredményezhet. (naponta 3-5 alkalommal, ha ennél gyakoribb a székletürítés, akkor fertőzés okozta hasmenése lehet a babának, orvoshoz kell vinni)
 • fogínyérzékenység, fájdalom. Az érzékenyebb fogíny miatt a baba átmenetileg elutasíthatja a szoptatást vagy anyatej hiányában a tápszert. Előfordulhat az is, hogy a baba fogzási fájdalmát éppen a szoptatás csillapítja. Próbáld meg gyakrabban kínálni nappal kisbabád anyatejjel. Tápszerrel táplált baba esetében javasolt a tápszert pár napig kanállal vagy pohárból adni a babának. Figyelj arra is, hogy a tápszer ne legyen túl meleg, hiszen a melegebb hőmérséklet még jobban irritálhatja az érzékeny baba fogínyt. A hozzátáplálási időszakban részesítsd előnybe a hígabb állagú és hűvösebb hőmérsékletű ételeket. De az is előfordulhat a darabosabb ételt eszi meg a gyermek szívesebben, amíg át nem töri a kis foga a fogínyét.

Ha engedi kisbabád és bele tudsz nézni a szájába láthatod a fogíny duzzanatát is. Pici apró bogyó szerű duzzanat figyelhető meg. Ha óvatosan végig simítod a fogínyt, érezheted a fogacskákat is. Ne ess kétségbe, ha lilás színű elváltozást tapasztalsz. Olykor előfordulhat, hogy kisebb vérömleny jelenik meg a fog előtt, ami az áttöréskor pár csepp vérzést is okozhat.

Gyakran kérdezik szaktanácsadó vonalunkon az anyukák tőlünk, hogy mi lehet az oka, ha a kisbaba csikorgatja a fogát. A fogcsikorgatásnak több oka is lehet. Egy újabb fog kibújása a baba számára ismeretlen érzés, amit meg kell szoknia a szájában. Éppen ezért pár napig előfordulhat egy-egy újabb fog áttörésekor, hogy csikorgatja a pici a fogait. Ne feledd, ha rászólsz , annál jobban csinálhatja. Inkább próbáld elterelni a figyelmét kedvenc játékaival. Az éjszakai fogcsikorgatás lehet egy rossz szokás, ami idővel szépen megszűnik. 

Székrekedés nem szokta kísérni a fogzási időszakot, azonban , ha szorulást tapasztalsz kisbabádnál, javasolt jelezni gyermekorvosnak és kideríteni az okát. A székletürítési nehézség hátterében étel allergia is állhat. A szélcső a széklet kiürítésében sokat segíthet. A szélcső használatához a baba nem fog hozzászokni. 

Fájdalom enyhítése a nehezebb időszakban

A fogzás időszakában a kellemetlen érzést, fájdalmat a foggyökerek növekedése okozza. A fájdalom a legtöbb esetben addig tart, amíg a növekedés során az első fogak élei áthatolnak az érzékeny fogíny felszínén. Ez az ismeretlen érzés gyakran nyugtalanná és ingerlékennyé teszi a babákat. A nagyőrlő fogak növekedése még több kellemetlenséggel járhat, ugyanis ezek a legnagyobb tejfogak.

Ha a kisbabád sokat nyáladzik, figyelj rá, hogy a szokásosnál több folyadékot, vizet fogyasszon. Ha a fogíny érzékenysége miatt nem szívesen iszik folyadékot, akkor itasd többször kiskanál vagy pohár segítségével.

Kenj védőkrémet a baba állára, nyakára, és mellkasára, így megelőzheted, hogy a fokozott nyáltermelődés érzékennyé tegye a baba bőrét, esetleg kiütések jelenjenek meg rajta. Kerüld a nedves törlőkendő használatát, mert tovább irritálhatja kisbabád bőrét. elegendő, ha a fokozott nyálzás időszakában naponta többször megmosod az arcát tiszta vízzel és szárazra törlöd, szükség esetén be is kenheted. A baba ruháit is javasolt naponta többször átcserélni, ha nagyon átnedvesedik.


A fogzás tüneteinek csillapítására több mód is létezik! Ugyanakkor ne felejtsd el, hogy minden baba más személyiség, így nem biztos, hogy ami az egyik babának használ, az a te gyermekeden is segíteni fog. Előfordulhat, hogy több módszert is ki kell próbálni a fogzási fájdalom csillapítására, mire megtalálod a kisbabád számára legmegfelelőbbet.

Tetszett a cikk? Keresd fel a Nutriklub fogzás szekcióját, még több információért. Vagy olvasd el a Babaúszás és ellenállóképesség cikkünket. Tapasztalt védőnőnket is bármikor felkeresheted tanácsért. Az életkoralapú Facebook-csoportjainkban pedig olyan anyukákkal beszélgethetsz, akik szintén a fogzással küzdenek - gyere és csatlakozz!

Nálatok milyen tüneteket okozott a fogzás? Van, amit nem találtál meg a listában? Meséld el kommentben!


Más anyukák hozzászólásai (-- db)

Kapcsolódó cikkek

Adatvédelmi irányelvek

A nutriklub.hu oldal tulajdonosa a Numil Kft. A Numil Kft-nél nyitott és átlátható módon szeretnénk használni a cookie-kat, illetve megosztani, hogy mit jelent ez az Ön számára. Az általunk használt cookie-k egy része elengedhetetlen a weboldalunk működőképességéhez, de vannak olyan cookie-k is, amelyeket kikapcsolhat vagy blokkolhat.

Arra törekszünk, hogy elegendő információt szolgáltassunk az általunk használt cookie-król annak érdekében, hogy megalapozott döntést hozhasson a velünk megosztott információkról.

Ha további kérdése vagy megjegyzése van, forduljon hozzánk kapcsolatfelvételi oldalunkon keresztül.

Mik azok a cookie-k?

A cookie egy kisebb fájl, amelyet a számítógépére vagy a mobileszközére ment le. A cookie-nak egyedi azonosítója van, így lehetővé teszi a webhely számára, hogy emlékezzen a műveletekre és preferenciákra (például a helyre, a nyelvre, a betűméretre és más megjelenítési beállításokra) egy bizonyos ideig. Így nem kell újra beírnia az információkat, amikor visszatér a weboldalra, vagy egyik oldalról a másikra kerül. A cookie-k segítenek a böngészési élmény testre szabásában is.

Nem minden cookie tartalmaz személyes adatokat, de ha igen, akkor ezt az információt személyes adatként kezeljük adatvédelmi szabályzatunknak megfelelően. A cookie-információkat is személyes adatokként kezeljük, amennyiben a fiókhoz vagy egyéb kapcsolattartási adatokhoz kapcsolódnak.

A cookie-k fajtái

A cookie-knak kétféle kategóriája létezik: tartós cookie-k és munkamenet cookie-k. A tartós cookie-k az eszközön maradnak, amíg manuálisan vagy automatikusan nem törlődnek. A munkamenet cookie-k addig maradnak a készüléken, amíg bezárja a böngészőt, utána automatikusan törlődnek.

Miért használunk cookie-kat?

Általánosságban elmondható, hogy több oka lehet a cookie-k használatának:

 • Vannak cookie-k, amelyek feltétlenül szükségesek a weboldal működéséhez, és annak lehetővé tételéhez, hogy az általunk kínált szolgáltatások igénybe vehesse;
 • Vannak cookie-k, amelyek adatokat gyűjtenek a weboldalunk használatával és annak teljesítményével kapcsolatban. Ezt az információt felhasználva javítjuk online termékeinket és szolgáltatásainkat;
 • Vannak cookie-k, amelyeket a weboldalunkon szerzett tapasztalatainak személyre szabásához és optimalizálásához használunk. Ezen cookie-k információkat tárolnak felhasználói döntéseiről, például a szövegméretről, a nyelvről és a képernyő felbontásáról.
 • Vannak cookie-k, melyeket harmadik felek helyeznek el a szolgáltatások továbbfejlesztése érdekében (például a közösségi média cookie-k), vagy pedig hirdetési célból.