Terhesség Baba 0-12 hó Baba 1-3 év

06 80 33 12 33

hétköznap 9 és 17 óra között

Karácsonyi ajándék a babának 1 év alatt

Pálinkás Zsanett, Tanácsadó

Szerző: Pálinkás Zsanett Tanácsadó

Az év vége felé közeledve egyre nagyobb nyomás nehezedik a szülőkre, hiszen a Mikulás-csomag elkészítése után azt is ki kell találniuk, hogy a Jézuska milyen ajándékkal lepje meg gyermeküket.

A játék kiválasztása babáknak 1 év alatt és felett

Az ajándék játék kiválasztásánál érdemes azokat előnyben részesíteni, amik fejlesztik a kicsi szellemi és mozgásfejlődését és megfelelnek az életkorának. Ha megteheted, érdemes a család többi tagjának, így például  nagyszülőknek is egy listát készíteni, mely játékok lennének a leghasznosabbak. A vásárlásnál fontos szempont, hogy a kisbaba egyéves kor alatt szeret alaposan megkóstolni minden játékot. Egyéves kor alatt a játék ne legyen érdes felületű, ne lehessen apró darabokat leválasztani róla, elkerülendő a fulladásveszélyt. Különösen praktikusak higiéniai szempontból is a mosható vagy lemosható fa-, műanyag játékok.

A baba játékai 1-3 hónapos korban

Javasolt játékok:

 • kiságy feletti körbeforgó
 • játszószőnyeg
 • csörgő

A kisbaba izomzata az első 3 hónapban sokat erősödik, napról napra érdeklődőbbé válik a környezete iránt. Az első hónapban az újszülött baba még a nap legnagyobb részében alszik, azonban a kiságy fölé helyezhető színes zenélő körbeforgót  szívesen nézegeti az ébrenlét idején.

A 2 hónapos babát pedig már minden színes, zenélő játék egyenesen lenyűgözi. A játszószőnyeg hasznos ajándék ebben a korban, hiszen a keretről lelógó játékokkal a gyermek elfoglalja magát, ráadásul mozgás közben fejlődnek az izmai és a koordinációs készségei is. Földre letéve kemény talajt biztosít a babának a további mozgásfejlődéséhez.

              

A 3 hónapos baba egyre figyelmesebb, fogása erősebbé válik, ezért ideális ajándékok az élénk színű csörgők, amiket könnyen megmarkolhat a pici. A játék fejleszti az érzékelést, a jellegzetes csörgő hangoknak köszönhetően, valamint fejlődik a szem-kéz koordinációja is a babának, miközben megmarkolja és rázogatni próbálja. 

A baba játékai 4-6 hónapos korban

Javasolt játékok:

 • csörgő, zenélő tárgyak, pl. labda, babzsák
 • tornáztató- és játszószőnyeg
 • színes fürdőjátékok
 • textil mesekönyvek


A 4-6 hónapos baba egyre aktívabb, apró kis kezét, ujjait ügyesen használja. A kezébe került tárgyakat végigtapogatja, megkóstolja. Minél színesebb, annál érdekesebb egy játék számára. A csörgő hangot adó, zenélő tárgyak nagy sikert aratnak a csecsemőnél, de a színes rongylabda vagy babzsák is tökéletesen megfelelő karácsonyi ajándék lehet számára.
A babatornáztató és játszószőnyeg 4-6 hónapos korban is hasznos, hiszen a csecsemő mozgása továbbra is intenzív fejlődésen megy keresztül. A játszószőnyeg segítségével kialakíthatsz egy sarkot a babának, ahol kedvére játszhat, és nincs kitéve semmiféle balesetveszélynek. Tedd körbe a játszószőnyeget színes játékokkal, hogy a kisbaba kedvére nyújtózhasson a tárgyak után.

A babatükörben a csecsemő örömmel fedezi fel magát. A fürdési időt ebben a korban már izgalmassá teheti a puha, színes fürdőjáték, buborékfújó, mivel egyre jobban szeret pancsolni a baba. 4-6 hónapos kor között a legtöbb gyermeknél elkezdődik a fogzási időszak, ezért a hűthető rágókát is szívesen kóstolgatják, melynek segítségével csökkenthető a fogíny fájdalma, érzékenysége. A 6 hónapos baba szeret hason fekve játszani, szívesen lapozgatja a kemény lapos vagy puha textilanyagból készült mesekönyveket, mely fejleszti a kéz koordinációs mozgását.  

A baba játékai 6-9 hónapos korban

Javasolt játékok:

 • zenélő, világító játék a kúszás és mászás gyakorlására és mesehabszivacs
 • textil- vagy műanyag labdák
 • zenélő, kézügyesség-fejlesztő játékok

A 6-9 hónapos baba fokozatosan felfedezi az őt körülvevő világot! Ezért ebben a korban javasolt olyan játékot beszerezni a csecsemőnek, mely hanggal, világítással ráveszi arra, hogy a kúszás és mászás mozdulatait gyakorolja. Főként ebben a korban figyelhető meg, hogy a babák mindent ledobnak a földre csakis azért, hogy utána visszakaphassák azt, ezt is érdemes figyelembe venni és kerülni a törékeny játékokat. A textil- vagy kisebb műanyag labdák, melyet a baba kedvére dobálhat és rágcsálhat, ideális karácsonyi ajándék számára. A 6 hónapos baba a megfogott tárgyakat ütögeti, szereti a zörgő, csörgő, zenélő tárgyakat, ezért a zenélő, kézügyesség-fejlesztő játékok is praktikusak..  A mesehabszivacs segítségével puha gyermeksarkot tudsz kialakítani a babának, melyen kedvére gyakorolhatja a forgás, kúszás mozdulatait. Az önállóan ülni tudó baba már etetőszéket is kaphat, melyben elfogyaszthatja ételeit.

A baba játékai 9-12 hónapos korban


Javasolt játékok:
- Továbbra is: mesekönyv, kocka

 • fa vagy műanyag kisautó vagy kisvonat
 • textilfigurák, -babák (de kerülendő a hajas baba, mivel a gyerek könnyedén leharaphatja)
 • egymásra rakható textil kockajátékok
 • babahinta
 • foglalkoztatójátékok
 • formabedobós játékok
 • stabil tologatható játékok

A baba személyisége folyamatos fejlődésen megy keresztül, mely egyre több dologban megmutatkozik. Kimutatja érdeklődését kedvenc játékai iránt, ezért javasolt izgalmas biztonságos játszótér (Bababiztos otthon) kialakítása a lakásban, melyben segítségedre lehet a mesehabszivacs. 

A kisfiúk ebben a korban már szívesen tologatnak kisautókat, favonatot. A lányok érdeklődése a babák irányába fordul. Részesítsd előnyben a textilbabákat, főként azt, amelyiknek nincs haja, és nem tud róla leharapni apró darabokat. A 9-12 hónapos baba nagyobb kockából már próbál tornyot építeni. 

A színes labdák gurítása hatalmas öröm a baba számára, a kemény borítású mesekönyvet pedig együtt is lapozgathatjátok, közben próbáld röviden elmutogatni neki, miket is lát a képen! A 10 hónapos baba egyre okosabb, azt veszed észre, hogy a csecsemőből lassan egy kedves kisgyermek cseperedik. Már bele lehet ültetni a babahintába, amely a baba fejlődése mellett az idegrendszer fejlődésére is jótékony hatással van. A nagyobb elemekből álló tárgyakat szívesen pakolássza egymás tetejére, ezt is érdemes beszerezni. A foglalkoztatójátékok, melyek hangot adnak, nyitható-csukható ablakai vannak, esetleg húzni-tolni lehet őket, nemcsak izgalmasak a 9-12 hónapos baba számára, de az érzékelését, szem-kéz koordinációját is fejleszti. A formabedobós játék a kézügyesség fejlődését segíti elő! A 11 hónapos baba gyakran ebben az időszakban már kapaszkodva jár. Nagy segítség lehet számára egy stabil tologatós játék, járássegítő, melyek segítségével könnyedén lépkedhet és fedezhet fel új területeket a lakásban. A  fürdőjátékok, buborékfújók izgalmassá tehetik az esti pancsolást.

Tetszett a cikk? Keresd fel a Nutriklub baba fejlődése szekcióját még több információért. Tapasztalt védőnőnket is bármikor felkeresheted tanácsért. Az életkoralapú Facebook­-csoportjainkban pedig megoszthatod kérdéseidet, tapasztalataidat más édesanyákkal, és együtt készülhettek az ünnepekre! Gyere és csatlakozz!

Te már tudod, mi lesz a karácsonyi ajándéka kisbabádnak? Meséld el kommentben!

Más anyukák hozzászólásai (-- db)

Kapcsolódó cikkek

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!