Terhesség Baba 0-12 hó Baba 1-3 év

06 80 33 12 33

hétköznap 9 és 17 óra között

Készségfejlesztő játékötletek 1 éves korig

Pálinkás Zsanett, Tanácsadó

Szerző: Pálinkás Zsanett Tanácsadó

A baba fejlődése szempontjából a játék már pici kortól kezdve fontos szerepet tölt be. A baba agyfejlődése az első 3 évben intenzív, a gyermek folyamatosan tanul, felfedez új dolgokat. A közös játékok lehetőséget adnak a babának arra, hogy a világból egyre több mindent megtapasztalhasson. A játék a baba érzékeit és gondolkodását egyaránt fejleszti.

A játék hatása a babára

A játék esetében nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy minden baba más. Van, aki lelkesen várja, mikor játszik vele valaki, és olyan baba is van, akit könnyen túl lehet ingerelni. Az érzékenyebb babák a túl sok zajjal járó játékra reagálhatnak nyugtalanul, és sírni kezdhetnek. A nyugodtabb babákat pedig éppen ellenkezőleg, leköthetik a zajos játékok és a nagy nyüzsgés. Mindenképpen figyeld gyermeked reakcióit játék közben. A túl sok ember vagy túl sok játék egyaránt megterhelő lehet számára. Ha nagyon elfárad, már nem veszi fel veled a szemkontaktust, ásítozik vagy elfordul, ilyenkor ne erőltesd a játékot, hagyd pihenni.

Az első hetek - első közös élmények

Az első hetekben, főként amikor még nagyon sok időt evéssel és alvással tölt kisbabád, megnyugtató számára, ha énekelsz, dúdolsz neki és beszélsz hozzá. Hagyd, hogy megismerje az illatod, arcvonásaid, felismerje a hangod. Vedd az öledbe és hagyd, hogy alaposan szemügyre vegyen, még akkor is, ha ebben az időben csak kontrasztokat lát. A kiságy fölé helyezhető színes zenélő körbeforgót szívesen nézegeti a baba ébrenlét idején már az első hetekben is. Tehetsz az ágya köré fekete-fehér színű képeket, hiszen már képes megkülönböztetni a mintákat, kontrasztosabb árnyalatokat. De a mosolygós arc is nagyon fog tetszeni neki, ha rajzolsz egy arcot vastagabb fekete ceruzával fehér lapra.

Játékötletek:

 • Arckövetős játék: Lassan kezdd el mozdítani az arcod a babától jobbra és balra körülbelül 35 cm távolságban. Ezzel nemcsak a látását élesítheted, hanem az agyműködését is stimulálhatod.
 • Lakás felfedezése: napközben sétálj körbe a babával, mutasd meg neki a lakás minden helyiségét és mesélj róla. Mondd el, hol mit szoktál csinálni, és milyen kellemes emlékeid fűződnek az otthonotokhoz.
 • Babamasszázs: Az érintésen keresztül is megismerheted gyermeked. A babamasszázs közben egymásra figyelhettek és az anya-gyermek kapcsolatot is erősíthetitek.
 • Relaxáció a babával: Az első hetekben neked is több pihenésre lehet szükséged, ezért a mindennapokba építs be olyan pihenőidőt, amikor gyermeked karodban tartva kicsit ellazulhatsz, vagy hallgathatsz relaxációs zenét. A nyugodt légzésed a babát is meg fogja nyugtatni, és érezni fogja, hogy mennyi energiával telsz meg. Az első pár hét igazán arról szól, hogy alaposan megismerjétek egymást.
 • Pocakfújás: óvatosan fújj levegőt a pocakjára, miközben figyeld a reakcióit. Kellemes érzés, és a baba kezei és lábai emelésével válaszolhat neked.

Olykor előfordulhat, hogy az édesapák a baba apró termete miatt nehezebben találhatják meg a közös játék lehetőségét. Elegendő, ha arra biztatod, tartsa a karjában és beszéljen hozzá. Így az apa-gyermek kapcsolat szépen elmélyíthető. A baba a hangját már a pocakban megismerte, így hatalmas csodálkozó arccal figyel majd édesapja szavaira. 

Így játszhatsz az 1-3 hónapos kisbabáddal

A kisbaba izomzata az első hónapokban sokat erősödik, napról napra érdeklődőbbé válik a környezete iránt. Testbeszéddel kommunikál, felfedezi a hangját, mosolyog. Ebben a korban a babát már minden színes, zenélő játék egyenesen lenyűgözi. A játszószőnyeg hasznos, hiszen a keretekről lelógó játékokkal a gyermek elfoglalja magát, ráadásul mozgás közben fejlődnek az izmai és a koordinációs készségei. Földre letéve pedig, kemény talajt biztosít a babának a mozgásfejlődéséhez. Ahogy hétről hétre egyre figyelmesebbé válik a baba, fogása is erősödik. Ideális játék az élénk színű csörgő, amelyet könnyen megmarkolhat a pici. A játék fejleszti az érzékelést a jellegzetes csörgő hangoknak köszönhetően, valamint fejlődik a szem-kéz koordinációja is a babának, miközben megmarkolja és rázni próbálja.

Játékötletek:

 • Színes játékok, látásfejlesztés: A piros, sárga és zöld színeket már meg tudja különböztetni kisbabád, és rá tud fókuszálni a jellegzetes körvonalakra. A kiságy fölé helyezett színes babaforgónak nagyon fog örülni.
 • Babatorna: Kisbabád fektesd le magaddal szemben és próbálj lábpedálozó mozdulatokat végezni apró lábaival a levegőben. Majd térdeit közelítsd a mellkasához, és óvatosan a csípőjét is megemelheted közben. Énekelj, dúdolj a torna alatt.
 • Rojtos sál: ha van otthon egy rojtos sálad, vedd elő és finoman csikizd meg a rojtokkal a baba arcát, mellkasát, kezét. Figyeld meg, hány mosolyt fogsz kapni cserébe, és hogyan próbál a rojt után nyúlni kisbabád.
 • Közös fürdés: egy-egy nehezebb napon, amikor fáradtnak érzed magad, engedd meg a kádat vízzel és ülj bele kisbabáddal együtt. Lassan ringasd a vízben, tedd a mellkasodra, és figyeld meg, rá is milyen nyugtató hatással lesz a közös fürdés.
 • Mondóka: Bár kisbabád még nagyon kicsi, de hidd el, élvezni fogja, ha napközben egyre több mondókát hall tőled. Mondókázás közben csiklandozd a baba tenyerét, karját, de emelgetheted ritmusra is a kezét, lábacskáit. Figyeld az arcát, hogy mennyire tetszik neki.
 • Csúszkajáték: fektesd kisbabád egy tiszta kartonpapírra, melyet egy vékony takaróval tudsz befedni. Feküdhet a baba hanyatt és hason is. Kezdd el finoman húzni a babát előre-hátra a kartonpapír segítségével, és közben figyeld a reakcióit.
 • Ujjbábkészítés: készíts otthon színes filcből ujjbábokat. Figyeld meg, ha finom mozdulatokkal mozgatod a baba arca előtt a színes bábokat, mennyire fog tetszeni neki. Mesélhetsz a bábok segítségével egy mesét, történetet is. Amikor újra és újra hallja a baba ugyanazt a mesét, egyre nagyobb mosolyt fogsz látni az arcán, mert fel fogja ismerni a hangokat. 

Játékötletek 4-6 hónapos korban

A baba egyre aktívabb, apró kis kezét, ujjait ügyesen használja. A kezébe került tárgyakat végigtapogatja, megkóstolja. Minél színesebb, annál érdekesebb egy babajáték számára. A csörgő hangot adó, zenélő tárgyak nagy sikert aratnak a csecsemőnél, de a színes rongylabda vagy babzsák is tökéletesen megfelelő számára. Játszószőnyeg segítségével kialakíthatsz egy sarkot a babának, ahol kedvére játszhat, és nincs kitéve semmiféle balesetveszélynek. Rakd körbe a játszószőnyeget színes játékokkal, hogy a kisbaba kedvére nyújtózhasson a tárgyak után. A babatükörben a csecsemő örömmel fedezi fel magát. A fürdés idejét izgalmassá teheti a puha, színes fürdőjáték, buborékfújó, mivel egyre jobban szeret pancsolni. A legtöbb gyermeknél ebben a korban elkezdődik a fogzási időszak, ezért a hűthető rágókát is szívesen kóstolgatják, melynek segítségével csökkenthető a fogíny fájdalma, érzékenysége. A baba egyre jobban szeret hason fekve játszani, szívesen lapozgatja a kemény lapos vagy puha textilanyagból készült mesekönyveket, mely fejleszti a kéz koordinációs mozgását.

Játékötletek:

 • Utánzás: próbálj meg közel hajolni gyermekedhez, és vágj különböző vicces grimaszokat. Figyeld meg, milyen szívesen utánoz téged.
 • Beszédfejlődés: A száj mozgatása betűk kiejtése, mint az a, á, é, o a száj, nyelv mozgatását segíti, és a későbbi beszédfejlődésre is jótékony hatással van. Szintén hajolj közel a babához és hangosan mondd ki ezeket a betűket.
 • Lenyűgöző látványok: Amennyiben a babát sokféle látványinger éri, az hatással van az agyfejlődésére, mélységérzékelésére (3D látás), valamint megtanul mozgó tárgyra összpontosítani.
 • Közös feladatok: Engedd, hogy gyermeked részt vegyen a ház körüli teendőkben. Igaz, még csak passzív résztvevőként, de vidd magaddal nyugodtan a teregetéshez, pakoláshoz egyaránt. Melletted lehet egy pléden vagy pihenőszékben. Meséld el neki, mikor mit csinálsz és miért. Még nem fog válaszolni, de érdeklődéssel fog figyelni és hallgatni téged. A legnagyobb példakép a baba számára mindig az édesanyja és az édesapja.
 • A természet felfedezése: a baba ebben a korban már nagyon szereti, ha minél több időt a természetben, friss levegőn tölthet. Hagyd, hogy megtapintsa a falevelet, megszagolja a virágokat. A bevásárlóközpontok, nagyobb üzletek élénk színei, fényei a babát megterhelhetik, hiszen túl nagy inger lehet számára. amennyire csak lehet, kerüld ezeket a helyeket a babával. 

A baba játékai 6-9 hónapos korban

A 6-9 hónapos baba fokozatosan felfedezi az őt körülvevő világot! Ezért ebben a korban javasolt olyan játékot beszerezni a csecsemőnek, mely hanggal, világítással ráveszi arra, hogy a kúszás és mászás mozdulatait gyakorolja. Főként ebben a korban figyelhető meg, hogy a babák mindent ledobnak a földre csakis azért, hogy utána visszakaphassák azt. Ezt is érdemes figyelembe venni, és kerülni a törékeny, balesetveszélyes játékokat. A textil- vagy kisebb műanyag labdák, melyet a baba kedvére dobálhat és rágcsálhat, ideális játék számára. A 6 hónapos baba a megfogott tárgyakat már ütögeti, szereti a zörgő, csörgő, zenélő tárgyakat, ezért a zenélő, kézügyesség-fejlesztő játékok is praktikusak. A mesehabszivacs segítségével puha gyermekjátszósarkot tudsz kialakítani a babának, melyen kedvére gyakorolhatja a forgás, kúszás mozdulatait.

Játékötletek:

 • Mutogatós mondóka: vannak olyan mondókák, amik a baba testrészeit nevezik meg. Ez segíti a babát már ebben a korban, hogy megismerje saját testrészeit.
 • Közös zenélés: légy kreatív és vegyél elő egy pár műanyag lábast, poharat, kanalat vagy fakanalat. Adj a baba kezébe is egyet, ha már stabilan ül. Kezdjetek el ritmusra játszani egy dalt és közben énekeld. Hatalmas élmény lesz gyermeked számára, főként, ha apa vagy nagyi is becsatlakozik.
 • Színes szélforgó: néhány színes lap segítségével készíthetsz szélkereket. Óvatosan fújd meg a babának és figyeld a reakcióit. A színes lapátok mozgása lenyűgözheti.
 • Ismerkedés az állatokkal: ha nincs az otthonotokban háziállat, kérd meg ismerőseidet, hogy engedjék meg a kutya vagy macska megnézését. A baba megfigyelheti az állatok mozgását, viselkedését, hallhatja a hangjukat. Amennyiben szeretné és biztonságos, meg is simogathatja őket.
 • A hangok felfedezése: Az otthonotokban rengeteg érdekes dolog van, ami kisbabád számára lenyűgöző lehet. Mutasd meg, milyen hangja van a víz csobogásának, csengőnek, telefonnak, ajtó becsukásának. Szabadban a nagyobb kövek egymáshoz koccintása, kisebb kövek csörgése, vagy járművek hangja, madarak csiripelése lehet érdekes. Ezek mind a baba fejlődését segítik és a környezet megismerését. 

A baba játékai 9-12 hónapos korban

A baba személyisége folyamatos fejlődésen megy keresztül, mely egyre több dologban megmutatkozik. Kimutatja érdeklődését kedvenc játékai iránt, ezért javasolt izgalmas biztonságos játszótér (Bababiztos otthon) kialakítása a lakásban, melyben segítségedre lehet a mesehabszivacs. A kisfiúk ebben a korban már szívesen tologatnak kisautókat, favonatot. A lányok érdeklődése a babák irányába fordul. Részesítsd előnyben a textilbabákat, főként azt, amelyiknek nincs haja, és nem tud róla leharapni apró darabokat. A 9-12 hónapos baba nagyobb kockákból már tornyot is megpróbálhat építeni.

A színes labdák gurítása hatalmas öröm a baba számára, a kemény borítású mesekönyvet pedig együtt is lapozgathatjátok, közben próbáld röviden elmutogatni neki, miket is lát a képen! A 10 hónapos baba egyre okosabb, azt veszed észre, hogy a csecsemőből lassan egy kedves kisgyermek cseperedik. Már bele lehet ültetni a babahintába, amely a baba fejlődése mellett az idegrendszer fejlődésére is jótékony hatással van. A nagyobb elemekből álló tárgyakat szívesen pakolássza egymás tetejére, ezt is érdemes beszerezni. A foglalkoztató játékok, melyek hangot adnak, nyitható-csukható ablakai vannak, esetleg húzni-tolni lehet őket, nemcsak izgalmasak a 9-12 hónapos baba számára, de az érzékelését, szem-kéz koordinációját is fejlesztik. A formabedobós játék a kézügyesség fejlődését segíti elő! A 11 hónapos baba gyakran ebben az időszakban már kapaszkodva jár. Nagy segítség lehet számára egy stabil tologatós játék, járássegítő, melyek segítségével könnyedén lépkedhet és fedezhet fel új területeket a lakásban. A fürdőjátékok, buborékfújók izgalmassá tehetik az esti pancsolást.

Játékötletek:

 • Babahinta: elérkezett az idő, hogy kisbabád kipróbálja a hintát. Már ügyesen és stabilan ül egyedül. A hinta a baba fejlődésére, idegrendszerére egyaránt pozitív hatással van. Ha tetszik a babának, otthonra is beszerezhetsz egyet és naponta 2-3 alkalommal is 10 percet hintázhat.
 • Ruhamóka: amikor a babát öltözteted, nevezz meg minden ruhadarabot, pontosan mit adsz rá. Kérdezd meg a babától, hol a nadrág? Már rá is mutathat, de ha ezt nem teszi meg, tedd meg helyette kezdetben te. Majd mutasd meg és add rá kisbabádra.
 • Sátorkészítés: tolj össze két széket, takard le egy pléddel és már kész is a sátor. Bújtasd el a baba kedvenc játékát a sátorba, és kérd meg, keresse meg. Segíthetsz picit felemelni a plédet, hogy könnyebben megtalálja az első eldugott játékot. A következő játéknál már tudni fogja, hol keresse, és hatalmas élmény lesz számára, ha egyedül megtalálja. A játék végén bújjatok be a babával együtt a sátorba, és vigyetek magatokkal egy elemlámpát. Mutasd meg a játékok árnyékát.
 • Fehér kezek: Ültesd a babát az etetőszékbe, és önts elé egy tálcára egy kis lisztet. Mutasd meg neki, hogyan tapicskolhat benne, és rajzoljatok együtt mosolygós arcot vagy napocskát. Egy kis műanyag kanál és pohár segítségével meg is töltheti liszttel a poharat. Ne aggódj, ha megkóstolja a lisztet, főként, ha már be lett vezetve a glutén a baba étrendjébe. Amennyiben kisbabád gluténérzékeny, a játékot gluténmentes liszttel játsszátok.
 • Játéktároló: ragassz egymáshoz üres wc-papír-gurigákat. Be is vonhatod előtte színes papírral. Majd egymásba ragasztva egy autógarázst vagy apró játékok részére kis polcot készíthetsz. Ebbe a baba belerakhatja az autóit vagy a lányok a kisebb babáikat.
 • Akvárium: Tölts meg vízzel egy kisebb műanyag palackot. Kevés ételfestékkel a vizet be is színezheted. Tegyél bele színes kavicsokat, műanyag apró halakat, kagylót. Rázd meg a palackot és az apró buborékok játéka és a színes halak mozgása a kisbabád le fogja nyűgözni.
 • Locs-pocs játék: Tegyél le a földre egy nagyobb nejlondarabot, majd tegyél rá egy kis műanyag edényt. Töltsd meg félig vízzel, tehetsz bele egy kis babafürdetőt is, hogy habos legyen a víz. Tedd elé kisbabád, és kérd meg, mossa el a kisebb műanyag játékait vagy homokozókészletét. Imádni fogja, hogy a vízbe nyúlhat.

A közös játék, egymásra figyelés nagyon fontos a baba számára, és jól megalapozza és erősíti az anya-gyermek kapcsolatot is.

Tetszett a cikk? Keresd fel a Nutriklub Baba fejlődése szekcióját még több információért, vagy olvasd el a Fogzás és étvágytalanság cikkünket. Tapasztalt védőnőnket is bármikor felkeresheted tanácsért. Az életkoralapú Facebook-csoportjainkban pedig olyan anyukákkal beszélgethetsz, akik szintén nagy figyelemmel kísérik gyermekük fejlődését - gyere és csatlakozz

Más anyukák hozzászólásai (-- db)

Kapcsolódó cikkek

A kisbaba alvásigénye, alvás

Mi jellemzi a baba alvását? A legtöbb újszülött baba az első pár napban nagyon sokat alszik, enni is alig lehet felébreszteni őket. Próbálják kiheverni a szülés okozta fáradalmakat, valamint az idegr...

Adatvédelmi irányelvek

A nutriklub.hu oldal tulajdonosa a Numil Kft. A Numil Kft-nél nyitott és átlátható módon szeretnénk használni a cookie-kat, illetve megosztani, hogy mit jelent ez az Ön számára. Az általunk használt cookie-k egy része elengedhetetlen a weboldalunk működőképességéhez, de vannak olyan cookie-k is, amelyeket kikapcsolhat vagy blokkolhat.

Arra törekszünk, hogy elegendő információt szolgáltassunk az általunk használt cookie-król annak érdekében, hogy megalapozott döntést hozhasson a velünk megosztott információkról.

Ha további kérdése vagy megjegyzése van, forduljon hozzánk kapcsolatfelvételi oldalunkon keresztül.

Mik azok a cookie-k?

A cookie egy kisebb fájl, amelyet a számítógépére vagy a mobileszközére ment le. A cookie-nak egyedi azonosítója van, így lehetővé teszi a webhely számára, hogy emlékezzen a műveletekre és preferenciákra (például a helyre, a nyelvre, a betűméretre és más megjelenítési beállításokra) egy bizonyos ideig. Így nem kell újra beírnia az információkat, amikor visszatér a weboldalra, vagy egyik oldalról a másikra kerül. A cookie-k segítenek a böngészési élmény testre szabásában is.

Nem minden cookie tartalmaz személyes adatokat, de ha igen, akkor ezt az információt személyes adatként kezeljük adatvédelmi szabályzatunknak megfelelően. A cookie-információkat is személyes adatokként kezeljük, amennyiben a fiókhoz vagy egyéb kapcsolattartási adatokhoz kapcsolódnak.

A cookie-k fajtái

A cookie-knak kétféle kategóriája létezik: tartós cookie-k és munkamenet cookie-k. A tartós cookie-k az eszközön maradnak, amíg manuálisan vagy automatikusan nem törlődnek. A munkamenet cookie-k addig maradnak a készüléken, amíg bezárja a böngészőt, utána automatikusan törlődnek.

Miért használunk cookie-kat?

Általánosságban elmondható, hogy több oka lehet a cookie-k használatának:

 • Vannak cookie-k, amelyek feltétlenül szükségesek a weboldal működéséhez, és annak lehetővé tételéhez, hogy az általunk kínált szolgáltatások igénybe vehesse;
 • Vannak cookie-k, amelyek adatokat gyűjtenek a weboldalunk használatával és annak teljesítményével kapcsolatban. Ezt az információt felhasználva javítjuk online termékeinket és szolgáltatásainkat;
 • Vannak cookie-k, amelyeket a weboldalunkon szerzett tapasztalatainak személyre szabásához és optimalizálásához használunk. Ezen cookie-k információkat tárolnak felhasználói döntéseiről, például a szövegméretről, a nyelvről és a képernyő felbontásáról.
 • Vannak cookie-k, melyeket harmadik felek helyeznek el a szolgáltatások továbbfejlesztése érdekében (például a közösségi média cookie-k), vagy pedig hirdetési célból.