Terhesség Baba 0-12 hó Baba 1-3 év

06 80 33 12 33

hétköznap 9 és 17 óra között

A köldökcsonk ápolása

Pálinkás Zsanett, Tanácsadó

Szerző: Pálinkás Zsanett Tanácsadó

A köldökcsonk szülés után

A baba születése után megvárják, míg a babád és a Te keringésedet összekötő köldökzsinórban lévő erek pulzálása megszűnik, majd a köldökzsinórt elvágják a pici hasától kb. néhány centiméter távolságra. Apás szülésnél van lehetőség arra is, hogy párod végezze ezt a műveletet. A köldökzsinór maradványa 1-2 héten belül kiszárad és leesik, a baba köldöke gyógyult lesz. Miután elvágják a köldökzsinórt, a köldökcsonk leszorítására egyszer használatos, műanyag köldökcsatot használnak, amit 2-3 nap elteltével eltávolítanak. Fontos, hogy megfelelő legyen a köldökcsonk ápolása, hogy elkerüld az esetleges fertőzéseket, mivel ez egy nyílt sebnek számít mindaddig, amíg le nem szárad. Ez általában a baba 7-10 napos korában történik meg.

A köldök tisztítását a kórházban a csecsemős nővér vagy a kórházi védőnő megmutatja. A köldököt védőnőd a látogatások alkalmával megnézi, ha kéred, megmutatja, hogyan kell kitakarítani.

Az újszülött fürdetése és a köldökcsonk leesése

Az első napokban a köldököt nem érheti víz, ezért célszerű a babakádba kevesebb vizet engedni. Ne ess kétségbe, ha mégis éri pár csepp víz a köldökcsonkot, alaposan le kell itatni róla a vizet. A köldököt célszerű minden egyes pelenkaváltás alkalmával lekezelni, de naponta legalább 4-5 alkalommal. Amikor a köldökcsonk kezd száradni és a seb gyógyul, a köldökcsonk leesik. Ez nem fáj a babának. A leesett köldökcsonkot többnyire pelenkacserekor vagy fürdetés során találja meg a szülő. A leesett köldökcsonk helyét elegendő naponta 2-3 alkalommal tisztítani, mindaddig, amíg váladékozik a seb.

Ritkán előfordulhat, hogy a köldökcsonk nehezen szárad, vagy a seb begyullad. Ha a csonk nem esik le 2 héten belül, kipirosodott vagy kellemetlen szagú, mindenképpen jelezd védőnődnek vagy a gyermekorvosnak.

A köldökcsonk ápolása

A köldökcsonk ápolásához szükséges gyógyszertári 70%-os alkoholt (spiritus salicilatus) vagy egyéb készítményt (kórház, gyermekorvos határozza meg) a házi gyermekorvos írja fel receptre a babádnak. (A párod tudja a receptért felkeresni a választott gyerekorvost, amíg még a kórházban vagytok.) Steril vattapamacs, fültisztító pálca vagy szegett gézlap segítségével először alkohollal tisztítsd meg a köldökcsonkot. Hintőporok közül csak sebhintőpor használható a sebre (egyre ritkábban írják föl), a babahintőpor a kezelésre nem alkalmas. A gézt vagy fültisztító pálcikát itasd át alkohollal, és határozottan töröld körbe a köldökcsonkot, amennyire csak hozzáférsz. A köldökcsonk alapját kell megfelelően fertőtleníteni és kiszárítani, hogy az begyógyuljon, és a köldök csonka leessen. A leesett csonk helyén a köldök mélyedése még sebes lesz, addig kell ápolni, míg a seb teljesen be nem gyógyul.

Tetszett a cikk? Keresd fel a Nutriklub Szülés után szekcióját, még több információért az első napokról, vagy böngéssz Szoptatásról szóló cikkeinkben. Tapasztalt védőnőnket is bármikor felkeresheted tanácsért. Az életkoralapú Facebook-csoportjainkban pedig olyan anyukákkal beszélgethetsz, akik szintén az első napokat töltik otthon a babájukkal - gyere és csatlakozz!

Nálatok hány nap múlva esett le a köldökcsonk? Meséld el kommentben!

Más anyukák hozzászólásai (-- db)

Kapcsolódó cikkek

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!