Terhesség Baba 0-12 hó Baba 1-3 év

06 80 33 12 33

hétköznap 9 és 17 óra között

8+1 kérdés az allergének korai bevezetéséről

Dr. Arató András, Gasztroenterológus

Szerző: Dr. Arató András Gasztroenterológus

Az Európai Gyermekgasztroenterológiai, Hepatológiai és Táplálási Társaság (ESPGHAN) ajánlása szerint az úgynevezett allergének, amelyek a csecsemők szervezetében allergiás reakciót válthatnak ki, 4-6 hónapos kor között már bevezethetőek a csecsemők étrendjébe. Négy hónapos kor előtt adásuk nem javasolt. Ugyanez az álláspontja az Európai Gyermekallergológiai és Klinikai Immunológiai Társaságnak (ESPACI) és az Allergológiai Világszervezetnek (WAO) is.


Mi számít allergénnek?

Allergéneknek nevezzük a tápanyagoknak azon fehérje összetevőit, amelyek a szervezet védekező rendszerére, az immunrendszerre hatnak, és végeredményben allergiás reakciót váltanak ki. Az allergiás reakciók megjelenése igen változatos. Leggyakrabban bőrkiütések formájában (pl. csalánkiütés, ajakduzzanat), légúti tünetek (pl. nehézlégzés-sípolás, fulladás, asztmás roham) vagy bélrendszeri tünetek (pl. haspuffadás, hasgörcs, hasmenés) jelentkezik. A tapasztalat alapján a korai életszakaszban a leggyakrabban a tehéntej, a tojás, a szója, a gabonafélék, az olajos magvak, a halak és a tenger gyümölcsei váltanak ki allergiás reakciókat. A hozzátáplálás során jelentkező allergiás tünetekről olvass még többet itt!

Megelőzhető-e az ételallergia az allergének korai vagy késleltetett bevezetésével?

Korábban azt hitték, hogy az ételallergia kialakulása az allergének későbbi, pl. 1 éves koron túli bevezetésével megelőzhető, de kiderült, hogy ezzel a módszerrel az allergia kialakulásának a valószínűsége nemhogy nem csökken, hanem növekszik, mégpedig azért, mert a későbbi bevezetés nem teszi lehetővé, hogy ezekkel az allergénekkel szemben a szervezet fel tudjon készülni (tolerancia alakuljon ki). Az is egyértelműen bizonyítást nyert, hogy a 4 hónapos kor előtti bevezetés esetén is fokozódik az allergia kialakulásának kockázata. Az allergia kialakulásának kockázata azonban jelentősen csökkenthető, ha a tápanyagallergéneket 4-6 hónapos korban kezdjük el adni a csecsemőknek még az anyatejes táplálás mellett. Ebben az időszakban ugyanis a szervezet védekező rendszere, az immunrendszer a lehetséges allergénekkel szemben toleranciára tanítható. Ebben a folyamatban az anyatej speciális védőanyagai (immunösszetevői) is jelentős segítséget nyújtanak. Tehát az allergia megelőzésében meghatározó szerepe van a 4-6 hónapos korig tartó kizárólagos anyatejes táplálásnak, illetve ha erre nincs lehetőség, akkor olyan speciális anyatejpótló tápszerek adásának, amelyek részlegesen hidrolizált fehérjéket tartalmaznak.

Ha a családban van allergiás megbetegedés, hogyan történhet az allergének bevezetése?

Ilyenkor is az előzőekben elmondott módon történik az allergének bevezetése, csak fokozottan kell figyelni arra, hogy megjelennek-e allergiára utaló tünetek. Természetesen mindig fontos ilyenkor a gyermekorvossal történő megbeszélés is.

Ekcémás gyermek esetében mire javasolt figyelni? Be lehet-e korábban vezetni étrendjébe az allergéneket?

Az ekcéma (száraz, hámló bőrkiütés) hátterében állhat táplálékallergia is, de az esetek jelentős részében allergia nem igazolható. Amennyiben allergia nem igazolható az ekcéma hátterében, akkor az allergének bevezetése szintén indokolt 4-6 hónapos kor között. Abban az esetben, ha az ekcéma allergia következménye, akkor az allergének adását el kell kerülni, és speciális, nagymértékben lebontott fehérjét tartalmazó, úgynevezett extenzíven hidrolizált vagy szabad aminosav keveréket tartalmazó tápszerek adása szükséges. Az ekcéma tüneteiről olvass többet itt

Van-e szabály, sorrend az allergén ételek bevezetésében? Mikor mit kóstolhat meg a baba pontosan? Mennyire kell szigorúan követni ezeket az előírásokat, allergének adásával kapcsolatos javaslatokat az anyukáknak?

Erre nincs szabály. Gyakorlatilag bármelyik allergén már adható 4 hónapos kortól, a sorrendnek nincs jelentősége, de arra ügyelni kell, hogy egyszerre csak egy új tápanyagot vezessünk be a csecsemő étrendjébe, hiszen egy esetleges allergiás reakció esetén csak így lehet azonosítani az allergént. Mindezt nagyon fontos megbeszélni a gyermekorvossal is, aki az adott babára vonatkozóan egyedi táplálkozási tanácsokat tud adni.

Kaphatja a baba az allergén ételt a bevezetést követően, vagy javasolt csak 1-2 alkalommal és nagyon kis mennyiségben adni neki?

Az esetlegesen allergiát okozható ételeket kis adaggal (1-2 kávéskanálnyi) érdemes elkezdeni, majd amennyiben nem okoz reakciót, akkor a csecsemő igényének megfelelően fokozatosan emelhető az adag. Négy és hat hónapos kor között azonban ügyelni kell arra, hogy a kiegészítő tápanyagok mennyisége ne legyen több mint az anyatej mennyiségének a 10 százaléka, amennyiben ekkor még van lehetőség a szoptatásra.

Mire kell figyelni az anyukáknak az allergének bevezetésénél? Milyen tünetek jelentkezhetnek? Lehet-e súlyos következménye annak, ha nem tartják be az allergének adásával kapcsolatos javaslatot és nagyobb menyiségben hetente több alkalommal is kap a baba allergén ételt? Súlyos tünetek jelentkezése esetén hová kell fordulni?

Fontos észrevenni, hogy fellépnek-e az adott allergén bevezetésénél allergiára utaló tünetek. A leggyakrabban allergia esetén bőrtünetek jelentkeznek, a legtöbb esetben csalánkiütés formájában, de megjelenhet az ajak ödémás duzzanata is. Eőfordulhatnak légúti tünetek is, amelyek közül a legjellemzőbb a légutak szűkülete révén kialakuló sípoló kilégzés, súlyos esetben kifejezett nehézlégzés jelentkezése. Ezek a tünetek az allergén fogyasztása után rögtön, de legkésőbb 2 órán belül felléphetnek. Ilyenkor az allergén adását azonnal be kell fejezni. A gyomor-bél rendszeri tünetek később jelentkeznek, köztük leggyakrabban hasmenés, haspuffadás és véres széklet. Ezekben az esetekben azonnali konzultáció szükséges a gyermekorvossal.

Be lehet-e vezetni allergént bébiétel adásával?

Igen, de pontosan át kell tanulmányozni az adott bébiétel összetételét. Nehézséget jelent, hogy a bébiételek többsége egyszerre több olyan tápanyagot is tartalmaz, amely a leírtaknak megfelelően allergiás reakciót kiválthat, így az allergén beazonosítása nem könnyű feladat.

Mit kell tudni a mogyoró bevezetéséről?

A mogyoróallergia okozza általában a legsúlyosabb tüneteket, ezért érdemes ezt az allergént külön is megemlíteni. Bebizonyosodott, hogy akkor ritkább a mogyoróallergia előfordulása, ha azt korábban vezetik be. Az ESPGHAN ajánlása szerint olyan csecsemőknél, akiknél mogyoróallergia kialakulásának a kockázata magas, a mogyoró bevitele 4 és 11 hónapos kor között javasolt, igen szoros megfigyelés mellett.


Ne feledd, az allergének bevezetése előtt kérd ki gyermekorvos véleményét, pontosan mikor mit adhatsz kisbabádnak és milyen mennyiségben!

Tetszett a cikk? Ha igen, kérlek, lájkold! Keresd fel a Nutriklub Hozzátáplálás szekcióját még több információért, vagy olvasd el a Hozzátáplálás az első 4 hétben cikkünket! Tapasztalt védőnőnket is bármikor felkeresheted tanácsért. Az életkoralapú Facebook-csoportjainkban pedig anyukákkal beszélgethetsz és megoszthatod tapasztalataidat kisbabád étkezésével, fejlődésével kapcsolatban - gyere és csatlakozz!

Te már vezettél be allergént kisbabád étrendjébe az új ajánlásnak megfelelően? Mi volt a tapasztalatod, oszd meg velünk kommentben! 

Más anyukák hozzászólásai (-- db)

Kapcsolódó cikkek

Adatvédelmi irányelvek

A nutriklub.hu oldal tulajdonosa a Numil Kft. A Numil Kft-nél nyitott és átlátható módon szeretnénk használni a cookie-kat, illetve megosztani, hogy mit jelent ez az Ön számára. Az általunk használt cookie-k egy része elengedhetetlen a weboldalunk működőképességéhez, de vannak olyan cookie-k is, amelyeket kikapcsolhat vagy blokkolhat.

Arra törekszünk, hogy elegendő információt szolgáltassunk az általunk használt cookie-król annak érdekében, hogy megalapozott döntést hozhasson a velünk megosztott információkról.

Ha további kérdése vagy megjegyzése van, forduljon hozzánk kapcsolatfelvételi oldalunkon keresztül.

Mik azok a cookie-k?

A cookie egy kisebb fájl, amelyet a számítógépére vagy a mobileszközére ment le. A cookie-nak egyedi azonosítója van, így lehetővé teszi a webhely számára, hogy emlékezzen a műveletekre és preferenciákra (például a helyre, a nyelvre, a betűméretre és más megjelenítési beállításokra) egy bizonyos ideig. Így nem kell újra beírnia az információkat, amikor visszatér a weboldalra, vagy egyik oldalról a másikra kerül. A cookie-k segítenek a böngészési élmény testre szabásában is.

Nem minden cookie tartalmaz személyes adatokat, de ha igen, akkor ezt az információt személyes adatként kezeljük adatvédelmi szabályzatunknak megfelelően. A cookie-információkat is személyes adatokként kezeljük, amennyiben a fiókhoz vagy egyéb kapcsolattartási adatokhoz kapcsolódnak.

A cookie-k fajtái

A cookie-knak kétféle kategóriája létezik: tartós cookie-k és munkamenet cookie-k. A tartós cookie-k az eszközön maradnak, amíg manuálisan vagy automatikusan nem törlődnek. A munkamenet cookie-k addig maradnak a készüléken, amíg bezárja a böngészőt, utána automatikusan törlődnek.

Miért használunk cookie-kat?

Általánosságban elmondható, hogy több oka lehet a cookie-k használatának:

  • Vannak cookie-k, amelyek feltétlenül szükségesek a weboldal működéséhez, és annak lehetővé tételéhez, hogy az általunk kínált szolgáltatások igénybe vehesse;
  • Vannak cookie-k, amelyek adatokat gyűjtenek a weboldalunk használatával és annak teljesítményével kapcsolatban. Ezt az információt felhasználva javítjuk online termékeinket és szolgáltatásainkat;
  • Vannak cookie-k, amelyeket a weboldalunkon szerzett tapasztalatainak személyre szabásához és optimalizálásához használunk. Ezen cookie-k információkat tárolnak felhasználói döntéseiről, például a szövegméretről, a nyelvről és a képernyő felbontásáról.
  • Vannak cookie-k, melyeket harmadik felek helyeznek el a szolgáltatások továbbfejlesztése érdekében (például a közösségi média cookie-k), vagy pedig hirdetési célból.