Terhesség Baba 0-12 hó Baba 1-3 év

06 80 33 12 33

hétköznap 9 és 17 óra között

A baba ételének ízesítése

Pálinkás Zsanett, Tanácsadó

Szerző: Pálinkás Zsanett Tanácsadó

A hozzátáplálás megkezdésekor és azt követően is fontos, hogy a baba az ételek natúr ízével ismerkedjen meg. Ennek segítségével a baba ízérzékelése folyamatosan fejlődik, későbbiekben pedig kevésbé válogathat az ételek között. Lehet számodra íztelennek tűnik a baba étel, amit készítesz, de kisbabád számára a natúr ízek is különlegesek. A fűszerek bevezetése fokozatosan 8 hónapos kortól javasolt életkornak megfelelően. 

Mik azok a szénhidrátok?

A szénhidrátok a szervezet legfontosabb energiaforrásai, fő élettani szerepük pedig az energiatermelésben nyilvánul meg. Viszont érdemes odafigyelni, milyen szénhidrátot tartalmaz a baba étrendje. Ugyanis vannak gyorsabban és lassabban felszívódó szénhidrátok is. 

A finomítottcukor-tartalmú ételek adása nem javasolt, hiszen ezek gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak. A túl nagy mennyiségű cukor túlstimulálja a hasnyálmirigy működését, s ennek köszönhetően ugrásszerűen megnő az inzulin termelése. Az inzulin nem más, mint egy anyagcsere-szabályozó hormon, melynek célja, hogy a szervezetbe bejuttatott cukrot a vérből kivonja és elősegítse a sejtekbe való beépülését. Túlzott mennyiségű finomított cukor bevitele esetén előfordulhat, hogy a szervezet a magas vércukorszintet eredményező többletenergiát nem képes felhasználni, ezért kénytelen lesz azt elraktározni. Vagyis gyarapodnak a baba zsírpárnái és megnő a gyermekkori elhízás kockázata is. A lassabban felszívódó szénhidrátok ezt a hatást nem váltják ki a szervezetben. Ezek a szénhidrátok megtalálhatók zöldségekben, gabonafélékben. Ezek az ételek nem váltják ki a fent leírt negatív folyamatot a szervezetben. Ezeknek a szénhidrátoknak a cukorrá történő átalakítása (bontása) fokozatosan történik meg, ennek következtében a cukor lassan kerül a véráramba, így biztosítva a hosszan tartó energiaellátást a kisbabád számára.

Ne szokjon a baba túlságosan az édes ízekhez

A gyerekek veleszületett hajlama az édes ízek iránti vonzalom, valamint a savanyú és a keserű ízek elutasítása. Mindenképpen már a hozzátáplálás elején figyelni kell arra, nehogy a baba túlságosan az édes ízekhez szokjon. Az új táplálékok bevezetésénél gyermeked a zöldségek és gyümölcsök eredeti ízével ismerkedjen meg cukor és hozzáadása nélkül. A totyogó gyermeknek egyéves kor felett naponta kevesebb mint 2 g só bevitelére van szüksége – ez a felnőttek napi adagjának csupán egyharmad része. Ez a legfőbb oka annak, hogy a felnőttek számára készült ételek többsége nem megfelelő a tipegők táplálására. Több zöldfűszer használatával például rövid idő alatt meg lehet szerettetni a kevesebb sóval készült ételeket is. A fűszerekről és azok bevezetési sorrendjéről itt olvashatsz bővebben! Amennyiben kisbabád édes őszibarackkal vagy almával kínálod elsőként, fennállhat a veszélye annak, hogy hozzászokhat az édes ízekhez, később pedig elutasíthatja a kevésbé édes zöldségeket. Éppen ezért, ha van rá lehetőséged, a zöldségek ízével ismertesd meg elsőként, a zöldségek közül is a sárgarépával és burgonyával, majd ezután következhetnek az édesebb gyümölcsök, mint alma, őszibarack. Hozzátáplálási táblázatunk segít neked abban, mikor mit vezethetsz be kisbabád étrendjébe. Kiváló első kanalas étkezés lehet kisbabád számára a Milumil „első kanál tejpép” is, mely finomított cukor hozzáadása nélkül, természetes forrásból (gabona, tejcukor, gyümölcs) biztosítják az energiát a gyermeked szellemi és testi fejlődéséhez. A tejpépek szerepéről a baba étrendjében itt olvashatsz. Amennyiben nem fogadja el kisbabád a zöldséget, nyugodtan keverhetsz hozzá kedvenc gyümölcseiből is néhány kanállal. Majd fokozatosan csökkentheted a gyümölcspüré mennyiségét és növelheted a zöldségpürét az ételben. 

Érdemes arra is figyelni, hogy gyermeked minél később kezdjen el nassolni és akkor is csak mértékkel. A két étkezés között történő nassolás hatással lehet a baba étvágyára, eltelítheti a pocakját, és kevesebb teljes értékű ételt ehet. Az édes italok fogyasztása szintén okozhat étvágytalanságot a babánál. A nassolás, édes italok fogyasztása a baba fogaira is káros hatással lehet

Ízérzékelés kialakulása

A kisbabád italait és ételeit ne édesítsd cukorral, kerüld azokat az ételeket is, melyek hozzáadott cukrot tartalmaznak, hiszen erre semmi szüksége nincs a baba szervezetének sem most, sem a későbbiekben. A mesterséges édesítőszerek használata sem javasolt, ahogy 1 éves kor alatt a méz adása sem ajánlott. Ne feledd, bár a kicsik ösztönösen vonzódnak az édes ízekhez, ízérzékelésük még finomabb, mint a felnőtteké, így számukra a gyümölcsök, zöldségek szénhidráttartalma önmagában is elég édes ízt jelent. Az édesítőszerek alkalmazása sem javasolt 3 éves korig semmiképpen. Majd azt követően sincs egységes szakmai állásfoglalás, hogy mennyire alkalmazható az édesítőszer a gyermek ételeinek vagy italainak ízesítéséhez. A jelenlegi hazai élelmiszer-jogszabályok csak felnőtteknek szánt élelmiszerekben engedélyezik az édesítőszerek használatát. Amennyiben szeretnél egyéves kor felett desszertet készíteni a babának, akkor részesítsd előnyben elsődlegesen a gyümölcsök édes ízét. A banán jó alternatíva az édes íze miatt. De alkalmazható cukor- és tartósítószer-mentes bio- vagy házi lekvár, valamint kis mennyiségben méz is. Apróra vágott aszalt gyümölcs szintén alkalmazható édességek készítésénél. 

Receptötletek

  • Almás babakeksz 6 hónapos kortól: Ízletes tojásmentes keksz, mely hat hónapos kortól készíthető el a babának. A részletes receptet itt találod
  • Gyümis kekszes finomság 8 hónapos kortól: Keksz nagyobb mennyiségben csak a glutén bevezetése után adható. A keksz elhagyásával a "gyümölcsturmix" 7 hónapos kor után adható a babának. A körte puffasztó hatású, erre mindenképpen javasolt figyelni. A részletes receptet itt találod
  • Meggyes-joghurtos desszert 1 éves kortól: Ha gyermeked valamilyen speciális étrendre szorul, akkor a tejtermék bevezetését a gyermekorvos későbbi időpontban vagy egyáltalán nem javasolhatja. A részletes receptet itt találod
  • Joghurtos-gyümölcsös babatorta 1 éves kortól: A tojásfehérje miatt 1 éves kor után javasolt ezt a tortát a babának elkészíteni. Ez egy olyan torta, melyből nemcsak a baba ehet, hanem az egész család is. A részletes receptet itt találod

Tetszett a cikk? Keresd fel a Nutriklub Hozzátáplálás szekcióját még több információért, vagy olvasd el az Étkezések kiváltása cikkünket. Tapasztalt védőnőnket is bármikor felkeresheted tanácsért. Az életkoralapú Facebook-csoportjainkban pedig olyan anyukákkal beszélgethetsz, akik szintén nagy figyelemmel kísérik gyermekük fejlődését - gyere és csatlakozz


Más anyukák hozzászólásai (-- db)

Kapcsolódó cikkek

Adatvédelmi irányelvek

A nutriklub.hu oldal tulajdonosa a Numil Kft. A Numil Kft-nél nyitott és átlátható módon szeretnénk használni a cookie-kat, illetve megosztani, hogy mit jelent ez az Ön számára. Az általunk használt cookie-k egy része elengedhetetlen a weboldalunk működőképességéhez, de vannak olyan cookie-k is, amelyeket kikapcsolhat vagy blokkolhat.

Arra törekszünk, hogy elegendő információt szolgáltassunk az általunk használt cookie-król annak érdekében, hogy megalapozott döntést hozhasson a velünk megosztott információkról.

Ha további kérdése vagy megjegyzése van, forduljon hozzánk kapcsolatfelvételi oldalunkon keresztül.

Mik azok a cookie-k?

A cookie egy kisebb fájl, amelyet a számítógépére vagy a mobileszközére ment le. A cookie-nak egyedi azonosítója van, így lehetővé teszi a webhely számára, hogy emlékezzen a műveletekre és preferenciákra (például a helyre, a nyelvre, a betűméretre és más megjelenítési beállításokra) egy bizonyos ideig. Így nem kell újra beírnia az információkat, amikor visszatér a weboldalra, vagy egyik oldalról a másikra kerül. A cookie-k segítenek a böngészési élmény testre szabásában is.

Nem minden cookie tartalmaz személyes adatokat, de ha igen, akkor ezt az információt személyes adatként kezeljük adatvédelmi szabályzatunknak megfelelően. A cookie-információkat is személyes adatokként kezeljük, amennyiben a fiókhoz vagy egyéb kapcsolattartási adatokhoz kapcsolódnak.

A cookie-k fajtái

A cookie-knak kétféle kategóriája létezik: tartós cookie-k és munkamenet cookie-k. A tartós cookie-k az eszközön maradnak, amíg manuálisan vagy automatikusan nem törlődnek. A munkamenet cookie-k addig maradnak a készüléken, amíg bezárja a böngészőt, utána automatikusan törlődnek.

Miért használunk cookie-kat?

Általánosságban elmondható, hogy több oka lehet a cookie-k használatának:

  • Vannak cookie-k, amelyek feltétlenül szükségesek a weboldal működéséhez, és annak lehetővé tételéhez, hogy az általunk kínált szolgáltatások igénybe vehesse;
  • Vannak cookie-k, amelyek adatokat gyűjtenek a weboldalunk használatával és annak teljesítményével kapcsolatban. Ezt az információt felhasználva javítjuk online termékeinket és szolgáltatásainkat;
  • Vannak cookie-k, amelyeket a weboldalunkon szerzett tapasztalatainak személyre szabásához és optimalizálásához használunk. Ezen cookie-k információkat tárolnak felhasználói döntéseiről, például a szövegméretről, a nyelvről és a képernyő felbontásáról.
  • Vannak cookie-k, melyeket harmadik felek helyeznek el a szolgáltatások továbbfejlesztése érdekében (például a közösségi média cookie-k), vagy pedig hirdetési célból.