Terhesség Baba 0-12 hó Baba 1-3 év

06 80 33 12 33

hétköznap 9 és 17 óra között

Tanítsd kanállal enni a babát!

Pálinkás Zsanett, Tanácsadó

Szerző: Pálinkás Zsanett Tanácsadó

Amikor gyermekeden észreveszed annak jelét, hogy készen áll a hozzátáplálásra, és gyermekorvosoddal, védőnőddel is konzultáltál ezzel kapcsolatban, a baba elkezdheti megtanulni, hogyan fogyasszon szilárd ételeket.

Hogyan taníthatod enni?

Mivel gyermeked csak a szopás technikáját ismerte a hozzátáplálás megkezdéséig, az evés készségét még meg kell tanulnia. A száj megfelelő mozgatása, és a kanál használatát is el kell sajátítania. Ezek a korai gyakorlatok elősegítik a szájizmok fejlődését. Emiatt később képesek lesznek nagyobb adag ételeket fogyasztani, másrészt a beszédhez szükséges izmok is fejlődnek.

Fokozatosan vezesd be a különböző állagú ételeket!

Az evés készségének elsajátítása nagy kihívásnak tűnhet, ezért fontos, hogyan taníthatod enni. Az egyik legfontosabb, hogy megfelelő tempóban vezesd be a különböző állagú ételeket gyermeked étrendjébe. A hozzátáplálás során első körben a babának meg kell szoknia az étel jelenlétét a szájában, és meg kell tanulnia, hogyan kell a szájban előre-­hátra mozgatni a falatot. Ezért ajánlott kezdetben pépes ételt, például tejpépet adni a babának. A hozzátáplálás megkezdésénél első kanalas étkezésnek kiváló, hiszen tele van értékes tápanyaggal és vitaminokkal.

A különböző korosztályoknak kifejlesztett, különböző állagú tejpépekről bővebben olvashatsz a Hozzátáplálási Program cikkünkben!

Fokozatosan vezesd be az egyre szilárdabb és darabosabb állagú ételeket!

Amikor gyermeked már szívesen fogyasztja a zöldség­ és gyümölcspüréket, következő lépésként elkezdheted bevezetni a szilárdabb, majd a darabos állagú ételeket. Ez a folyamat segít a babának elsajátítani a rágás technikáját, mivel az állkapcsukat kell használni ahhoz, hogy le tudják nyelni a szilárdabb falatot.

Kisebb adagok bevezetése

Amikor a baba már képes szilárdabb állagú ételek fogyasztására, a hozzátáplálás harmadik lépésében áttérhetsz a darabosabb ételekre, amelyek már gyakorlott rágást igényelnek.

Kisdedek számára ideális állagú ételek

A kisdedkor (1­-3 éves kor) elérésekor gyermeked már készen áll arra, hogy számára megfelelő darabos állagú ételeket fogyasszon. Ebben az időszakban meg kell majd dolgoznod azért, hogy fenntartsd a kisgyermek érdeklődését az ételek iránt. Kínáld sokféle ízű és színű étellel.

Lassan vezess be új ízeket!

A hozzátáplálás megkezdéséig a babák csupán az anyatej ízét ismerik. A hozzátáplálás során fokozatosan megismerkedik az új ízekkel. A babák természetes módon előnyben részesítik az édesebb ételeket. Az első időszakban könnyebben fogadják el az édes ízű ételeket. Ajánlott gyümölcs és zöldség ebben az életkorban a répa, burgonya és különböző reszelt gyümölcsök, mint alma, őszibarack, meggy. Amikor ezeket szívesen fogyasztják, készen állnak a kalandosabb ízek kipróbálására. Az édes íz preferenciája azonban nem jelenti, hogy szükséges az ételek cukrozása, ha saját magad készíted el gyermeked ételeit, ne adj hozzá cukrot, hagyd, hogy a baba a gyümölcs vagy zöldség természetes ízével ismerkedjen meg! Amennyiben készen vásárolsz bébiételt vagy tejpépet, válassz hozzáadott cukrot nem tartalmazó termékeket!

Az ízpreferencia kialakulása nagyon fontos, ezért is kell egy adott ételt több napon keresztül adni a gyermeknek, hogy az ízeket kellőképpen megszokja és megtanulja. A változatos étrenddel elősegítheted, hogy gyermeked “ízvilága” minél kifinomultabb legyen.

Tetszett a cikk? Keresd fel a Nutriklub Hozzátáplálás szekcióját még több információért, vagy töltsd le Hozzátáplálási Táblázatunkat. Tapasztalt védőnőnket is bármikor felkeresheted tanácsért. Az életkoralapú Facebook- csoportjainkban pedig olyan anyukákkal beszélgethetsz, akik szintén mostanában kezdik a hozzátáplálást ­ gyere és csatlakozz!

Mennyire ment könnyen az első kanalas étkezés? Meséld el kommentben más anyukáknak!

Más anyukák hozzászólásai (-- db)

Kapcsolódó cikkek

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!