Terhesség Baba 0-12 hó Baba 1-3 év

06 80 33 12 33

hétköznap 9 és 17 óra között

Tanítsd kanállal enni a babát!

Pálinkás Zsanett, Tanácsadó

Szerző: Pálinkás Zsanett Tanácsadó

Amikor gyermekeden észreveszed annak jelét, hogy készen áll a hozzátáplálásra, és gyermekorvosoddal, védőnőddel is konzultáltál ezzel kapcsolatban, a baba elkezdheti megtanulni, hogyan fogyasszon szilárd ételeket.

Hogyan tanul meg a baba enni?

Mivel gyermeked csak a szopás technikáját ismeri a hozzátáplálás megkezdéséig, a kanállal való evést meg kell tanulnia. A száj megfelelő mozgatását, és a kanál használatát is el kell sajátítania. Ezek a korai gyakorlatok elősegítik a szájizmok fejlődését, később pedig képesek lesznek nagyobb adag ételeket fogyasztani, másrészt a beszédhez szükséges izmok is fejlődnek. A nyelvkilökő reflex egy védelmi funkció a babánál, mely megakadályozza a számára nehezen lenyelhető étel elfogyasztását. Ahogy kisbabád hozzászokik az egyéb textúrájú ételekhez a szájában a nyelvkilökő reflexe is csökkenni fog. A baba kezdetben a zöldség és gyümölcspüré egy részét képes csak megenni a kanálról. A kanál teljes letisztítása a felső ajakkal 7 hónapos kor körül figyelhető meg. A rágás hatékonysága a baba számára kínált különböző állagú ételek hatására fejlődik. 8-9 hónapos kor körül, ha a baba érdeklődik a darabosabb ételek iránt, stabilan ül önállóan és van 4-6 foga, próbálkozhatsz jól megpárolt vagy főtt zöldség és gyümölcs darabok adásával is. Általában 8 hónapos kor körül, amikor a felső és alsó első fogak áttörnek, képes a baba már a harapásra is. Ekkor kissé keményebb állagú ételt is könnyedén megeszik. pl. babakeksz. A rágás és harapás elsajátítása fontos kaput nyit a beszéd készség és nyelvi fejlődés számára. 

Soha ne hagyd magára kisbabád, amikor eszik, hiszen könnyedén félrenyelhet, amíg ügyesen meg nem tanul enni!

Ismerkedés a kanállal

Első lépésként ismertesd meg a babával a kanalat. Próbálj olyan időpontot kiválasztani a délelőtt folyamán, amikor nem fáradt kisbabád és van időtök az új íz megismerésére. Ülj a babával szembe és ne feledkezz meg róla, hogy a kanálról evés a baba számára újdonság, ezért ne várd el tőle, hogy már első alkalommal hatalmas örömmel fogadja a kanalas étkezést. Sokat segít, ha a baba az első ízeket ismerős környezetben otthon kapja és figyelj arra, hogy, ne legyen figyelmét elvonó tényező .pl. tv, mese, játék .

Étkezés közben tarts szemkontaktust kisbabáddal. Ne lepődj meg, ha eleinte a kanál tartalma kifordul a szájából, gyakorlást követően ügyesen megtanulja kisbabád a kanál használatát. Légy türelmes és próbálkozz több alkalommal. Eddig gyermekednek előre kellett tolnia a nyelvét ahhoz, hogy a mellből anyatejhez jusson. Most meg kell tanulniuk, hogyan használja a nyelvét ahhoz, hogy a kanálról leegye az ennivalót. Mosolyogj és bíztasd, bátorítsd arra a babát, hogy szívesen próbálkozzon! Ha azt látja rajtad, hogy aggódsz, vagy az adott ételt nem ennéd meg, akkor őt is el fogod bizonytalanítani.

Kínáld meg újra, akkor is, ha először nem szívesen fogadja az új ételt, hiszen egy új íz megismeréséhez többszöri próbálkozás is szükséges lehet.·Van olyan kisbaba , aki szívesen eszik önállóan már egészen korán 7-8 hónapos korában. Többször meg is próbálhatja kivenni a kezedből a kanalat. Az önálló evésre törekvés, kanalazás fejleszti a gyermek kéz-szem koordinációját. Nyugodtan adj kisbabád kezébe is egy kanalat, ha igényli, ezt nevezzük két kanalas etetésnek. Hagyd, hogy a baba a saját tempójában fedezze fel az ételeket, még ha takarítanod is kell utána!

Fokozatosan vezesd be a különböző állagú ételeket!

Az evés készségének elsajátítása nagy kihívásnak tűnhet, ezért fontos, hogyan tanítod enni. Az egyik legfontosabb, hogy megfelelő tempóban vezesd be a különböző állagú ételeket gyermeked étrendjébe. A hozzátáplálás során első körben a babának meg kell szoknia az étel jelenlétét a szájában, és meg kell tanulnia, hogyan kell a szájban előre- hátra mozgatni a falatot. Ezért ajánlott kezdetben pépes életkor szerint javasolt gyümölcs- és zöldségpürét, vagy tejpépet adni a babának. A hozzátáplálás megkezdésénél a tejpép első kanalas étkezésnek kiváló.A Milumil Első kanál tejpép finomított cukor hozzáadása nélkül (természetes módon előforduló cukrokat tartalmaz), természetes forrásból (gabona, tejcukor, gyümölcs) biztosítja az energiát gyermeked szellemi és testi fejlődéséhez. A különböző korosztályoknak kifejlesztett, különböző állagú tejpépekről bővebben olvashatsz a Hozzátáplálási Program cikkünkben!

Fokozatosan vezesd be az egyre szilárdabb és darabosabb állagú ételeket!

Amikor gyermeked már szívesen fogyasztja a zöldség- és gyümölcspüréket, következő lépésként elkezdheted bevezetni a szilárdabb, majd a darabos állagú ételeket. Ez a folyamat segít a babának elsajátítani a rágás technikáját, mivel az állkapcsukat kell használni ahhoz, hogy le tudják nyelni a szilárdabb falatot. Amikor a baba már képes szilárdabb állagú ételek fogyasztására, a hozzátáplálás harmadik lépésében áttérhetsz a darabosabb ételekre, amelyek már gyakorlott rágást igényelnek.

Kisdedek számára ideális állagú ételek

A kisdedkor (1-3 éves kor) elérésekor gyermeked már készen áll arra, hogy számára megfelelő darabos állagú ételeket fogyasszon. Ebben az időszakban meg kell majd dolgoznod azért, hogy fenntartsd a kisgyermek érdeklődését az ételek iránt. Kínáld sokféle ízű és színű étellel.

Lassan vezess be új ízeket!

A hozzátáplálás megkezdéséig a babák csupán az anyatej ízét ismerik. A hozzátáplálás során fokozatosan megismerkedik az új ízekkel. A babák természetes módon előnyben részesítik az édesebb ételeket. Ajánlott gyümölcs és zöldség ebben az életkorban az alma, őszibarack, meggy, burgonya, sárgarépa, sütőtök. Amikor ezeket szívesen fogyasztják, készen állnak a kalandosabb ízek kipróbálására. Az édes íz preferenciája nem jelenti azt, hogy szükséges az ételek cukrozása, ha saját magad készíted el gyermeked ételeit, ne adj hozzá cukrot, hagyd, hogy a baba a gyümölcs vagy zöldség természetes ízével ismerkedjen meg! Amennyiben készen vásárolsz bébiételt vagy tejpépet, válassz hozzáadott cukrot nem tartalmazó termékeket! Az ízpreferencia kialakulása nagyon fontos, ezért is kell egy adott ételt több napon keresztül adni a gyermeknek, hogy az ízeket kellőképpen megszokja és megtanulja. A változatos étrenddel elősegítheted, hogy gyermeked “ízvilága” minél kifinomultabb legyen.

Tetszett a cikk? Keresd fel a Nutriklub Hozzátáplálás szekcióját még több információért, vagy töltsd le Hozzátáplálási Táblázatunkat. Tapasztalt védőnőnket is bármikor felkeresheted tanácsért. Az életkoralapú Facebook- csoportjainkban pedig olyan anyukákkal beszélgethetsz, akik szintén mostanában kezdik a hozzátáplálást ­ gyere és csatlakozz!

Mennyire ment könnyen az első kanalas étkezés? Meséld el kommentben más anyukáknak!

Más anyukák hozzászólásai (-- db)

Kapcsolódó cikkek

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!