Terhesség Baba 0-12 hó Baba 1-3 év

06 80 33 12 33

hétköznap 9 és 17 óra között

Gabonapép babáknak hozzátápláláskor

Pálinkás Zsanett, Tanácsadó

Szerző: Pálinkás Zsanett Tanácsadó

Glutén bevezetése és a gabonapép szerepe

A jelenlegi csecsemőtáplálási ajánlások szerint a baba 4 hónapos kora után, de még a 7. hónap vége előtt kell sort keríteni a glutén bevezetésére a baba étrendjébe. A glutén bevezetéséről bővebben olvashatsz cikkünkben.

A glutén bevezetésére alkalmasak lehetnek a gluténtartalmú gabonapépek, mert kifejezetten csecsemők számára készülnek válogatott, minőségi összetevőkből.

A gabonapép összetevői

A gabonapép tartalmaz gabonát (a Milumil 7 gabonás pépje például gluténtartalmú gabonát: búzát, árpát és rozst), vitaminokat és ásványi anyagokat. Ellenben nem található benne tej és a Milumil 7 gabonás pép esetében hozzáadott cukor sem.

Mivel készíthető el a gabonapép?

A gabonapép kikeverhető a következőkkel: ­

  • anyatej, azaz ha még szoptatsz, gyermeked pépjét anyatejjel is elkészítheted
  • anyatej-­kiegészítő tápszer (bármilyen tápszerrel kikeverhető, amit a glutén bevezetésének idején gyermeked épp fogyaszt)
  • víz 
  • gyümölcspüré (ügyelj arra, hogy csak a már bevezetett gyümölccsel keverd ki a pépet)

A glutén bevezetése után is adhatom a gabonapépet?

Igen, a bevezetés után az adagot fokozatosan emelve a hozzátáplálás részeként, teljes adagban elkészítheted, egy pépes étkezést kiváltva.

Számos szakember 3 éves korban javasolja a tehéntej bevezetését a gyermek étrendjébe. A Milumil 7 gabonás pép elkészítéséhez anyatejet, annak hiányában tápszert vagy gyerekitalt javasolunk. Hat hónapos kortól a Milumil 2, kilenc hónapos kortól a Milumil 3 anyatej- kiegészítő tápszerek, egyéves kor felett pedig a Milumil Junior gyerekitalok kiválóan alkalmasak erre a célra.

Gabonapép felhasználása egyéb receptekben

A 7 gabonás pép kitűnően alkalmazható alappépként. A baba ízlése és életkora szerint változatosan adhatunk hozzá friss, reszelt gyümölcsöt, gyümölcspépet, később gyümölcskockákat, és az igazán nagyoknak (1 éves kor felett) akár darált diót is.

Energiatartalma hozzájárulhat gyermeked megnövekedett energiaigényének fedezéséhez. Érdemes tehát péppel sűríteni egyéb ételeket, például főzeléket, illetve zöldségpüréket. A benne található vitaminok miatt ilyenkor is ügyelj arra, hogy a már 40 fokra lehűlt ételekbe keverd bele a gabonapépet, hogy a vitaminok ne sérüljenek!

Tetszett a cikk? Keresd fel a Nutriklub Hozzátáplálás szekcióját még több információért, vagy olvasd el a Glutén bevezetéséről szóló cikkünket. Tapasztalt védőnőnket is bármikor felkeresheted tanácsért. Az életkoralapú Facebook­-csoportjainkban pedig olyan anyukákkal beszélgethetsz, akik szintén mostanában kezdik a hozzátáplálást ­ gyere és csatlakozz!

Te hogy készíted el a gabonapépeket? Meséld el kommentben!

Más anyukák hozzászólásai (-- db)

Kapcsolódó cikkek

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!