Terhesség Baba 0-12 hó Baba 1-3 év

06 80 33 12 33

hétköznap 9 és 17 óra között

A glutén bevezetése a baba étrendjébe

Pálinkás Zsanett, Tanácsadó

Szerző: Pálinkás Zsanett Tanácsadó

Mielőtt bevezeted kisbabád étrendjébe a gluténtartalmú ételeket, érdemes tájékozódnod arról, hogy mi is az a glutén valójában.

A glutén tulajdonképpen egy összetett fehérje (gliadin), amely jellemzően gabonafélékben fordul elő, de nem minden gabonában, pl. gluténmentes a kukorica és a rizs. Erre a fehérjére allergénként reagálhat a csecsemő szervezete. A kalászos növényekben található fehérje a vékonybél nyálkahártyáján fejti ki hatását, így csökkentheti a tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok felszívódását. Ezért is alakulhat ki a babáknál súlyállás és fejlődésbeli elmaradás gluténérzékenység esetén. A vas hiánya vérszegénység kialakulásához, a D-vitamin és a kalcium rendellenes felszívódása csontritkuláshoz vezethet. A glutén étrendbe való bevezetését nagy körültekintéssel javasolt elkezdeni! 

gluten-bevezetese-baba-etrend

Mikor javasolt bevezetni a glutént a baba étrendjébe?

A glutén bevezetésével kapcsolatban megoszlanak a szakmai vélemények!Több ajánlás is létezik, mely a glutén bevezetésére vonatkozik, ezt az alábbiakban részletesen összegyűjtöttük nektek:

 • Egészségügyi szakmai irányelv - Az egészséges csecsemő (0-12 hónapos) táplálása (2019.11.06.) alapján a glutén az 5. hónap kezdetétől adható, de 12 hónapos korig csak kisebb mennyiségben kapja a baba. Különösen a bevezetés első heteiben javasolt ügyelni arra, hogy ne legyen nagyobb mértékű a glutén bevitel. A hozzátáplálás kezdését követően javasolt naponta egy evőkanál gabona alapú pürével vagy 1-2 galuskának megfelelő mennyiségű gluténnal kínálni a babát, majd lassan, fokozatosan emelni a mennyiségét. Nagyobb mennyiségű glutén bevitel a coeliakia korábbi manifesztációjához és súlyosabb tünetekhez vezethet.

 • Az egészségügyi világszervezet a WHO (World Health Organization) ajánlása szerint az első hat hónapban a baba kizárólagos anyatejes táplálása javasolt. A biztonságos, megfelelő hozzátáplálás 6 hónapos kortól javasolt a babának. Ennek megfelelően a glutén bevezetését is 6 hónapos kor felett javasolják. Az angol nyelvű ajánlásról itt olvashatsz!                                                                                                                                                                                    
 • Az európai gasztroenterológiai társaság (ESPGHAN) nemrég közétett ajánlása a következőket összegzi: A glutén bevezetése bármikor megtörténhet a gyermek betöltött 17. hete és a betöltött 1 éves kora között, függetlenül attól, hogy szoptatott vagy tápszerrel táplált a baba. Kutatási eredmények alapján sem a szoptatás, sem a korábbi, sem a későbbi életkorban elkezdett glutén bevezetése nem befolásolja a cöliakia kialakulásának esélyét. A glutén bevezetése bármilyen glutén tartalmú étellel történhet, ugyanis a cöliákia kialakulására nincs hatása.A glutén első bevezetését követő hónapokban célszerű alacsonyan tartani a bevitt glutén mennyiségét. A részletes angol nyelvű kutatási anyag elérhető itt

Dr. Arató András gasztroenterológus cikkében (Miért hat hónapos korban ideális a gluténtartalmú ételek bevezetése a csecsemők étrendjébe?, Gyermekorvos továbbképzés XVI. évfolyam 1. szám) a képet a következőkkel árnyalja: a témával foglalkozó szakemberek azért tartják a 6 és 7 hónapos kor közötti bevezetést optimálisnak, mivel fiatalabb babák esetében a cöliakia (gluténérzékenység) súlyosabb tünetekkel jelentkezik, akár nagyon súlyos tünetek is kialakulhatnak - amit például 30 évvel ezelőtt megfigyelhettünk, amikor jellemző volt a glutén tartalmú ételek igen korai kínálása. Amennyiben a glutén bevezetésének időpontja később történik meg, akkor előfordulhat, hogy csak enyhe tünetek jelentkeznek, vagy akár nem is tapasztalnak tüneteket, így a cökáliát csak később, akár csak felnőttkorban diagnosztizálják, amikor a cöliakia szűrésére egy komolyabb betegség kapcsán kerül sor.

Hogyan vezesd be a glutént?

A glutén bevezetésének alapszabályai

A glutén bevezetésénél a hangsúly a fokozatosságon van. Az első 2 évben főként javasolt figyelni arra, hogy a baba ne kapjon nagy mennyiségű gluténtartalmú ételt, mert növelheti a cöliákia kialakulásának valószínűségét.

A glutén bevezetésekor is alkalmazandó a szabály, hogy a baba csak ellenőrzött forrásból származó, megbízható összetételű, lehetőleg kifejezetten babáknak készített élelmiszert kapjon. A gluténtartalmú élelmiszer nem tartalmazhat olyan összetevőt, amely adott életkorban a baba számára még nem kínálható. A kiválasztás fontos szempontja legyen, hogy a gluténtartalmú élelmiszer ne tartalmazzon tojást, tejet, cukrot, sót, ill. egyéb allergén anyagokat (pl. mogyoró-, diószármazékok), mert ezek adása nem javasolt ebben az életkorban.

Glutén bevezetésének megkezdésekor a babának nem javasolt az első 7 napban új zöldséget és gyümölcsöt bevezetni az étrendjébe, csak a már korábban megismert új ízeket kapja. Anyatejes babák esetében a glutén bevezetése mellett is kívánatos a szoptatás fenntartása.

A glutén bevezetése napi 200 mg gluténnal ajánlott és 6-8 héten keresztül javasolt, hogy a baba naponta megkapja ezt a csökkentett mennyiséget. 


A glutén bevezetése a baba étrendjébe

Mivel vezessem be a glutént?

Glutént tartalmaz több gabonaféle is, mint pl. a búza, rozs, árpa, zab (gluténmentes gabonák pl. a rizs, kukorica, köles). A zabot néha emlegetik gluténmentesként is, de a jelenlegi termesztési és feldolgozási folyamatokban igen gyakran szennyeződik gluténnal, így “gluténtartalmúnak” tekintendő.

A glutén bevezetésére több javaslat is elérhető, a következő élelmiszerek is alternatívák lehetnek:

 • Megbízható és ellenőrzött forrásból származó liszt. 200 mg glutént tartalmaz 3 g liszt. A 3 g mennyiségű lisztet, amennyiben a baba még csak anyatejet vagy tápszert kap, elkeverheted egy kisebb mennyiségben, majd kanál segítségével könnyedén odaadhatod a babának. Ha a glutén bevezetésének idején már elkezdődött a hozzátáplálás, akkor a kis mennyiségű lisztet keverheted a baba gyümölcs- vagy zöldségpüréjébe is dúsításként.
 • Megbízható és ellenőrzött forrásból származó gríz. A 200 mg glutént tartalmazó grízmennyiséget főzd meg vízben, majd ezt követően keverd kisebb mennyiségű anyatejhez, annak hiányában tápszerhez, és kiskanál segítségével add oda gyermekednek. Ha már elkezdtétek a hozzátáplálást, a megfőzött grízt keverheted gyermeked gyümölcs- vagy zöldségpüréjébe is. A gríz pontos gluténtartalmáról az adott termék gyártójánál kérhetsz pontos információt.
 • Gluténtartalmú babakeksz: az egyes kekszek gluténtartalmáról a gyártók tudnak felvilágosítást adni. A babakekszek egyéb összetevőket is tartalmaznak, amit fokozottan javasolt figyelembe venni! A keksz reszelt formában anyatejhez, annak hiányában tápszerhez keverve is adható a babának kiskanál segítségével. Amennyiben a glutén bevezetésének kezdetekor már kapott a baba életkornak megfelelően javasolt zöldséget, gyümölcsöt, akkor keverheted az ételekhez is a reszelt kekszmennyiséget.

A glutén bevezetése előtt mindenképp konzultálj gyerekorvosoddal és védőnőddel!


Glutén bevezetését követően néhány gluténtartalmú receptötlet

 • Brokkolikrémleves: 8 hónapos kortól javasolt elkészíteni a babának. Vasban gazdag, laktató étel a kisbaba számára. A részletes receptleírást itt találod
 • Cseresznyés-banános túrókrém babakeksszel: 8 hónapos kortól javasolt elkészíteni a babának. Bármilyen szezonális gyümölccsel elkészíthető, laktató babadesszert. A részletes receptleírást itt találod
 • Gyümis kekszes finomság: 8 hónapos kortól javasolt elkészíteni a babának. A körte puffasztó hatású lehet, bármilyen más gyümölccsel helyettesíthető vagy el is hagyható. A részletes receptleírást itt találod
 • Almás túrókrém: 10 hónapos kortól javasolt elkészíteni a babának. Túrót kicsit kevesebb mennyiségben, és a tejtermékek bevezetésekor fokozatosan adjuk a babának. A részletes receptleírást itt találod
 • Tökfőzelék almával, joghurttal: 9 hónapos kortól javasolt elkészíteni a babának. Joghurtot tartalmazó étel csak az allergiára nem veszélyeztetett babáknak javasolt a joghurt bevezetése után. Az allergiára hajlamos babák ezt az ételt 1 éves kor után kóstolhatják, amennyiben gyermekorvos is javasolja. A részletes receptleírást itt találod
 • Bazsalikomos paradicsomleves: Egyéves kortól javasolt elkészíteni a tipegőnek. Laktató, magas ásványianyag-tartalmú étel. A részletes receptleírást itt találod
 • Őszi köleskása: Egyéves kortól javasolt elkészíteni a tipegőnek. Tartalmas köztes étkezés, gyümölcstartalma miatt délelőtti adását javaslom. A részletes receptleírást itt találod

Cöliákia - honnan tudom, hogy kisbabám gluténérzékeny?

A cöliákia lehetőségére felhívja a figyelmet:

 • súlyállás (azaz a baba súlya nem növekszik),
 • hasmenés,
 • hasfájás,
 • haspuffadás,
 • fokozott gázképződés,
 • zsírfényű széklet,
 • Kialakulhat vérszegénység, étvágytalanság is.

Ezek a tünetek jelentkezhetnek bármely életkorban akár 1-2 hónappal a bevezetés után, de a bevezetést követő egy évvel is. Leggyakrabban azonban 3-6 éves kor között jelentkeznek a tünetek. Amennyiben a fenti tüneteket észleled kisbabádnál, jelezd a gyermekorvosnak, vagy kérd ki gyermek-gasztroenterológus, allergológus orvos véleményét. Nagyon fontos az időben történő felismerés, mert a későn felismert gluténérzékenység bélrendszeri panaszokat, szervi megbetegedéseket is okozhat. Amennyiben hosszú ideig nem kap megfelelő kezelést, diétát a baba, súlyos hiányállapotok is kialakulhatnak nála.

Hogyan történik a gluténérzékenység vizsgálata?

Több vizsgálati módszer is létezik. Lehet végezni genetikai vizsgálatot, mely a betegségre való hajlamot mutatja meg. Tünetek felmerülése esetén vérvizsgálat elvégzését javasolhatja a szakorvos, hiszen a vérből a gluténérzékenységre jellemző antitestek kimutathatók. A laborvizsgálat igazolhatja, hogy fennáll-e valóban a gyermeknél a betegség. Speciális esetekben, ha a betegség igazolódik, szükségessé válhat a vékonybél nyálkahártyájának mintavétele is.

Gluténérzékenység kezelése

Jelenleg sajnos nem létezik gyógymód a betegségre, ezért is fontos a megfelelő diéta betartása, melyben szakember segít. A szülők számára nehezítheti a helyzetet, hogy minden egyes étel összetevőit alaposan át kell nézni igazolt gluténérzékenység esetén, amit a babának vesznek. A legjobb otthon elkészíteni a baba ételeit, és jó, ha a család is átáll a gluténmentes étrendre. A megfelelő étrend betartása mellett a szervezet képes regenerálódni. A gluténmentes diéta a gyermek egész életére szól! Kis mennyiségű glutén elfogyasztása is nagyon káros lehet. A glutén a jelölésköteles allergének egyike. 2014. december 13-ától nemcsak az előre csomagolt élelmiszereken, hanem a nem előre csomagolt, a forgalmazás helyén csomagolt termékeken és a közétkeztetésben, vendéglátásban (pl. étlapokon) is fel kell tüntetni.

Gabonafélék, amit nem kaphat a gyermek gluténérzékenység esetén:

 • búza,
 • rozs,
 • árpa,
 • durumbúza,
 • tönkölybúza,
 • kamut búza,
 • tritikale.

A felsorolt gabonákból készült pelyhek, őrlemények és azokat alapanyagként vagy adalék anyagként tartalmazó ételek, élelmiszerek fogyasztását is kerülni kell!

Szeretnénk tájékoztatni, hogy a Milumil mostantól kifejezetten az anyatejet kiegészítő tápszerekre specializálódik. A hozzátáplálással kapcsolatos tej- és gabonapépjeinket pedig ezentúl megújult csomagolásban, korszerűbb formulával, Milupa néven találod a boltok polcain és online.


Hasznosnak találtad? Keresd fel a Nutriklub Hozzátáplálás szekcióját még több információért, vagy olvasd el a Hozzátáplálás az első 4 hétben cikket. Tapasztalt védőnőnket is bármikor felkeresheted tanácsért. Az életkoralapú Facebook-csoportjainkban pedig olyan anyukákkal beszélgethetsz, akik szintén mostanában kezdik a hozzátáplálást - gyere és csatlakozz!

Te mikor és mivel vezetted be a glutént? Meséld el kommentben!


Más anyukák hozzászólásai (-- db)

Kapcsolódó cikkek

Adatvédelmi irányelvek

A nutriklub.hu oldal tulajdonosa a Numil Kft. A Numil Kft-nél nyitott és átlátható módon szeretnénk használni a cookie-kat, illetve megosztani, hogy mit jelent ez az Ön számára. Az általunk használt cookie-k egy része elengedhetetlen a weboldalunk működőképességéhez, de vannak olyan cookie-k is, amelyeket kikapcsolhat vagy blokkolhat.

Arra törekszünk, hogy elegendő információt szolgáltassunk az általunk használt cookie-król annak érdekében, hogy megalapozott döntést hozhasson a velünk megosztott információkról.

Ha további kérdése vagy megjegyzése van, forduljon hozzánk kapcsolatfelvételi oldalunkon keresztül.

Mik azok a cookie-k?

A cookie egy kisebb fájl, amelyet a számítógépére vagy a mobileszközére ment le. A cookie-nak egyedi azonosítója van, így lehetővé teszi a webhely számára, hogy emlékezzen a műveletekre és preferenciákra (például a helyre, a nyelvre, a betűméretre és más megjelenítési beállításokra) egy bizonyos ideig. Így nem kell újra beírnia az információkat, amikor visszatér a weboldalra, vagy egyik oldalról a másikra kerül. A cookie-k segítenek a böngészési élmény testre szabásában is.

Nem minden cookie tartalmaz személyes adatokat, de ha igen, akkor ezt az információt személyes adatként kezeljük adatvédelmi szabályzatunknak megfelelően. A cookie-információkat is személyes adatokként kezeljük, amennyiben a fiókhoz vagy egyéb kapcsolattartási adatokhoz kapcsolódnak.

A cookie-k fajtái

A cookie-knak kétféle kategóriája létezik: tartós cookie-k és munkamenet cookie-k. A tartós cookie-k az eszközön maradnak, amíg manuálisan vagy automatikusan nem törlődnek. A munkamenet cookie-k addig maradnak a készüléken, amíg bezárja a böngészőt, utána automatikusan törlődnek.

Miért használunk cookie-kat?

Általánosságban elmondható, hogy több oka lehet a cookie-k használatának:

 • Vannak cookie-k, amelyek feltétlenül szükségesek a weboldal működéséhez, és annak lehetővé tételéhez, hogy az általunk kínált szolgáltatások igénybe vehesse;
 • Vannak cookie-k, amelyek adatokat gyűjtenek a weboldalunk használatával és annak teljesítményével kapcsolatban. Ezt az információt felhasználva javítjuk online termékeinket és szolgáltatásainkat;
 • Vannak cookie-k, amelyeket a weboldalunkon szerzett tapasztalatainak személyre szabásához és optimalizálásához használunk. Ezen cookie-k információkat tárolnak felhasználói döntéseiről, például a szövegméretről, a nyelvről és a képernyő felbontásáról.
 • Vannak cookie-k, melyeket harmadik felek helyeznek el a szolgáltatások továbbfejlesztése érdekében (például a közösségi média cookie-k), vagy pedig hirdetési célból.