A glutén bevezetése a baba étrendjébe
Mielőtt bevezeted kisbabád étrendjébe a gluténtartalmú ételeket, érdemes tájékozódnod arról, hogy mi is az a glutén valójában.
A glutén tulajdonképpen egy összetett fehérje (gliadin), amely jellemzően gabonafélékben fordul elő, de nem minden gabonában, pl. gluténmentes a kukorica és a rizs. Erre a fehérjére allergénként reagálhat a csecsemő szervezete. A kalászos növényekben található fehérje a vékonybél nyálkahártyáján fejti ki hatását, így csökkentheti a tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok felszívódását. Ezért is alakulhat ki a babáknál súlyállás és fejlődésbeli elmaradás gluténérzékenység esetén. A vas hiánya vérszegénység kialakulásához, a D-vitamin és a kalcium rendellenes felszívódása csontritkuláshoz vezethet. A glutén étrendbe való bevezetését nagy körültekintéssel javasolt elkezdeni!

Mikor javasolt bevezetni a glutént a baba étrendjébe?
A glutén bevezetésével kapcsolatban megoszlanak a szakmai vélemények!Több ajánlás is létezik, mely a glutén bevezetésére vonatkozik, ezt az alábbiakban részletesen összegyűjtöttük nektek:
- Egészségügyi szakmai irányelv - Az egészséges csecsemő (0-12 hónapos) táplálása (2019.11.06.) alapján a glutén az 5. hónap kezdetétől adható, de 12 hónapos korig csak kisebb mennyiségben kapja a baba. Különösen a bevezetés első heteiben javasolt ügyelni arra, hogy ne legyen nagyobb mértékű a glutén bevitel. A hozzátáplálás kezdését követően javasolt naponta egy evőkanál gabona alapú pürével vagy 1-2 galuskának megfelelő mennyiségű gluténnal kínálni a babát, majd lassan, fokozatosan emelni a mennyiségét. Nagyobb mennyiségű glutén bevitel a coeliakia korábbi manifesztációjához és súlyosabb tünetekhez vezethet.
- Az egészségügyi világszervezet a WHO (World Health Organization) ajánlása szerint az első hat hónapban a baba kizárólagos anyatejes táplálása javasolt. A biztonságos, megfelelő hozzátáplálás 6 hónapos kortól javasolt a babának. Ennek megfelelően a glutén bevezetését is 6 hónapos kor felett javasolják. Az angol nyelvű ajánlásról itt olvashatsz!
- Az európai gasztroenterológiai társaság (ESPGHAN) nemrég közétett ajánlása a következőket összegzi: A glutén bevezetése bármikor megtörténhet a gyermek betöltött 17. hete és a betöltött 1 éves kora között, függetlenül attól, hogy szoptatott vagy tápszerrel táplált a baba. Kutatási eredmények alapján sem a szoptatás, sem a korábbi, sem a későbbi életkorban elkezdett glutén bevezetése nem befolásolja a cöliakia kialakulásának esélyét. A glutén bevezetése bármilyen glutén tartalmú étellel történhet, ugyanis a cöliákia kialakulására nincs hatása.A glutén első bevezetését követő hónapokban célszerű alacsonyan tartani a bevitt glutén mennyiségét. A részletes angol nyelvű kutatási anyag elérhető itt!
Dr. Arató András gasztroenterológus cikkében (Miért hat hónapos korban ideális a gluténtartalmú ételek bevezetése a csecsemők étrendjébe?, Gyermekorvos továbbképzés XVI. évfolyam 1. szám) a képet a következőkkel árnyalja: a témával foglalkozó szakemberek azért tartják a 6 és 7 hónapos kor közötti bevezetést optimálisnak, mivel fiatalabb babák esetében a cöliakia (gluténérzékenység) súlyosabb tünetekkel jelentkezik, akár nagyon súlyos tünetek is kialakulhatnak - amit például 30 évvel ezelőtt megfigyelhettünk, amikor jellemző volt a glutén tartalmú ételek igen korai kínálása. Amennyiben a glutén bevezetésének időpontja később történik meg, akkor előfordulhat, hogy csak enyhe tünetek jelentkeznek, vagy akár nem is tapasztalnak tüneteket, így a cökáliát csak később, akár csak felnőttkorban diagnosztizálják, amikor a cöliakia szűrésére egy komolyabb betegség kapcsán kerül sor.

Hogyan vezesd be a glutént?
A glutén bevezetésének alapszabályai
A glutén bevezetésénél a hangsúly a fokozatosságon van. Az első 2 évben főként javasolt figyelni arra, hogy a baba ne kapjon nagy mennyiségű gluténtartalmú ételt, mert növelheti a cöliákia kialakulásának valószínűségét.
A glutén bevezetésekor is alkalmazandó a szabály, hogy a baba csak ellenőrzött forrásból származó, megbízható összetételű, lehetőleg kifejezetten babáknak készített élelmiszert kapjon. A gluténtartalmú élelmiszer nem tartalmazhat olyan összetevőt, amely adott életkorban a baba számára még nem kínálható. A kiválasztás fontos szempontja legyen, hogy a gluténtartalmú élelmiszer ne tartalmazzon tojást, tejet, cukrot, sót, ill. egyéb allergén anyagokat (pl. mogyoró-, diószármazékok), mert ezek adása nem javasolt ebben az életkorban.
Glutén bevezetésének megkezdésekor a babának nem javasolt az első 7 napban új zöldséget és gyümölcsöt bevezetni az étrendjébe, csak a már korábban megismert új ízeket kapja. Anyatejes babák esetében a glutén bevezetése mellett is kívánatos a szoptatás fenntartása.
A glutén bevezetése napi 200 mg gluténnal ajánlott és 6-8 héten keresztül javasolt, hogy a baba naponta megkapja ezt a csökkentett mennyiséget.
.jpg)
Mivel vezessem be a glutént?
Glutént tartalmaz több gabonaféle is, mint pl. a búza, rozs, árpa, zab (gluténmentes gabonák pl. a rizs, kukorica, köles). A zabot néha emlegetik gluténmentesként is, de a jelenlegi termesztési és feldolgozási folyamatokban igen gyakran szennyeződik gluténnal, így “gluténtartalmúnak” tekintendő.
A glutén bevezetésére több javaslat is elérhető, a következő élelmiszerek is alternatívák lehetnek:
- Megbízható és ellenőrzött forrásból származó liszt. 200 mg glutént tartalmaz 3 g liszt. A 3 g mennyiségű lisztet, amennyiben a baba még csak anyatejet vagy tápszert kap, elkeverheted egy kisebb mennyiségben, majd kanál segítségével könnyedén odaadhatod a babának. Ha a glutén bevezetésének idején már elkezdődött a hozzátáplálás, akkor a kis mennyiségű lisztet keverheted a baba gyümölcs- vagy zöldségpüréjébe is dúsításként.
- Megbízható és ellenőrzött forrásból származó gríz. A 200 mg glutént tartalmazó grízmennyiséget főzd meg vízben, majd ezt követően keverd kisebb mennyiségű anyatejhez, annak hiányában tápszerhez, és kiskanál segítségével add oda gyermekednek. Ha már elkezdtétek a hozzátáplálást, a megfőzött grízt keverheted gyermeked gyümölcs- vagy zöldségpüréjébe is. A gríz pontos gluténtartalmáról az adott termék gyártójánál kérhetsz pontos információt.
- Gluténtartalmú babakeksz: az egyes kekszek gluténtartalmáról a gyártók tudnak felvilágosítást adni. A babakekszek egyéb összetevőket is tartalmaznak, amit fokozottan javasolt figyelembe venni! A keksz reszelt formában anyatejhez, annak hiányában tápszerhez keverve is adható a babának kiskanál segítségével. Amennyiben a glutén bevezetésének kezdetekor már kapott a baba életkornak megfelelően javasolt zöldséget, gyümölcsöt, akkor keverheted az ételekhez is a reszelt kekszmennyiséget.
A glutén bevezetése előtt mindenképp konzultálj gyerekorvosoddal és védőnőddel!

Glutén bevezetését követően néhány gluténtartalmú receptötlet
- Brokkolikrémleves: 8 hónapos kortól javasolt elkészíteni a babának. Vasban gazdag, laktató étel a kisbaba számára. A részletes receptleírást itt találod.
- Cseresznyés-banános túrókrém babakeksszel: 8 hónapos kortól javasolt elkészíteni a babának. Bármilyen szezonális gyümölccsel elkészíthető, laktató babadesszert. A részletes receptleírást itt találod.
- Gyümis kekszes finomság: 8 hónapos kortól javasolt elkészíteni a babának. A körte puffasztó hatású lehet, bármilyen más gyümölccsel helyettesíthető vagy el is hagyható. A részletes receptleírást itt találod.
- Almás túrókrém: 10 hónapos kortól javasolt elkészíteni a babának. Túrót kicsit kevesebb mennyiségben, és a tejtermékek bevezetésekor fokozatosan adjuk a babának. A részletes receptleírást itt találod.
- Tökfőzelék almával, joghurttal: 9 hónapos kortól javasolt elkészíteni a babának. Joghurtot tartalmazó étel csak az allergiára nem veszélyeztetett babáknak javasolt a joghurt bevezetése után. Az allergiára hajlamos babák ezt az ételt 1 éves kor után kóstolhatják, amennyiben gyermekorvos is javasolja. A részletes receptleírást itt találod.
- Bazsalikomos paradicsomleves: Egyéves kortól javasolt elkészíteni a tipegőnek. Laktató, magas ásványianyag-tartalmú étel. A részletes receptleírást itt találod.
- Őszi köleskása: Egyéves kortól javasolt elkészíteni a tipegőnek. Tartalmas köztes étkezés, gyümölcstartalma miatt délelőtti adását javaslom. A részletes receptleírást itt találod.

Cöliákia - honnan tudom, hogy kisbabám gluténérzékeny?
A cöliákia lehetőségére felhívja a figyelmet:
- súlyállás (azaz a baba súlya nem növekszik),
- hasmenés,
- hasfájás,
- haspuffadás,
- fokozott gázképződés,
- zsírfényű széklet,
- Kialakulhat vérszegénység, étvágytalanság is.
Ezek a tünetek jelentkezhetnek bármely életkorban akár 1-2 hónappal a bevezetés után, de a bevezetést követő egy évvel is. Leggyakrabban azonban 3-6 éves kor között jelentkeznek a tünetek. Amennyiben a fenti tüneteket észleled kisbabádnál, jelezd a gyermekorvosnak, vagy kérd ki gyermek-gasztroenterológus, allergológus orvos véleményét. Nagyon fontos az időben történő felismerés, mert a későn felismert gluténérzékenység bélrendszeri panaszokat, szervi megbetegedéseket is okozhat. Amennyiben hosszú ideig nem kap megfelelő kezelést, diétát a baba, súlyos hiányállapotok is kialakulhatnak nála.
Hogyan történik a gluténérzékenység vizsgálata?
Több vizsgálati módszer is létezik. Lehet végezni genetikai vizsgálatot, mely a betegségre való hajlamot mutatja meg. Tünetek felmerülése esetén vérvizsgálat elvégzését javasolhatja a szakorvos, hiszen a vérből a gluténérzékenységre jellemző antitestek kimutathatók. A laborvizsgálat igazolhatja, hogy fennáll-e valóban a gyermeknél a betegség. Speciális esetekben, ha a betegség igazolódik, szükségessé válhat a vékonybél nyálkahártyájának mintavétele is.
Gluténérzékenység kezelése
Jelenleg sajnos nem létezik gyógymód a betegségre, ezért is fontos a megfelelő diéta betartása, melyben szakember segít. A szülők számára nehezítheti a helyzetet, hogy minden egyes étel összetevőit alaposan át kell nézni igazolt gluténérzékenység esetén, amit a babának vesznek. A legjobb otthon elkészíteni a baba ételeit, és jó, ha a család is átáll a gluténmentes étrendre. A megfelelő étrend betartása mellett a szervezet képes regenerálódni. A gluténmentes diéta a gyermek egész életére szól! Kis mennyiségű glutén elfogyasztása is nagyon káros lehet. A glutén a jelölésköteles allergének egyike. 2014. december 13-ától nemcsak az előre csomagolt élelmiszereken, hanem a nem előre csomagolt, a forgalmazás helyén csomagolt termékeken és a közétkeztetésben, vendéglátásban (pl. étlapokon) is fel kell tüntetni.
Gabonafélék, amit nem kaphat a gyermek gluténérzékenység esetén:
- búza,
- rozs,
- árpa,
- durumbúza,
- tönkölybúza,
- kamut búza,
- tritikale.
A felsorolt gabonákból készült pelyhek, őrlemények és azokat alapanyagként vagy adalék anyagként tartalmazó ételek, élelmiszerek fogyasztását is kerülni kell!
Szeretnénk tájékoztatni, hogy a Milumil mostantól kifejezetten az anyatejet kiegészítő tápszerekre specializálódik. A hozzátáplálással kapcsolatos tej- és gabonapépjeinket pedig ezentúl megújult csomagolásban, korszerűbb formulával, Milupa néven találod a boltok polcain és online.
Hasznosnak találtad? Keresd fel a Nutriklub Hozzátáplálás szekcióját még több információért, vagy olvasd el a Hozzátáplálás az első 4 hétben cikket. Tapasztalt védőnőnket is bármikor felkeresheted tanácsért. Az életkoralapú Facebook-csoportjainkban pedig olyan anyukákkal beszélgethetsz, akik szintén mostanában kezdik a hozzátáplálást - gyere és csatlakozz!
Te mikor és mivel vezetted be a glutént? Meséld el kommentben!
Más anyukák hozzászólásai (-- db)