Terhesség Baba 0-12 hó Baba 1-3 év

06 80 33 12 33

hétköznap 9 és 17 óra között

Hozzátáplálás az első 4 hétben

Pálinkás Zsanett, Tanácsadó

Szerző: Pálinkás Zsanett Tanácsadó

A legtöbb édesanyának fejtörést okozhat a hozzátáplálás megkezdése. Szakértői vonalunkon naponta kapunk a hozzátáplálás témakörében kérdéseket: “Mikor, mit és hogyan lehet bevezetni a kisbaba étrendjébe?” Egy kis összefoglaló az első 4 hétre, amikor a baba ismerkedni kezd az új ízekkel! 

Mikor kezdj hozzá az új ízek kóstoltatásához?

Amikor elhatározod, hogy kisbabád megkínálod az első, életkor szerint javasolt gyümölcs- vagy zöldségpüré ízével, az alábbiakra figyelj :

 • válassz ki egy olyan délelőtti időpontot, amikor van időtök, nem kell rohanni sehová,
 • hagyd, hogy kisbabád saját tempójában fedezze fel az új ízeket, még ha takarítani is kell utána,
 • a baba számára ismert környezetben történjen az etetés, ne legyen figyelmét elvonó tényező, játék, tévé, mesekönyv stb.
 • ne akkor kezdd el a hozzátáplálást, amikor beteg, nyűgös, fáradt vagy éppen nagyon megviseli a fogzás!

Az első cél, hogy a babád megtanuljon kanállal enni és megismerkedjen néhány alapvető ízzel. Ha a babánál korábban jelentkezett allergiára utaló tünet vagy egyéb betegsége van, a hozzátáplálás megkezdése előtt egyeztess gyermekorvosoddal és védőnőddel!

A kanalas étkezés teljesen új élmény babád számára, gyakorlás szükséges az újdonság megtanulásához. Kínáld meg újra, akkor is, ha először nem szívesen fogadja az új ételt. Egy új ízzel való megbarátkozáshoz többszöri próbálkozás is szükséges lehet. Ha úgy látod, hogy gyermeked nagyon idegenkedik még a pépes ételektől, várj 2-3 hetet, majd ismét próbálkozz a hozzátáplálással. Van olyan baba, aki 7-8 hónapos korában áll csak készen a kanalas étkezésre. Főként anyatejes babáknál figyelhető meg, hogy előnyben részesítik az anyatejet 6 hónapos kor után is, így a hozzátáplálás kezdetben nehézkesen indulhat meg, és több időre lehet szükségük, mire mennyiséget is esznek a kanalas ételekből. Azonban a hozzátáplálás megkezdése mellett is javasolt a baba igény szerinti szoptatása, elsődleges folyékony tejalapú táplálék számára továbbra is az anyatej! Hogyan taníthatod meg kisbabád kanállal enni és mire javasolt figyelned, arról itt olvashatsz!

Ideális ételek az első hetekben

Az első hetekben kisbabád szívesebben fogadhatja a hígabb állagú ételt. A gyümölcsöket kínálhatod gyermekednek nyers formában passzírozva, turmixolva, azonban, ha szorulást, hasfájást tapasztalsz, próbáld párolni vagy főzni, könnyebben emésztheti a baba pocakja! Részesítsd előnyben a párolást a főzéssel szemben a zöldségpürék készítésénél, hiszen kevésbé sérülnek az ételben a vitaminok.

Amennyiben nem érhető el friss zöldség, gyümölcs, amit éppen bevezethetsz kisbabád étrendjébe, adhatsz nyugodtan bébiételt vagy fagyasztott gyümölcsöt, zöldséget is. A fagyasztott zöldség, gyümölcs kiolvasztásánál a kiolvadt levet is felhasználhatod, hiszen értékes tápanyagokat tartalmaz. Akkor sincs baj, ha a baba csak frissen ismerkedik meg egy zöldséggel vagy gyümölccsel, és nem éppen télen kap barackot és meggyet. Bébiétel vásárlásánál, minden új íznél törekedj arra, hogy csakis azt az egy zöldséget vagy gyümölcsöt tartalmazza, amit éppen be szeretnél újonnan vezetni kisbabád étrendjébe. Mire figyelj még, amikor kisbabád ételeit készíted? Itt megtudhatod

Az ételeket fokozatosan javasolt bevezetni, figyeld a baba reakcióit.

 • Első nap 1-2 kiskanál mennyiség az új ízből
 • Második nap 3-4 kiskanál mennyiség az új ízből
 • Harmadik nap 5-6 kiskanál mennyiség az új ízből

Ha a babának semmilyen tünete nem volt, akkor fokozatosan emelve a mennyiséget 2-4 hét alatt érheted el a teljes adagot, ami 120-150 g mennyiséget jelent. Általában egy folyékony tejalapú étkezés (anyatej, annak hiányában tápszer) akkor váltódik ki, ha a baba szívesen megeszik 150-200 g mennyiséget. De ez teljesen baba függő, hiszen kisebb étvágyú baba 100 g gyümölcs vagy zöldségpüré elfogyasztása után sem igényelheti a szoptatást vagy annak hiányában tápszeres kiegészítést. Az étkezések kiváltásának javasolt sorrendjéről itt olvashatsz

A gyümölcs- és zöldségpüré fogyasztásával a baba megismerkedik a szilárdabb halmazállapotú ételekkel, és megtanulja lenyelni azokat. Sok anya tejpépek adásával kezdi a hozzátáplálást, hiszen a tejpépek is tele vannak értékes tápanyagokkal, kiváló első kanalas étkezést biztosítanak a baba számára. 

Ha neked nem ízlik, nem biztos, hogy kisbabádnak sem fog!

Az édesanyák mindent megkóstolnak, amit a babának adnak. A felnőttek ízérzékelése az elfogyasztott cukor és só hatására azonban már megváltozott. Kisbabád, aki még csak az anyatej (vagy tápszer) ízét ismeri, még nem találkozott túl édes vagy túl sós ízekkel, ezért ő az általad esetleg íztelennek érzett ételeket is kedvelheti. A hozzátáplálás során soha ne az legyen a szempont, hogy számodra ízletes legyen az étel, hanem inkább arra törekedj, hogy a babád az ételek természetes, só és cukor nélkül készített ízeivel ismerkedjen meg. A gyermekkori ízek meghatározhatják felnőttkori ízérzékelését is, így minél tovább kerüld a hozzáadott cukrot, a túl sok sót tartalmazó ételeket. A fűszerek bevezetésének sorrendjéről itt olvashatsz.

Mikor javasolt abbahagyni a hozzátáplálást és szünetet tartani?

A hozzátáplálás megkezdésekor javasolt egy babaétkezési napló vezetése, amiben mindennap feljegyezheted, milyen új ízzel ismerkedett meg gyermeked és azt is, volt-e valamilyen tünete. Amennyiben hasfájást, szorulást, hasmenést tapasztalsz, esetleg az étel emésztetlenül távozik a pelenkába, az adott zöldséget vagy gyümölcsöt hagyd ki néhány hétig a baba étrendjéből, és később próbálkozz ismét próbálkozni az adásával. Néhány nap alatt is sokat érik a baba emésztőrendszere, így pár hét után már könnyebben meg tudja emészteni azokat az ételeket is, amik kezdetben gondot okoztak számára. 

Amikor a baba öklendezni kezd egy ételtől, ne erőltesd tovább a kanalazást. Az öklendezést kiválthatja a sűrűbb állagú étel adása is, erre figyelj! Kezdetben hígabb állagú étellel javasolt próbálkozni. Az öklendezés, félrenyelés, hányás a babában megmaradhat rossz élményként, melynek következtében még elutasítóbb lehet a kanalas étkezéssel szemben. Ezért is figyeld fokozottan kisbabád reakcióit. Olvasd el itt, milyen allergiás reakciók alakulhatnak ki hozzátáplálás során!

Mivel kezdheted a hozzátáplálást?

A hozzátáplálást legkorábban az 5. hónap elejétől el lehet kezdeni, és legkésőbb a 6. hónap végéig javasolt megkezdeni, ami nem zárja ki a 6 hónapos korig tartó kizárólagos szoptatást. Elsőként bevezethető gyümölcs és zöldség: alma, őszibarack, sárgadinnye, meggy, cseresznye, hámozott szilva, körte, déligyümölcsök (narancs, banán, mangó), avokádó, sárgarépa, cékla, burgonya, saláta, sütőtök, szelőtök, gesztenye, brokkoli, mángold, kelbimbó és a spárga. Hozzátáplálási táblázatunkban könnyedén nyomon követheted, mikor mit kaphat kisbabád. Itt tudod letölteni! Az alábbiakban megtalálod az első hetekben bevezethető zöldségek, gyümölcsök elkészítésének menetét is.

Hogyan készítheted el az almát?

Hozzávalók:

 • 1 közepes alma
 • üveg almareszelő vagy turmixgép vagy botmixer

Miután az almát alaposan megmostad és meghámoztad, reszeld le egy üveg almareszelőn vagy turmixold össze. Szükség esetén babavízzel vagy forralt visszahűtött vízzel hígíthatod, ha túl sűrűnek találod. Amennyiben szorulást tapasztalsz a babánál, próbáld megpárolni vagy főzni az almát az alábbi módon! Hámozd meg az almát, és vágd negyedekre.Távolítsd el a magot, majd vágj minden negyed cikket körülbelül 8-12 kicsi darabra. Helyezd az almát párolóedénybe vagy tedd egy lábasba, és önts rá annyi vizet, hogy ellepje az almadarabokat. Amikor a víz forrni kezd, keverd meg az almát, és kis lángon főzd puhára. Körülbelül 5-10 perc alatt elkészül, ha apró darabokra vágod. Ha az alma megpuhult, vedd ki a párolóedényből vagy öntsd le róla a vizet és hagyd kihűlni. Ezt követően tedd turmixgépbe, és szükség esetén hígíthatod a főzővízzel vagy sima babavízzel is az almapürét, ha nagyon sűrűnek találod.

Hogyan készítheted el a barackot?

Hozzávalók:

 • 1 közepes érett őszibarack
 • turmixgép vagy botmixer

Mosd meg alaposan az őszibarackot, távolítsd el a héját és magját. Apró darabokra vágva tedd turmixgépbe, és alaposan pürésítsd össze. Amikor készen van, és sűrűnek találod, babavízzel vagy forralt, visszahűtött vízzel még hígíthatod a pépet.

Hogyan készítheted el a meggyet?

Hozzávalók:

 • 20-30 dkg meggy (friss vagy fagyasztott meggy mag nélkül)
 • turmixgép vagy botmixer
 • egy sűrű szövésű szűrő

A friss, magozott meggyet vagy fagyasztott (kiengedett) meggyet alaposan turmixold össze, majd egy szűrő segítségével passzírozd át, hogy a héja ne kerüljön bele a meggypürébe. A gyümölcs héja az első évben puffadást és emésztési gondot okozhat a babának, ezért javasolt eltávolítani.

Hogyan készítheted el a burgonyát?

Hozzávalók:

 • 1 db közepes méretű burgonya
 • párolóedény vagy kisebb méretű edény
 • forralt víz vagy babavíz
 • turmixgép vagy botmixer

A burgonyát alaposan mosd és hámozd meg, majd vágd apró kockára. Ezt követően párold meg vagy tedd bele edénybe, és öntsd fel vízzel vagy babavízzel, és főzd puhára. Annyi vizet önts rá, hogy éppen ellepje. Forrástól számított 10 percig főzd, majd saját levében hagyd kihűlni. Botmixerrel vagy turmixgép segítségével alaposan pépesítsd össze. A megfelelő állag eléréséhez hígíthatod a pépet a burgonya főzőlevével is. A burgonyának lehet székletfogó hatása. A bevezetést követően javasolt ⅓ arányban tenni a baba főzelékébe sűrítésként.

Hogyan készítheted el a sütőtököt?

Hozzávalók:

 • egy kisebb sütőtök félbe vágva
 • párolóedény vagy kisebb méretű edény
 • turmixgép vagy botmixer

A sütőtök héját alaposan mosd meg, távolítsd el, majd vágd apró kockára. Ezt követően párold vagy főzd puhára. Amikor a sütőtök megpuhult, turmixold össze. Szükség esetén főzővízzel vagy babavízzel is hígíthatod, ha nagyon sűrűnek találod. A sütőtököt sütőben is megsütheted az alábbi módon. Apró kockára vágva helyezd egy tepsire, majd előmelegített sütőben alufólia alatt körülbelül 1 óra alatt szépen megsül és megpuhul. Amikor készen van, a sütőtökről szedd le a sültebb réteget és alaposan szedd le kanál segítségével a héjáról. Turmixgépben pépesítsd jól össze.

Hogyan készítheted el a répát?

Hozzávalók:

 • egy közepes répa
 • párolóedény, kisebb méretű edény
 • forralt víz, babavíz
 • turmixgép vagy botmixer

Tisztítsd, majd hámozd meg a sárgarépát. Ezután szeleteld fel kb. fél cm-es darabokra. Párold vagy főzd meg 8-10 percig, amíg a répa meg nem puhul. Hagyd egy kissé kihűlni, majd turmixold össze. Szükség esetén adj hozzá a répa párolólevéből, ha túl sűrűnek találod. Keverd addig, míg folyós és lágy nem lesz.

A zöldség és gyümölcspüréket hígíthatod anyatejjel, annak hiányában tápszerrel is, ha kisbabád úgy szívesebben elfogadja. Kezdetben azonban javasolt forralt, visszahűtött vízzel, babavízzel vagy a főzőlével hígítani, mert úgy kisbabád a zöldség és gyümölcs natúr ízével ismerkedhet meg. Ez hozzásegíti az ízérzékelés kialakításához. Minden új ízt önállóan adj a babának 4-5 napig, majd azokat a zöldségeket, gyümölcsöket, amik bevezetésre kerültek, és nem volt a babának baja tőle, össze is keverheted. Pl. alma, sütőtök, alma, burgonya stb.

Hasznos tippek

Eleinte gyermeked csak kis mennyiségű ételeket fog enni. Fagyassz le kisebb adag zöldséget és gyümölcsöt, hogy ne kelljen kidobnod a megmaradt pürét. Ne használd fel újra azt az ételt, amit közvetlenül adtál a babádnak, mivel érintkezett a nyálával, baktériumok szaporodhatnak el benne. Ilyen esetben, ha kis mennyiség megmarad, azt öntsd ki. Az elkészített ételből mindig csak kisebb mennyiségeket tegyél a tányérjába, így a megmaradt pépet a kihűlése után el tudod tenni a fagyasztóba. A lefagyasztott ételt mindig alaposan zárd le és lásd el dátummal, az így lefagyasztott étel egy hónapig tárolható. Kiolvasztásnál elegendő, ha langyos vízbe teszed vagy megvárod, hogy magától kiolvadjon a pép, és felmelegítve már kaphatja is a baba. A pépekhez ne tegyél sót, cukrot, a gyermek az ételek természetes ízét ismerje meg elsőként!

Tapasztalhatod, hogy minél több szilárdabb ételt fogyaszt gyermeked, annál kevesebb anyatejet, annak hiányában tápszert szeretne enni, de ne feledd, hogy a folyékony tejalapú táplálék (anyatej, tápszer) továbbra is elengedhetetlen a baba étrendjében, a vitaminok, ásványi anyagok, zsírok és egyéb tápanyagok legfőbb forrása. A hozzátáplálással kiegészített folyékony tejalapú táplálék és változatos étrend biztosítja a szükséges tápanyagokat a baba számára.

Tetszett a cikk? Keresd fel a Nutriklub Hozzátáplálás szekcióját még több információért, vagy olvasd el a Hozzátáplálás ütemezése c. cikkünket. Tapasztalt tanácsadónkat is bármikor felkeresheted, ha kérdésed van. Az életkoralapú Facebook-csoportjainkban pedig olyan anyukákkal beszélgethetsz, akik szintén mostanában kezdik a hozzátáplálást - gyere és csatlakozz!

Hogy ízlett kisbabádnak az első zöldség- vagy gyümölcspüré? Mi volt a reakciója? Oszd meg velünk kommentben!

Más anyukák hozzászólásai (-- db)

Kapcsolódó cikkek

Adatvédelmi irányelvek

A nutriklub.hu oldal tulajdonosa a Numil Kft. A Numil Kft-nél nyitott és átlátható módon szeretnénk használni a cookie-kat, illetve megosztani, hogy mit jelent ez az Ön számára. Az általunk használt cookie-k egy része elengedhetetlen a weboldalunk működőképességéhez, de vannak olyan cookie-k is, amelyeket kikapcsolhat vagy blokkolhat.

Arra törekszünk, hogy elegendő információt szolgáltassunk az általunk használt cookie-król annak érdekében, hogy megalapozott döntést hozhasson a velünk megosztott információkról.

Ha további kérdése vagy megjegyzése van, forduljon hozzánk kapcsolatfelvételi oldalunkon keresztül.

Mik azok a cookie-k?

A cookie egy kisebb fájl, amelyet a számítógépére vagy a mobileszközére ment le. A cookie-nak egyedi azonosítója van, így lehetővé teszi a webhely számára, hogy emlékezzen a műveletekre és preferenciákra (például a helyre, a nyelvre, a betűméretre és más megjelenítési beállításokra) egy bizonyos ideig. Így nem kell újra beírnia az információkat, amikor visszatér a weboldalra, vagy egyik oldalról a másikra kerül. A cookie-k segítenek a böngészési élmény testre szabásában is.

Nem minden cookie tartalmaz személyes adatokat, de ha igen, akkor ezt az információt személyes adatként kezeljük adatvédelmi szabályzatunknak megfelelően. A cookie-információkat is személyes adatokként kezeljük, amennyiben a fiókhoz vagy egyéb kapcsolattartási adatokhoz kapcsolódnak.

A cookie-k fajtái

A cookie-knak kétféle kategóriája létezik: tartós cookie-k és munkamenet cookie-k. A tartós cookie-k az eszközön maradnak, amíg manuálisan vagy automatikusan nem törlődnek. A munkamenet cookie-k addig maradnak a készüléken, amíg bezárja a böngészőt, utána automatikusan törlődnek.

Miért használunk cookie-kat?

Általánosságban elmondható, hogy több oka lehet a cookie-k használatának:

 • Vannak cookie-k, amelyek feltétlenül szükségesek a weboldal működéséhez, és annak lehetővé tételéhez, hogy az általunk kínált szolgáltatások igénybe vehesse;
 • Vannak cookie-k, amelyek adatokat gyűjtenek a weboldalunk használatával és annak teljesítményével kapcsolatban. Ezt az információt felhasználva javítjuk online termékeinket és szolgáltatásainkat;
 • Vannak cookie-k, amelyeket a weboldalunkon szerzett tapasztalatainak személyre szabásához és optimalizálásához használunk. Ezen cookie-k információkat tárolnak felhasználói döntéseiről, például a szövegméretről, a nyelvről és a képernyő felbontásáról.
 • Vannak cookie-k, melyeket harmadik felek helyeznek el a szolgáltatások továbbfejlesztése érdekében (például a közösségi média cookie-k), vagy pedig hirdetési célból.