Terhesség Baba 0-12 hó Baba 1-3 év

06 80 33 12 33

hétköznap 9 és 17 óra között

Hozzátáplálás és a baba mozgásfejlődése

Pálinkás Zsanett, Tanácsadó

Szerző: Pálinkás Zsanett Tanácsadó

A baba fejlődése és mozgásfejlődése

A csecsemők és kisbabák egészséges fejlődésének legfontosabb feltétele, hogy mennyiségileg elegendő és minőségben helyes táplálást kapjanak. A táplálás nemcsak az optimális súlyfejlődés (Kövesd nyomon percentilis kalkulátorunkkal gyermeked fejlődését) biztosítása miatt fontos, de hatással van a csontrendszer kialakulására, a mozgásfejlődésre, továbbá az értelmi és érzelmi élet alakulására is. A baba fejlődése és növekedése csecsemőkorban a legintenzívebb.

Az első egy évben megfigyelhető, hogy a csecsemő fejlődése a mozgás terén a leglátványosabb. Pár hónapos korban már emelik és megtartják fejüket, próbálkoznak az átfordulással, később a négykézláb hintázással, majd ezt követi a kúszás-­mászás. Ahogy közelednek az első életévhez, ügyesen megtanulnak ülni, felállni, és megteszik első lépéseiket.

Ezekhez a mozgásokhoz egyre több energiára van szükségük a babáknak, de nem mindegy, hogy ezt az energiát milyen forrásból kapják meg.

A baba fejlődése és a hozzátáplálás megkezdése

A legújabb ajánlásokkal összhangban a 4. hónap után, de a 7. hónap előtt fokozatosan be kell vezetni a szilárd táplálékot a baba étrendjébe. A hozzátáplálás megkezdésével a szilárd táplálék kiegészíti az anyatejjel (annak hiányában tápszerrel) szerezhető energia­ és tápanyagmennyiséget a kisbaba fejlődésének növekvő szükségleteinek megfelelően. A csecsemő fejlődése hatalmas a hozzátáplálás időszakában. Energiaigénye mozgásfejlődésével párhuzamosan növekszik, a bevitt energia 50%­át azonban a baba agya használja fel fejlődéséhez.
Abban az esetben, ha az édesanyának nincs lehetősége az anyatejes táplálásra, a betöltött 17. héttől fokozatosan el lehet kezdeni a baba hozzátáplálását korának megfelelő zöldségek, gyümölcsök és kifejezetten első kanálként ajánlott tejpépek adásával. Anyatejes babák esetében a hozzátáplálást a 6. betöltött hónaptól javasolt megkezdeni, ez alól kivétel csak a glutén bevezetése, amelyet a betöltött 17­-26. hét között javasolnak bevezetni. (A Nemzeti Erőforrás Minisztérium szakmai protokollja az egészséges csecsemő (0­-12 hónap) táplálásáról.) Próbáld ki Hozzátáplálási tesztünket, hogy személyre szabott értékelést kapj! A hozzátáplálás megkezdése előtt konzultálj gyermekorvosoddal vagy védőnőddel!

A hozzátáplálás elkezdése és szabályai

A baba fejlődésével elérkezel a hozzátáplálás elkezdésének időpontjához. A hozzátáplálás megkezdésekor, egészen gyermeked 3 éves koráig nagy segítséget jelenthet a védőnőnk által összeállított Hozzátáplálási táblázat.

A hozzátáplálást fokozatosan kell elkezdeni!

Az alma az első gyümölcsök között szerepel, amit a babával megkóstoltathatsz. Üvegreszelő segítségével pépes almapürét készíthetsz a babának. Az első 2 napon csak az alma levét javasolt adni 1­-2 kiskanállal, majd fokozatosan emelheted a mennyiséget, és a 3. napon almapürét is adhatsz már. Az alma után következhet az őszibarack, meggy (passzírozva). Majd a zöldségek: sárgarépa, burgonya, sütőtök.

A hozzátáplálás és a tejpépek

Az első kanál tejpépnél ugyanúgy, mint a zöldségek és gyümölcsök esetében, a fokozatosság elve kell, hogy érvényesüljön. Az első 1-­2 alkalommal kisebb mennyiségű, hígabb állagú tejpéppel kínáld meg a kisbabád. Kezdetben a sűrűbb állagú ételt a baba nem mindig szereti, öklendezhet tőle. A tejpépet napról napra készítheted sűrűbbre a doboz oldalán lévő adagolásoknak megfelelően. Amikor a gyermek már eszik gyümölcsöket, akkor a tejpépbe lehet keverni kedvenceiből, így finom gyümölcsdesszert készíthető belőle.

A tejpépek a tejalapú táplálékok csoportjába tartoznak, tartalmaznak sok fontos tápanyagot és vitamint, amire a baba szervezetének szüksége van. A Milumil tejpépek a megfelelő mennyiségű és minőségű energia, valamint a baba életkorának megfelelő vitaminok és ásványi anyagok biztosításával hozzájárulnak az egészséges étrend kialakításához. Finomított cukor hozzáadása nélkül*, természetes forrásból (gabona, tejcukor, gyümölcs) biztosítják az energiát a gyermek szellemi és testi fejlődéséhez.

A Milumil tejpépek vasat tartalmaznak, ami elősegíti a baba kognitív képességeinek fejlődését. Kognitív képesség például a tanulás, a memória, a figyelem vagy a nyelvi képességek. A bennük található A­, C­, és D-­vitaminok az immunrendszer egészséges működéséhez járulnak hozzá. A különböző ízekben kapható tejpépekkel finom kiegészítő étkezés biztosítható a kisbaba számára a nap bármely szakában. *Hozzáadott cukor nélkül. Természetes módon előforduló cukrokat tartalmaznak.

Tetszett a cikk? Keresd fel a Nutriklub Hozzátáplálás szekcióját még több információért, vagy olvasd el a hozzátáplálás bemutatása c. cikkünket. Tapasztalt védőnőnket is bármikor felkeresheted tanácsért. Az életkoralapú Facebook-­csoportjainkban pedig olyan anyukákkal beszélgethetsz, akik szintén mostanában kezdik a hozzátáplálást ­ gyere és csatlakozz!

Mikor kezdtétek a hozzátáplálást és miért akkor? Meséld el kommentben!

Más anyukák hozzászólásai (-- db)

Kapcsolódó cikkek

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!