Terhesség Baba 0-12 hó Baba 1-3 év

06 80 33 12 33

hétköznap 9 és 17 óra között

Hozzátáplásás: eszközök és higiénia

Pálinkás Zsanett, Tanácsadó

Szerző: Pálinkás Zsanett Tanácsadó

A hozzátáplálás megkezdésével egyre több eszközt és kelléket fogsz használni, amik közvetlenül érintkeznek a baba ételeivel. Mielőtt használni kezdesz egy kisbaba etetésére alkalmas eszközt, nagyon fontos, hogy ismerd azokat a módszereket, amellyel megfelelően tisztítani, fertőtleníteni tudod. A hozzátáplálás megkezdése nem verseny, ezért a hozzátáplálás megkezdése előtt olvasd el cikkünket a hozzátáplálás megfelelő időzítéséről.

Milyen eszközöket javasolt beszerezned a hozzátáplálás megkezdése előtt?

 • egy kisebb méretű lábas, párolóedény, amiben csak a kisbabád ételeit készíted szita, passzírozó
 • műanyag tálka (amiben kínálod a pépet)
 • műanyag kiskanál (babakanál)
 • csőrös pohár, itatópohár, pohár
 • előke a babának
 • konyharuha
 • műanyag tárolóedény, jégkockatartó, amiben le tudod fagyasztani az ételeket
 • turmixgép, botmixer - az ételek pürésítéséhez
 • konyhai mérleg, mérőedény - az adagok kiméréséhez

Hogyan tarthatod tisztán a szükséges eszközöket?

Ha követed ezeket a könnyű lépéseket, csökkentheted a kórokozó baktériumok számát, amelyek gyomorrontást, betegséget, hasmenést okozhatnak a baba szervezetében.

 1. A kezeidet mosd meg alaposan, és töröld le az összes felületet, amelyet használni fogsz a baba ételének elkészítése közben.
 2. Használj külön szivacsot a baba eszközeinek elmosásához. Meleg, szappanos vízzel alaposan mosd le őket, hogy ne maradjon semmilyen ételmaradék vagy szennyeződés rajta. Ezt követően alaposan öblítsd el őket nyitott csap alatt.
 3. Fertőtlenítsd az etetéshez szükséges eszközöket vagy ötperces, forrásban lévő víz segítségével, vagy hideg vízben legalább harminc percig. Bármelyiket is választod, ügyelj rá, hogy minden eszközt teljesen lepjen el a víz. Használhatsz párolót vagy mikrohullámú fertőtlenítő egységeket – ezek nagyjából 10 percet vesznek igénybe.
 4. Hagyd a fertőtlenítő készüléket csukva, ameddig nincs szükség az eszközökre. Mielőtt kiemeled azokat, mosd meg alaposan a kezeidet. Hagyd, hogy a meleg vizes fertőtlenítést követően az eszközök kihűljenek.
 5. A fertőtlenített edények, melyeket forralt víz segítségével fertőtlenítesz, nagyjából 3 órán keresztül maradnak tiszták, a hideg vizes formában fertőtlenített eszközök pedig 24 óráig.
 6. A mellszívó pumpákat és bimbóvédőket hasonló módon mindig fertőtlenítsd használat után. Fontos megnézni a használati utasításokat, mert nem minden kelléket lehet forralással fertőtleníteni.

Hasznos volt a cikk? Keresd fel a Nutriklub Hozzátáplálás szekcióját még több információért, vagy olvasd el a Hozzátáplálás, de mikortól című cikkünket. Tapasztalt védőnőnket is bármikor felkeresheted tanácsért. Az életkoralapú Facebook-csoportjainkban pedig olyan anyukákkal beszélgethetsz, akik szintén mostanában kezdik a hozzátáplálást - gyere és csatlakozz!

Van valami, ami hiányzik a felsorolásunkból? Meséld el kommentben!

Más anyukák hozzászólásai (-- db)

Kapcsolódó cikkek

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!