Terhesség Baba 0-12 hó Baba 1-3 év

06 80 33 12 33

hétköznap 9 és 17 óra között

Hús, máj, hal (állati fehérje) bevezetés

Pálinkás Zsanett, Tanácsadó

Szerző: Pálinkás Zsanett Tanácsadó

A baba étrendjébe 6 hónapos kortól, kis mennyiségben, fokozatosan bevezethető a hús. A hús fontos fehérjeforrás, emellett tartalmaz omega-6 hosszú szénláncú telítetlen zsírsavakat is (LCP). Fontos, hogy a baba elég telítetlen zsírsavat fogyasszon, ezért figyelj rá, hogy az étrendjében a húsok megfelelő mennyiségben szerepeljenek, miután bevezetésre kerültek.

Tippek a hús vásárlásához és elkészítéséhez

Amennyiben lehetőséged van rá, mindig friss, megbízható forrásból származó húst válassz. A hús előkészítéséhez külön vágódeszkát, kést és műanyag edényt használj, majd alaposan mosd el az eszközöket. Erre azért van szükség, mert a nyers húsokon olykor megtalálhatók a baktériumok, melyek között megbetegedést okozó szalmonella is előfordulhat. A baktériumokat az alapos sütés-főzés elpusztítja, de az előkészületeknél légy körültekintő. A hús zsírosabb részeit, a bőrt távolítsd el főzés előtt. Etetések előtt, a turmixolásnál pedig figyelj arra, hogy csont vagy porc ne maradjon a húsban, mert balesetveszélyesek lehet és fulladást okozhat. A húst, halat elkészítheted kisbabádnak párolt, grillezett formában vagy meg is sütheted. Azonban a bő zsiradékban sütés csak egyéves kor felett javasolt és akkor is csak ritkán alkalmazható, hiszen a zsírban, olajban sült ételek a gyermek számára nem túl egészségesek. Magas hőfokon történő sütés közben transz-zsírsav keletkezhet. Főként az olívaolajnál figyelj arra, hogy mindig frissen, tálalás előtt keverd a baba ételébe kis mennyiségben. A sütőben már könnyen elkészíthető olaj hozzáadása nélkül is a babafasírt vagy zöldségropogós egyaránt. Sokkal több vitamin és ásványi anyag marad meg a húsban, ha párolva készíted el gyermekednek. Mindig figyelj rá, hogy a húsok teljesen pároltak vagy átsültek legyenek, ne maradjon rózsaszín, nyers rész benne. A babák számára a legmegfelelőbb, ha sütés esetén a húst fóliában sütöd meg, hiszen, ha teljesen átsült, továbbra is könnyen rágható és omlós marad, valamint zsiradékot sem kell használnod hozzá.

6 hónapos kor felett kisbabád akár mindennap kaphat húst tartalmazó ételt, de hetente 3-4 alkalommal is elegendő számára, főként, ha már a tojássárgája és a máj is bevezetésre kerül az étrendjébe. Amikor tojássárgájával vagy májjal dúsítod az ételt, pluszban már ne kapjon aznap a baba egyéb húst.

Csirke- és pulykahús hat hónapos kortól

A csirke és pulykahúst megkóstoltathatod kisbabáddal hat hónapos korától, hiszen ezeket a húsféléket tudja a legkönnyebben megemészteni. Javasolt a hús bevezetését akkor elkezdened, ha már bevezettél néhány életkor szerint adható gyümölcsöt és zöldséget az étrendjébe. A hús nem önmagában kerül bevezetésre, hanem dúsításként adhatod turmixolva a baba főzelékéhez. Kezdetben elegendő, ha 20-25 g mennyiségben tartalmaz húst az étel (ez főtt formában értendő mennyiség). Majd fokozatosan emelhető az adag, és egyéves kor körül a baba már naponta kb. 50 g húst is megehet, akár több adagban elosztva egy napon belül. A hús elkészítéséhez kezdetben ne használj sót és egyéb fűszereket, párold vagy főzd meg és már hozzá is turmixolhatod a gyümölcs- vagy zöldségpüréhez. Mivel egy ilyen pici adag húst nehézkes lehet mindennap frissen elkészíteni, nyugodtan megfőzhetsz nagyobb darab húst is, és lefagyaszthatod kisebb adagokban. Azonban amikor van lehetőséged, frissen készítsd el a húst a baba számára. A család részére készített levesből nem javasolt kivenni a húst és a baba ételeihez keverni az első évben, mert nagyon fűszeres és zsíros lehet, ami megterhelheti kisbabád pocakját. Elegendő, ha egyéves kortól, fokozatosan ismerkedik meg a családi húsleves és egyéb ételek ízével. Addig próbálj külön főzni a babának.

Csirke- és pulykahúsrecept-ötletek a Nutriklub recepttárból:

- Babahúsleves: Ízletes, könnyen elkészíthető étel. A részletes receptjét itt találod

- Édes sütőtök csirkemellel: főként a téli időszakban gyorsan elkészíthető, ízletes ebéd a baba számára. A részletes receptet itt találod!

- Burgonyás, csirkés céklafőzelék: Az olajat a pürésítés után add hozzá a főzelékhez. Könnyebben emészthetővé válik a baba számára. A részletes receptet itt találod

- Sütőtökös alma csirkemellel: A sült alma íze még jobban érvényesülhet a püré ízében. A részletes receptet itt találod!

- Csirkemell gesztenyével: A gesztenyemassza választásakor az összetevőlistát ellenőrizd le, hogy csak gesztenyét tartalmazzon, hozzáadott cukor, rumaroma, mogyoró ne legyen benne. A legjobb a főtt vagy sült gesztenyét leturmixolni. A részletes receptet itt találod! 


Így vezesd be a csirkemájat

A csirkemáj ízével 7 hónapos kortól ismerkedhet meg kisbabád. Egyéb állati belsőségek fogyasztása nem javasolt 1 éves kor előtt, hiszen nehezen tudja megrágni a kisded, és az emésztőrendszerének is megterhelő lehet. A májat párolt vagy főtt formában adhatod gyermekednek. Párolás előtt alaposan mosd meg a májat és távolítsd el az epedarabokat és a véres részeket egyaránt róla. A májat fűszerezni nem szükséges, sót se használj, mert nagyon kemény lesz a máj. A máj főzés előtti tejben áztatása sem alkalmazható, ha kisbabádnak készíted az ételt, a tej összetevői a picinek allergiát okozhatnak.

A bevezetési időszakban a baba két napon keresztül kapjon májat, az egyik nap tehetsz egy fél csirkemájat a főzelékéhez dúsításként, a második napon pedig a másik felét is megkaphatja. A jól megpárolt májat fokhagymanyomó segítségével könnyen a főzelék tetejére nyomhatod. A bevezetés után pedig heti egy alkalommal kapjon a baba 1 db csirkemájat. Erre a korlátozásra magas A-vitamin- és koleszterintartalma miatt van szükség.

Csirkemájrecept-ötletek a Nutriklub recepttárból:

- Zöldséges barnarizs csirkemájjal: Lehetőleg kerüld a hevített zsiradék használatát, 12 hónapos kor alatt a vöröshagymát az ételekbe főzve, sütve készítsd el! A részletes receptet itt találod

- Csirkemájas borsópüré: Hevített zsiradékot tartalmazó ételt ritkán alkalmazz a baba étrendjében. A részletes receptet itt találod

- Édesburgonya csirkemájjal: Vasban és karotinban gazdag étel, azonban 220 fokos hőmérsékleten nem javasolt olívaolajat használni. Transz-zsírsav keletkezik. A részletes receptet itt találod!

Sertéshús, marhahús és borjúhús bevezetése a baba étrendjébe

10 hónapos kortól, heti 1-2 alkalommal, a csirke- és pulykahús mellett vörös húst (sertés- és marhahúst) is adhatsz a baba főzelékéhez. A vöröshúsok kiválasztásánál részesítsd előnyben a fiatal állat húsát, ami könnyebben megpuhul. Nyugodtan párold ezeket a húsokat is az első évben a babának, azonban használhatsz a párolás során már kornak megfelelően bevezethető fűszereket is a hús előkészítésénél. Ebben segítségedre lehet a Fűszerek a baba étrendjében cikkünk! A bevezetésnél figyelj arra, hogy 20-25 g húst tegyél olyan zöldséghez vagy gyümölcshöz, amit korábban már bevezettél gyermeked étrendjébe.

Hús bevezetése egyéves kor felett

Egyéves kortól a kisded fokozatosan megismerheti a hal, kacsa, liba, nyúl és fácán húsának ízét is.

A nyúlhúsnak nagyon magas a vastartalma, ami jól felszívódik a szervezetben, rendkívül egészséges, nagyon jó minőségű fehérjét tartalmaz, s emellett esszenciális zsírsavakban, vitaminokban is gazdag. A vas mellett foszfor és szelén is megtalálható benne. A nyúlhús felhasználása nem különbözik a sertés- vagy a csirkehús feldolgozásától. Az elkészítésnél azonban kicsit több időre lehet szükség, hogy alaposan megpuhuljon.

A kacsa és fácán előkészítése ugyanúgy történik, mint a szárnyasok esetében. Mindkét húst párolhatod, sütheted és pácolhatod is friss vagy szárított fűszerek segítségével. A nagyon fűszeres étel adása azonban ebben a korban még továbbra sem javasolt.

A tengeri halak adásával óvatosabbnak kell lenni az esetleges magas higanytartalom miatt. A kisded egyéves kortól hetente kétszer ehet halat. A hal omega-3 zsírsav tartalma miatt a gyermek agyfejlődésében is segít. Kezdetben kaphatja a tipegőd a pisztráng, sügér, lazac, hekk, harcsa, fogas, csuka és busa hal húsát. Ezeknek a halaknak a húsa nincs kitéve higanyszennyezettségnek. A magas higanytartalom veszélye miatt kerülendő a kardhal, királymakréla, ördöghal és laposhal. Alacsonyabb higanytartalom miatt hetente egy alkalommal adható kisebb mennyiségben ponty, fehér tonhal, laposhal, ördöghal. Távolíts el minden bőrt, pikkelyt, csontot és kisebb szálkákat a halról, hogy ne legyen balesetveszélyes a gyermek számára. Elkészítés után ellenőrizd még egyszer, hogy a halban nem maradt-e csont, szálka vagy bőrdarab. A halat főként párolva vagy grillezve add a gyermeknek, hiszen így a vitamin- és ásványianyag-tartalma is kevésbé sérül. A halat adhatod főzelékhez dúsításként, de falatonként is megeheti a gyermek körettel.

Halas receptötletek a Nutriklub recepttárból:

- Tonhalfasírt: Remek főzelékfeltét. A konzerv helyett részesítsd előnyben a friss élelmiszereket. A részletes receptet itt találod!  

- Cukkinis burgonya hallal és salátával: Hal 1 éves kor után javasolt. De csirkével és pulykával már 7 hónapos kortól elkészítheted! A részletes receptet itt találod! 

- Paradicsomos tonhalas uzsonna: Nagyon jó recept, nem csak tonhallal.A részletes receptet itt találod!  

A tipegő 2 éves kor felett a vad húsok és tenger gyümölcsei ízét is megkóstolhatja.

Az ipari húskészítményeknél (felvágottak) figyelj az összetevőkre, hiszen nagyon sok felvágott tartalmaz tartósítószert, adalék anyagokat. Minél magasabb hústartalmú készítményt válassz.


Tetszett a cikk? Keresd fel a Nutriklub Hozzátáplálás szekcióját még több információért, vagy olvasd el a Hozzátáplálás az első 4 hétben cikkünket. Tapasztalt tanácsadónkat is bármikor felkeresheted, ha kérdésed van. Az életkoralapú Facebook-csoportjainkban pedig olyan anyukákkal beszélgethetsz, akik szintén mostanában kezdik a hozzátáplálást - gyere és csatlakozz!

Melyik kisbabád kedvenc hússal dúsított étele? Oszd meg velünk kommentben!

Más anyukák hozzászólásai (-- db)

Kapcsolódó cikkek

Adatvédelmi irányelvek

A nutriklub.hu oldal tulajdonosa a Numil Kft. A Numil Kft-nél nyitott és átlátható módon szeretnénk használni a cookie-kat, illetve megosztani, hogy mit jelent ez az Ön számára. Az általunk használt cookie-k egy része elengedhetetlen a weboldalunk működőképességéhez, de vannak olyan cookie-k is, amelyeket kikapcsolhat vagy blokkolhat.

Arra törekszünk, hogy elegendő információt szolgáltassunk az általunk használt cookie-król annak érdekében, hogy megalapozott döntést hozhasson a velünk megosztott információkról.

Ha további kérdése vagy megjegyzése van, forduljon hozzánk kapcsolatfelvételi oldalunkon keresztül.

Mik azok a cookie-k?

A cookie egy kisebb fájl, amelyet a számítógépére vagy a mobileszközére ment le. A cookie-nak egyedi azonosítója van, így lehetővé teszi a webhely számára, hogy emlékezzen a műveletekre és preferenciákra (például a helyre, a nyelvre, a betűméretre és más megjelenítési beállításokra) egy bizonyos ideig. Így nem kell újra beírnia az információkat, amikor visszatér a weboldalra, vagy egyik oldalról a másikra kerül. A cookie-k segítenek a böngészési élmény testre szabásában is.

Nem minden cookie tartalmaz személyes adatokat, de ha igen, akkor ezt az információt személyes adatként kezeljük adatvédelmi szabályzatunknak megfelelően. A cookie-információkat is személyes adatokként kezeljük, amennyiben a fiókhoz vagy egyéb kapcsolattartási adatokhoz kapcsolódnak.

A cookie-k fajtái

A cookie-knak kétféle kategóriája létezik: tartós cookie-k és munkamenet cookie-k. A tartós cookie-k az eszközön maradnak, amíg manuálisan vagy automatikusan nem törlődnek. A munkamenet cookie-k addig maradnak a készüléken, amíg bezárja a böngészőt, utána automatikusan törlődnek.

Miért használunk cookie-kat?

Általánosságban elmondható, hogy több oka lehet a cookie-k használatának:

  • Vannak cookie-k, amelyek feltétlenül szükségesek a weboldal működéséhez, és annak lehetővé tételéhez, hogy az általunk kínált szolgáltatások igénybe vehesse;
  • Vannak cookie-k, amelyek adatokat gyűjtenek a weboldalunk használatával és annak teljesítményével kapcsolatban. Ezt az információt felhasználva javítjuk online termékeinket és szolgáltatásainkat;
  • Vannak cookie-k, amelyeket a weboldalunkon szerzett tapasztalatainak személyre szabásához és optimalizálásához használunk. Ezen cookie-k információkat tárolnak felhasználói döntéseiről, például a szövegméretről, a nyelvről és a képernyő felbontásáról.
  • Vannak cookie-k, melyeket harmadik felek helyeznek el a szolgáltatások továbbfejlesztése érdekében (például a közösségi média cookie-k), vagy pedig hirdetési célból.