Terhesség Baba 0-12 hó Baba 1-3 év

06 80 33 12 33

hétköznap 9 és 17 óra között

Így fűszerezd a baba ételeit

Pálinkás Zsanett, Tanácsadó

Szerző: Pálinkás Zsanett Tanácsadó

Az édesanyák mindent megkóstolnak, amit a babának adnak. A felnőttek ízérzékelése azonban az elfogyasztott cukor és só hatására már megváltozott. Kisbabád, aki csak az anyatej (vagy tápszer) ízét ismeri, még nem találkozott túl édes vagy túl sós ízekkel, ezért ő az általad esetleg íztelennek érzett ételeket is kedvelheti. 

Sófogyasztás a baba étrendjében

A hozzátáplálás során, amikor kisbabád ételeit készíted, soha ne az legyen a szempontod, hogy számodra legyen ízletes az étel. Inkább arra törekedj, hogy a babád az ételek természetes, só, fűszer nélkül készített ízeivel ismerkedjen meg elsőként. A gyermekkori ízek meghatározhatják kisbabád felnőttkori ízérzékelését is. A gyümölcsök és zöldségek olykor önmagukban is olyan ízletesek, hogy a baba szívesen megeszi. Egyéves kor alatt törekedj arra, hogy ne sózd a baba ételeit.

A totyogó gyerkőcnek 1-3 éves korban naponta kevesebb mint 2 g só bevitelére van szüksége – ez a felnőttek napi adagjának csupán egyharmad része. Ez a legfőbb oka annak, hogy a felnőttek számára készült ételek többsége nem megfelelő a tipegők táplálására. Azt tanácsoljuk, ne használj sót azokhoz az ételekhez, amelyeket a babának készítesz. Több zöldfűszer használatával például rövid idő alatt meg lehet szerettetni a kevesebb sóval készült ételeket is.

Fűszerekről általában

A fűszerek egy-egy ételnek egyéni ízvilágot adhatnak. Amikor a baba megismerkedik a zöldségek és gyümölcsök natúr ízével, fokozatosan megízlelheti egyes fűszerekkel is elkészítve. Persze itt is javasolt követni az életkori adhatóságot. Nyolc hónapos kortól fokozatosan bevezetheted gyermeked étrendjébe a zöld fűszerek friss és szárított változatát is. A fűszerezés által a nyersanyagok természetes íze jobban kiemelhető, de olykor el is nyomhatja, ha nem jó fűszert használsz. Az is nagyon fontos a baba étrendjében, hogy a fűszerezés enyhe, mértéktartó legyen és a baba ne csak a fűszer ízét érezze. A legjobb, ha friss fűszereket használsz, amikor a baba ételeit készíted, de a téli időszakban előre le is fagyaszthatsz apróra vágott friss zöld fűszereket, vagy felhasználhatod a szárított fűszernövényeket is, amit könnyedén elővehetsz. Készíthetsz házilag is ételízesítőt, mely nem tartalmaz hozzáadott sót és adalék anyagot sem. Egyszerre csak egy fűszert vezess be a baba étrendjébe! Amennyiben nyitott rá, a friss fűszereket szagoltasd meg vele, és hagyd, hogy alaposan megtapogassa a kezével is! 

Melyik fűszert mikor használhatod?

Az alábbi összefoglaló segít, hogy mikor milyen fűszert vezethetsz be kisbabád étrendjébe, és ötleteket is találsz, milyen ételekhez illik egy-egy fűszer.

8 hónapos kortól bevezethető fűszerek

  • Petrezselyem: Nagyon sok ételhez felhasználhatod könnyed íze miatt. Részesítsd előnyben a friss petrezselyemlevelet, a téli időszakra pedig a fagyasztóba is tehetsz pár csokorral. A petrezselyem jól illik a borsó-, burgonyafőzelék elkészítéséhez, de levesek ízesítéséhez is nélkülözhetetlen.
  • Zellerlevél: A zeller sok szerves anyagot tartalmaz: nátrium, kalcium, foszfor, vas, magnézium, kálium és néhány nyomelem is megtalálható benne. Felhasználhatod főzelékek, levesek, hús- és tojáskrém készítéséhez is.
  • Kapor: A kömény rokonságába tartozik a kapor, magját és levelét is lehet alkalmazni fűszerként. Gyógynövényes, picit csípős ízvilága miatt a kaprot főként burgonyával és tökkel készült ételek esetében érdemes alkalmaznod, egyéves kor után a halat is fűszerezheted kaporral.
  • Kömény: A-vitamint, többféle B-, valamint C-, E- és K-vitamint is tartalmaz. De található benne vas, kalcium, magnézium és foszfor, cink, kálium, de még nátrium is. A fűszerkömény egyike a hazai alapfűszereknek, és kisbabád is elég korán megismerkedhet vele. Jól alkalmazhatod hüvelyesekből készült főzelékek, húsok, elsősorban liba-, kacsa-, illetve sertés- vagy marhahús fűszerezéséhez.
  • Metélőhagyma: Intenzív íze miatt óvatosan fűszerezd vele kisbabád ételeit. Tojás, túró, sajtos étel fűszerezéséhez egyaránt alkalmazhatod.
  • Póréhagyma: Felhasználása széleskörű. Zöldséges ételekbe, burgonya, paradicsom, káposztafélék, spenót, sóska ízesítésére is használhatod. Párolva, akár rántottába, krumplipürébe is teheted, és párosíthatod almához, gesztenyéhez.
  • Vöröshagyma (sütve, főzve): Intenzív íze miatt kisebb mennyiségben csempészd bele gyermeked ételeibe. Kezdetben párold vagy főzd meg és turmixold az ételekhez, később 1 éves kor után kisebb mennyiségű olívaolajon meg is piríthatod. Majdnem minden ételhez illik, ami nem gyümölcstartalmú.
  • Bazsalikom: Erős illata és édesgyökérszerű zamata miatt a bazsalikom nagy kedvence lehet gyermekednek, főleg tészta és paradicsomos ételekhez illik.

10 hónapos kortól bevezethető fűszerek

  • Majoranna: Virágos és picit fás íze miatt zöldségből készült ételekhez, szószokhoz, sült ételekhez és pácok készítéséhez alkalmazhatod.
  • Oregánó: Kissé citromos íze tésztákon, húsokon jól érvényesül, de akár egy paradicsomos ételt is elkészíthetsz vele.

12 hónapos kortól bevezethető fűszerek

  • Babérlevél: főzelékek és mártások ízesítéséhez a legjobb alkalmazni, de elég keveset használni belőle, ugyanis nagyon intenzív aromája van. Burgonyafőzelék, lencse, babfőzelék készítésénél alkalmazhatod bátran!
  • Fahéj: Édes és sós ételekben is egyaránt jól érvényesül jellegzetes íze. Gyümölcspürék, szószok, sütemények készítésénél nyugodtan fűszerezheted gyermeked ételeit. Egyéves kor alatt nem javasolt ízesíteni vele, hiszen allergizálhat.
  • Szegfűszeg: Édeskés ízvilága miatt jól illik gyümölcsszószokhoz, pürékhez, süteményekhez egyaránt.
  • Szerecsendió: Egyszerre édes és csípős ízvilága miatt sütemények és sós ételek ízesítésére is alkalmas, de levesekben is jól érvényesül az íze.
  • Vanília: Részesítsd előnyben a vaníliarúd frissen kikapart belsejét gyermeked ételeinek készítésénél. Ízesítheted vele a gyümölcsös ételeket, de finom desszert és sütemény ízesítéséhez is használhatod!

15 hónapos kortól bevezethető fűszerek

  • Vöröshagyma, fokhagyma, lilahagyma, zöldhagyma: Ettől kezdve a gyermek már nyersen is megismerkedhet a hagymák ízével.

3 éves kortól bevezethető fűszerek

  • Fűszerpaprika: A pirospaprika minden pörkölt és paprikás étel alapja. Azonban főzelékeket, leveseket is ízesíthetsz vele.
  • Bors: A zöld, fehér és a fekete színű bors színeltérése abban rejlik, hogy az érési periódus más-más szakaszaiban szedik le - és másképp is kezelik. A fehérbors világos színű ételek, mint mártások, levesek, krumplis ételek fűszerezéséhez alkalmazható. A zöldbors nagyon jól megy salátákhoz, párolt zöldségekhez és különböző mártásokhoz.cA fekete borsnak van a legintenzívebb íze, ha sok kerül az ételbe, csípőssé válhat. Ezzel a fűszerrel vigyázz, kismértékben használhatod levesek, főzelékek készítéséhez, valamint húsokat is ízesíthetsz vele.
  • Fűszerkeverékek: A fűszerkeverékek esetében részesítsd előnyben az adalékanyag-mentes bio-fűszerkeverékeket gyermeked ételeinek készítésénél.
  • Majonéz, ketchup, mustár ízével szintén megismerkedhet a gyermek ebben a korban. 

Ízletes receptötletek babáknak 6 hónapos kortól Nutriklub-recepttárunkból

Receptötletek petrezselyem hozzáadásával:

  • Salátafőzelék kefirrel: A részletes receptet itt találod! 
  • Zöldséges barnarizs csirkemájjal: A részletes receptet itt találod!
  • Batátás csirkepép: A részletes receptet itt találod

Receptötletek kapor hozzáadásával:

  • Tökfőzelék: A részletes receptet itt találod
  • Kapros-joghurtos cukkinifőzelék csirkehússal: A részletes receptet itt találod

Receptötletek vöröshagyma hozzáadásával:

Receptötletek kömény hozzáadásával:

  • Köményes brokkolifőzelék krumplival: A részletes receptet itt találod

Receptötletek bazsalikom hozzáadásával:

  • Babacsoda: A részletes receptet itt találod
  • Sajttal szórt sütőtökös krumpli: A részletes receptet itt találod
  • Bazsalikomos paradicsomleves: A részletes receptet itt találod

Receptötlet kömény hozzáadásával:

  • Köményes brokkolifőzelék krumplival: A részletes receptet itt találod

További, életkor szerint adható ételek receptötleteit itt találod!

Míg néhány étel esetében ajánlott kiemelten figyelni elkészítés közben, vannak ételek, amiket érdemes teljesen kihagyni a baba étrendjéből. Ne adj külön sót az ételekhez, és ellenőrizd az előre elkészített ételek sótartalmát is. Használj egyéb fűszereket az ételek ízesítéséhez életkornak megfelelően. Próbáld elkerülni a mesterséges ízesítőket, színezékeket, édesítő- és tartósítószereket tartalmazó termékeket.


Tetszett a cikk? Keresd fel a Nutriklub Hozzátáplálás szekcióját még több információért, vagy olvasd el a Kefir a babának - Mikortól? c. cikkünket. Tapasztalt tanácsadónkat is bármikor felkeresheted, ha kérdésed van. Az életkoralapú Facebook-csoportjainkban pedig olyan anyukákkal beszélgethetsz, akik szintén mostanában kezdik a hozzátáplálást - gyere és csatlakozz!

Mi volt az első fűszer, amit kisbabáddal megkóstoltattál? Hogy ízlett neki? Oszd meg velünk kommentben!

Más anyukák hozzászólásai (-- db)

Kapcsolódó cikkek

Adatvédelmi irányelvek

A nutriklub.hu oldal tulajdonosa a Numil Kft. A Numil Kft-nél nyitott és átlátható módon szeretnénk használni a cookie-kat, illetve megosztani, hogy mit jelent ez az Ön számára. Az általunk használt cookie-k egy része elengedhetetlen a weboldalunk működőképességéhez, de vannak olyan cookie-k is, amelyeket kikapcsolhat vagy blokkolhat.

Arra törekszünk, hogy elegendő információt szolgáltassunk az általunk használt cookie-król annak érdekében, hogy megalapozott döntést hozhasson a velünk megosztott információkról.

Ha további kérdése vagy megjegyzése van, forduljon hozzánk kapcsolatfelvételi oldalunkon keresztül.

Mik azok a cookie-k?

A cookie egy kisebb fájl, amelyet a számítógépére vagy a mobileszközére ment le. A cookie-nak egyedi azonosítója van, így lehetővé teszi a webhely számára, hogy emlékezzen a műveletekre és preferenciákra (például a helyre, a nyelvre, a betűméretre és más megjelenítési beállításokra) egy bizonyos ideig. Így nem kell újra beírnia az információkat, amikor visszatér a weboldalra, vagy egyik oldalról a másikra kerül. A cookie-k segítenek a böngészési élmény testre szabásában is.

Nem minden cookie tartalmaz személyes adatokat, de ha igen, akkor ezt az információt személyes adatként kezeljük adatvédelmi szabályzatunknak megfelelően. A cookie-információkat is személyes adatokként kezeljük, amennyiben a fiókhoz vagy egyéb kapcsolattartási adatokhoz kapcsolódnak.

A cookie-k fajtái

A cookie-knak kétféle kategóriája létezik: tartós cookie-k és munkamenet cookie-k. A tartós cookie-k az eszközön maradnak, amíg manuálisan vagy automatikusan nem törlődnek. A munkamenet cookie-k addig maradnak a készüléken, amíg bezárja a böngészőt, utána automatikusan törlődnek.

Miért használunk cookie-kat?

Általánosságban elmondható, hogy több oka lehet a cookie-k használatának:

  • Vannak cookie-k, amelyek feltétlenül szükségesek a weboldal működéséhez, és annak lehetővé tételéhez, hogy az általunk kínált szolgáltatások igénybe vehesse;
  • Vannak cookie-k, amelyek adatokat gyűjtenek a weboldalunk használatával és annak teljesítményével kapcsolatban. Ezt az információt felhasználva javítjuk online termékeinket és szolgáltatásainkat;
  • Vannak cookie-k, amelyeket a weboldalunkon szerzett tapasztalatainak személyre szabásához és optimalizálásához használunk. Ezen cookie-k információkat tárolnak felhasználói döntéseiről, például a szövegméretről, a nyelvről és a képernyő felbontásáról.
  • Vannak cookie-k, melyeket harmadik felek helyeznek el a szolgáltatások továbbfejlesztése érdekében (például a közösségi média cookie-k), vagy pedig hirdetési célból.