Terhesség Baba 0-12 hó Baba 1-3 év

06 80 33 12 33

hétköznap 9 és 17 óra között

Mi az a hozzátáplálás?

Pálinkás Zsanett, Tanácsadó

Szerző: Pálinkás Zsanett Tanácsadó

A baba hozzátáplálása

A hozzátáplálás az a folyamat, amely során babád az anyatejen kívül más szilárd ételek ízével is megismerkedik. A hozzátáplálás hat hónapos kortól kiemelten fontos a fejlődéshez, mivel a fizikai és mentális aktivitás növekedésével a szilárd ételek adása is szükségessé válik a kiegyensúlyozott, egészséges fejlődéshez. A tápanyagok fő forrása még továbbra is az anyatej kell, hogy maradjon!

A baba hozzátáplálása

A legtöbb baba emésztőrendszere 6 hónapos korban áll készen arra, hogy az anyatejen, annak hiányában tápszeren kívül más ételt is megkóstoljon. Éppen ezért a Nutriklub szakértői is 6 hónapos kortól javasolják az életkor szerint adható zöldségek és gyümölcsök kóstoltatását, fokozatosan bevezetve a baba étrendjébe.

A baba emésztőrendszere 4-6 hónapos kor között még nem teljesen érett. Ha a hozzátáplálás ebben az időszakban kezdődik, akkor kialakulhatnak emésztési zavarok, mint székrekedés,gyakoribb hígabb állagú széklet, hasfájás, éjszakai alvás zavar. Olykor allergiás tünetek is jelentkezhetnek kiütés vagy ekcéma formájában. A 6 hónapos kor előtt megkezdett hozzátáplálás a későbbi táplálék allergiák kialakulásában, valamint az elhízás hátterében is állhat. Előfordulhat olyan eset, amikor gyermekorvos a hozzátáplálás megkezdését 4-6 hónapos kor között indokoltnak tarthatja. Ilyenkor mindig kövesd a szakember javaslatait, pontosan mikor mit és hogyan adhatsz kisbabádnak.

A baba energiaigénye a mozgásfejlődéssel, ahogy egyre többet mozog, megnő. Hat hónapos korban az energia több mint 50%-át továbbra is az agy használja fel, ezért nem mindegy, milyen forrásból biztosítod számára a szükséges energiát: javasolt kerülni a hozzáadott cukrot tartalmazó ételeket.

Fontos megjegyezni, hogy a hozzátáplálás nem azonos a glutén bevezetésével, melynek javasolt időpontja eltérhet. A glutén bevezetésének módjáról és idejéről itt olvashatsz

A hozzátáplálás fontossága a baba fejlődésében

A legtöbb kisbaba 6 hónapos korában áll készen a hozzátáplálásra és fejlődésének egy olyan szakaszába lép, amely során nagyon alkalmazkodóvá válik és gyorsan tanul. Bár olykor a 4 hónapos baba is szépen nyithatja száját a kanál látványára, ez azonban még nem jelenti azt, hogy készen is áll a hozzátáplálásra.

A gyümölcs- és zöldségpürék, valamint darabosabb ételek feldolgozásához a babának szüksége van a nyelv fel-le és oldalról-oldalra történő mozdulataira, amit a baba fokozatosan sajátít el az első 6 hónapban és egyre ügyesebb lesz, ahogy a hozzátáplálás útján halad előre. Csecsemőnként változó, hogy milyen gyorsan szokja meg az ételt, az étel mozgatását a szájában. Sok múlik a próbálkozások mennyiségén és a kitartáson. Érdemes észben tartani, hogy akár 10-15 kóstoltatás is szükségessé válhat, amíg a baba elfogad egy adott ételt. Tehát ne aggódj, hogyha nem szeret meg egy ételt azonnal a hozzátáplálás folyamán, ne add fel, hiszen a kisgyermekkori változatos táplálkozás meghatározhatja felnőttkori étkezési szokásait is! A hozzátáplálás során a babának hozzá kell szoknia ahhoz az új és szokatlan érzéshez is, hogy étel kerül a szájába. Az ezt követő pár hónap során a kanalas étkezés és az új állagú ételek felfedezése elősegítik a baba nyelő- és rágókészségeit. Fokozatosan képes lesz összetettebb és csomósabb ételek fogyasztására, melyek elősegítik a beszédhez szükséges izmok fejlődését.Az önálló evés megkezdése maszatolással járhat. Gyakran több étel van a földön, mint a baba pocakjában. Viszont ezek a lépések szükségesek szintén a fejlődéshez.

Hat hónapos kortól fokozatosan vezess be kisbabád étrendjébe új ízeket, zöldségeket és gyümölcsöket életkorának megfelelően. Ebben segítségedre lehet Hozzátáplálási táblázatunk, melyben nyomon követheted mikor milyen új ízzel ismerkedhet meg kisbabád. A tejpépek adása szintén kiváló első kanalas étkezésként. A Milumil Első kanál tejpép semleges ízével és krémes állagával átmenet lehet az anyatej és a szilárd táplálék között, ráadásul gabonából és tejből biztosítja az energiát, nem tartalmaz hozzáadott cukrot. A tejpépek szerepéről a baba étrendjében itt olvashatsz többet! A szilárd ételek bevezetése fokozatosan vált ki egy-egy folyékony tejalapú táplálást (anyatej, annak hiányában tápszer) a baba étrendjében. Hat hónapos korban elegendő, ha tízóraira kóstol a baba új ízeket, majd 7 hónapos kortól az ebéd is kiváltható. Majd ezt követi az uzsonna kiváltása 8 hónapos korban. A folyékony tejalapú táplálék szerepéről és ajánlott mennyiségéről itt olvashatsz többet! Anyatejes babáknál a hozzátáplálás folyamata kicsit lassabb lehet és egy -egy étkezés kiváltás is lassabban következhet be. Ez teljesen normális jelenség, javasolt követni a baba tempóját és kerüljön annyiszor mellre a baba, ahányszor csak szeretne a hozzátáplálás időszakában is! 

Türelem és kitartás kell a hozzátápláláshoz

A hozzátápláláshoz sok időre és türelemre van szükség. Az evéshez szükséges szájmozgás erősen különbözik a szopástól. Először próbálkozz pürésebb, kissé hígabb állagú ételek adásával, majd fokozatosan áttérhetsz a darabosabb ételekre is. Fontos, hogy ezek a pürék hígabbak legyenek, mint amit Te pürének neveznél, a sűrűséget szép folyamatosan növeld. Kezdetben a baba sokkal szívesebben ismerkedik folyékonyabb állagú zöldség -és gyümölcs pürével, amit könnyedén le tud nyelni. Ezért is javasolt a zöldségeket és gyümölcsöket alaposan megpárolni és összeturmixolni, mert a nyersen lereszelt alma is okozhat a baba számára nehézséget, öklendezhet tőle. Az öklendezés, félrenyelés a baba számára rossz élményként is megmaradhat, éppen ezért, ha ezt tapasztalod, ne erőltesd a kanalazást. Várj 1-2 hetet és ismét próbálkozz a hozzátáplálás megkezdésével. Akkor is javasolt várni, ha a baba egyértelműen kilöki nyelvével a kínált ételt, hiszen a nyelvkilökő reflex egy védelmi funkció a baba számára. Megakadályozza a kényelmesen lenyelhető ételek, nagyobb étel darabok elfogyasztását.

Az édesanyák mindent megkóstolnak, amit a babának adnak. A felnőttek ízérzékelése az elfogyasztott cukor és só hatására megváltozott. Kisbabád, aki még csak az anyatej (vagy tápszer) ízét ismeri, még nem találkozott túl édes vagy túl sós ízekkel, ezért ő az általad esetleg ízetlennek érzett ételeket is kedvelheti. A hozzátáplálás során soha ne az legyen a szempontod, hogy számodra ízletes legyen az étel, hanem inkább arra törekedj, hogy a babád az ételek természetes, só és cukor nélkül készített ízeivel ismerkedjen meg. A gyermekkori ízek meghatározhatják felnőttkori ízérzékelését is, így minél tovább kerüld a hozzáadott cukrot, a túl sok sót tartalmazó ételeket.

Tetszett a cikk? Keresd fel a Nutriklub Hozzátáplálás szekcióját még több információért, vagy olvasd el a Hozzátáplálás, de mikortól című cikkünket. Tapasztalt védőnőnket is bármikor felkeresheted tanácsért. Az életkoralapú Facebook-csoportjainkban pedig olyan anyukákkal beszélgethetsz, akik szintén mostanában kezdik a hozzátáplálást - gyere és csatlakozz!

Te mivel kezdted a hozzátáplálást? Meséld el kommentben!

Más anyukák hozzászólásai (-- db)

Kapcsolódó cikkek

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!