Terhesség Baba 0-12 hó Baba 1-3 év

06 80 33 12 33

hétköznap 9 és 17 óra között

Mi az a hozzátáplálás?

Pálinkás Zsanett, Tanácsadó

Szerző: Pálinkás Zsanett Tanácsadó

A baba hozzátáplálása

A hozzátáplálás az a folyamat, amely során babád az anyatejen kívül más szilárd ételek ízével is megismerkedik. A hozzátáplálás hat hónapos kortól kiemelten fontos a fejlődéshez, mivel a fizikai és mentális aktivitás növekedésével a szilárd ételek adása is szükségessé válik a kiegyensúlyozott, egészséges fejlődéshez. A tápanyagok fő forrása még továbbra is az anyatej kell, hogy maradjon!

A baba energiaigénye a mozgásfejlődéssel, ahogy egyre többet mozog, megnő. Ebben az időszakban az energia több mint 50%-át továbbra is az agy használja fel, ezért nem mindegy, milyen forrásból biztosítod számára a szükséges energiát: kerüld a hozzáadott, finomított cukrot tartalmazó ételeket.

Az önálló evés megkezdése maszatolással jár. Gyakran több étel van a földön, mint a baba pocakjában. Viszont ezek a lépések szükségesek a fejlődéshez.

Fontos megjegyezni, hogy a hozzátáplálás nem azonos a glutén bevezetésével, melynek javasolt időpontja eltérhet. Konzultálj védőnőddel, hogy neked és babádnak leginkább megfelelő időpontot megtaláljátok!

A hozzátáplálás fontossága a baba fejlődésében

Amint a baba készen áll a hozzátáplálásra, fejlődésének egy olyan szakaszába lép, amely során nagyon alkalmazkodóvá válik és gyorsan tanul. Ebben az életkorban vezess be a baba étrendjébe új ízeket, zöldségeket és gyümölcsöket A tejpépek adása szintén kiváló első kanalas étkezésként. A Milumil Első kanál tejpép semleges ízével és krémes állagával átmenet lehet az anyatej és a szilárd táplálék között, ráadásul gabonából biztosítja az energiát, nem tartalmaz finomított cukrot.

A hozzátáplálás során a babának hozzá kell szoknia ahhoz az új és szokatlan érzéshez, hogy étel kerül a szájába. Az ezt követő pár hónap során a kanalas étkezés és az új állagú ételek felfedezése elősegítik a baba nyelő- és rágókészségeit. Fokozatosan képes lesz összetettebb és csomósabb ételek fogyasztására, melyek elősegítik a beszédhez szükséges izmok fejlődését.

Türelem és kitartás kell a hozzátápláláshoz

A hozzátápláláshoz sok időre és türelemre van szükség. Az evéshez szükséges szájmozgás erősen különbözik a szopástól. Először próbálkozz pürésebb, kissé hígabb állagú ételek adásával, majd fokozatosan áttérhetsz a darabosabb ételekre is. Fontos, hogy ezek a pürék hígabbak legyenek, mint amit Te pürének neveznél, a sűrűséget szép folyamatosan növeld.

Az édesanyák mindent megkóstolnak, amit a babának adnak. A felnőttek ízérzékelése az elfogyasztott cukor és só hatására megváltozott. Kisbabád, aki még csak az anyatej (vagy tápszer) ízét ismeri, még nem találkozott túl édes vagy túl sós ízekkel, ezért ő az általad esetleg ízetlennek érzett ételeket is kedvelheti. A hozzátáplálás során soha ne az legyen a szempontod, hogy számodra ízletes legyen az étel, hanem inkább arra törekedj, hogy a babád az ételek természetes, só és cukor nélkül készített ízeivel ismerkedjen meg. A gyermekkori ízek meghatározhatják felnőttkori ízérzékelését is, így minél tovább kerüld a hozzáadott cukrot, a túl sok sót tartalmazó ételeket.

Csecsemőnként változó, hogy milyen gyorsan szokja meg az ételt, az étel mozgatását a szájában. Sok múlik a próbálkozások mennyiségén és a kitartáson. Érdemes észben tartani, hogy akár 10-15 kóstoltatás is szükségessé válhat, amíg a baba elfogad egy adott ételt. Tehát ne aggódj, hogyha nem szeret meg egy ételt azonnal a hozzátáplálás folyamán, ne add fel, hiszen a kisgyermekkori változatos táplálkozás meghatározhatja felnőttkori étkezési szokásait is!

Tetszett a cikk? Keresd fel a Nutriklub Hozzátáplálás szekcióját még több információért, vagy olvasd el a Hozzátáplálás, de mikortól című cikkünket. Tapasztalt védőnőnket is bármikor felkeresheted tanácsért. Az életkoralapú Facebook-csoportjainkban pedig olyan anyukákkal beszélgethetsz, akik szintén mostanában kezdik a hozzátáplálást - gyere és csatlakozz!

Te mivel kezdted a hozzátáplálást? Meséld el kommentben!

Más anyukák hozzászólásai (-- db)

Kapcsolódó cikkek

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!