Terhesség Baba 0-12 hó Baba 1-3 év

06 80 33 12 33

hétköznap 9 és 17 óra között

Koraszülött baba és szoptatás

Pálinkás Zsanett, Tanácsadó

Szerző: Pálinkás Zsanett Tanácsadó

A koraszülött kisbaba érkezése riadalmat kelthet nem csak az édesanyában, hanem a családtagok is sokkal jobban aggódhatnak mind a baba, mind az édesanya egészsége miatt is. Nehezíti a helyzetet, hogy a koraszülött babát az édesanyától távol, a koraszülött osztályon látják el, így csak meghatározott látogatási időben láthatja gyermekét.

Miért fontos a koraszülött baba számára az anyatej?

A koraszülött baba immunrendszere a megszületése után még nagyon éretlen, ezért védtelenebb a fertőzésekkel szemben, mint az időre született újszülöttek. A koraszülött baba számára ezért mindennél fontosabb az anyatej. A koraszülött baba édesanyjának anyatej-összetétele eltér az időre született babák édesanyjának anyatej-összetételétől. Sokkal nagyobb az anyatej energiatartalma, több fehérjét, zsírt, ásványi sót és immunanyagot tartalmaz, ugyanakkor kevesebb a laktóz tartalma. A különbségnek köszönhetően sokkal könnyebben meg tudja emészteni a koraszülött baba az anyatejet.

Hogyan biztosíthatod koraszülött babád számára a megfelelő mennyiségű anyatejet?

Sajnos a koraszülött babáknál a legtöbb esetben az első pár nap, akár hét során nem megvalósítható a direkt anyatejes táplálás, azaz a szoptatás az éretlenségük miatt. Ezért mindenképpen törekedni kell az anyatej rendszeres fejésére, legalább naponta 6 alkalommal! A legjobb, ha az első fejés a baba születését követően az első 6 órán belül már meg is történik.

Sokat segíthet a rendszeres fejésben egy nagyobb teljesítményű, akár egyszerre mind a két mell fejésére alkalmas elektromos fejőgép beszerzése, főként akkor, ha több időre van szükség ahhoz, hogy a koraszülött baba anyamellre kerüljön. A legjobb, ha a fejés közvetlenül a baba látogatása után, esetleg ha van rá lehetőség, a baba inkubátora mellett történik. A kisbaba látványa, érintése, illata jó hatással van a tejleadó reflex beindulására és az anyatej termelődésére egyaránt.

A gyermekorvosok javasolhatják a „Frakcionális fejés” alkalmazását is, amely azt jelenti, hogy külön kell fejni és tárolni az első tejet, mely alacsonyabb kalóriatartalmú és külön a hátsó, magasabb kalóriatartalmú anyatejet. Ez azért fontos, mert ha a koraszülött baba a kalóriában gazdagabb anyatejhez jut, a súlya is sokkal intenzívebben fog gyarapodni.

A lefejt anyatejet kis adagokban érdemes lefagyasztani, hiszen a koraszülött baba kezdetben csak néhány ml anyatejet kaphat, a legtöbbször speciális gyomorszonda segítségével. A lefagyasztott anyatejre mindig rá kell írni a fejés időpontját, amennyiben kórházi osztályra kerül az anyatej, akkor a kisbaba nevét is.

Mikor kerülhet sor az első szoptatásra és mire érdemes figyelni a szoptatás során?

Nincs semmilyen kor- vagy súlyhatár konkrétan megszabva arra, hogy a koraszülött baba mikor kerülhet először anyamellre. Minden esetben a baba állapota és az őt kezelő gyermekorvos dönti el, mikor kerülhet a baba először mellre. Az első szoptatást a legtöbb esetben megelőzi a kenguru módszer, melyet már nagyon sok koraszülött osztályon alkalmaznak.

A kenguru módszer az anya-gyermek kapcsolat kialakítását segíti elő azáltal, hogy a baba az édesanyja csupasz mellkasán bőrkontaktusban pihen minden nap egy bizonyos ideig. Ez jó bevezetés lehet az első szoptatási kísérletekhez is. Persze, a sikeres szoptatáshoz nagyon sok türelemre, időre és segítségre van szüksége az édesanyának. Amikor elérkezik az idő és a koraszülött baba mellre kerülhet, akkor a legtöbb esetben az első pár napban csak naponta 1-2 alkalommal kerülhet sor szoptatásra. Majd ahogy a baba súlya gyarapszik, a szoptatások száma is fokozatosan emelkedik.

A koraszülött baba a legjobb, ha kereszttartásban vagy hónaljtartásban szopizhat, így sokkal könnyebben juthat anyatejhez. Az első pár alkalommal nem szabad elkeseredni, ha a baba nem szopik mérhető mennyiséget! Nagyon kitartónak kell lenni, hiszen a koraszülött babának több időre lehet szüksége, mire elsajátítja a szopási technikát.

A szoptatás ideje alatt számos vitaminból és tápanyagból többre van szüksége az édesanyának, ezért kiemelt figyelmet kell fordítani a Vitaminpótlásra és Táplálkozásra szoptatás alatt. Innen akár Szoptatós Étrendünket is letöltheted!

Hasznos a cikk? Keresd fel a Nutriklub Szoptatás szekcióját még több információért, vagy olvasd el a Koraszülött baba fejlődése, mozgásfejlődése cikkünket. Tapasztalt védőnőnket is bármikor felkeresheted tanácsért. Az életkor alapú Facebook-csoportjainkban pedig olyan anyukákkal is beszélgethetsz, akiknek szintén koraszülött kisbabájuk született - gyere és csatlakozz!

Te is érintett vagy? Meséld el más anyukáknak, hogy oldottad meg a szoptatást! Írd meg kommentben!

Más anyukák hozzászólásai (-- db)

Kapcsolódó cikkek

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!