Terhesség Baba 0-12 hó Baba 1-3 év

06 80 33 12 33

hétköznap 9 és 17 óra között

Nagy melegben (kánikulában) az egy év alatti babával

Pálinkás Zsanett, Tanácsadó

Szerző: Pálinkás Zsanett Tanácsadó

Jó időben a legtöbb baba szeret nagyokat sétálni a friss levegőn babakocsiban vagy hordozóban édesanyjára kötve. Azonban a nyári nagy melegben vagy a nyaralás ideje alatt is érdemes pár dologra figyelni. A nagyobb hőség a babákat megviselheti, olykor nyűgösebbek lehetnek, napirendjük is felborulhat. Étvágyuk a meleg hatására csökkenhet, ezért is kell fokozottan figyelni a folyadékbevitelükre!

Folyadékbevitel hőségben 1 év alatti babák esetében

A csecsemők anyagcseréje gyorsabb, ezért vízháztartásuk egyensúlya könnyebben felborul, ha folyadékszükségletük nincs folyamatosan pótolva. Erre főként a nyári nagy melegben javasolt figyelni, amikor a baba még izzadékonyabb is. A nem megfelelő folyadékellátás akár súlyos állapothoz, kiszáradáshoz vezethet! Anyatejes babák esetében javasolt a baba igény szerinti szoptatása a nyári nagy melegben (kánikulában) is. A picit két etetés között is minél gyakrabban érdemes mellre tenni hőségben, hiszen az előtejnek szomjoltó hatása van. Komfortszopizás esetén a baba egyébként sem jut nagyobb mennyiségű anyatejhez, szomjoltásként, kiszáradás elkerülése érdekében éppen elegendő számára. Tápszerrel táplált babák esetében a nyári meleg hónapokban két etetés között, valamint hat hónapos kor felett, ha már elkezdődött a hozzátáplálás, kínáld gyermeked forralt, visszahűtött vízzel vagy babavízzel. Az édes italok, mint gyümölcslé vagy tea adása a baba szomjúságát nem oltja, olykor még fokozhatja is. Gyakran megfigyelhető, hogy a kisbaba kezdetben elutasítja a vizet, hiszen semleges íze van. Kitartóan javasolt kínálni, pár nap vagy hét is szükséges, mire elfogadja és megszereti a baba a víz ízét! Pontosan milyen folyadék adása javasolt a babának egyéves kor alatt, arról itt  olvashatsz többet!

Mire figyelj otthon a nyári nagy melegben?

A lakások fala könnyen átmelegszik, ami tovább emelheti a szobák hőmérsékletét. A babákat éppen úgy megviseli a nagy meleg, mint a felnőtteket, és ők még azt sem tudják elmondani pontosan, mit éreznek. Éhesek, szomjasak, melegük van vagy éppen fáznak! Ha túlságosan felmelegszik a lakás, a baba nyugtalanná válhat, alvási rendje is felborulhat. Gyakrabban ébredhet éjjel és az étvágyában is változások lehetnek. Sokat segíthet a redőny vagy sötétítőfüggöny használata, melynek segítségével csökkenthető a meleg a gyerekszobában vagy a lakás többi helyiségében, ahol éppen tartózkodtok. Tarthattok naponta többször „babafürdőt” is. A kisbaba élvezni fogja nap közben is a lubickolást a vízben, és fel is frissíti. Hat hónapos kor felett, ha a baba már önállóan tud ülni, a babapancsolók nagy sikert arathatnak. Csak arra kell figyelni, a baba soha ne maradjon egyedül a medencében, még akkor sem, ha kis mennyiségű víz van benne.

Miben aludjon a baba a melegben a lakásban?

A meleg éjszakákon a gyermek ruházata legyen lenge, pamutanyagú. Persze itt javasolt figyelembe venni a baba igényeit is, hiszen van olyan baba, aki kevésbé szereti a meleget, izzadékonyabb, vagy éppen fázósabb! Az újszülött baba hőháztartása az első 6 hétben még éretlenebb, így javasolt 20-25 fok melegben bodyt és hosszú ujjú pamutrugdalózót adni rá. Ha a szoba hőmérséklete 25 fok fölé emelkedik, egy vékony rövid ujjú body és egy vékony kis pamutnadrág (Lehet rövidebb) is elegendő a kisbabára. Közben javasolt ellenőrizni a baba tarkóját tapintva, hogy nincs-e melege vagy fázik, és annak megfelelően esetleg egy réteget levenni róla vagy ráadni!

Hat hétnél idősebb babák esetében 20-25 fok melegben elegendő egy vékony pamut hosszú ujjú body és egy vékony pamutnadrág adása a picire. A vékony nadrágot lehet helyettesíteni nyári vékony pamut hálózsákkal is. 25-30 fok között elegendő a pelusra egy rövid ujjú body adása. Ha a hőmérséklet 30 fok fölé emelkedik a szobában, akkor a babát pelusban is lehet hagyni, szükség esetén pedig egy vékony textilpelussal be lehet takarni! 30 fok felett már zokni nélkül is lehet a baba, nem fog felfázni! Kerülni érdemes a műszálas vagy műszálat tartalmazó babaruhákat, hiszen fokozhatják az izzadást és viszkethet is a baba bőre tőle, mivel nem tud szellőzni!

Szellőztesd a lakást gyakran, éjszakára is nyitva hagyhatod a babaszobában az ablakot, ha van szúnyogháló, és a baba ágya nincs huzatban. Éjszaka kialakulhatnak viharok, melynek következtében lehűlhet a szoba levegője. Ilyenkor ügyelj arra, hogy csukva legyen az ablak, és a babát a lehűlt hőmérsékletnek megfelelően öltöztesd fel. Ha nem szeretnéd felébreszteni éjjel, akkor egy vastagabb pamuttakaróval takard be, és ellenőrizd a tarkónál a baba hőmérsékletét!

Baba és légkondicionáló, klíma vagy ventilátor

A ventilátor és légkondicionáló készülék használatáról megoszlanak a vélemények. Ha ventilátort használtok a lakásban, figyelj arra, hogy a babát ne érje az erősebb hűvös levegő, mert megfázhat, és ne is érje el a gyermek, mert balesetveszélyes lehet. Főként ott javasolt használni, ahol a baba közvetlenül nem tartózkodik. A légkondi használata során arra javasolt figyelni, hogy a kinti levegőhöz képest ne legyen nagy különbség a benti szobahőmérséklet között, mert a meghűlés veszélye a baba szemszögéből fokozottabb lehet. Ne legyen a baba abban a helyiségben, ahol a légkondicionáló készülék működik. Amikor elmentek sétálni a babával, kicsit lehűtheted a szoba levegőjét pár fokkal (3-4 fok), de hazaérve kapcsold ki a készüléket. Ha a baba nagyon le van izzadva hazaérkezéskor, figyelj arra, hogy fejéről a sapkát kicsit később vedd le, és adj rá egy vékony réteget néhány percre, így fokozatosan hozzászoktathatod a benti pár fokkal hűvösebb levegőhöz. 

Túlöltöztetés és melegkiütés a babán

A kisbabák verejtékmirigyeinek kivezető csöve kezdetben még nem működik tökéletesen és hajlamos az elzáródásra, aminek következtében melegkiütések jelenhetnek meg a baba bőrén. A melegkiütés elsősorban az arcon, fejen, tarkón, nyakon és popsin jelentkezik, ám mivel a környezeti körülmények is befolyásolják megjelenését, az összefekvő, rosszul szellőző, izzadó bőrfelületeken is gyakran jelentkezhet az elváltozás. Ennek elkerülése érdekében kerüld a túlöltöztetést. A babát vedd ki gyakran a hordozóból, babakocsiból, hogy bőre szellőzhessen kicsit és ne izzadjon be túlságosan, hiszen a fokozott verejtékezés a melegkiütések számát növelheti. Babakocsiba, hordozóba, autós ülésbe lehet tenni izzadásgátló betéteket, melyek megakadályozzák a baba túlzott izzzadását.

Ha a baba bőrét vakarja a melegkiütések, fokozott verejtékezés miatt, akkor megsérülhet a bőrréteg, mely gyulladáshoz vezethet. Ezért is fontos a bőr gyakori szellőztetése, pamutruhák használata, melyek jól szívják a nedvességet, a bőr könnyen lélegezhet bennük. Legyen a baba pelus nélkül naponta többször, alaposan mosd le a popsi területét tiszta langyos vízzel. Kerülendő a nedves törlőkendők használata melegkiütés esetén, tovább irritálhatja a baba bőrét. Ha a melegkiütés erőteljes, a baba nyugtalan miatta, javasolt megmutatni gyermekorvosnak, aki szükség esetén kezelést javasolhat.

Séta, utazás a babával egy év alatt a nyári hónapokban

Az erős fény a baba szemének és bőrének sem tesz jót. Olykor még árnyékban is könnyedén leéghet az érzékeny bőrük. Városban az aszfalt, beton a sugárzó nap hőjének sokszorosát veri vissza, ezért fokozottan kell óvakodni és betartani a javasolt időintervallumot, amikor a baba a szabadban tartózkodhat. Az újszülött babával egyáltalán nem javasolt napra menni. Hathetes kor után is csak mértékkel néhány percig érheti a baba bőrét a kora délelőtti vagy késő délutáni napfény. Délelőtt 10 órától egészen délután 4 óráig, ha lehet, a baba ne tartózkodjon szabadban a nagy meleg idején. Próbálj a babával a reggeli hűvösebb időben vagy késő délután sétálni. A baba bőrét még séta előtt kend be megfelelő napvédő krémmel (elsősorban a fizikai fényvédelemmel rendelkező termékeket javasoljuk), hogy jól felszívódhasson. Főként akkor javasolt, ha a baba már mászik, és szívesen jártok játszótérre homokban játszani. Így elkerülhető, hogy a baba bőrére ragadjon a homok. A babakocsit a nagy melegben sem javasolt letakarni textilpelenkával, hiszen a baba könnnyedén túlmelegedhet és nehezebben kaphat levegőt, aminek súlyos következményei is lehetnek. A nap elleni védekezésben a babakocsira szerelhető napernyő sokat segíthet!

Amennyiben autóval utazol a babával, állj meg gyakran, vedd ki a picit, hogy alaposan nyújtózhasson és ne izzadjon be túlságosan a hordozóba vagy autós ülésbe. Ablakra szerelhető napellenzővel szintén segítheted, hogy a babát közvetlenül ne süsse a nap az autóban sem. Legalább 3 éves korig javasolt a babák fejét vékony cérnapamut vagy vászonsapkával védeni. A sapka legyen fehér vagy világos színű. A babák ebben a korban még a fejükön keresztül is párologtatnak, így könnyebben megfázhatnak.

Nyaralás, strandolás babával

A víz visszatükröződése miatt gondosan kell kiválasztani a vízparton, strandon a helyet, ahol a babával pihentek. Van kifejezetten babáknak kialakított árnyékoló, amit könnyedén össze lehet szerelni és a baba játszhat alatta. Egy kisebb medence is hasznos lehet, amiben fürödhet az árnyékban. Ha vízbe mész a babával, mindig fogd a kezeddel és legyél mellette, akkor is, ha úszógumiban ül! Figyelj arra is, hogy ne igyon a vízből! A strandon részesítsd előnyben a babamedencék használatát, és kerüld a gyógymedencéket. A baba bőrét többször is ajánlott bekenni napvédő krémmel, valamint vízből kivéve szárazra törölve ismét javasolt a naptej használata. A rovarcsípések elkerülése érdekében a babakocsira vagy utazóágyra szerelhető szúnyogháló nagyon hasznos lehet, a szúnyogháló sarkára vagy a babapléd csücskére cseppentett illóolaj mint citromfű, levendula távol tartja szintén a szúnyogokat a babától.

Vásárlás babával a nagy melegben

A vásárlás is tartogathat veszélyt a kicsikre nézve a nyári melegben, hiszen a legtöbb bevásárló központ és bolt levegője hűvös a légkondicionálók használata miatt! Mindig legyen kéznél egy vékony kis takaró, kardigán, amit a babára adhatsz, ha vásárolni indultok! A sapkát se vedd le a fejéről, főként, ha odakint a melegben megizzadt. Ha ismét kimentek a melegbe, fokozatosan leveheted ismét róla a ruhadarabokat!

Napszúrás jelei a babánál

A napszúrás veszélye nagy lehet a babára nézve, ha 10 percnél többet tartózkodik a tűző napon, vagy hosszabb autós utazás során a nap közvetlenül éri az alvó kisbabát. Ha a baba nyáron nem visel vékony sapkát, kalapot, közvetlen napfénynek kitéve a vízben pancsol, szintén jelentkezhetnek tünetek, melyek a napszúrásra utalhatnak. Azonnal fordulj orvoshoz, ha a nyaralás alatt, hosszabb séta után, ahol kevesebb árnyékos hely van, gyermeked elutasítja az ételt, hányást tapasztalsz vagy keservesen sír, és nehezen lehet megvigasztalni. Fejbőre vörössé válhat, láz is jelentkezhet nála, és eszméletvesztés is kialakulhat.

A nagy melegben is lehet élvezni a napsütést, ha pár dologra odafigyelsz! A délelőtti és késő délutáni órákban pedig hatalmas sétával töltődhetsz fel kisbabáddal együtt megfelelő napvédelem mellett!


Tetszett a cikk? Ha igen, kérlek, lájkold! Keresd fel a Nutriklub Babagondozás szekcióját még több információért, vagy olvasd el a Mit és mennyit igyon a baba 1 év alatt cikkünket. Tapasztalt védőnőnket is bármikor felkeresheted tanácsért. Az életkoralapú Facebook-csoportjainkban pedig anyukákkal beszélgethetsz és megoszthatod tapasztalataidat kisbabád étkezésével, fejlődésével kapcsolatban - gyere és csatlakozz!

Te hogyan véded kisbabád a nyári nagy melegben? Mivel pótolod a folyadékot? Meséld el kommentben!

Más anyukák hozzászólásai (-- db)

Kapcsolódó cikkek

Adatvédelmi irányelvek

A nutriklub.hu oldal tulajdonosa a Numil Kft. A Numil Kft-nél nyitott és átlátható módon szeretnénk használni a cookie-kat, illetve megosztani, hogy mit jelent ez az Ön számára. Az általunk használt cookie-k egy része elengedhetetlen a weboldalunk működőképességéhez, de vannak olyan cookie-k is, amelyeket kikapcsolhat vagy blokkolhat.

Arra törekszünk, hogy elegendő információt szolgáltassunk az általunk használt cookie-król annak érdekében, hogy megalapozott döntést hozhasson a velünk megosztott információkról.

Ha további kérdése vagy megjegyzése van, forduljon hozzánk kapcsolatfelvételi oldalunkon keresztül.

Mik azok a cookie-k?

A cookie egy kisebb fájl, amelyet a számítógépére vagy a mobileszközére ment le. A cookie-nak egyedi azonosítója van, így lehetővé teszi a webhely számára, hogy emlékezzen a műveletekre és preferenciákra (például a helyre, a nyelvre, a betűméretre és más megjelenítési beállításokra) egy bizonyos ideig. Így nem kell újra beírnia az információkat, amikor visszatér a weboldalra, vagy egyik oldalról a másikra kerül. A cookie-k segítenek a böngészési élmény testre szabásában is.

Nem minden cookie tartalmaz személyes adatokat, de ha igen, akkor ezt az információt személyes adatként kezeljük adatvédelmi szabályzatunknak megfelelően. A cookie-információkat is személyes adatokként kezeljük, amennyiben a fiókhoz vagy egyéb kapcsolattartási adatokhoz kapcsolódnak.

A cookie-k fajtái

A cookie-knak kétféle kategóriája létezik: tartós cookie-k és munkamenet cookie-k. A tartós cookie-k az eszközön maradnak, amíg manuálisan vagy automatikusan nem törlődnek. A munkamenet cookie-k addig maradnak a készüléken, amíg bezárja a böngészőt, utána automatikusan törlődnek.

Miért használunk cookie-kat?

Általánosságban elmondható, hogy több oka lehet a cookie-k használatának:

  • Vannak cookie-k, amelyek feltétlenül szükségesek a weboldal működéséhez, és annak lehetővé tételéhez, hogy az általunk kínált szolgáltatások igénybe vehesse;
  • Vannak cookie-k, amelyek adatokat gyűjtenek a weboldalunk használatával és annak teljesítményével kapcsolatban. Ezt az információt felhasználva javítjuk online termékeinket és szolgáltatásainkat;
  • Vannak cookie-k, amelyeket a weboldalunkon szerzett tapasztalatainak személyre szabásához és optimalizálásához használunk. Ezen cookie-k információkat tárolnak felhasználói döntéseiről, például a szövegméretről, a nyelvről és a képernyő felbontásáról.
  • Vannak cookie-k, melyeket harmadik felek helyeznek el a szolgáltatások továbbfejlesztése érdekében (például a közösségi média cookie-k), vagy pedig hirdetési célból.