Terhesség Baba 0-12 hó Baba 1-3 év

06 80 33 12 33

hétköznap 9 és 17 óra között

A csecsemő reflux és tünetei

Tóth Zsanett, Védőnő

Szerző: Tóth Zsanett Védőnő

A baba reflux

A büfizés – amely során a baba az etetést követően felböffent kisebb mennyiségű anyatejet – elég gyakori. Amennyiben a bukás nagyobb mennyiségű, gyakorivá válik, hatással van a baba hízására, refluxra utalhat. A fiatal csecsemők körében gyakran megfigyelhető a reflux jelenléte, de ez 10 hónapos kor után fokozatosan csökken és megszűnik. Ne feledd, hogy a csecsemő reflux és a bukás különbözik a hányástól. A hányás kellemetlen a baba számára, erőfeszítést igényel, erős zihálással jár.

Mi okozhatja a csecsemő refluxot?

Az alsó nyelőcső záróizma (LES) az az izom, amely szelepként szolgál a gyomor és a nyelőcső között, és megakadályozza az étel visszajutását a nyelőcsőbe. A babák gyenge záróizommal születnek, kevésbé képesek bent tartani a gyomrukban az ételt, mint az idősebb csecsemők vagy a felnőttek.

A baba első éve során ez a szelepmechanizmus egyre erősebbé válik, ezzel csökkentve a reflux előfordulási gyakoriságát. A fiatal csecsemők majdnem felét érinti a baba-reflux, de 10 hónapos kor után tizenkét babából már csak egy a bukós baba.

A csecsemő reflux tünetei

  • Reflux tünete, ha naponta többször evés után a szájüregből vagy orrüregből anyatej jön vissza.
  • A baba sírhat a kellemetlen tünetek miatt, fájhat a gyomra, maró érzést érezhet a nyelőcsövében.
  • Egyes esetekben – savas refluxnak is nevezik – savanyú szagú lehet a pici szája és a visszabukott táplálék szaga.
  • Az őt ingerlő visszaáramló táplálék miatt köhögést is tapasztalhatsz babádnál.
  • Súlyosabb esetekben súlygyarapodás, súlymegállás, súlyvesztés is kísérheti a refluxos állapotot.

Mit tegyél, ha refluxos a babád?

A refluxos babák anyatejet bukhatnak vissza etetés után, ez kissé kellemetlen érzéssel is járhat a nyelőcső környékén, ami miatt a babák gyakran köhögnek. Amennyiben a kisbaba egészséges és nincsenek egyéb tünetei, a reflux önmagában ritkán jelent gondot.

A refluxos periódusok valószínűségét csökkenti, hogyha a babát függőlegesen tartod szoptatás közben, illetve, ha nem fekteted le közvetlenül etetést követően, és gyakrabban, de kisebb mennyiségekkel eteted. A kiságy fejrészének megemelésével szintén csökkentheted az elfogyasztott étel visszaáramlását.

A reflux kezeléséről, megoldásáról bővebben olvashatsz cikkünkben, van megoldás akkor is ha a baba anyatejes és akkor is, ha anyatej hiányában egyéb tejalapú táplálékot kap. Az anyatejes csecsemők refluxáról itt olvashatsz, a tápszeres babák bukásáról pedig itt találsz hasznos információkat.

Tetszett a cikk? Keresd fel a Nutriklub Szoptatás szekcióját még több információért vagy olvasd el cikkünket a Bukás enyhítéséről anyatejes táplálás esetén. Tapasztalt védőnőnket is bármikor felkeresheted tanácsért. Az életkoralapú Facebook-csoportjainkban pedig olyan anyukákkal beszélgethetsz, akiknek babája a Tiéddel egykorú - gyere és csatlakozz!

Miként jelentkezett nálatok a reflux? Mit tapasztaltál? Meséld el kommentben!

Más anyukák hozzászólásai (-- db)

Kapcsolódó cikkek

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!