Terhesség Baba 0-12 hó Baba 1-3 év

06 80 33 12 33

hétköznap 9 és 17 óra között

Igény szerinti szoptatás

Pálinkás Zsanett, Tanácsadó

Szerző: Pálinkás Zsanett Tanácsadó

Az egészségügyi szakemberek az egész világon a hat hónapos korig tartó kizárólagos szoptatást javasolják. A szoptatás kiemelt jelentőségű a baba fejlődése és immunrendszerének fejlődése szempontjából egyaránt.

igeny-szerinti-szoptatas

Mit jelent az igény szerinti szoptatás?

Az igény szerinti szoptatás azt jelenti, hogy a szoptatások ideje és időtartama a kisbaba szükségleteihez igazodik. Az újszülött minden jelzésére, mellre kerülhet, akkor és annyi ideig szophat ameddig, csak szeretne. Az igény szerint szoptatott babánál a szoptatás egyáltalán nincs időhöz kötve vagy korlátozva. Újszülött korban az igény szerint szoptatott baba 8-12 alkalommal is szopik 24 órán belül. Olykor azonban ennél sokkal több szopizás is előfordulhat. A szopások hosszúsága életkoronként eltérő lehet.  

Az igény szerinti szoptatás sokak számára még új fogalom. Egy generációval ezelőtt még a kisbaba megszületése után meghatározott időben, általában 3 óránként vitték ki a csecsemős nővérek az édesanyjához az újszülöttet. A szoptatás így meghatározott időközönként történt és ez volt az elfogadott norma. A 3 órás ciklusokban azonban nem mindig sikerült mellre tenni az alvó újszülöttet. A pár óránkénti szoptatás gondolata nem volt alapvetően téves, de azóta a tudósok rájöttek, a szoptatás gyakorisága földrajzi tájanként eltérő lehet és alapvetően a baba egyedi szükséglete határozza meg a szoptatások számát. Néhány éve átalakult a kórházi ellátás, aminek köszönhetően az újszülött baba megszületése után 24 órában az édesanyja mellett lehet. Ennek köszönhetően a baba, akkor kerülhet édesanyja mellére, amikor csak szeretne. A szoptatás így még inkább a baba igényeihez igazodik, ezért érdemes ezt a módszert követned a szoptatás során!  

Az igény szerint szoptatott babák esetében fontos tudni, hogy a gyakran igényelt szoptatás (nem bír ki 2-3 órát a baba, szoptatások között), nem feltétlenül jelenti azt, hogy nincs elegendő anyatej a kisbaba számára. Amennyiben a babának van naponta 5-6 vizeletes pelenkája, megfelelő a súlygyarapodása, a gyakori szopás a természetes viselkedés része.

Iszsz baba

Az igény szerint szoptatott csecsemőket az édesanyák fórumokban vagy Facebook csoportokban “iszsz babának” hívják. A mi életkor alapú Facebook csoportjait itt találod. Amennyiben egy csoportban vagy fórumon tanácsot kérsz, érdemes röviden megemlíteni hogy iszsz baba, azaz igény szerint szoptatott gyermeked, ezzel is segítve hogy minél relevánsabb válaszokat kapj.

Az igény szerint szoptatott csecsemő nem egyenletesen szopik a nap folyamán. Általában a babák délelőtt nyugodtabbak, többet alszanak, majd a délután és az este folyamán egyre gyakrabban igénylik az anyamellet.

Az igény szerinti szoptatás

 • lehetőséget ad arra, hogy az anyuka kellőképpen ráhangolódjon a babára, valamint megismerje a baba valódi szükségleteit
 • megfelelő visszajelzést tud adni az anyamellnek, pontosan mennyi anyatejre van szüksége a babának, és annak megfelelő mennyiség termelődik
 • lehetőséget ad a babának a komfortszopizásra. Ilyenkor a baba csak kisebb mennyiségű anyatejhez jut, viszont az anyatej termelődésre jótékony hatással van.

Az a baba, aki igény szerint szopizhat, nem eszik minden alkalommal nagy adagot, így ritkán alakulhat ki túletetés.

Mikortól javasolt az igény szerinti szoptatás?

Megszületés után minél hamarabb kerül az újszülött baba édesanyja mellére, annál hamarabb indul be az anyatej termelődése. A sűrű mellre tétel megalapozhatja a helyes szopási technikát, hiszen kezdetben az édesanya melle puha, így sokkal könnyebben gyakorolhat rajta a baba. A feszes, tejtől duzzadó mellet olykor nehezebben tudja bekapni az újszülött és a tejleadó reflex is később indulhat meg.

Amennyiben a baba gyakran mellre kerül az első pár napban, az megalapozhatja, hogy a későbbiekben bőséges, a kisbabának elegendő mennyiségű anyatej termelődjön. Ugyanakkor, ha nem kerül az újszülött baba gyakran az édesanyja mellére, akkor a mell túltelítődhet, akár mellgyulladás is kialakulhat, ami fájdalommal járhat. A ritkább szoptatás a tejmennyiség csökkenését is eredményezheti. Ha csak bizonyos időközönként kerül a baba mellre, akkor a tejtermelés nem tudja követni megfelelően az igényeit, ami főként a növekedési ugrások időszakában okozhat gondot.  A baba a legkönnyebben úgy tud a számára elegendő mennyiségű anyatejhez jutni, ha igény szerint szophat. 

 Növekedési ugrás és igény szerinti szoptatás

A növekedési ugrások időszakában az igény szerint szoptatott baba sokkal gyakrabban igényelheti a szoptatást, ugyanis csak így tudja a mellet arra ösztönözni, hogy több anyatej termelődjön a megnövekedett tápanyagszükségletének megfelelően. A gyakori szoptatás 3-5 napig is javasolt, hiszen ennyi idő szükséges ahhoz, hogy a mell a kisbaba számára szükséges többlet anyatejet megtermelje. A növekedési ugrások időszakának végén a tejmennyiség is visszacsökken a baba új igényeinek megfelelően. 

Igény szerinti szoptatás és a baba fejlődése

Az igény szerint szoptatott csecsemő 3-4 hónapos kor körül egyre jobban kezd érdeklődni az őt körülvevő világ iránt. Ezért megfigyelhető, hogy rövidebb ideig tart egy-egy szoptatás, hiszen a baba figyelme könnyen elterelődik. Ugyanakkor a rövid szopások száma megnövekszik (10-15 alkalom 24 óra alatt). Nappal minden érdekesebbé válik a csecsemő számára, mint az evés.

Ennek következtében jelentkezhet éjszakai szoptatásra való igény, hiszen a csendben, sötétben sokkal nyugodtabban esznek a csecsemők és elegendő anyatej mennyiséghez jutnak. Próbálj nappal elvonulni a babával, ne zavarjon meg senki benneteket szoptatás közben. Lehetőleg ne szóljon tv, rádió a szobában.

Igény szerinti szoptatás és mozgásfejlődés

A mozgásfejlődés során, főként az egyes mérföldkövek elérése előtt is gyakrabban szopizhat, olykor nyűgösebb lehet a baba. Ilyenkor a legtöbb esetben csak megnyugtatásként kéri a baba a mellet. Az új mozgásforma, amit elsajátít a baba (pl. forgás, mászás, kúszás) egész nap mozgásra ösztönzi, így ismét nem jut elég ideje nappal az evésre. Többször kevesebbet szopizhat, majd éjszaka próbálja pótolni a nappali tápanyag igényét. Az igény szerint szoptatott babáknál is kialakul egyfajta rendszer, napirend, hiszen az édesanya egy idő után fölismeri, mikor vannak a babának nyugodtabb időszakai, mikor igényli jobban a közelségét és mikor szeretne többet szopizni. Persze ez változhat, ha egy-egy dolog megzavarja a gyermeket. Pl. fogzás, frontok, nyugtalanság.

Az igény szerint szoptatott baba gyarapodási üteme kezdetben gyorsabb lehet, hamar megduplázhatja a csecsemő a születési súlyát. Majd ezután a súlygyarapodás kissé lelassulhat.

Az igény szerint szoptatott csecsemő esetében a hozzátáplálás megkezdésével sem csökken a szopások száma. A legjobb, ha továbbra is annyit kerülhet mellre a baba amennyit, csak szeretne, közben pedig fokozatosan ismerkedhet az életkornak megfelelően javasolt új ízekkel. Hat hónapos kor után továbbra is fontos a folyékony tejalapú táplálék a baba számára

Mi befolyásolhatja az igény szerinti szoptatások számát?

Az igény szerinti szoptatások gyakoriságát növelheti:

 • nyáron nagy melegben a baba szomjoltásként gyakrabban igényelheti az anyatejet
 • időjárás változás esetén (frontok, szeles idő) szintén gyakoribb lehet a szoptatások száma
 • ha a család életében változás történik (költözés, stresszesebb időszak)
 • nagyobb vendégjárás, látogatók esetében, főként, ha sokan veszik kézbe a babát szintén gyakrabban igényelheti az anya mellét és közelségét
 • idegen környezet esetén szintén az anyamell és édesanya közelsége ad a baba számára biztonságot
 • fogzási időszak,
 • növekedési ugrás időszaka

Ha kedve támad a babának szopizni, hagyd, hogy annyit szopizzon vagy „komfort szopizzon” amennyit csak ő szeretne.

 Mikor szükséges a kisbaba igényeinél gyakoribb szoptatás?

Előfordulhatnak olyan esetek, amikor az édesanya nem várhat a baba jelzéseire, hanem ébresztenie kell a babát.

Szükséges a baba által igényeltnél gyakoribb szoptatás, amikor:

 • a baba nagyon aluszékony pl. újszülöttkori sárgaság esetén
 • ha a baba nem ébred és jelzi éhségét legalább napi 8 alkalommal 24 órán belül megszületését követően az első 2 hétben
 •  a baba súlygyarapodása nem kielégítő
 • a babának nincs naponta 5-6 pisis pelenkája

Ilyen esetekben az édesanyának ébreszteni kell a babát és minél gyakrabban mellre tenni, nem várhat a jelzésére. Akár a kiszáradás veszélye is fennállhat. 

 5 tévhit az igény szerinti szoptatással kapcsolatban

1. Tévhit: A baba nem lehet 20 percnél tovább az édesanya mellén, mert feláztatja és sebes lesz a mellbimbó.

A tények: A mellbimbó, csak akkor sebesedik ki, ha a kisbaba szopási technikája nem megfelelő. Itt többet olvashatsz többet a helyes szoptatási technikáról!

2. Tévhit: A baba 2 órán belül nem kerülhet újra mellre, mert túleszi magát, hasfájás alakulhat ki 

A tények:  Az anyatej könnyen emészthető a baba számára, így körülbelül 2 órán belül kiürül a gyomrából. Ezért is fordulhat elő, hogy a baba olykor gyakrabban  igényelheti a szoptatást.Ugyanakkor a baba sok esetben csak  komfortszopizni szeretne anélkül, hogy jelentő­sebb mennyiségű anyatejhez jutna.

3. Tévhit:A baba súlygyarapodása nagyon nagy, ezért ne kerüljön gyakran mellre, időre szoptasson az édesanya. 

A tények: A kizárólag szoptatott babák súlygyarapodása lényegesen intenzívebb az első pár hónapban; főként addig, amíg meg nem duplázza a baba a születési súlyát. Majd ezt követően a gyarapodás mértéke lecsökken.

4. Tévhit: Abban az esetben, ha bukik a baba, nem szabad gyakran szoptatni, mert növeli a bukások számát.

A tények: A bukás oka a legtöbb esetben abból ered, hogy a baba nyelőcső és gyomor közötti záróizma kezdetben még fejletlen. Így az elfogyasztott anyatej könnyedén vissza tud áramlani a baba nyelőcsövén keresztül. A bukás mindaddig nem tekinthető kórosnak, amíg a csecsemő jó kedélyű és a súlya szépen gyarapszik. A bukásról anyatejes babáknál itt olvashatsz többet.

5. Tévhit: Ha igény szerint szopik a baba, nem alakul ki megfelelően a napirendje.

A tények: Az igény szerint szoptatott babának is megfigyelhető hogy nagyjából a első 6-8 hét után kialakul egy szopási ritmus. Azonban ekkor sem elvárt, hogy minden nap pontosan ugyanabban az időpontban legyen mellen a baba. A baba napirendjének kialakításáról itt olvashatsz többet.  

 Előfordulhat, hogy néhány órát távol kell töltened kisbabádtól és nincs lehetőséged arra, hogy mellre tedd. Ebben az esetben a lefejt anyatejet kaphatja kisbabádnak svéd itatópohárból a cumizavar elkerülése érdekében!


Hasznosnak találtad a cikket? Keresd fel a Nutriklub Szoptatás szekcióját még több információért, vagy olvasd el a helyes szoptatási technikáról szóló cikkünket. Az életkoralapú Facebook-csoportjainkban pedig olyan anyukákkal beszélgethetsz, akiknek gyermeke a Te kisbabáddal egyidős - gyere és csatlakozz!

Kérlek bátoríts te is minél több édesanyát az igény szerinti szoptatásra! Írd meg kommentben, ha az igény szerinti szoptatás mellett döntöttél! Volt valami tévhit amivel meg kellet küzdened a környezetedben?

 

Más anyukák hozzászólásai (-- db)

Kapcsolódó cikkek

Adatvédelmi irányelvek

A nutriklub.hu oldal tulajdonosa a Numil Kft. A Numil Kft-nél nyitott és átlátható módon szeretnénk használni a cookie-kat, illetve megosztani, hogy mit jelent ez az Ön számára. Az általunk használt cookie-k egy része elengedhetetlen a weboldalunk működőképességéhez, de vannak olyan cookie-k is, amelyeket kikapcsolhat vagy blokkolhat.

Arra törekszünk, hogy elegendő információt szolgáltassunk az általunk használt cookie-król annak érdekében, hogy megalapozott döntést hozhasson a velünk megosztott információkról.

Ha további kérdése vagy megjegyzése van, forduljon hozzánk kapcsolatfelvételi oldalunkon keresztül.

Mik azok a cookie-k?

A cookie egy kisebb fájl, amelyet a számítógépére vagy a mobileszközére ment le. A cookie-nak egyedi azonosítója van, így lehetővé teszi a webhely számára, hogy emlékezzen a műveletekre és preferenciákra (például a helyre, a nyelvre, a betűméretre és más megjelenítési beállításokra) egy bizonyos ideig. Így nem kell újra beírnia az információkat, amikor visszatér a weboldalra, vagy egyik oldalról a másikra kerül. A cookie-k segítenek a böngészési élmény testre szabásában is.

Nem minden cookie tartalmaz személyes adatokat, de ha igen, akkor ezt az információt személyes adatként kezeljük adatvédelmi szabályzatunknak megfelelően. A cookie-információkat is személyes adatokként kezeljük, amennyiben a fiókhoz vagy egyéb kapcsolattartási adatokhoz kapcsolódnak.

A cookie-k fajtái

A cookie-knak kétféle kategóriája létezik: tartós cookie-k és munkamenet cookie-k. A tartós cookie-k az eszközön maradnak, amíg manuálisan vagy automatikusan nem törlődnek. A munkamenet cookie-k addig maradnak a készüléken, amíg bezárja a böngészőt, utána automatikusan törlődnek.

Miért használunk cookie-kat?

Általánosságban elmondható, hogy több oka lehet a cookie-k használatának:

 • Vannak cookie-k, amelyek feltétlenül szükségesek a weboldal működéséhez, és annak lehetővé tételéhez, hogy az általunk kínált szolgáltatások igénybe vehesse;
 • Vannak cookie-k, amelyek adatokat gyűjtenek a weboldalunk használatával és annak teljesítményével kapcsolatban. Ezt az információt felhasználva javítjuk online termékeinket és szolgáltatásainkat;
 • Vannak cookie-k, amelyeket a weboldalunkon szerzett tapasztalatainak személyre szabásához és optimalizálásához használunk. Ezen cookie-k információkat tárolnak felhasználói döntéseiről, például a szövegméretről, a nyelvről és a képernyő felbontásáról.
 • Vannak cookie-k, melyeket harmadik felek helyeznek el a szolgáltatások továbbfejlesztése érdekében (például a közösségi média cookie-k), vagy pedig hirdetési célból.