Terhesség Baba 0-12 hó Baba 1-3 év

06 80 33 12 33

hétköznap 9 és 17 óra között

A mellgyulladás kezelése

Tóth Zsanett, Védőnő

Szerző: Tóth Zsanett Védőnő

A szoptatás egy csodálatos dolog, az anyatej pedig a legjobb táplálék a kisbaba számára. A legtöbbször a szoptatási időszak problémamentesen zajlik, bár olykor jelentkezhetnek gondok. A mellgyulladás - más néven mastitis - megnehezítheti a szoptatás örömét, azonban megfelelő figyelem mellett az emlőgyulladás kialakulása elkerülhető.

Hogyan alakulhat ki mellgyulladás?

Az elsődleges tünet, mely a mellgyulladás kialakulásához vezethet, az a mell túltelítődése. A túltelítődés során pedig tejpangás alakul ki. Ez a túltelítődés főként az első pár napban jelentkezik, amikor a tejbelövellés megtörténik, de a szoptatás későbbi időszakában is előfordulhat. A mell ilyenkor nagyon feszes, olykor fájdalmas. Ha a mell nincs rendszeresen kiürítve, egyre feszesebbé válik, elzáródhat a tejcsatorna is. A tejcsatorna elzáródása pedig az emlőgyulladás kialakulását idézi elő.

Mik a mellgyulladás tünetei?

  • fájdalmas, tapintható csomó a mellben
  • láz, mely 38,5 foknál magasabb
  • influenzaszerű tünetek (az édesanya fáradt, levert)
  • az egyik mellen ék alakú fájdalmas, vörös, gyulladt terület

Amennyiben az emlőgyulladást fertőzés okozza, a tünetek 24 óránál tovább fennállnak. A baktériumok az érzékeny mellbimbó kisebb sérülésein keresztül jutnak a mellbe.

A mellgyulladás kezelése

Mit tehetsz azért, hogy az emlőgyulladásos panaszok minél hamarabb enyhüljenek és elmúljon a gyulladás?

  • A rendszeres, gyakori szoptatás (8-12 alkalommal naponta) sokat segít a mell kiürítésében. Ha a baba nem szopik aktívan kezdetben, akkor is ki kell üríteni a feszes, fájdalmas mellet kézi fejéssel vagy fejőgép segítségével.
  • Masszírozd át finom, körkörös mozdulatokkal mind a két melled szoptatások előtt.
  • Javasolt minden egyes szoptatást a gyulladt mellel kezdeni. Ha a fájdalom elviselhetetlen számodra a gyulladt mell szívása közben, akkor lehet kezdeni az egészséges mellel is. Amikor pedig beindul a gyulladt mellen a tejleadó reflex (az anyatej csöpögni kezd), akkor vissza kell tenni a kisbabát.
  • Sokat segíthet egy melegített cseresznyepárna, vízzel töltött palack, melyet szoptatás vagy fejés előtt 10-15 perccel az elzáródott, gyulladt területre kell helyezni. A palack vagy párna ne legyen túl forró, hiszen a mell bőre érzékeny. Éppen olyan meleg legyen, amit még el tudsz viselni. A meleg nemcsak a tej kiürülését segíti elő, hanem a fájdalmat is csökkenti. Fontos, hogy minél többet pihenj, igyál elegendő folyadékot és egyél rendszeresen egészséges ételeket.

A mellgyulladás kezelése gyógyszerrel

Hogyan hat a kisbabára az emlőgyulladás ideje alatt alkalmazott gyógyszeres kezelés?

Mellgyulladás ideje alatt a legtöbb esetben antibiotikumos kezelés válik szükségessé, valamint láz esetén lázcsillapító készítmény alkalmazása. A gyógyszeres kezelés alatt a baba szoptatása továbbra is megengedett, mindaddig, amíg a mellből tiszta anyatej ürül. Amint azt tapasztalod, hogy gennyes váladék távozik a mellből, a szoptatást azonnal fel kell függeszteni! Amíg újra meg nem tisztul az anyatej, a gyulladt mellet fejéssel kell rendszeresen kiüríteni. Súlyosabb esetekben kórházi kezelés is szükségessé válhat, és tályog is kialakulhat, melyet sebészi beavatkozással távolítanak el.

Tetszett a cikk? Keresd fel a Nutriklub szoptatás szekcióját még több információért, vagy olvasd el az Anyatej fejése c. cikkünket. Tapasztalt védőnőnket is bármikor felkeresheted tanácsért. Az életkoralapú Facebook-csoportjainkban pedig olyan anyukákkal beszélgethetsz, akik szintén szoptatják gyermeküket - gyere és csatlakozz!

Nálad előfordult mellgyulladás? Mi segített? Meséld el kommentben!

Más anyukák hozzászólásai (-- db)

Kapcsolódó cikkek

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!