Terhesség Baba 0-12 hó Baba 1-3 év

06 80 33 12 33

hétköznap 9 és 17 óra között

A mellgyulladás megelőzése, kezelése

Tóth Zsanett, Védőnő

Szerző: Tóth Zsanett Védőnő

Az emlőgyulladás (mastitis) tünetei és kezelése

Mi az a mellgyulladás?

A szoptató nők mintegy 33%-a szenved mellgyulladásban (WHO kutatás alapján) és minden negyedik anya a mellgyulladás miatt hagyja abba a szoptatást. A mellgyulladás bakteriális eredetű fertőzés, amely szoptatás alatt alakulhat ki. A tejcsatornák ugyanolyan mikroflórával rendelkeznek, mint az emésztőrendszer, azaz „jó” és „rossz” baktériumok is megtalálhatóak bennük. Nagyon leegyszerűsítve a folyamatot: normál esetben a „jó” baktériumok nem engedik a „rossz” baktériumok elszaporodását. Amennyiben a „rossz” baktériumok szaporodnak el, kialakul a mellgyulladás.

Mellgyulladás okai

A „rossz” baktériumok elszaporodásának és a mellgyulladás kialakulásának fő okai: Tej (tej marad a tejcsatornában) nyomán a tejcsatorna eltömődik, ez gyulladást okoz A sebes mellbimbón keresztül a külvilágból érintkezve baktériumok kerülnek a tejcsatornába A kisbaba a szoptatás alatt baktériumokat ad át az anyának Az anya saját szervezetéből is átjuthatnak a baktériumok a tejcsatornába A szoptatás kiemelkedően fontos gyermeked fejlődése szempontjából,

ezért az emlőgyulladás korai felismerése, a helyes szoptatási gyakorlat kialakítása sokat segíthet abban, hogy ne alakuljon ki súlyos gyulladás.

Egy felmérés szerint ugyanis négyből egy édesanya a mellgyulladás miatt kénytelen abbahagyni a szoptatást.

A mellgyulladás (mastitis) tünetei és szakaszai

A mellgyulladásnak sokféle tünete lehet, korai tünetei közé tartozik, hogy a tej nehezen távozik, a tejtermelés csökken, illetve berepedezik a mellbimbó. Enyhén előrehaladott szakaszban lévő emlőgyulladás esetén már fájdalmat, duzzanatot érezhetsz, a melleid a megszokottnál is érzékenyebbek, illetve a tejtermelés csökkenése továbbra is tapasztalható. Súlyos mellgyulladás szakaszába akkor lép a fertőzés, amikor már bőrpír, illetve láz jelentkezik.

A súlyos mellgyulladás kezelése

Súlyos emlőgyulladás esetén antibiotikumos kezelés szükséges, amelyről a kezelőorvos dönt. Az antibiotikum típusának kiválasztásakor törekednek arra, hogy a szoptatás abbahagyására ne legyen szükség, azonban az édesanya a jelentkező fájdalom hatására, vagy éppen attól tartva, hogy káros anyagok jutnak a gyermek szervezetébe, abbahagyhatja a szoptatást.

Mivel kisbabád számára a minél hosszabb ideig tartó anyatejes táplálás a legjobb, a legtöbbet úgy teheted érte, ha még időben felismered az emlőgyulladás tüneteit és megelőzöd a súlyos gyulladás kialakulását.

A mellgyulladás megelőzése, a mellgyulladás kezelése a korai vagy enyhén előrehaladott szakaszban

Javaslatok elzáródott tejcsatorna kezelésére kezdődő mellgyulladás esetén

Ebben a szakaszban bármennyire is fájdalmas, a legjobb, ha minél gyakrabban mellre teszed a babát, hogy a tejcsatornák kiürüljenek. Ennek érdekében szoptatáskor elsőként a fájó mellre tedd úgy, hogy az álla és így a nyelve abban az irányban legyen, ahol a tej feltorlódását (pl. csomók formájában) tapasztalod. Így kisbabád kiszívja a tejet, megszüntetve ezzel a tejcsatorna eltömődését. Segítséget jelenthet még a mell előzetes melegítése, hogy a tej könnyebben távozzon, illetve könnyebben ki tudd masszírozni. A szoptatások közötti időben pedig káposztalevelekkel vagy zselés hűtőpárnákkal hűtheted a fájó területeket.

Ha úgy érzed, túl sok tej termelődik, fennáll a tejcsatorna elzáródásának veszélye, akkor szoptatás előtt helyezz felmelegített törülközőt a melledre vagy zuhanyozz le meleg vízzel. A feszülést enyhítheted, ha egy kevés tejet kifejsz a szoptatás előtt. Ezáltal a tejcsatornák megnyílnak és babád könnyebben fogja kiüríteni a melledet. (Fontos hogy csak kevés tejet fejj le, különben a szervezetedet további tejtermelésre ösztönzöd). Ilyen időszakokban mellőzz mindent, ami kényelmetlen: ne viselj szoros melltartót, fűzős ruhát, ne emelj, és ne cipelj terheket.

A sebes mellbimbó kezelése

A sebes mellbimbó kezelésére alkalmas az anyatej - levegő terápia: préselj ki néhány csepp anyatejet a melledből, kend az irritált mellbimbóra és hagyd megszáradni a levegőn. Az anyatejben lévő vitaminok enyhítik a panaszokat. Fontos, hogy ilyenkor a megfelelő szoptatási gyakorlat kialakítására is odafigyelj, mivel a sebesedést általában az váltja ki, hogy kisbabád csak a mellbimbót kapja be, a bimbóudvart nem. Itt olvashatsz többet a csecsemő helyes szájtartásáról.

A szoptatás ideje alatt számos vitaminból és tápanyagból többre van szüksége az édesanyának, ezért kiemelt figyelmet kell fordítani a Vitaminpótlásra és Táplálkozásra szoptatás alatt. Innen akár Szoptatós Étrendünket is letöltheted!

Hasznosnak találtad a cikket? Keresd fel a Nutriklub Szoptatás szekcióját még több információért, vagy olvasd el a szoptatós étrendről szóló cikkünket. Az életkoralapú Facebook-csoportjainkban pedig olyan anyukákkal beszélgethetsz, akiknek gyermeke a Te kisbabáddal egyidős - gyere és csatlakozz!

Nálad előfordult mellgyulladás? Mik voltak a korai tünetek? Mi segített? Meséld el kommentben!

Más anyukák hozzászólásai (-- db)

Kapcsolódó cikkek

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!