Terhesség Baba 0-12 hó Baba 1-3 év

06 80 33 12 33

hétköznap 9 és 17 óra között

Miért nélkülözhetetlen az anyatejben található anyatej-oligoszacharid a csecsemő fejlődése szempontjából?

Pálinkás Zsanett, Tanácsadó

Szerző: Pálinkás Zsanett Tanácsadó

Az anyatej összetétele folyamatosan változik a baba életkor specifikus igényeinek megfelelően, hogy támogassa a fejlődését a megszületéstől kezdve egészen a szoptatás végéig. A tápanyagok tökéletes kombinációjából áll össze, ami a kicsi növekvő igényeit napról napra kielégíti zsírokkal, laktózzal, anyatej-oligoszacharidokkal, rostokkal, valamint vitaminokkal, ásványi anyagokkal, immunfaktorokkal egyaránt. Az anyatej összetételére az édesanya táplálkozása is hatással lehet, éppen ezért fontos, hogy a saját táplálkozásunkra éppen akkora hangsúlyt fektessünk, mint gyermekünkére.

anyatej-osszetetele-szoptatas-elonye-anyatejcukor

Az anyatej természetes alkotóelemei

  • Zsírok
  • Laktóz
  • Fehérjék, például savó és kazein
  • Vitaminok és ásványi anyagok
  • HMO
  • Jótékony baktériumok

Az anyatej összetétele biztosítja a csecsemő számára szükséges összes makro- és mikrotápanyagot, fehérjéket (9-12 g/l), laktózt (67-78 g/l), zsírokat (32-36 g/l), különböző ásványi anyagokat, nyomelemeket, valamint vitaminokat.

Több kutatólabor is kiemelten foglalkozik az anyatej vizsgálatával, köztük a Nutricia Kutató Központja is, ahol a kutatók már több, mint 40 éve vizsgálják az anyatej összetevőinek pontos szerepét. Az anyatejjel kapcsolatos átfogó kutatások eredményeként sokat tudtunk meg a meghatározó összetevők, mint például a telítetlen zsírsavak (LCP-k), a HMO-k és a nukleotidok funkcionális előnyeiről, melyek mind fontos szerepet játszanak a baba életének első néhány hónapjában, hozzájárulva az egészséges fejlődéséhez.

Telítetlen zsírsavak (LCP-k) szerepe

A hosszú láncú többszörösen telítetlen zsírsavak fontos szerepet játszanak a csecsemő fejlődésében. Kutatások kimutatták, hogy két különösen fontos LCP: ALA (alfa-linolénsav) és DHA (dokozahexaénsav) található az anyatejben.* az ALA szerepet tölt be az agy fejlődésében, a DHA pedig hozzájárul a csecsemők és kisgyermekek látásának fejlődéséhez. Ezért is javasolt a telítetlen zsírsavak fogyasztására figyelni az édesanyának a terhesség és szoptatási időszak alatt.

Nukleotidok szerepe

A nukleotidok képezik a testben található sejtek – például az immunsejtek – egyik alapját. Kutatások kimutatták, hogy a nukleotidok erősítik bizonyos sejtek aktivitását az immunrendszerben, így segítenek megvédeni a szervezetet különböző fertőzésekkel szemben.

Mi az anyatej-oligoszacharid (HMO)?

A HMO olyan szénhidrát molekula, amely természetes módon fordul elő az anyatejben. Átlagosan az anyatej harmadik legnagyobb alkotóeleme a laktóz és zsírok mögött.

Egy liter anyatej 12-15 g *HMO-t tartalmaz.

Az anyatejben összesen több mint 200 különböző ismert HMO található** és minden egyes típusnak megvan a maga szerepe, különböző funkciókat látnak el. Az anyatej-oligoszacharidok támogatják az egészséges immunrendszer kialakulását, működését.***

A HMO-k 3 fő előnye 

1. Prebiotikus hatás

Az anyatej-oligoszacharid emésztés nélkül kerül a bélrendszer alsó szakaszába. Elősegíti a jótékony baktériumok számának növekedését, aktivitását. A kiegyensúlyozott bélflóra a baba egészséges fejlődésének és immunműködésének fontos kulcsa. *

2. Közvetlen hatást gyakorol az immunsejtekre

Kimutatták, hogy közvetlen hatással van az immunrendszerre és támogatja az immunsejteket az idegen anyagokkal, kórokozókkal szembeni ellenállásban/védekezésben. *

3. Segíti az egészséges bélflóra kialakulását

Az anyatej-oligoszacharidok blokkolják a fertőzés útját és csökkentik a kórokozók szervezetbe jutásának kockázatát. *

A HMO-k kutatása során kezdetben szerepüket az egészséges bélflóra kialakításában látták. Azonban az utóbbi években kiderült, hogy egyéb biológiai hatásuk is van. Ma már egyértelmű, hogy sokkal több és komplexebb feladatot látnak el a baba fejlődése során.

Anyatej és immunitás

A szülés után termelődő sárgás színű előtej (kolosztrum) tele van antitestekkel és immunsejtekkel. A kolosztrum képes bevonni a kisbaba gyomorfalát, ami hasznos a kórokozók elhárításában, és csökkenti az allergia kialakulásának esélyét a gyermekkor során. A szoptatás időszakában az anyatej végig tartalmaz antitesteket. Ha az édesanya megbetegszik, a baba ellenanyagot kap az anyatejen keresztül és ellenállóvá válik bizonyos betegségekkel szemben. Az anyatejben található anyatej-oligoszacharidról szintén kimutatták, hogy közvetlen hatással van az immunrendszer működésére valamint a bél immunsejtjeire egyaránt.

*Bode L, Glycobiology, 2012; 22 (9): 1147-62; Bode L, Jantscher-Krenn, Adv Nutr, 2012; 3: 383S-391S

**Thurl S és munkatársai. Nutr Rev. 2017; 75 (11): 920-33

***Ayechu-Muruzabal V. és mtsai. Front Pediatr, 2018; 6: 239; Wopereis et al. (2014); Martin R és munkatársai. Mikrobák előnyei. 2010; 1 (4): 367-82; Wopereis H, et al. Pediatr Allergy Immunol, 2014; 25 (5): 428-3

Hasznosnak találtad a cikket? Keresd fel a Nutriklub Szoptatás szekcióját még több információért, vagy olvasd el a Helyes szoptatás jeleiről szóló cikkünket. Az életkoralapú Facebook-csoportjainkban pedig olyan anyukákkal beszélgethetsz, akiknek gyermeke a Te kisbabáddal egyidős - gyere és csatlakozz!

Más anyukák hozzászólásai (-- db)

Kapcsolódó cikkek

Adatvédelmi irányelvek

A nutriklub.hu oldal tulajdonosa a Numil Kft. A Numil Kft-nél nyitott és átlátható módon szeretnénk használni a cookie-kat, illetve megosztani, hogy mit jelent ez az Ön számára. Az általunk használt cookie-k egy része elengedhetetlen a weboldalunk működőképességéhez, de vannak olyan cookie-k is, amelyeket kikapcsolhat vagy blokkolhat.

Arra törekszünk, hogy elegendő információt szolgáltassunk az általunk használt cookie-król annak érdekében, hogy megalapozott döntést hozhasson a velünk megosztott információkról.

Ha további kérdése vagy megjegyzése van, forduljon hozzánk kapcsolatfelvételi oldalunkon keresztül.

Mik azok a cookie-k?

A cookie egy kisebb fájl, amelyet a számítógépére vagy a mobileszközére ment le. A cookie-nak egyedi azonosítója van, így lehetővé teszi a webhely számára, hogy emlékezzen a műveletekre és preferenciákra (például a helyre, a nyelvre, a betűméretre és más megjelenítési beállításokra) egy bizonyos ideig. Így nem kell újra beírnia az információkat, amikor visszatér a weboldalra, vagy egyik oldalról a másikra kerül. A cookie-k segítenek a böngészési élmény testre szabásában is.

Nem minden cookie tartalmaz személyes adatokat, de ha igen, akkor ezt az információt személyes adatként kezeljük adatvédelmi szabályzatunknak megfelelően. A cookie-információkat is személyes adatokként kezeljük, amennyiben a fiókhoz vagy egyéb kapcsolattartási adatokhoz kapcsolódnak.

A cookie-k fajtái

A cookie-knak kétféle kategóriája létezik: tartós cookie-k és munkamenet cookie-k. A tartós cookie-k az eszközön maradnak, amíg manuálisan vagy automatikusan nem törlődnek. A munkamenet cookie-k addig maradnak a készüléken, amíg bezárja a böngészőt, utána automatikusan törlődnek.

Miért használunk cookie-kat?

Általánosságban elmondható, hogy több oka lehet a cookie-k használatának:

  • Vannak cookie-k, amelyek feltétlenül szükségesek a weboldal működéséhez, és annak lehetővé tételéhez, hogy az általunk kínált szolgáltatások igénybe vehesse;
  • Vannak cookie-k, amelyek adatokat gyűjtenek a weboldalunk használatával és annak teljesítményével kapcsolatban. Ezt az információt felhasználva javítjuk online termékeinket és szolgáltatásainkat;
  • Vannak cookie-k, amelyeket a weboldalunkon szerzett tapasztalatainak személyre szabásához és optimalizálásához használunk. Ezen cookie-k információkat tárolnak felhasználói döntéseiről, például a szövegméretről, a nyelvről és a képernyő felbontásáról.
  • Vannak cookie-k, melyeket harmadik felek helyeznek el a szolgáltatások továbbfejlesztése érdekében (például a közösségi média cookie-k), vagy pedig hirdetési célból.