Terhesség Baba 0-12 hó Baba 1-3 év

06 80 33 12 33

hétköznap 9 és 17 óra között

A szoptatás: Az anyatej fejése

Kovács Andrea, Védőnő és pszichopedagógus

Szerző: Kovács Andrea Védőnő és pszichopedagógus

Anyatej fejése

Az anyatej fejése egy mesterséges folyamat, amely során az édesanya kézzel vagy eszköz segítségével nyeri ki a tejet az emlőjéből. A jól szopó, egészséges csecsemő édesanyjának nincs szüksége fejésre.

Mikor kell fejni?

Mikor kell elkezdeni az anyatej fejését, ha nem szopik a baba?

Az anyatej fejését javasolt a szülés után 6 órán belül elkezdeni, kis mennyiségű kolosztrum tárolására ideális az egyszer használatos fecskendő. Az eredményes fejés titka a rendszeresség, a napi hatszori fejés.

Az anyatej fejését az első napon legalább húsz, legfeljebb harminc percig folytassuk minden alkalommal. Második naptól addig folytassuk a fejést egy-egy alkalommal, amíg az előző nap ugyanakkor fejt mennyiségnél legalább valamicskével, ideális esetben tíz grammal többet tudtunk fejni. Fejés közben váltogassuk a melleket többször is, ha lassan jön a tej. 7-7, 5-5, 3-3 perc.

A szoptatás kiemelt jelentőségű a baba fejlődése és immunrendszerének fejlődése szempontjából.

Anyatej fejésének lépései

Eredményes az anyatej fejése, ha sikerül kiváltani a tejleadó reflexet, amitől sugárban folyni kezd a tej. Az anyatej fejése történhet kézzel, illetve mellszívóval. A fejés előtt alkalmazott módszerek:

  • relaxáció,
  • masszázs nyak,
  • gerinc tájékon,
  • meleg alkalmazása,
  • kisbabára gondolás,
  • a mell masszírozása és gyengéd simogatása.

Az anyatej tárolása

A lefejt anyatejet – saját, egészséges csecsemő számára – 1-2 napig lehet hűtőben tárolni az ajtótól távol, a hűtő leghidegebb polcán, vagy le kell fagyasztani sterilizált, fedett edényben. Fagyasztással történő tárolás ideje a mélyhűtő minőségétől függ. Fagyasztóban, -18 Celsius fokon 6 hónapig áll el a megfelelő, tiszta körülmények között lefejt és fagyasztott anyatej.

Anyatej tárolása a kereskedelemben vásárolható speciális, az anyatej tárolására készített, előre sterilizált zacskó, melynek űrtartalma kb. 150-200 ml. Azért célszerű csak kis adagokat (pl. 20-50-70-90 ml) lefagyasztani, mert a már felolvasztott tejet legfeljebb 24 óráig lehet normál hűtőszekrényben tovább tárolni és újrafagyasztani tilos!

Az anyatej tárolására, fagyasztására alkalmas a kifőzéssel fertőtlenített, jól záródó üveg is. Azonban nem alkalmas, helytelen és veszélyes, ha az anyatejet tejfölös, margarinos dobozban, jégkocka tartóban vagy közönséges nylon zacskóban teszi a mélyhűtőbe, mert ezeket nem lehet megfelelő módon fertőtleníteni, az anyaguk sem alkalmas arra, hogy hosszabb időn keresztül az anyatejet biztonságosan tárolhassa benne, és ezeket nem lehet légmentesen zárni sem.

A szoptatás ideje alatt számos vitaminból és tápanyagból többre van szüksége az édesanyának, ezért kiemelt figyelmet kell fordítani a Vitaminpótlásra és Táplálkozásra szoptatás alatt. Innen akár Szoptatós Étrendünket is letöltheted!

Hasznosnak találtad a cikket? Keresd fel a Nutriklub Szoptatás szekcióját még több információért, vagy olvasd el a szülés után a kórházban töltött napokról szóló cikkünket. Az életkoralapú Facebook-csoportjainkban pedig olyan anyukákkal beszélgethetsz, akiknek gyermeke a Te kisbabáddal egyidős - gyere és csatlakozz!

Szükség volt fejésre, hogy beinduljon a tejed? Te hogyan tárolod az anyatejet? Meséld el kommentben!

Más anyukák hozzászólásai (-- db)

Kapcsolódó cikkek

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!