Terhesség Baba 0-12 hó Baba 1-3 év

06 80 33 12 33

hétköznap 9 és 17 óra között

A szoptatás: Miért az anyatej a legjobb?

Pálinkás Zsanett, Tanácsadó

Szerző: Pálinkás Zsanett Tanácsadó

Az anyatej

Az anyatej az egyetlen étel, amely a lehető legtökéletesebb a babád számára. Tartalmazza mindazokat a tápanyagokat, amelyekre élete első 6 hónapja során szüksége van. Az anyatej sok összetevőt tartalmaz, amelyet kutatók éveken át vizsgáltak. A Nutricia Anyatej Kutató Központ élen jár az anyatej összetételének vizsgálatában: tudj meg többet róla itt!

Tudjuk, hogy az egészséges fejlődéshez szükséges szénhidrátok, zsírok, fehérjék, vitaminok, ásványi anyagok és egyéb anyagok tökéletes arányú összetételét tartalmazza, tele van antitestekkel, amelyek erősítik a baba védekezőképességét olyan betegségekkel szemben, amiken te már korábban átestél és ezáltal védetté válik/immunitást szerez velük szemben. A tej összetétele minden anya esetében más, a baba igényeihez igazodik.

Az első 1000 nap kiemelt jelentőségű a baba életében, több felnőttkori betegség megelőzhető: a szoptatás ebben alapvető szerepet játszik! Tudj meg többet az Első 1000 nap programról!

Anyatej a születést követő első napokban

A kolosztrum – sárga színű, ragacsos, speciális tej, amely a szülés utáni első napokban termelődik – tele van antitestekkel, mely megvédi a babát a kórokozókkal szemben. A kolosztrum nagyon kis mennyiségű, de az első napokban nagyon sok tejre nincs is szüksége a babádnak. Gyomra még nagyon pici, ezért fontos, hogy sűrűn szoptasd meg.

A kolosztrumnak hashajtó hatása is van és elősegíti, hogy a baba a székletét könnyen kiürítse és segít az újszülöttkori sárgaság elkerülésében azáltal, hogy eltávolítja a magzatszurkot a belekből. Az első szoptatások során ez a kalóriában gazdag anyatej képes bevonni a kisbabád gyomorfalát, ami hasznos a kórokozók elhárításában, és csökkenti az allergia kialakulásának esélyét a gyermekkor során.

Miért az anyatej a legjobb?

Az anyatej a későbbiekben is tartalmaz antitesteket, így a szoptatás révén ezek a baba szervezetébe is eljutnak. Amennyiben új kórokozókkal kerülsz kapcsolatba, a szoptatás során gyermeked is ellenállóvá válik ezekkel a betegségekkel szemben. Az is nagyon érdekes, hogy az anyatej íze folyamatosan változik. Ez attól is függ, hogy milyen ételt fogyasztottál – ez később a hozzátáplálás során segít a babának hozzászokni az új ízekhez. Éppen ezért fontos, hogy minél tovább szoptass: a hagyományos életmódot folytató törzseknél akár 3 éves korig szoptatnak az édesanyák!

Mit tartalmaz az anyatej?

Az anyatej savó és kazein nevű fehérjékből, laktóz formájában szénhidrátból, zsírokból (LCP), vitaminokból, és ásványi anyagokból áll. Az anyatej vizsgálata nyomán kiderült, milyen előnyökkel járnak olyan meghatározó tápanyagok, mint a telítetlen zsírsavak (LCP), a nukleotidok és a prebiotikus oligoszacharidok, amelyek meghatározó szerepet töltenek be a baba első pár hónapja során, mert hozzájárulnak az általános jól-léthez és az egészséges fejlődéshez.

  • Telítetlen zsírsavak (LCP-k): A terhesség és szoptatás alatt fontos a telítetlen zsírsavak bevitele. A hosszú szénláncú telítetlen zsírsavak közül az ALA fontos szerepet tölt be az agy fejlődésében, az anyatejben található DHA pedig hozzájárul a csecsemők és kisgyermekek látásának fejlődéséhez.
  • Antitestek: Az anyatej nagy mennyiségű antitestet tartalmaz, amely aktívan részt vesz a baba immunrendszerének működésében.
  • Változó zsírtartalom: Az anyatej zsírtartalma változik az etetések során, és az etetések között is (24 órán belül). A tej sűrűsége alapján megfigyelheted a zsírtartalom változását, néha könnyedebbnek és vizesebbnek tűnhet, míg máskor – a zsírtartalom növekedésével – sűrűbbnek és krémesebbnek.
  • Nukleotidok: A nukleotidok képezik a testben található sejtek – például az immunsejtek – egyik alapját. Kutatások kimutatták, hogy a nukleotidok erősítik bizonyos sejtek aktivitását az immunrendszerben, így segítenek megvédeni a szervezetet különböző fertőzésekkel szemben.

A szoptatás ideje alatt számos vitaminból és tápanyagból többre van szüksége az édesanyának, ezért kiemelt figyelmet kell fordítani a Vitaminpótlásra és Táplálkozásra szoptatás alatt. Innen akár Szoptatós Étrendünket is letöltheted!

Hasznosnak találtad a cikket? Keresd fel a Nutriklub Szoptatás szekcióját még több információért, vagy olvasd el Az első szoptatás című cikkünket. Az életkoralapú Facebook-csoportjainkban pedig olyan anyukákkal beszélgethetsz, akiknek gyermeke a Te kisbabáddal egyidős - gyere és csatlakozz!

Te meddig tervezed szoptatni gyermeked? Meséld el kommentben!

Más anyukák hozzászólásai (-- db)

Kapcsolódó cikkek

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!