Terhesség Baba 0-12 hó Baba 1-3 év

06 80 33 12 33

hétköznap 9 és 17 óra között

D-vitamin-csepp szoptatás alatt

Tóth Zsanett, Védőnő

Szerző: Tóth Zsanett Védőnő

Miért fontos a D-vitamin már újszülöttkortól?

A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, ami azt jelenti, hogy a szervezetben raktározódik, nem ürül ki a vizelettel, mint a vízben oldódó vitaminok. A szervezet számára legjobban felhasználható forma a D3-vitamin. Elővitaminja a napfény UVB sugarának hatására a bőrben képződik. Nem a napfény az egyetlen lehetőség a D-vitamin felvételére, tápanyagokkal is magunkhoz veszünk D3-vitamint, ilyen források a tejtermékek, a tojás, a tőkehal és a tőkehal májának az olaja, ugyanakkor csak élelmiszerekkel biztosítani a szükséges D-vitamin-mennyiséget nem könnyű. Magyarországon egy kutatás szerint a lakosság 95%-a D-vitamin-hiányos a tél végére

A megfelelő mennyiségű D-vitamin bevitele fontos szerepet játszik az újszülött fejlődésében is. Az első ezer napban különös fontosságú a D-vitamin bevitele a baba fogainak és csontjainak egészséges növekedéséhez, valamint az immunrendszer éréséhez is.  A D-vitamin fontos szerepet játszik a kalcium-anyagcseréjében, hozzájárul a vér normál kalciumszintjének fenntartásához és egészséges izomfunkció fenntartásához egyaránt. 

A kellő mennyiségű D-vitamin biztosítása az első 1000 nap során csökkentheti a felnőttkori cukorbetegség kialakulásának kockázatát is.

Miért szükséges a D-vitamin-pótlás a babák esetében?

Hazánkban szakmai ajánlás rendelkezik a szükséges D-vitamin-pótlásról 0 és 1 év között. Ennek alapvetően az az oka, hogy a csecsemőket csak rövidebb időtartamra lehet közvetlenül napfénynek kitenni, illetve a D-vitaminban gazdag ételek közül sem mindegyiket fogyaszthatják. Az anyatej tartalmaz D-vitamint, de nem olyan mennyiségben, amely a kisbabák napi igényét teljes mértékben fedezné. Az anyatej D-vitamin-tartalma literenként kb. 25 NE. (Forrás: https://www.cdc.gov/breastfeeding/recommendations/vitamin_d.htm)

Jelenleg (2016. 09.) hazánkban a gyermekorvos már az újszülött babáknak felírja a D-vitamin-készítmény receptjét. A D-vitamin pótlásáról minden esetben egyeztess gyermekorvosoddal, védőnőddel!

Hogy adjam be a babának a D-vitamin-cseppet?

Az egészségügyi szakemberek általában folyékony, cseppenthető kiszerelésű D-vitamin-kiegészítést írnak elő, mivel ily módon a legkisebb csecsemők, az újszülöttek szervezetébe is könnyedén be lehet juttatni. A hivatalos ajánlás szerint a napi 500 NE D-vitamint tartalmazó mennyiséget egy kiskanálnyi lefejt anyatejbe kell cseppenteni. A D-vitamin-csepp az anyatej zsírtartalmában könnyebben oldódik.

Tápszeres babák esetén is lehet ezt a módszert alkalmazni, egy kiskanálnyi tápszerbe cseppentve a D-vitamint. Nem javasolt cumisüvegbe tenni a cseppet, mert ha a kisbabád nem eszi meg a teljes adag tápszert, akkor lehetséges, hogy nem jut a szervezetébe a teljes mennyiségű vitamin.

Ha bukik a baba… Ha a D-vitamint csak kis mennyiségű, azaz néhány cseppnyi anyatejbe vagy tápszerbe téve adod kisbabádnak, megelőzheted, hogy kibukja azt. Vannak olyan érzékeny gyermekek, akiknek refluxuk, gyakori bukásuk miatt nehezen adható be a vitamin, az ő esetükben etetés előtt legalább fél órával vagy két etetés között magában is odaadható a vitaminkészítmény kiskanállal.

Vannak olyan anyukák, akik közvetlenül a pici szájába cseppentik a D-vitamin-cseppet. Ez az adagolás szempontjából nem biztonságos, könnyen bekerülhet 1-2 cseppel több adag is a kisbaba szervezetébe, ami bár alkalmanként nem jelent veszélyt, de rendszeres előfordulása nem jó.

Nem javasolt a D-vitamin-csepp beadása a mellre csöppentve (hiszen esetleg nem jut el teljes mértékben a babához vagy cumisüvegbe keverve, hiszen lehet, hogy a baba nem fogyasztja el a teljes mennyiséget!

Nem kell aggódnod, hogy tápszeres babád szervezetébe túl sok D-vitamin jut, a tápszer napi adagja és az orvosod által ajánlott napi D-vitamin-csepp együttes adása sem haladja meg a kisbabák számára előírt mennyiséget.

Fórumokban és Facebook csoportjainkban gyakran volt téma, hogy nem mindennap kapja meg a kisbaba a cseppet, főleg, ha a napirend valamiért megkavarodik. Érdemes egy napi emlékeztetőt pl. a telefonodon beállítani, hogy biztosan mindennap beadd a D-vitamint a babának! Másik módszer lehet, ha a baba napirendjének részévé teszed, így pl. a fürdéshez kötöd.

 

A súlyos  D-vitamin-hiány jelei

Gyermekek esetén a legismertebb D-vitamin-hiányos állapot az angolkór (rachitis). Az angolkór elnevezés onnan származik, hogy Angliában az iparosodás éveiben a helytelen táplálkozás, a levegő szennyezettsége, a napfény hiánya következtében jelent meg először a betegség főként a szegényebb, városi gyermekek között. A rachitis tünetei: sápadt bőr, puha koponyacsontok, a boltozatos homlok, az elgörbült alsó végtagok (O láb kialakulása), csontok deformálódása (tyúkmell) és fokozott hajlam a csonttörésre. A legsúlyosabb formák mellett enyhébb formái is megjelenhetnek a D-vitamin-hiánynak, ilyen az izomzat tónusának csökkenése, a fogzás és a mozgásfejlődés késése, gyakori légúti fertőzések előfordulása. Ha a csontszövetek nem jutnak elegendő mennyiségű D-vitaminhoz, és ez által kalciumhoz, akkor a gyerekeknél kialakulhat a rachitis (angolkór). Megfelelő D-vitamin-mennyiség nélkül a szervezet nem képes fenntartani a megfelelő kalciumszintet sem, így mindkét tápanyag egyformán fontos ebben az időszakban.

 

Mi történik, ha véletlenül túl sok cseppet adok a babának?

Mivel a D-vitamin zsírban oldódó vitamin, a szervezetben fel tud halmozódni, túl lehet adagolni, amelynek komoly következményei is lehetnek. A túladagolás következményeire a 60-as években figyeltek fel Amerikában, amikor is a D-vitaminnal dúsított élelmiszerek és a napozás elterjedése miatt valóban sokan jutottak hozzá túl nagy adaghoz. Felnőttek esetében a túladagoláshoz hatalmas mennyiség, 50 000 NE feletti bevitel szükséges (a javasolt napi 1500-2000 NE beviteléhez képest).  Ugyanakkor Magyarországon csecsemők esetében a felső határt 1000 NE-ben határozták meg. Így ha az előírtnál többet is adsz véletlenül a babának egy adott napon, annak nincsenek káros következményei, de természetesen törekedj a minél pontosabb adagolásra.

Hasznosnak találtad a cikket? Keresd fel a Nutriklub Szoptatás szekcióját még több információért, vagy olvasd el a helyes szoptatási technikáról szóló cikkünket. Az életkoralapú Facebook-csoportjainkban pedig olyan anyukákkal beszélgethetsz, akiknek gyermeke a Te kisbabáddal egyidős - gyere és csatlakozz!

Te milyen trükköt vetsz be, hogy ne feledkezz meg a napi D-vitamin-adagról? Meséld el kommentben!

 

Más anyukák hozzászólásai (-- db)

Kapcsolódó cikkek

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!