A test felkészülése a szoptatásra

A terhesség alatt a melled felkészül a tejtermelésre és a szoptatásra. A terhesség gyanújelei között észlelhető a mellek feszülése, duzzadása. Ez azt jelenti, hogy a megváltozott hormonhatásra a tejmirigyek fejlődésnek indulnak és felkészülnek arra, hogy a baba megszületése után készen álljanak a tejelválasztásra. A mellek lényeges növekedése, súlyuk és térfogatuk gyarapodása természetes folyamat. Ez a növekedés folyamatos, de egyénenként eltérő mértékű.

A viszonylag rövid idő alatt bekövetkező nagymértékű változást a mell izmai és a bőr igyekszik követni. Nem ritka, hogy az izmok megnyúlnak és a bőrön úgynevezett stria, terhességi csík jelenik meg. A bimbó és a bimbóudvarban lévő festékanyag felszaporodik, ezért sötétebbé válik. A terhesség során nincs szükség a mell edzésére, elegendő a megszokott testápolás! A bőr rugalmasságát fokozhatod olajok használatával.

Nem mindenki tapasztal testi változásokat a terhesség alatt, ez azonban nem jelenti azt, hogy nem fog tudni szoptatni. Olvasd el a szoptatással kapcsolatos legfontosabb tévhiteket!

A szoptatás a legjobb a kisbabád számára: immunizál, valamint hozzájárulhat számos felnőttkori betegség megelőzéséhez. Szoptass minél tovább!

Az előtej / kolosztrum

Néhány édesanya már a terhesség során tapasztalja, hogy tej ürül a melléből. Ez teljesen normális jelenség. Az előtej – vagy annak hiánya – nem jelzi előre a későbbi képességet a tej termelődésére és a szoptatásra. A tejmirigyek fejlődésével párhuzamosan a tejkivezető csatornácskák is tágabbá válnak és a bimbók érzékenysége fokozódik.

Az emlők által kiválasztott első tej a kolosztrum, amely a szülés után azonnal rendelkezésre áll a szoptatáshoz. A kolosztrum, más néven előtej nagyon értékes, mert minden olyan anyagot tartalmaz, amire a kisbabádnak az első napokban szüksége van. Bár mennyisége kevésnek tűnhet, de gyakori szoptatás mellett elegendő a baba számára. Az előtejet az újszülött „első védőoltásának” is szokták nevezni, mivel immunanyagai védik gyermekedet a fertőzésektől.

Az előtej ellenanyagokban és fehérjében gazdag anyag. Az első szoptatás során bevonatot képez az újszülött emésztőrendszerének belső felületén, így meggátolja, hogy a kórokozók, és az allergiát kiváltó anyagok a véráramba kerüljenek. A kolosztrum hashajtó hatása segíti a magzatszurok kiürülését, ezzel megakadályozza az újszülöttkori sárgaság kialakulását, vagy csökkenti annak intenzitását. A kolosztrumot az 5-6. napon az átmeneti tej váltja fel, majd a 10-14. napon már érett tejről beszélhetünk.

A Nutricia Anyatej Kutató Központ élen jár az anyatej összetételének kutatásában. Tudj meg többet az Anyatej-Kutató Központról!

Az anyatej összetétele és állaga

Összességében is elmondható, hogy az anyatej összetétele nem állandó, hanem folyamatosan változó. Aggodalomra tehát semmi ok, ha anyatejed színe vagy sűrűsége változik. Ezt támasztja alá, hogy a szülést követő első hétben sűrű, sárgás színű tej ürül, majd a 2. hét végére már fehér, hígabb. Ezen túl a koraszülöttek édesanyjának a teje is eltér az átlagostól, a baba igényei szerint alakul az összetétele. Továbbá egy-egy napon és egy-egy szoptatáson belül is változik az anyatej összetétele, hiszen szoptatáskor először egy híg, vízszerű tej ürül, amelyet úgynevezett „szomjoltó” vagy első tejnek is neveznek, majd a szoptatás második felében ez sűrűbbé válik - ez a hátsó tej. Soha ne kérdőjelezd meg, hogy az anyatejed megfelelő-e gyermeked számára: minden baba számára édesanyjának anyateje a legjobb!Olvass még többet az igény szerinti szoptatásról!

Az első és a hátsó tej

Az első tej a teli mellből a szoptatás elején ürülő, hígabb, vízben és tejcukorban gazdag és a két szoptatás alatt halmozódik fel.

Hátsó tej. Az „üres” mellből a szoptatás vége felé ürülő sűrűbb, magasabb zsírtartamú tej. (egy szoptatás alatt akár a négyszeresére is nőhet az anyatej zsírtartalma). A tejtermelést a prolaktin nevű hormon stimulálja, ezt pedig a csecsemő szopása serkenti.

Ahhoz, hogy a csecsemő anyatejhez jusson, vagyis az anyatej ürüljön a mellből, a csecsemőnek össze kell nyomnia az emlőbimbó mögött elhelyezkedő tejcsatornákat és a mirigy szövetet. Ez azonban csak akkor sikerülhet jól, ha a mellretétel megfelelően történik. Ha többet szeretnél erről tudni olvasd el cikkünket a helyes szoptatásról. A tejtermelés alapelve, hogy minél több tej ürül az emlőből, annál több tej termelődik, ez a kereslet – kínálat elve.

A tej kiürülése

A „let-down”, tejleadó reflex továbbítja a tejet az emlőbimbó felé. A tej áramlását az oxytocin nevű hormon stimulálja, amely összehúzza a tejtermelő sejteket körülvevő simaizom szöveteket, ezáltal a tej kilövell. Az oxytocin felszabadulását maga a szopás idézi elő. A csecsemő puszta megpillantása, vagy ha az anya a csecsemőjére gondol, előidézheti a tej kiürülését.

A szoptatás ideje alatt számos vitaminból és tápanyagból többre van szüksége az édesanyának, ezért kiemelt figyelmet kell fordítani a Vitaminpótlásra és Táplálkozásra szoptatás alatt. Innen akár Szoptatós Étrendünket is letöltheted!

Hasznosnak találtad a cikket? Keresd fel a Nutriklub Szoptatás szekcióját még több információért, vagy olvasd el az első szoptatás című cikkünket. Az életkoralapú Facebook-csoportjainkban pedig olyan anyukákkal beszélgethetsz, akiknek gyermeke a Te kisbabáddal egyidős - gyere és csatlakozz!

Te milyen változásokat tapasztaltál a terhességed alatt? Milyen gyorsan indult meg a tejed? Meséld el kommentben!