Terhesség Baba 0-12 hó Baba 1-3 év

06 80 33 12 33

hétköznap 9 és 17 óra között

Szoptatási nehézségek és megoldásuk

Kovács Andrea, Védőnő és pszichopedagógus

Szerző: Kovács Andrea Védőnő és pszichopedagógus

Újszülött szoptatása és a helyes szoptatási technika

A szoptatással kapcsolatos legfontosabb problémákat és megoldási javaslatokat foglaljuk össze számodra. Amennyiben arra gyanakszol, hogy a probléma hátterében a kevés anyatej állhat, olvasd el Van elég anyatejem? című cikkünket. Ne feledd, a szoptatás mindkettőtök számára újdonság, hagyj időt magatoknak!

Szoptatási tanácsok aluszékony csecsemőkhöz

Előfordulhat, hogy nem éhes az újszülött, mert már esetleg kapott teát, forralt vizet. Az első napon a baba gyomra 5-7 ml, a másodikon is csak 10-13 ml és az ötödik napon is még csak 43-57 ml folyadék befogadására képes. Ha álmos az újszülött és nehezen ébreszthető, akkor is gondot jelent a szoptatás. Nem a drasztikus ébresztés, haj húzogatás, arccsipkedés a megoldás. Próbálkozzunk más módon, pl. vetkőztessük le, talpacskáját masszírozzuk meg. Alkalmanként az is előfordulhat, hogy néhány perc szopás után újból elalszik, ilyenkor hagyjuk aludni, és 1-1,5 óra múlva – ha előbb nem ébredne fel, próbáljuk újból felébreszteni.

Szoptatási tanácsok túltelítődés esetére

A tejbelövelléskor (a tejtermelődés megindulásakor) az emlők nagyobbakká, teltebbekké és kissé érzékenyebbé válnak. Ez megnövekedett tejmennyiséggel, vér- és nyirokáramlással együtt járó normális jelenség. Előfordul azonban, hogy az emlők igen keménnyé, fényessé és fájdalmassá válnak. Ilyenkor a mellbimbó elsimul, a bimbóudvar feszes, az újszülöttnek nehézséget okozhat, hogy megfelelően szájába vegye szoptatáskor. Ha az újszülött az első naptól kezdve megfelelő helyzetben, helyes szoptatási technikával, gyakran szopik, az emlők túltelítődése elkerülhető. A kutatási eredmények szerint az újszülöttnek adott folyadékpótlás (víz, tea) viszont fokozza a fájdalmas túltelítődés esélyét. Az egészségügyi világszervezet (WHO) 6 hónapos korig a kizárólagos szoptatást javasolja, azaz még vizet, teát sem szükséges adni gyermekednek. Az első 6 hónap során a kizárólagos szoptatás a legjobb táplálási mód.

Teendő túltelítődés esetén

Ha az emlő már túltelítődött, segíthet a szoptatások előtt egy jó meleg zuhany, vagy meleg borogatás. Érdemes szoptatás előtt fejéssel fellazítani a bimbóudvart, hogy a csecsemő könnyebben szájába vegye. A gyakori, korlátozás nélküli szoptatás segít a túltelítődés megszüntetésében. Szükség esetén fejéssel is segítheti az emlő kiürítését. A szoptatások között néhány perces hideg borogatás enyhíti a fájdalmat és csökkenti az emlő duzzanatát. Erre kiemelten érdemes odafigyelni, hogy ne következzen be a mellgyulladás: így előzd meg!

Szoptatási tanácsok sebes – érzékeny mellbimbó esetén

Gyakran a hosszan tartó szoptatást okolják, mert feláztatja a mellet. Ez tévhit. Az első gyermeknél nincs felkészülve a mell a szoptatásra. A szoptatás a mell számára egy erős fizikai igénybevételt jelenthet. Miért? A baba nyelve súrolhatja, dörzsölheti a mellet. A kisebesedett mellbimbó oka sokszor a helytelen mellre tétel, szoptatási technika vagy a csecsemő szájának anatómiai eltérése, fertőzés, allergia, lenőtt nyelv lehet. Nagyobb gyermek esetén a foga is okozhatja a mell kisebesedését. Amennyiben ezt tapasztalod, olvasd el cikkünket a helyes szoptatási technikáról!

Teendő sebes - érzékeny mellbimbó esetén

Törekedni kell a helyes mellre tételre és a helyes szoptatási technikára. Melltartót, melltartó betétet nem célszerű használni. Amikor csak lehet, hagyja szabadon a mellét, hogy szellőzzön. Segíti a gyógyulást, ha a szoptatások után pár csepp anyatejet ken a mellbimbóra. Sebes mellbimbóval is lehet, sőt kell is szoptatni! Inkább rövid ideig és többször szoptasson. Ilyenkor lehet egy kicsit a „komfort szopit” korlátozni, ha nagyon fájdalmas lenne a szoptatás. Vigyázni kell, mert a kezdetben jelentéktelen sérülések elfertőződhetnek, ilyenkor viszketés, váladékozás, vérzés, fokozódó fájdalom érezhető.

Szoptatási tanácsok szopási sztrájk esetén

Bármelyik életkorban jelentkezhet egy, vagy mindkét mellet érintve. Hátterében sok minden meghúzódhat.

Egy hetesnél fiatalabb újszülött esetében a következő okok húzódhatnak meg a háttérben:

 • nem megfelelő mellretétel, nem helyes szoptatási technika,
 • baba fejének érintése hátulról,
 • szülés alatti gyógyszerek hatása,
 • szülési sérülés,
 • a baba egészségi problémája,
 • tejbelövellés - emlő túltelítődése,
 • túl erős tejleadó reflex,
 • tejleadó reflex késik, tejbelövellés késik.

1-4 hetes csecsemő esetében pedig a következők lehetnek a háttérben:

 • szájpenész,
 • középfül gyulladás,
 • reflux, bukás,
 • túl sok tej,
 • a tej ízének megváltozása,
 • illatok megváltozása.

Későbbiekben a következők húzódhatnak meg a háttérben:

 • fogzás,
 • kismama gyógyszer szedése vagy étrendi változása,
 • menstruáció,
 • terhesség,
 • oltás,
 • stressz,
 • eldugult orr,
 • középfül gyulladás,
 • „aludj jól gyermekem” típusú tréningek,
 • túl korán és sok szilárd ételt kap,
 • a csecsemő szopás közben megijedt (például megharapta az anyát, ő felkiáltott).

Bármelyik életkorban állhat a háttérben cumi vagy cumisüveg használata, vagy esetleg az anyuka parfümöt, illatszert, testápolót váltott.

Teendő szopási sztrájk esetén

Ezen a szoptatási nehézségen segíteni tud a türelem, összebújás, bőrkontaktus, cumi mellőzése. Jó ilyenkor félhomályban szoptatni, ne terelje el a gyermek figyelmét semmi sem. Gyakran segít, ha félálomban próbálkozik az anya a szoptatással. Sokszor használ a közös fürdőzés is.

Szoptatási tanácsok tejcsatorna elzáródás esetén

Az elzáródott tejcsatornában az anyatej panghat, fájdalmas csomó, duzzanat keletkezhet. A tejcsatorna elzáródását okozhatja:

 • ritka szoptatás,
 • ruházat (tilos merevítős melltartót használni szoptatás alatt): szoríthatja a mellet
 • nem hatékony szoptatás,
 • sérült mellbimbó,
 • durva fejés vagy masszírozás,
 • stressz, túlhajtott munka.

Teendő tejcsatorna elzáródása esetén

Elzáródott tejcsatorna esetén szintén gyakran kell szoptatni, ajánlott az érintett oldallal kezdeni, szoptatási helyzetet változtatni, amennyiben szükséges, javítani kell a mellre tételen és megtalálni a helyes szoptatási technikát. Fontos még a mellet érintő nyomás megszüntetése, a nagy mell megemelése.

Szoptatási tanácsok mellgyulladás esetén

A gyulladás kialakulhat fertőzés, kisebesedett emlőbimbó, a tej nem megfelelő ürülése, külső leszorítás, valamint nem hatékony ürülés következtében is. Hamar jelentkező magas láz, a mell fájdalmas feszülése, végtagfájdalom, elesettség kísérheti. A mellgyulladás súlyosabb esetben bakteriális fertőzésbe mehet át. A mellgyulladás általában egyik mellet érinti egyszerre. Kialakulhat hirtelen elválasztáskor, illetve a szopási szokások hirtelen változásakor.

Teendő mellgyulladás esetén

Hasznos lehet a meleg zuhany, borogatás, szoptatási helyzetek változtatása, hogy a gyulladt rész könnyebben tudjon ürülni. Sokat segít a pihenés, ágynyugalom, megfelelő folyadékbevitel. Akármilyen fájdalmas is, a szoptatást nem ajánlott abbahagyni és fejni, mert ez a gyulladás súlyosbodásához vezethet. Az sem elhanyagolható, hogy az amúgy is bágyadt, elesett édesanyát a fejés is fárasztja csak. Gyulladáscsökkentő szerek vagy fájdalomcsillapítók alkalmazásáról beszéljen orvosával.

Mellgyulladás megelőzése

Korai, gyakori mellretétel, korlátozás nélküli szoptatás, helyes szoptatási technika elsajátítása, 24 órás rooming-in a kórházban, cumi és cumisüveg elkerülése, tejpangás korai jeleinek a felismerése (fájdalmas, sebes bimbó), aluszékony baba ébresztése, pihenés.

Szoptatási tanácsok tejkő esetén

A tejkő az anyatejből kicsapódó fehérje, mely kis gríz szerű kővé tömörül össze elzárva az anyatej útját. Előfordulhat az is, hogy vékony spagetti szálhoz hasonlít a tejkő. Általában a mellbimbó végén a kivezető csatornában található. Mivel elzárja a tej útját a mell duzzadttá, feszessé, fájdalmasabbá válhat. Ha a tejkő kiürül, akkor a felgyülemlett anyatej nagyobb mennyiségben távozik és a tünetek teljesen megszűnnek.

Mi okozza a tejkövet?

Pontos oka nem ismert, de vannak hajlamosító tényezők, amik elősegíthetik a kialakulását. Ha valakinél a családban gyakori a kő képződéssel járó megbetegedés pl. vesekő vagy epekő, ott nagyobb eséllyel alakul ki tejkő is a szoptatási időszakban. Aki nagyon sok tejet-tejterméket, zsíros ételeket és kevés folyadékot fogyaszt szintén fennállhat a tejkő kialakulásának kockázata.

Tejkő kezelése, eltávolítása

Elsődlegesen fontos a tejkő eltávolítása és a tejcsatorna szabaddá tétele. A baba gyakori szoptatása a mell kiürítése fejéssel nagyon fontos. Ha a tejkő látható a mellbimbón azt egy nagyító segítségével , valamint steril tű vagy csipesz alkalmazásával nagyon óvatosan el kell távolítani. Csak is akkor szabad a követ eltávolítani óvatosan tűvel, csipesszel, ha az valóban szemmel látható és nem okoz sérülést a mellbimbón. A meleg borogatás és húzópakolás is sokat segíthet tejkő esetén. Húzópakolási javaslat a következő, a mellet javasolt alaposan bekenni olívaolajjal, majd meleg borogatást követően száraz borogatást helyezni rá. Legalább 15-20 percig és naponta 2 alkalommal megismételve javasolt alkalmazni. 

Szoptatási tanácsok cumizavar esetén

Azoknál a babáknál, akik az első hetekben cumisüvegből kapják a pótlást, bimbóvédővel szopiznak, vagy cumit kapnak, megfigyelhető, hogy a mellről való szopást elutasítják vagy legalábbis kevesebb érdeklődést mutatnak a szopizás irányába. A cumit, cumisüveget, bimbóvédőt másképp kell szopnia (a nyelve, állkapcsa és szája máshogy mozog) a csecsemőnek, mint az anya mellét. Ennek oka, hogy ha a cumisüvegből úgy szívna a gyermek, mint az anyamellről, akkor a tej hirtelen, nagy mennyiségben zúdulna a szájába. Emiatt a nyelvét más állásban tartja ilyenkor, hogy a folyadék áramlását szabályozni tudja.

Amikor felváltva szoptat az édesanya és üvegből is ad pótlást, a gyermek összezavarodik, nem tud alkalmazkodni a változásokhoz. Így, ha a csecsemő hol az egyik, hol a másik „eszközzel” találkozik, nem tudja, hogyan is szopjon az édesanyja melléből. Ez pedig több szoptatási nehézséghez, például nem hatékony szopáshoz, sebes mellbimbóhoz, szopási sztrájkhoz vezethet. Ha már legalább egy hónapja megfelelően és hatékonyan szopik a gyermek, ez a probléma ritkábban fordul elő.

Teendő cumizavar esetén

Mindenekelőtt a cumi, cumisüveg és bimbóvédő elhagyása a cél. Ha szükség van pótlásra, kiegészítésre, vannak más lehetőségek: pohár, svéd itatópohár, csésze, kiskanál vagy fecskendő.

A szoptatásra való visszaállás nagyon sok türelmet és kitartást kíván az anya és a gyermek részéről is. Érdemes akkor próbálkozni, amikor a gyermek még nem nagyon éhes, mert ekkor még türelmesebb. Az álmos gyermek is nyugodtabb, az ő szoptatása is sikeresebb lehet.

Segítség lehet a nyelvtorna, amely lényege, hogy a nyelv állása a szopizásnak megfelelő legyen, napi legalább háromszor érdemes végezni: Tedd az ujjad a baba szájába úgy, hogy a körmöd nézzen felfelé! Kezdd el kihúzni az ujjad a baba szájából, közben néhányszor állj meg, és óvatosan nyomd lefelé a baba nyelvét.

Hogyan tudom megállapítani, hogy a babámnál van-e ilyen probléma?

Mosd tisztára a kezed, tedd a babád szájába az ujjad ujjbeggyel felfelé-a második ujjperc közepéig. Helyes szopási technika esetén a baba erős vákuummal szívja az ujjhegyet, a baba nyelve az ujjat vályúszerűen körülöleli, és ritmusosan nyomkodja a szájpadlásához. Helytelen technika esetén, a baba megpróbálja kilökni a szájából az ujjad. A

szoptatás ideje alatt számos vitaminból és tápanyagból többre van szüksége az édesanyának, ezért kiemelt figyelmet kell fordítani a Vitaminpótlásra és Táplálkozásra szoptatás alatt. Innen akár Szoptatós Étrendünket is letöltheted! A védőnőt is keresheted probléma esetén, sokat segíthet neked. A védőnő feladatairól a baba megszületése után itt olvashatsz

Hasznosnak találtad a cikket? Keresd fel a Nutriklub Szoptatás szekcióját még több információért, vagy olvasd el a helyes szoptatás jeleiről szóló cikkünket. Az életkoralapú Facebook-csoportjainkban pedig olyan anyukákkal beszélgethetsz, akiknek gyermeke a Te kisbabáddal egyidős - gyere és csatlakozz!

Te szembesültél szoptatási nehézséggel? Hogy oldottad meg? Meséld el kommentben!

Más anyukák hozzászólásai (-- db)

Kapcsolódó cikkek

Adatvédelmi irányelvek

A nutriklub.hu oldal tulajdonosa a Numil Kft. A Numil Kft-nél nyitott és átlátható módon szeretnénk használni a cookie-kat, illetve megosztani, hogy mit jelent ez az Ön számára. Az általunk használt cookie-k egy része elengedhetetlen a weboldalunk működőképességéhez, de vannak olyan cookie-k is, amelyeket kikapcsolhat vagy blokkolhat.

Arra törekszünk, hogy elegendő információt szolgáltassunk az általunk használt cookie-król annak érdekében, hogy megalapozott döntést hozhasson a velünk megosztott információkról.

Ha további kérdése vagy megjegyzése van, forduljon hozzánk kapcsolatfelvételi oldalunkon keresztül.

Mik azok a cookie-k?

A cookie egy kisebb fájl, amelyet a számítógépére vagy a mobileszközére ment le. A cookie-nak egyedi azonosítója van, így lehetővé teszi a webhely számára, hogy emlékezzen a műveletekre és preferenciákra (például a helyre, a nyelvre, a betűméretre és más megjelenítési beállításokra) egy bizonyos ideig. Így nem kell újra beírnia az információkat, amikor visszatér a weboldalra, vagy egyik oldalról a másikra kerül. A cookie-k segítenek a böngészési élmény testre szabásában is.

Nem minden cookie tartalmaz személyes adatokat, de ha igen, akkor ezt az információt személyes adatként kezeljük adatvédelmi szabályzatunknak megfelelően. A cookie-információkat is személyes adatokként kezeljük, amennyiben a fiókhoz vagy egyéb kapcsolattartási adatokhoz kapcsolódnak.

A cookie-k fajtái

A cookie-knak kétféle kategóriája létezik: tartós cookie-k és munkamenet cookie-k. A tartós cookie-k az eszközön maradnak, amíg manuálisan vagy automatikusan nem törlődnek. A munkamenet cookie-k addig maradnak a készüléken, amíg bezárja a böngészőt, utána automatikusan törlődnek.

Miért használunk cookie-kat?

Általánosságban elmondható, hogy több oka lehet a cookie-k használatának:

 • Vannak cookie-k, amelyek feltétlenül szükségesek a weboldal működéséhez, és annak lehetővé tételéhez, hogy az általunk kínált szolgáltatások igénybe vehesse;
 • Vannak cookie-k, amelyek adatokat gyűjtenek a weboldalunk használatával és annak teljesítményével kapcsolatban. Ezt az információt felhasználva javítjuk online termékeinket és szolgáltatásainkat;
 • Vannak cookie-k, amelyeket a weboldalunkon szerzett tapasztalatainak személyre szabásához és optimalizálásához használunk. Ezen cookie-k információkat tárolnak felhasználói döntéseiről, például a szövegméretről, a nyelvről és a képernyő felbontásáról.
 • Vannak cookie-k, melyeket harmadik felek helyeznek el a szolgáltatások továbbfejlesztése érdekében (például a közösségi média cookie-k), vagy pedig hirdetési célból.