Terhesség Baba 0-12 hó Baba 1-3 év

06 80 33 12 33

hétköznap 9 és 17 óra között

A szoptatás: Szoptatási testhelyzetek

Kovács Andrea, Védőnő és pszichopedagógus

Szerző: Kovács Andrea Védőnő és pszichopedagógus

Helyes szoptatási technika a minél további szoptatásért

A mindkettőtök számára kényelmes testhelyzet hozzájárul ahhoz, hogy a baba helyes technikával szopjon. A leggyakoribb szoptatási testhelyzetek a hónaljtartás, a bölcsőtartás, a fekve szoptatás. Szánj időt arra, hogy több testhelyzetet is kipróbálj, hogy megtaláld a neked és a babának legkényelmesebbet.

Szoptatás bölcsőtartásban

A bölcsőtartás a klasszikus szoptatási pozíció. Ülj le kényelmesen, hátadat támaszd meg jól. Lábadat felteheted egy kis székre. Lazíts, ne légy merev, feszes. Fektesd a babát az öledbe, magaddal szembe. Szükség esetén a baba alá tegyél párnát, fontos, hogy ne kelljen hajolnod, ne feszüljenek a hátizmaid. Támaszd a baba fejét az alkarodra úgy, hogy a szája egy magasságban legyen a mellbimbóval és közben lehetőségetek legyen a szemkontaktusra. Gyermeked pocakja forduljon a hasad felé, testetek simuljon egymáshoz. Fogd meg a melledet C fogással (hüvelykujjad felül van, a többi ujjad a mell alatt a bimbóudvar mögött). Érintsd meg mellbimbóddal a baba alsó ajkát és várd meg azt a pillanatot, amikor nagyra nyitja a száját, mintha ásítana, és ekkor egy mozdulattal húzd magadhoz, a melledre a babát.

Gyakran előforduló hibák bölcsőtartásban szoptatás során

Az anya úgynevezett cigarettatartásban fogja a mellét, C-fogásban tartja ugyan, de túl közel a bimbóhoz, sokszor a mellét gyömöszöli a csecsemő szájába. A csecsemő az oldalán fekszik ugyan, de távol az anya testétől. Sokszor a csecsemő a hátán fekszik. Az anya a kezével tartja a baba fejét, illetve a csecsemő mindkét keze fenn látható.

A szoptatás a legjobb a babának! Kiemelt jelentőségű immunrendszerének fejlődése (anyatej) szempontjából is.

Szoptatás hónaljtartásban

A hónaljtartás ideális szoptatási testhelyzet akkor, ha ikreid vannak, vagy császármetszéssel szültél. Helyezd a babát az oldalára fektetve egy nagyobb párnára, úgy, hogy teste a hónod alatt legyen, a feje pedig a kezedben. A párnára azért van szükséged, hogy gyermekedet a mellbimbó magasságába emelje. Tartsd a fejét és nyakát a kezeddel, miközben a lábai kinyúlnak a hátad mögé.

Ügyelj arra, hogy lábainak legyen elég helye, de vigyázz, ne nyomódjon neki a háttámlának vagy a párnáknak. A másik kezeddel irányítsd a baba fejét a melledhez, a bölcsőtartásnál leírt módon. Fogd meg a melledet C fogással (hüvelykujjad felül van, a többi ujjad a mell alatt a bimbóudvar mögött). Érintsd meg mellbimbóddal a baba alsó ajkát és várd meg azt a pillanatot, amikor nagyra nyitja a száját, mintha ásítana és ekkor egy mozdulattal húzd magadhoz, a melledre a babát.

Gyakran előforduló hibák hónaljtartásban szoptatás során

A csecsemő fejét nem húzzák elég közel a mellhez, a csecsemő lábának nincs elég hely, illetve a teste nincs elég közel az anya testéhez.

Szoptatás kereszttartással

Különösen kis súlyú babák esetén ajánlott. A kereszttartás során úgy tartod gyermekedet, mint a hónaljtartás esetében, csak az ellentétes oldali melledből eteted. Helyezd a babát a hónaljad alá, alkaroddal támaszd meg a testét, kezeddel tartsd a fejét. Fogd meg a másik oldalon lévő melledet C fogással (hüvelykujjad felül van, a többi ujjad a mell alatt a bimbóudvar mögött). Érintsd meg mellbimbóddal a baba alsó ajkát és várd meg azt a pillanatot, amikor nagyra nyitja a száját, mintha ásítana, és ekkor egy mozdulattal húzd magadhoz, a melledre a babát.

Szoptatás császármetszés után vagy éjszaka: Fekve szoptatás

A fekve szoptatás kényelmes helyzet, és császármetszés után, éjszaka, vagy ha nagyon fáradt vagy, jól eshet ebben a pozícióban a szoptatás. Feküdj az oldaladra, fejed alá tegyél egy párnát. Helyezd a babát magaddal szembe, testeddel párhuzamosan. A baba szintén az oldalán feküdjön, fejét fordítsa a melled felé. (A háta mögé tett összecsavart törölköző megakadályozza, hogy a hátára forduljon.) A szája a mellbimbóddal egy magasságban legyen. Az alkarod legyen a baba háta mögött, így a megfelelő pillanatban egy mozdulattal a mellre húzhatod. Fogd meg a melledet C fogással (hüvelykujjad felül van, a többi ujjad a mell alatt a bimbóudvar mögött). Érintsd meg mellbimbóddal a baba alsó ajkát, és várd meg azt a pillanatot, amikor nagyra nyitja a száját, mintha ásítana, és ekkor egy mozdulattal húzd magadhoz, a melledre a babát.

A hagyományos fekve szoptatás, mikor a baba feje az anya feje felé, a lába pedig az anya lába felé néz. Vannak bizonyos esetek, mikor fordított helyzetbe fektetjük a csecsemőt, azaz a lába az anya feje felé, a feje pedig az anya lába felé néz. Ilyenkor más irányból masszírozza a csecsemő álla az anya mellét.

Gyakori hibák fekve szoptatás esetén

A csecsemő teste nem párhuzamos az édesanyáéval, a csecsemő feje a mellhez képest túlságosan fenn van, az anya az állát a könyökére támasztja, illetve a csecsemő háta nincs megtámasztva.

A szoptatás ideje alatt számos vitaminból és tápanyagból többre van szüksége az édesanyának, ezért kiemelt figyelmet kell fordítani a Vitaminpótlásra és Táplálkozásra szoptatás alatt. Innen akár Szoptatós Étrendünket is letöltheted!

Hasznosnak találtad a cikket? Keresd fel a Nutriklub Szoptatás szekcióját még több információért, vagy olvasd el a helyes szoptatás jeleiről szóló cikkünket. Az életkoralapú Facebook-csoportjainkban pedig olyan anyukákkal beszélgethetsz, akiknek gyermeke a Te kisbabáddal egyidős - gyere és csatlakozz!

Nektek melyik testhelyzet vált be? Meséld el kommentben!

Más anyukák hozzászólásai (-- db)

Kapcsolódó cikkek

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!