Terhesség Baba 0-12 hó Baba 1-3 év

06 80 33 12 33

hétköznap 9 és 17 óra között

Sárgaság és szoptatás

Tóth Zsanett, Védőnő

Szerző: Tóth Zsanett Védőnő

Az érett, időre született egészséges újszülötteknél gyakran jelentkezhet újszülöttkori sárgaság. Ez a sárgaság több napig is eltarthat, és időnként megnehezítheti a szoptatási időszakot.

Miért alakul ki az újszülött babánál sárgaság?

Az újszülöttkori sárgaság a legtöbb esetben a megszületést követő harmadik, negyedik napon teljesedik ki. Ekkor a baba vérében található bilirubin érték a 12-15 mg/dl értéket is elérheti. A sárgaság oka az, hogy az újszülött baba szervezetében felszaporodik az úgynevezett bilirubin (sárga festékanyag). A bilirubin a vörösvértestek piros festékanyagának, a hemoglobinnak a lebomlási terméke. Az újszülött baba mája kezdetben nagyon éretlen, nem tudja ezt a viszonylag nagyobb mennyiségű bilirubint feldolgozni, ennek következtében a bilirubin lerakódik a bőrében és sárgás bőrszínt, szemfehérje színt okoz a babánál.

A folyamat az újszülött babánál körülbelül két hét alatt zajlik le, majd beáll a normál működés és a megfelelő hemoglobinérték a szervezetében. A bilirubin egy májenzimnek köszönhetően vízben oldható formába kerül, így ki tud ürülni a vizelettel és a széklettel együtt is (egy része ugyanis az epében választódik ki), bár nagyobb arányban ürül a magzatszurokkal, mely a baba első széklete. Ezért nagyon fontos, hogy a megszületést követően az újszülött kisbaba minél hamarabb mellre kerüljön és egyre többet kortyoljon az anyatejből. A gyakori mellre tétel mindenképpen segíti a sárgaság csökkenését, gyors lezajlását.

Hogyan befolyásolhatja a sárgaság a szoptatást?

A magas bilirubin érték hatására az újszülött baba nagyon aluszékonnyá válhat. Amennyiben a baba kékfény kezelést is kap, akkor ez az aluszékonyság fokozottabb lehet. Az álmosságnak köszönhetően az újszülött kisbaba alig akar szopizni, pár korty után ismét újra elalszik. Nehezen lehet ébreszteni. Azoknál a babáknál, akiknél kialakul a sárgaság, különösen fontos, hogy elegendő anyatejhez jussanak. Az édesanya kétségbe eshet, hiszen nem jut gyermeke elegendő tápanyaghoz. Manapság a szülést követően az édesanya és kisbabája hamar elhagyja a kórházat, ezért a sárgaság és aluszékonyság tovább fokozhatja az aggodalmakat. A legfontosabb, hogy a babát minél gyakrabban (2-3 óránként) fel kell ébreszteni és mellre kell tenni nappal és éjszaka is, amíg a sárgaság el nem múlik és normál tartományba nem kerül a kisbaba bilirubin értéke.

Mire figyelj, ha kisbabád besárgult?

Az élettani sárgaságnál előfordulhat, hogy kellő információ és odafigyelés hiányában a baba rossz állapotba kerül, ezért fokozottan figyelj az alábbiakra, amennyiben eltérést tapasztalsz, azonnal jelezd a gyermekorvosnak vagy a védőnőnek!

  • az újszülött baba súlyesése ne haladja meg a születési súlyának 10%-át az első 3 napban
  • az újszülött baba súlygyarapodásának legkésőbb az ötödik naptól meg kell indulnia felfelé
  • legkésőbb a kisbaba két hetes korára el kell, hogy érje a születési súlyát
  • az újszülött babának a negyedik naptól legalább hat pisis és három kakis pelusának kell lennie naponta.

Hogyan ébresztheted fel aluszékony újszülött kisbabád a szoptatáshoz?

  • Vedd a kisbabád az öledbe, majd kezdj el beszélni hozzá úgy, hogy szembe fordítod magaddal. Ha azt látod, hogy ébredezik, tedd mellre. Amennyiben nem szopizik 15-20 percig folyamatosan (intenzíven), hanem pár perc elteltével szopó mozdulatai lassulni kezdenek, a kisbaba ismét bealszik, akkor azonnal vedd le a ciciről. Ismét fordítsd magaddal szembe és kezdj el beszélni hozzá, közben próbálhatod masszírozgatni a kezét, lábát. Sokat segíthet az is, ha tisztába teszed etetések előtt.
  • Vetkőztesd le kisbabád meztelenre és alaposan masszírozd át finom mozdulatokkal a kicsiny testét, majd helyezd mezítelen mellkasodra, hogy érezze a bőröd és az anyatej illatát. Erre a legtöbb baba felébred és keresni kezdi ösztönösen az anyamellet!
  • Hogy az aluszékony kisbabád minél könnyebben anyatejhez jusson, beindíthatod a tejleadó reflexet azáltal, hogy kézzel lefejsz pár ml anyatejet, amit a babának kiskanállal oda is adhatsz mellre tétel előtt. Így érezheti az anyatej ízét és mellre téve sokkal könnyebben tud szopizni.
  • Mosd meg kisbabád arcát langyos vízzel vagy fürdesd meg, hiszen a fürdetés ébresztő hatással van a legtöbb babára.

Sokszor nagyon kitartónak kell lenned és több módszert is kipróbálnod, mert minden baba másképpen reagálhat az ébresztgetésekre, viszont soha nem szabad az újszülött babát csipkedni, rázogatni vagy a haját húzogatni! Ezek a módszerek fájdalmat okozhatnak neki és kellemetlenek számára.Amennyiben a kisbabádnak lefejt anyatejet szükséges adni pótlásként, javasolt svéd itatópohárból kínálni a cumizavar elkerülése érdekében!

A szoptatás ideje alatt számos vitaminból és tápanyagból többre van szüksége az édesanyának, ezért kiemelt figyelmet kell fordítani a Vitaminpótlásra és Táplálkozásra szoptatás alatt. Innen akár Szoptatós Étrendünket is letöltheted!

Tetszett a cikk? Keresd fel a Nutriklub szoptatás szekcióját még több információért vagy olvasd el a Hogyan előzzem meg a mellgyulladást szoptatás alatt? cikkünket. Tapasztalt védőnőnket is bármikor felkeresheted tanácsért. Az életkor alapú Facebook-csoportjainkban pedig olyan anyukákkal beszélgethetsz, akik szintén anyatejjel táplálják kisbabájukat - gyere és csatlakozz!

Te hogy oldottad meg a szoptatást sárgaság idején? Segíts másoknak és mondd el kommentben a tippjeidet!

Más anyukák hozzászólásai (-- db)

Kapcsolódó cikkek

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!