Terhesség Baba 0-12 hó Baba 1-3 év

06 80 33 12 33

hétköznap 9 és 17 óra között

Menstruáció szoptatás alatt

Pálinkás Zsanett, Tanácsadó

Szerző: Pálinkás Zsanett Tanácsadó

Szoptatás alatti menstruáció és első menstruáció

A szülés utáni első menstruáció ideje mindenkinél más lehet. Van olyan édesanya, akinek a szoptatási időszakban egyáltalán nem jelentkezik a havi ciklusa, ez akár a baba 1­-2 éves koráig is előfordulhat, de van olyan eset is, amikor már szülést követően 2 hónappal jelentkezik és rendszeressé válik, függetlenül a szoptatási időszaktól.

Lehet­-e hatással a szoptatás alatti menstruáció a szoptatásra?

Erről nagyon megoszlanak a vélemények, és nagyon sok ellentétes tapasztalata van az édesanyáknak is. A legtöbb esetben a szoptatás alatti menstruáció nem okoz semmilyen problémát a szoptatás időszakában.

Időnként megfigyelhető az alábbi változás: ­

  • A menzeszt megelőző napokban vagy az első pár napjában az anyatej mennyisége kissé lecsökkenhet. Ilyenkor mindenképpen a baba gyakori mellre tétele válik szükségessé, és pár nap alatt rendeződik a helyzet. ­
  • Olykor a menstruációs ciklus első napjaiban az anyatej íze megváltozhat. A hormonváltozás hatására az anyatej tejcukortartalma jelentősen lecsökken, ezért az édeskés anyatej ízt felváltja a kesernyésebb ízű anyatej. Előfordulhat, hogy ez a megváltozott ízvilág nem nagyon ízlik a babának, amit azzal jelez, hogy sokkal kevesebbet szopik, esetleg átmenetileg elutasítja az anyamellet. Mindenképpen javasolt kitartóan szoptatni a babát, gyakran mellre tenni, mert a menstruáció 4­-5. napján az anyatej íze ismét a régi lesz, és minden visszaáll a régi kerékvágásba.

A szoptatás alatti menstruáció során fellépő változások sokszor zavart okozhatnak a hétköznapokban. Az addig jól szopó kisbaba hirtelen kevesebbet eszik, esetleg eltolja magától a mellet. Ennek ellenére sem javasolt, hogy a baba pótlást kapjon, hiszen a rendszeres gyakori szoptatás segít átvészelni a pár napos nehézséget. Ne aggódj, ha kisbabád pár napig csak kisebb adagot szopik, nem fog éhen halni! Annyi anyatejet mindig magához vesz, amennyire szüksége van. Majd a menstruáció vége felé megnyugodhatsz, mert azt tapasztalod majd, kisbabád újra szívesen szopizik és egyre nagyobb adagokat képes enni egy-­egy etetés alkalmával.

Mi befolyásolhatja még az anyatej ízének változását?

A szoptatási időszak nem véd 100%­-ban az újabb teherbeeséstől, ezért ezzel mindenképpen tisztában kell lenni. Termékeny lehet az édesanya a szoptatási időszakban, függetlenül a szoptatás alatti menstruáció megjelenésétől is. Vannak olyan esetek, amikor az újabb baba érkezését az éppen szoptatási időszakban lévő nagyobb testvér korán megérzi. A hormonális változások hatására ugyanis az anyatej íze, illata megváltozik. A baba néhány korty anyatej után a mellet elutasíthatja a megváltozott összetétel miatt. Ilyenkor az édesanyák nagyon megijednek és kétségbeesnek. Mindenképpen merüljön fel a gyanú, hogy testvér érkezhet és javasolt elvégezni egy terhességi tesztet, valamint felkeresni nőgyógyász szakorvost, amennyiben tartósan több napon keresztül elutasítja a baba a szopizást, pedig volna elegendő anyatej számára.

Tetszett a cikk? Keresd fel a Nutriklub szoptatás szekcióját még több információért, vagy olvasd el a Hasfájós baba c. cikkünket. Tapasztalt védőnőnket is bármikor felkeresheted tanácsért. Az életkoralapú Facebook‐csoportjainkban pedig olyan anyukákkal beszélgethetsz, akik szintén szoptatják gyermeküket ‐ gyere és csatlakozz!

Más anyukák hozzászólásai (-- db)

Kapcsolódó cikkek

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!